Trzy rabatki...to jeszcze nie ogród II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Trzy rabatki...to jeszcze nie ogród II

Post »

Powiem Ci Beatko, że ja po irysach też zapadłam na piwonie :lol: .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu jakoś w tym roku nie szaleję z zakupami irysowymi ,na rabatach wolnych miejsc coraz mniej ,więc skupiam się raczej na przygotowaniu nowych rabat :D a to ciężka praca.Zakątek pod wiązem dopiero wiosną zaczął nabierać kształtu ,a przecież zaczełam go tworzyć w tamtym roku :!:

Obrazek

Obrazek
Ciągle coś tu zmieniam ,dosadzam ,dopieszczam ,ale i tak do końca jeszcze daleko :D

Obrazek
Mój stary rodendron najwyrażniej jest zadowolony z nowej bardziej cienistej miejscówki :D

Obrazek
A przesadzony tutaj bez ottawski wreszcie zakwitł jednym kwiatkiem ...po czterech latach :roll:
chciałabym przenieść tu wszystkie SDB ,bo pomiędzy smagliczką a lawendą zrobiło im się zdecydowanie za ciasno,mam nadzieję ,że w przyszłym roku będą już tworzyły fajną obwódkę wokół trawnika ,no i będą ładnie wyeksponowane :D
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu od marca wędruję wzdłuż rabat i obrywam chore i brzydkie liście ,to co teraz widzisz na zdjęciu to już po ostatnim liftingu i uwierz mi że nie chcesz wiedzieć ile znów musiałam wyciąć :evil: W tamtym roku z powodu suszy nie udało mi się skończyć prac nad poszerzeniem jednej z rabat ,więc irysy zakupione u Krzysztofa wylądowały w szczerym polu na rozsadniku .W kwietniu cała w skowronkach ,że wreszcie dokończyłam rewolucję postanowiłam przenieść je na nowe miejsce pomimo tego ,że czas na takie manewry nie był odpowiedni :( i to był prawdziwy strzał w kolano :evil: Już w tedy wydawało mi się że liście jakby troszkę żółkły ,ale pomyślałam ,że przesadzane z dużą bryłą ziemi nawet tego nie zauważą.Okazało się ,że na otwartym polu najmocniej ucierpiały od przymrozków ,a ja zafundowałam im dodatkowy stres ;:223 Z bólem serca usunełam wszystkie kwiatostany ,takie to porosło małe skarlone ,że o przemrożonych pąkach nie wspomnę

Obrazek
sama spójrz okazy jakby należały do SDB :evil: Samej sobie najchętniej dałabym po łapach ,ale cóż teraz tylko mogę zadbać o to ,żeby wzmocnić kłącza ;:124
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edytko i wcale ci się nie dziwię :D Obśliniłam ekran jak zobaczyłam to twoje drzewiaste cudo ;:oj koniecznie muszę sobie taką sprawić ,jak już miejscówkę dla niej wymyślę :D Moja Red Charm też oberwała od przymrozków ,ale trzy pąki ocalały ,a ja patrząc na nią kombinuję co by tu jeszcze dokupić :D

Obrazek
To teraz będzie troszkę irysów

Obrazek

Obrazek
Już od rana zaświeciło mi Słońce Jaźwinu :D dostałam w tamtym roku dwa kłącza od Reni ,oba pięknie porosły i oba kwitną ,bardzo zdrowa i żywotna odmiana o wspaniałych złotych kwiatach
Nie udało mi się to poprzednie zdjęcie Rain Mana ,więc jeszcze raz

Obrazek

Obrazek
Połączenie bieli z fioletem wydaje się takie oczywiste ,że w pogoni za czymś nowym i niezwykłym przestajemy zwracać uwagę na takie zwykłe kwiatki ,ale wierzcie mi na rabacie błyszczy jak najjaśniejsza gwiazda :D
Nówka Haunted Heart

Obrazek

Obrazek
In living Color

Obrazek

Obrazek
A to się dziś przy święcie rozpisałam :;230
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

BEATKO,piękne te nowe kreskowane :!:
Też lubię irysy niezbyt krzykliwe za to inne niż reszta :!:
Napisz na pw po ile chodzą takie okazy ;:108
Pozdrawiam,
SŁA
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Przepiękne te Twoje irysy ;:138 . Widzę, że ogród się powiększa, a na rabatach wypielone "do czysta". U mnie tak nigdy nie było i nie będzie, więc miło popatrzeć u kogoś ;:108 .
Moje jedyne słoneczne miejsce przeznaczyłam pod dalie, chociaż nie wiem, co z nich wyrośnie, bo stały sobie bez zaglądania od jesieni do posadzenia, ale czas pokaże ;:223 .
Nie zaglądałam wcześniej na forum, ale może powoli, co nieco przejrzę ;:196 . Stęskniłam się za FO.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beatko przyszłam nacieszyć oczy irysami, u mnie jakoś nie chcą ładnie kwitnąć. Może podmarzają, jak twoje maluchy. ;:218 Haunted Heart wyjątkowo piękny. ;:oj Piwonia jako przerywnik też cudna, ale słodziak rodzaju męskiego wyjątkowy. ;:167
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przy porannej kawie zajrzałam na fejsa i co widzą oczy moje ;:oj koleżanka Kaśka w piżamie po ogrodzie lata ;:oj O myślę sobie nie mogę być gorsza ,tylko narzucę coś na siebie...nie żeby tam przez wstydliwość :D tylko normalnie zmarzlak jestem :D
To podbijam stawkę :D

