Trzy rabatki...to jeszcze nie ogród II
- Edyta1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 paź 2011, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Trzy rabatki...to jeszcze nie ogród II
Powiem Ci Beatko, że ja po irysach też zapadłam na piwonie
.

Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- bejka1970
- Od: 23 sty 2012, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu jakoś w tym roku nie szaleję z zakupami irysowymi ,na rabatach wolnych miejsc coraz mniej ,więc skupiam się raczej na przygotowaniu nowych rabat
a to ciężka praca.Zakątek pod wiązem dopiero wiosną zaczął nabierać kształtu ,a przecież zaczełam go tworzyć w tamtym roku

Ciągle coś tu zmieniam ,dosadzam ,dopieszczam ,ale i tak do końca jeszcze daleko

Mój stary rodendron najwyrażniej jest zadowolony z nowej bardziej cienistej miejscówki

A przesadzony tutaj bez ottawski wreszcie zakwitł jednym kwiatkiem ...po czterech latach
chciałabym przenieść tu wszystkie SDB ,bo pomiędzy smagliczką a lawendą zrobiło im się zdecydowanie za ciasno,mam nadzieję ,że w przyszłym roku będą już tworzyły fajną obwódkę wokół trawnika ,no i będą ładnie wyeksponowane

Ciągle coś tu zmieniam ,dosadzam ,dopieszczam ,ale i tak do końca jeszcze daleko

Mój stary rodendron najwyrażniej jest zadowolony z nowej bardziej cienistej miejscówki

A przesadzony tutaj bez ottawski wreszcie zakwitł jednym kwiatkiem ...po czterech latach

chciałabym przenieść tu wszystkie SDB ,bo pomiędzy smagliczką a lawendą zrobiło im się zdecydowanie za ciasno,mam nadzieję ,że w przyszłym roku będą już tworzyły fajną obwódkę wokół trawnika ,no i będą ładnie wyeksponowane

Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- bejka1970
Jolu od marca wędruję wzdłuż rabat i obrywam chore i brzydkie liście ,to co teraz widzisz na zdjęciu to już po ostatnim liftingu i uwierz mi że nie chcesz wiedzieć ile znów musiałam wyciąć
W tamtym roku z powodu suszy nie udało mi się skończyć prac nad poszerzeniem jednej z rabat ,więc irysy zakupione u Krzysztofa wylądowały w szczerym polu na rozsadniku .W kwietniu cała w skowronkach ,że wreszcie dokończyłam rewolucję postanowiłam przenieść je na nowe miejsce pomimo tego ,że czas na takie manewry nie był odpowiedni
i to był prawdziwy strzał w kolano
Już w tedy wydawało mi się że liście jakby troszkę żółkły ,ale pomyślałam ,że przesadzane z dużą bryłą ziemi nawet tego nie zauważą.Okazało się ,że na otwartym polu najmocniej ucierpiały od przymrozków ,a ja zafundowałam im dodatkowy stres
Z bólem serca usunełam wszystkie kwiatostany ,takie to porosło małe skarlone ,że o przemrożonych pąkach nie wspomnę

sama spójrz okazy jakby należały do SDB
Samej sobie najchętniej dałabym po łapach ,ale cóż teraz tylko mogę zadbać o to ,żeby wzmocnić kłącza 

sama spójrz okazy jakby należały do SDB

- bejka1970
Edytko i wcale ci się nie dziwię
Obśliniłam ekran jak zobaczyłam to twoje drzewiaste cudo
koniecznie muszę sobie taką sprawić ,jak już miejscówkę dla niej wymyślę
Moja Red Charm też oberwała od przymrozków ,ale trzy pąki ocalały ,a ja patrząc na nią kombinuję co by tu jeszcze dokupić

To teraz będzie troszkę irysów

Już od rana zaświeciło mi Słońce Jaźwinu
dostałam w tamtym roku dwa kłącza od Reni ,oba pięknie porosły i oba kwitną ,bardzo zdrowa i żywotna odmiana o wspaniałych złotych kwiatach
Nie udało mi się to poprzednie zdjęcie Rain Mana ,więc jeszcze raz

