Chińska róża(Hibiscus rosa-sinensis),cz.3-uprawa,pielęgnacja
Re: Chińska róża(Hibiscus rosa-sinensis),cz.3-uprawa,pielęgnacja
Mi doradzono dać więcej potasu. Przycięcie też robi swoje.antenka52 pisze:witam , mam pytanie mam dwa hibiskusy rosną bardzo ładnie , ale żaden nie kwitnie latem było kilka kwiatów a do tej pory nic . proszę o rade co robię nie tak , co zrobić żeby zakwitł
Ja ostatnio chciałam dobrze i spryskałam swoje żelazem, a że zrobiłam to z namaszczeniem spaliłam połowę skrętników stojących niżej.

Co do nawozów, używam Kristalonu białego albo plantonu S do surfinii. A Wy?
Pozdrawiam Ula
Mój działkowy ogródek
Mój działkowy ogródek
- Paulinaaa
- 1000p
- Od: 9 sty 2013, o 15:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj, jeżeli chcesz zmniejszyć jego rozmiary to cięcie jest niezbędne
A tutaj wszystko zależy od tego jaką formę chciałbyś uzyskać
Cięcie spowoduje, że zacznie się bardziej rozkrzewiać.
Ucięte gałązki możesz spróbować ukorzenić i tym samym rozpocząć od nowa przygodę z mniejszą sadzonką

A tutaj wszystko zależy od tego jaką formę chciałbyś uzyskać

Cięcie spowoduje, że zacznie się bardziej rozkrzewiać.
Ucięte gałązki możesz spróbować ukorzenić i tym samym rozpocząć od nowa przygodę z mniejszą sadzonką

Dziękuję za odpowiedź
Co do cięcia to przypuszczałam, że bez niego się nie obędzie tyle, że nie jestem pewna o ile powinnam skracać łodygi - wg. różnych źródeł od ok. 1/3 aktualnej długości do nawet więcej niż połowę? Czy mogę spowodować, żeby z aktualnego kształtu rósł bardziej "w górę" niż "na boki"?

- Paulinaaa
- 1000p
Niestety nie po cięciu też zacznie się rozkrzewiać 
Ewentualnie możesz spróbować go jakoś podwiązać

Ewentualnie możesz spróbować go jakoś podwiązać

Mirano, jeśli można spytać, jakich nawozów używasz do swoich hibiskusów? Widziałam, że żółty bardzo pięknie Ci kwitł.
Pozdrawiam Ula
Mój działkowy ogródek
Mój działkowy ogródek
- szy---
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wydaje mi się, że aby hibiskus był bardziej zwarty, rósł w górę to należy przycinać tak by najwyższe oczko na łodydze było skierowane w środek korony, a nie na boki. 

- Mirana
- 100p
- Od: 21 kwie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
majreg używam nawozów w granulkach do pelargonii, sypię co dwa tygodnie i to tak sporo.
aggapil Co do cięcia, trzeba uważać, ciąć z wyczuciem. Wspominałam, że ostatnio przeprowadzałam test i porządnie przycięłam dwa hibiskusy i je straciłam niestety. Widocznie za dużo przycięłam.
aggapil Co do cięcia, trzeba uważać, ciąć z wyczuciem. Wspominałam, że ostatnio przeprowadzałam test i porządnie przycięłam dwa hibiskusy i je straciłam niestety. Widocznie za dużo przycięłam.
"Proszę, weź tego hibiskusa, Mirana. Wiem, że u ciebie każda złamana, chora roślinka dostanie nowe życie".
Ukorzenianie hibiskusów w wodzie
To jest mój pierwszy post tutaj
Chciałbym się dowiedzieć, czy próbował ktoś ukorzeniać hibiskusy w wodzie? Dostałem ostatnio roślinę po dziadku, mocno przyciąłem i otrzymałem dzięki temu mnóstwo potencjalnych sadzonek. Wsadziłem do wody i zastanawiam się, czy coś z tego będzie? Sprawdzałem na wielu stronach i nigdzie nie ma o tym ani słowa
Z góry dziękuję za pomoc.

- Paulinaaa
- 1000p
Tak oczywiście - ja ukorzeniałam
Ale musisz im zrobić więcej wilgoci w powietrzu, np. zakładając worek na ukorzeniane sadzonki.
Powodzenia

Ale musisz im zrobić więcej wilgoci w powietrzu, np. zakładając worek na ukorzeniane sadzonki.
Powodzenia

Czyli naczynie z wodą i sadzonkami mam wsadzić do worka? Coś na styl szklarni? 
---7 maja 2017, o 21:59 ---
Zamieniłem szklankę na plastikowy kubek, który przykryłem drugim kubkiem z wyciętymi otworami. Mam nadzieję, że coś z tego będzie. Mam jeszcze jedno pytanie: czy mogę w jednym takim kubku ukorzeniać ok. 20 gałązek, czy mam je rozdzielić na dwie grupy?
A to jest chyba odmiana pride of Hankins. Nie wiem na pewno, bo nie kwitł od lat, a kiedyś podobno miał pełne różowe kwiaty, a liście i łodygi podobne są do tych, które znalazłem w internecie, coż, czas pokaże.

---7 maja 2017, o 21:59 ---
Zamieniłem szklankę na plastikowy kubek, który przykryłem drugim kubkiem z wyciętymi otworami. Mam nadzieję, że coś z tego będzie. Mam jeszcze jedno pytanie: czy mogę w jednym takim kubku ukorzeniać ok. 20 gałązek, czy mam je rozdzielić na dwie grupy?
A to jest chyba odmiana pride of Hankins. Nie wiem na pewno, bo nie kwitł od lat, a kiedyś podobno miał pełne różowe kwiaty, a liście i łodygi podobne są do tych, które znalazłem w internecie, coż, czas pokaże.