Truskawki - cz.4

Drzewa owocowe
Zablokowany
jabu
500p
500p
Od: 22 paź 2015, o 11:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Truskawki - cz.4

Post »

Ja posadziłem wcześniej jakąś odmianę, której nazwy nie znam. Taką "sąsiadówkę" i nie zapomnę jednej rzeczy z tego roku. Kupiłem truskawki na targu. Piękne, aż bordowe w smaku jak truskawki. Pojechałem na działkę i poleciałem w swoje truskawki. Były jeszcze białe i zaczynały dopiero się przebarwiać na czerwony, część była już zaczerwieniona. Do tej pory pamiętam, że ta moja niedojrzała truskawka była wspaniała w smaku dużo słodsza od tego syfu z targu. Na koniec sezonu z córką zbieraliśmy jeszcze takie maluchy. To były najlepsze truskawki od kilkunastu lat. Już się nie mogę doczekać tych w tym roku.
:)
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Zarówno brak nawożenia(zakwaszona gleba) jak i przenawożenie azotem może tak spaprać smak że głowa mała.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
jabu
500p
500p

Post »

Wsadziłem truskawki na 30 letnim klepisku. Tam nic nie rosło poza sianem. NA wiosnę chcę zasilić truskawki tegoroczne gnojowicą. Można przedobrzyć z nawożeniem gnojowicą ?
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powiem Ci że gnojowicy nigdy pod truskawki nie używałem.Rozumiem że na jesieni sadziłeś?a wcześniej nic tam nie rosło?Jeśli tak to ziemia w składniki musi być nieźle rozregulowana i uboga.Przed dawaniem czegokolwiek zrobiłbym najpierw analizę gleby. ;:108
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
jabu
500p
500p

Post »

przekopałem z króliczym obornikiem. To wszystko. Na wiosnę rosły pomidory. Potem je wyrwałem, obornik króliczym przekopałem i wsadziłem flance na agro.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I myślę że wystarczy tego azotu.Jak nie robiłeś analizy to wiosną dałbym jakiś wieloskładnik z przewagą fosforu i potasu.Jeśli wcześniej była tam powiedzmy łąka to myślę że liczysz się z tym że na takim terenie uwielbia żerować taki gość jak na zdjęciu,który jest zmorą uprawiających truskawki.Nawet niewielka jego ilość może zrobić robotę.Idąc centralnie rzędem(bo tak lubi) potrafi wyciąć korzenie doszczętnie po samej d...
Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
jabu
500p
500p

Post »

a co to za bydle i jak się go pozbyć ? wiesz truskawki 2 letnie posadzone na takie samej ziemie, rosły ładnie. Na drugi rok to wyrosły już duże krzaki. Nie miałem też tych małych białych łobuzów. U mnie rządzą nornice ;:173
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p
Od: 23 lut 2014, o 18:55

Post »

Opuchlak. To wcale małe nie jest. Jak tylko zauważysz to bez zastanowienia zabijaj.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Truskawka nie jest aż tak bardzo wymagająca jeśli chodzi o nawożenie,lubi za to rosnąć i dobrze się udaje na glebach lżejszych,częściowo nawet piaskowych.Czego nie lubi - gleb zakwaszonych.To tylko się ciesz że nie masz larw chrabąszcza majowego,ale bądź czujny wiosną i jak Ci będą (odpukać) mdleć rośliny i wychodzić łatwo z ziemi bez korzeni to bądź pewny że to on.Co kilka lat dorosłe osobniki mają wzmożony wylot a łatwo to zaobserwować składają jaja i wtedy dużo młodych osobników pojawia się w ziemi.Przed założeniem uprawy powinno się jeśli na danym terenie jest zagrożenie osobnikiem mieszać z ziemią środki do tego przeznaczone.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
jabu
500p
500p

Post »

dorota514 pisze:Opuchlak. To wcale małe nie jest. Jak tylko zauważysz to bez zastanowienia zabijaj.
Tak z mordy to aż się prosi żeby mu posłać kamień albo pogłaskać łopatą :)
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

dorota514 pisze:Opuchlak. To wcale małe nie jest. Jak tylko zauważysz to bez zastanowienia zabijaj.
Ta larwa na zdjęciu Faworyt'a to raczej larwa chrabąszcza majowego a nie opuchlaka .
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

To samo chciałam powiedzieć jak tylko spojrzałam na to zdjęcie, że to larwa chrząszcza inaczej pędrak a nie opuchlak. Są bardzo duże więc nietrudno zauważyć jak się to to wykopie z ziemi. I potwierdzam wredne wyżerają korzenie- mi któregoś roku zmarnowały spory kawał truskawek i pobliskie borówki, rośliny wyglądają jakby usychały.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p
Od: 23 lut 2014, o 18:55

Post »

Tak jest. Mea culpa. Nie mniej oby dwa to istne przekleństwo dla upraw truskawek. Jeszcze do tego drutowce.
SylwesterK6
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 12:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ktoś z was wysiewa już nasiona truskawek do doniczek czy palet? Zastanawiam się czy wskazane jest już taki wysiewanie nasion? Czy czekać jeszcze?
Mam tę moc - Sylwek
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

jabu pisze:
Tak z mordy to aż się prosi żeby mu posłać kamień albo pogłaskać łopatą :)
Zrobię to samo gdy tylko go dojrzę :D
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”