Słoneczne rabaty 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty 2

Post »

Na pewno fioletowa rabata nie będzie zła. Jak pisałam ja mam tylko wiosną chęć na takie kolory, a potem wolę spokojniejsze
Jeśli stwierdzisz, że jest za ciemno dasz trochę różu i białego i będzie super
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witam :wit
Zimno się zrobiło i temperatury przymusiły mnie wreszcie do niewdzięcznej pracy przy kompoście :;230 "Obrzuciłam" nim róże, powojniki i budleje, zrobiłam już właściwe kopczyki i teraz dopiero mocne mrozy wywabią mnie do owijania wrażliwców włókniną :roll: Poza tym nie mam już żadnych planów ogrodowych. Sprzątanie na rabatach zostawiam do wiosny - teraz byłaby to przykra konieczność, a na wiosnę zrobię to z uśmiechem na ustach. Po całej zimie bez grzebania w ziemi nawet sprzątanie rabat jest rarytasem :lol:

Ola, damy radę ;:108 Od przyszłego tygodnia czas przyspieszy i ani się nie obejrzymy będą święta. Później tylko przespać część stycznia i już zaczną się parapetowe wysiewy ;:173
Sasanka, myślę, że za rok rozejrzę się za dużymi workami z nawozem.. A sasanki rosną tak nisko, bo one są posadzone "na patelni" i jak wysuwają swoje mięciutkie pączki to w niektórych częściach ogrodu jeszcze śnieg leży.To pewnie kwestia dostępności światła ;:224
Sonia, przyznam ci się, że dzisiaj jak kończyłam usypywanie kopczyków to przyglądnęłam się tej mojej czarnuszce.. PLAGA.. za rok będę kontrolowała przyrost naturalny ;:306
Aneczka, zobaczymy ile szafirków przeżyje zimę. Większość z tych cudacznych odmian to te sadzone w styczniu (z tej paczki mix) Myślę, że odgrzewane kotlety skończą się do końca grudnia.. przynajmniej takie mam plany ;:224 Później zarządzam odgórnie krótką przerwę w prowadzeniu własnego wątku. Co nie znaczy, że nie będę bywała u was ;:108
Monika, niestety.. zastrzel mnie, nie znam nazw tulipanów ;:223
Zuza, białe akurat mam od kilku zim. U mnie całkiem ładnie zimują, ale ich liście pokazują się dopiero wiosną. Tak więc nie masz co panikować. Jeśli ich nic nie zeżarło to powinny ładnie zakwitnąć wiosną ;:224
Gosia, niby gdzieniegdzie dodałam różowe tulipany jako tło i delikatne rozjaśnienie. Ta rabata będzie fioletowa jedynie wiosną. Posadziłam tam kolorowaśne róże (a planuję jeszcze dosadzać) w dosyć kontrowersyjnych zestawach ;:204

Przegląd różany :;230

Casanova.
Róża, która potrafi być piękna. Potrafi też czarować, uwodzić i jak jej nazwa wskazuje, rozkochać w sobie ogrodniczki. Niestety w tym roku miała gorszy start i jakoś nie zrobiła na mnie dobrego wrażenia. Oczywiście nie spisuję jej na straty, ale po tym co pokazywała w ubiegłym roku pozostaje pewien niedosyt. Casanova gości w moim ogrodzie od trzech lat. W tym roku jakimś cudem mocno przemarzły jej pędy i musiałam ją obciąć praktycznie do ziemi. Mimo to szybko odbiła wytwarzając dwie zgrabne łodygi. Kwiaty utrzymywały się przyzwoicie długo: około 5-6 dni, nie wiem ile wytrzymałaby w skwarze tegorocznych wakacji, bo niestety nie było jej dane powtarzać kwitnienia. Generalnie nie chorowała, pod koniec sezonu złapała plamistość. Kwiaty duże, pachnące urzekające delikatnością.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