Połączenie bieli z fioletem wydaje się takie oczywiste ,że w pogoni za czymś nowym i niezwykłym przestajemy zwracać uwagę na takie zwykłe kwiatki ,ale wierzcie mi na rabacie błyszczy jak najjaśniejsza gwiazda
Nówka Haunted Heart

In living Color

A to się dziś przy święcie rozpisałam

To teraz będzie troszkę irysów

Już od rana zaświeciło mi Słońce Jaźwinu

Nie udało mi się to poprzednie zdjęcie Rain Mana ,więc jeszcze raz

Połączenie bieli z fioletem wydaje się takie oczywiste ,że w pogoni za czymś nowym i niezwykłym przestajemy zwracać uwagę na takie zwykłe kwiatki ,ale wierzcie mi na rabacie błyszczy jak najjaśniejsza gwiazda

Nówka Haunted Heart

In living Color

A to się dziś przy święcie rozpisałam

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 3 gru 2011, o 09:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
BEATKO,piękne te nowe kreskowane
Też lubię irysy niezbyt krzykliwe za to inne niż reszta
Napisz na pw po ile chodzą takie okazy
Pozdrawiam,
SŁA

Też lubię irysy niezbyt krzykliwe za to inne niż reszta

Napisz na pw po ile chodzą takie okazy

Pozdrawiam,
SŁA
- Pulpa222
- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Przepiękne te Twoje irysy
. Widzę, że ogród się powiększa, a na rabatach wypielone "do czysta". U mnie tak nigdy nie było i nie będzie, więc miło popatrzeć u kogoś
.
Moje jedyne słoneczne miejsce przeznaczyłam pod dalie, chociaż nie wiem, co z nich wyrośnie, bo stały sobie bez zaglądania od jesieni do posadzenia, ale czas pokaże
.
Nie zaglądałam wcześniej na forum, ale może powoli, co nieco przejrzę
. Stęskniłam się za FO.

Moje jedyne słoneczne miejsce przeznaczyłam pod dalie, chociaż nie wiem, co z nich wyrośnie, bo stały sobie bez zaglądania od jesieni do posadzenia, ale czas pokaże

Nie zaglądałam wcześniej na forum, ale może powoli, co nieco przejrzę

Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Beatko przyszłam nacieszyć oczy irysami, u mnie jakoś nie chcą ładnie kwitnąć. Może podmarzają, jak twoje maluchy.
Haunted Heart wyjątkowo piękny.
Piwonia jako przerywnik też cudna, ale słodziak rodzaju męskiego wyjątkowy. 

- bejka1970
Przy porannej kawie zajrzałam na fejsa i co widzą oczy moje
koleżanka Kaśka w piżamie po ogrodzie lata
O myślę sobie nie mogę być gorsza ,tylko narzucę coś na siebie...nie żeby tam przez wstydliwość
tylko normalnie zmarzlak jestem
To podbijam stawkę

Stolen Sweets

Edith Wolford

Hunted Hear o poranku

Nowy nabytek
Orange Toffee

Into the Naight

Fogbound

Venetian Glass
Sławku ja kocham je wszystkie miłością bezwarunkową
wybaczam brzydkie liście i zagniwające na przedwiośniu kłącza
Kwitnienie wszystko mi wynagradza
Aneczko normalnie to tak pięknie u mnie nie jest ,ale miałam dwa dni urlopu i zawziełam się ,że przynajmniej część ozdobną obrobię
warzywniaka nie pokazuję,bo prędko z tamtąd nie wylezę
Soniu a patrząc na fotki wydawało by się ,że warunki na irysy masz ,tyle słońca u ciebie ,ale cóż ja chyba nigdy nie dochowam się takich cudnych hortensji jak u ciebie
Słodziak mały jest teraz na etapie zadawania nieustających pytań i gaduła mała nie odstępuje mnie na krok 

To podbijam stawkę

Stolen Sweets

Edith Wolford

Hunted Hear o poranku

Nowy nabytek

Into the Naight

Fogbound

Venetian Glass
Sławku ja kocham je wszystkie miłością bezwarunkową

Aneczko normalnie to tak pięknie u mnie nie jest ,ale miałam dwa dni urlopu i zawziełam się ,że przynajmniej część ozdobną obrobię

Soniu a patrząc na fotki wydawało by się ,że warunki na irysy masz ,tyle słońca u ciebie ,ale cóż ja chyba nigdy nie dochowam się takich cudnych hortensji jak u ciebie

- tomaszkowa
- 500p
- Od: 28 paź 2013, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ty to dla mnie możesz po ogrodzie nawet z gołą dooo latać, bylebyś tylko pokazywala takie cudowności
Mam kilka takich zwyklych irysów i wiem, że w tej chwili ich nic w ogrodzie nie przebije. Warto mieć chociaż kilka. Może lepiej kilkanaście?