Obrazek

Obrazek
Stolen Sweets

Obrazek

Obrazek
Edith Wolford

Obrazek
Hunted Hear o poranku ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nowy nabytek ;:167 Orange Toffee

Obrazek
Into the Naight

Obrazek

Obrazek
Fogbound

Obrazek
Venetian Glass
Sławku ja kocham je wszystkie miłością bezwarunkową ;:167 wybaczam brzydkie liście i zagniwające na przedwiośniu kłącza :D Kwitnienie wszystko mi wynagradza ;:oj
Aneczko normalnie to tak pięknie u mnie nie jest ,ale miałam dwa dni urlopu i zawziełam się ,że przynajmniej część ozdobną obrobię :D warzywniaka nie pokazuję,bo prędko z tamtąd nie wylezę :oops:
Soniu a patrząc na fotki wydawało by się ,że warunki na irysy masz ,tyle słońca u ciebie ,ale cóż ja chyba nigdy nie dochowam się takich cudnych hortensji jak u ciebie :roll: Słodziak mały jest teraz na etapie zadawania nieustających pytań i gaduła mała nie odstępuje mnie na krok ;:167
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ty to dla mnie możesz po ogrodzie nawet z gołą dooo latać, bylebyś tylko pokazywala takie cudowności ;:306
Mam kilka takich zwyklych irysów i wiem, że w tej chwili ich nic w ogrodzie nie przebije. Warto mieć chociaż kilka. Może lepiej kilkanaście? ;:306
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Beata, udało mi się dostać wreszcie tego iryska który mnie u Ciebie tak zachwycił, tego biało fioletowego :tan Podpowiedz kochana jaką miejscówkę mu zapewnić i jak dbać o taką roślinkę? Zobaczymy czy mu się u mnie spodoba ;:131
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko a może by tak kilka set... ;:306 kurczaczki nie wiem czy jest taka liczba ,która mnie zadowoli ,ciągle mam niedosyt i nie mogę się nimi nacieszyć ;:oj Poprzedni tydzień pracowałam na drugą zmianę i tak ciężko było wyjechać z domu :( latam z kawą od rana ,bo to taki cudowny czas ,że każdy dzień przynosi coś nowego ;:167

Obrazek

Obrazek
Keepeng up Apperance

Obrazek

Obrazek
First Interstate delikatnie oparł się o Connection

Obrazek

Obrazek
Jazzband ;:167

Obrazek

Obrazek
Saturn
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuzka znasz mój pas startowy,to piaszczysta patelnia ,bez skrawka cienia ,przez ,którą deszcz przelatuje jak przez sito :D Dosypuję trochę lepszej ziemi ,żeby roślinek nie zagłodzić i to wszystko :D kłącza sadzę płasko płytko ,bo lubią wygrzewać się w słonku i na lekkim wzniesieniu tak ,żeby woda nie stała ,bo tego nie lubią.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AloesIk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 16:49
Kontakt:

Post »

:wit
Irysy mega masz ;:167 Stolen Sweets naprawdę robi wrażenie , piękne kwiaty ma :wink:
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Łukaszu :D rzeczywiście trochę się w irysy wkręciłam :D co roku dokupuję nowe odmiany ,bo te kwiaty dla mnie są zachwycające ;:167 starsze ,czy nowsze odmiany ,falbaniaste i wielobarwne ...co raz zagościło w moim ogrodzie już w nim zostanie :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Beatko, pędzę się pochwalić, że wrzuciłam foty pierwszych irysków od ciebie. Jesteś wielka. Pamiętam jak mówiłaś, ze nie mam co liczyć w tym roku na kwiaty, a mimo to kwitną ;:196

Cuda jakie u siebie wstawiasz to dla mnie totalne nowości. U nas w okolicy nie ma takich rarytasów, ani to w sklepach, ani tym bardziej w ogrodach. Przypuszczam, że gdybyś wysłała kilka swoich zdjęć do odpowiednich pism dostałabyś pewnikiem swoją rozkładówkę ;:108
Jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia, jesienią zacznę rozglądać się na necie za kolejnymi odmianami choćbym miała rzędami pod ogrodzeniem sadzić :;230 Kiedyś podsyłałaś mi na prv informację o "godnych " źródłach dobrych kłączy. Nie zapisałam do zeszytu, a okazuje się, że wiadomości z czasem giną. Gdybyś była tak dobra i jeszcze raz podrzuciła mi info byłabym bardzo wdzięczna ;:218
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”