kwitnienie z ubiegłego roku:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chopin.
Róża, która testuje moją cierpliwość. Widziałam u Sonii jaka potrafi być piękna, więc jej nie przepuszczę w przyszłym roku :twisted: . Mam ją drugi sezon i nadal wypuszcza tylko dwie silne i długie łodygi. Była już nisko cięta w celu rozkrzewienia, ale nic sobie z tego nie robi. Za to jak już zakwitnie to klękajcie narody. Piękne, duże i pachnące kwiaty w odcieniu smakowitego kremu lub śmietanki (po całkowitym rozkwitnięciu). Wszystko to na sztywnej łodydze. Kwiaty nie poddają się upałom i zachowują klasę nawet w obliczu palącego słońca. Liście sztywne i jakby skórzaste, same w sobie stanowią ciekawą ozdobę krzewu. Zimuje bez zarzutu pod kopczykiem i mogę z ręką na sercu powiedzieć, że w tym roku nie chorowała zupełnie. Do samych przymrozków utrzymywała ładne zielone liście ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Comte de Chambord.
Róża, która u każdego zachowuje się inaczej. Nie wiem od czego to zależy, może to kwestia dobrej sadzonki. U mnie sprawdza się w stu procentach. Już w czerwcu ciężko przejść obok niej obojętnie. Nie dość, że jest dosłownie oblepiona kwiatami to jeszcze pachnie tak intensywnie, że dosłownie każdy zatrzymuje się na moment aby pooddychać tym słodkim powietrzem. Powtarza kwitnienie kilkakrotnie, ale to czerwcowe ma jednak największe "uderzenie". Zimuje bez problemu nawet bez okrywania czy kopczykowania. Mimo to dostaje swój przydział kompostu ;:173 Niestety w tym roku dosyć szybko złapała plamistość i już we wrześniu straszyła gołymi liśćmi.. Oczywiście nie przeszkadzało jej to w tworzeniu kolejnych pączków kwiatowych :shock:
Zapomniałam jeszcze dodać, że upały jej nie służą. Przez palące słońce kwiaty utrzymują się nie dłużej niż 3 dni.. Bardzo szybko płowieją i opadają ;:222 Dodatkowo jest bardzo lubiana przez mszyce... każdy chce coś uszczknąć z tej słodyczy :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

sweetdaisy pisze:Ja w tym roku wiosną posadziłam białe szafirki. Teraz z ziemi już powyłaziło listowie niebieskich, a białych ani widu, ani słychu ;:218 W zeszłym roku na jesień sadziłam cebulki białych i też nie wylazły, ciekawe czy te sadzone na wiosnę wylezą w przyszłym roku :? Coś mam pecha z tymi białymi ;:192
Białe szafirki nie umywają się do niebieskich. Łaskawie raczą zakwitać pojedynczymi kwiatkami, podczas gdy niebieskie szybko mnożą się w duże kępy, a poza tym się rozsiewają.

Comte de Chambord miałaś Sabinko rewelacyjną. Ja ją też bardzo lubię, choć mojej daleko do Twojej. Noszę się z zamiarem dokupienia jej drugiej sztuki dla lepszego efektu. Za to pachnie... oszałamiająco :roll:
Czy u ciebie rośnie jedna sztuka?
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Sabinko dokładnie o to samo miałam zapytać co Wandzia.
nifredil pisze: Comte de Chambord.

Obrazek
Czy to jest jeden krzaczek Comte? ;:oj ;:65 Moja poszła zdecydowanie w górę. Uwielbiam tę różę! Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Aneczka, moja właśnie też w górę rośnie. Nawet jej podpórkę dałam, tak jak do pnących. A u Sabinki to ona taka nisko rozkrzewiona raczej.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Wandziu ja tam się cieszę, że moja w górę idzie. Kupiłam ją po to, by osiągnęła swoje 1,5m i posadziłam przy pergoli, by zachwycała zapachem za każdym razem gdy się tam przejdzie. ;:215
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Sabinko, jak czytam Twój opis róży Chopin to jakbym widziała swoją tegoroczną. Też rośnie u mnie drugi rok i liczę, że w przyszłości będzie jeszcze piękniejsza. Pachnie naprawdę pięknie ;:215
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Z to ja jak czytam ten opis, to jest toczka w toczką do mojej Mt. Shasta. Nawet się kiedyś zastanawiałam po opisach czy moja to może nie pomyłka, ale jednak kształt kwiatu troszkę inny. Ale z tą siłą wzrostu dwupędową to to samo, nawet u mnie są dwie sadzonki i obie się tak wysilają... ;:306 Teraz na jesień poszłam na sposób i przesadziłam obie obok siebie, to może będą chociaż cztery pędy :;230
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wanda, Aneczka, moja Comte już w pierwszym roku osiągnęła około 1.2 m, a ja totalny laik różanej pielęgnacji przycięłam ją naokoło 60 cm, bo przecież róże ciąć wypada ;:224 Nie potrzebowała żadnych podpór, chociaż na zimę związałam jej gałęzie żeby śnieg ich nie rozłamywał ;:108 W tym roku rozkrzewiła się straszecznie i same widzicie efekty. To jest jeden krzaczek ;:108 Niestety susza pozbawiła ją pędu do rośnięcia i niewiele przyrosła wzwyż. Zobaczymy jak będzie za rok. gdyby tak osiągnęła swoje 1.5 to sikałabym po nogach z radości :;230
Aga, najgorsze jest to, że wiem jaki potencjał drzemie w tej róży ;:173 Może za rok skusi się na wypuszczanie bocznych łodyg. Usypałam jej spory kopczyk z kompostu licząc na to, że przekonam ją do tego prezentami i pochlebstwami :lol:
Zuza, ty nawet nie mów, że moją jedyną szansą jest dokupienie drugiej róży ;:306 A może te "białe" rośliny już tak mają. Sasanki białe- marudne, szafirki białe- zrzędliwe, białe róże- zbyt wymagające.. ale z drugiej strony jest jeszcze biały Artemis, a kto ma tą różę ten sam przyzna, że to terminatorka w kwestii kwitnienia ;:218
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