Mam kilka takich zwyklych irysów i wiem, że w tej chwili ich nic w ogrodzie nie przebije. Warto mieć chociaż kilka. Może lepiej kilkanaście?

Pozdrawiam. Beata.
- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Beata, udało mi się dostać wreszcie tego iryska który mnie u Ciebie tak zachwycił, tego biało fioletowego
Podpowiedz kochana jaką miejscówkę mu zapewnić i jak dbać o taką roślinkę? Zobaczymy czy mu się u mnie spodoba 

- bejka1970
Beatko a może by tak kilka set...
kurczaczki nie wiem czy jest taka liczba ,która mnie zadowoli ,ciągle mam niedosyt i nie mogę się nimi nacieszyć
Poprzedni tydzień pracowałam na drugą zmianę i tak ciężko było wyjechać z domu
latam z kawą od rana ,bo to taki cudowny czas ,że każdy dzień przynosi coś nowego

Keepeng up Apperance

First Interstate delikatnie oparł się o Connection

Jazzband

Saturn

Keepeng up Apperance

First Interstate delikatnie oparł się o Connection

Jazzband

Saturn
- bejka1970
Zuzka znasz mój pas startowy,to piaszczysta patelnia ,bez skrawka cienia ,przez ,którą deszcz przelatuje jak przez sito
Dosypuję trochę lepszej ziemi ,żeby roślinek nie zagłodzić i to wszystko
kłącza sadzę płasko płytko ,bo lubią wygrzewać się w słonku i na lekkim wzniesieniu tak ,żeby woda nie stała ,bo tego nie lubią.

- AloesIk
- Od: 23 lut 2011, o 16:49
- Kontakt:

Irysy mega masz

- bejka1970
Witaj Łukaszu
rzeczywiście trochę się w irysy wkręciłam
co roku dokupuję nowe odmiany ,bo te kwiaty dla mnie są zachwycające
starsze ,czy nowsze odmiany ,falbaniaste i wielobarwne ...co raz zagościło w moim ogrodzie już w nim zostanie

- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Beatko, pędzę się pochwalić, że wrzuciłam foty pierwszych irysków od ciebie. Jesteś wielka. Pamiętam jak mówiłaś, ze nie mam co liczyć w tym roku na kwiaty, a mimo to kwitną
Cuda jakie u siebie wstawiasz to dla mnie totalne nowości. U nas w okolicy nie ma takich rarytasów, ani to w sklepach, ani tym bardziej w ogrodach. Przypuszczam, że gdybyś wysłała kilka swoich zdjęć do odpowiednich pism dostałabyś pewnikiem swoją rozkładówkę
Jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia, jesienią zacznę rozglądać się na necie za kolejnymi odmianami choćbym miała rzędami pod ogrodzeniem sadzić
Kiedyś podsyłałaś mi na prv informację o "godnych " źródłach dobrych kłączy. Nie zapisałam do zeszytu, a okazuje się, że wiadomości z czasem giną. Gdybyś była tak dobra i jeszcze raz podrzuciła mi info byłabym bardzo wdzięczna 

Cuda jakie u siebie wstawiasz to dla mnie totalne nowości. U nas w okolicy nie ma takich rarytasów, ani to w sklepach, ani tym bardziej w ogrodach. Przypuszczam, że gdybyś wysłała kilka swoich zdjęć do odpowiednich pism dostałabyś pewnikiem swoją rozkładówkę

Jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia, jesienią zacznę rozglądać się na necie za kolejnymi odmianami choćbym miała rzędami pod ogrodzeniem sadzić