nifredil pisze:... ale z drugiej strony jest jeszcze biały Artemis, a kto ma tą różę ten sam przyzna, że to terminatorka w kwestii kwitnienia ;:218
Sabinko, tak mi mów, tak tak - mój świeżo zakupiony Artemisik już w gruncie czeka na wiosnę, tylko korzenie z wszystkich otrzymanych miał najsłabsze :|
Jednak jeśli on taki niezawodny, to mam nadzieję że i tak się zbierze, bo we wszystkich wątkach jest cuuudny ;:167
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak Sabino się pośpiesz z tymi różami,liter alfabetu 30 ileś a codziennie zdjęć nie ma,po świętach już kiełki tulipanów się łowi :lol:
Comte ma fajnie zróżnicowany układ i kształt płatków ;:108
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Sabinko Comte de Chambord jest cudna, ;:oj a ja się jej przestraszyłam czytając różne opinie. ;:131 Czarnuszka też zawładnęła u mnie kawałkiem skarpy. Będę mieć co przesadzać. ;:215 Popracowałaś trochę, :) w takiej zimnicy. ;:202
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja też z Comte jestem zadowolona
Na temat tegorocznego kwitnienia to ja się nie będę wypowiadała, bo w te upały róże bardzo źle się zachowały
Powtórzyły tylko lekko we wrześniu
Na moich piaskach niestety zbyt mało wody :roll:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Piękna Comte :D
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam! :wit
Kilka dni ostrego mrozu pozwoliły konkretnie stężeć ziemi, w nocy zachmurzyło się, zaczęło sypać i dzięki temu dzisiaj mamy piękną zimę ;:oj Podobno taki stan rzeczy ma utrzymać się do poniedziałku, później ma przyjść ocieplenie.. czytaj błocko ;:306 A szkoda, nareszcie jest tak czysto i ładnie.

Zuza, o Artemisie mówię ci z doświadczenia... innych ogrodniczek ;:173 , mój Artemis jeszcze siedzi w szkółce u Ewci :;230 :;230 Myślę, że na wiosnę wreszcie do mnie trafi ;:108
Tulap, no popatrz jak ci się humorek wyostrzył. A alfabet bez typowych polskich znaków diakrytycznych ma 26 liter, więc jest jeszcze szansa, że zdążę z tymi różami :lol: A kiełki tulipanów już łowię. Kilka sztuk botanicznych pokazało swoje łebki, jak co roku zbyt wcześnie..
Sonia, Comte jest zdrowa i żywotna. Wydaje mi się, że dużo zależy od sadzonki ;:108 Co do pracowania w zimnicy to musiałam sobie podzielić to kopcowanie na dwa dni.. Palców u nóg nie czułam - niestety kalosze odpowiedniego ciepła nie zapewniły ;:224
Gosia, w tym roku większość ogrodników narzekała na swoje rośliny. Nie tylko róże. Pamiętam, że serce mi się krajało widząc wypłowiałe lilie, które kwitły dopiero drugi dzień, a wyglądały jakby ktoś je wybielaczem oblał ;:202 Niektóre róże utrzymywały jędrność kwiatów przez JEDEN dzień ;:223 To dopiero był żal.
Moniko, masz może Comte u siebie?? Myślę, że w twoim ogrodzie pięknie by się wkomponowała jako niezawodne krzaczysko ;:108

Uwaga osoby o słabych nerwach i unikające śniegu proszone są o zmienienie wątku :;230

Tak to wyglądało wczoraj rano:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tak to wygląda dzisiaj rano ;:oj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

koniecznie muszę ściąć i powiązać hortensje.. praktycznie wszystkie łodygi leżą :shock:

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”