Tu na razie jest ściernisko...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tu na razie jest ściernisko...

Post »

Witajcie, wybaczcie taki post z doskoku, godzina późna a ja ledwie żywa, zostało raptem 16 dni do przeprowadzki a ja dziś jeszcze murowałam otwór na drzwi do sypialni ;:oj ale trzymam się nadziei że wszystko będzie dobrze i na twardej podłodze spać nie będę musiała a i gdzie kawę zaparzyć będzie ;:333 Jeszcze przez chwilę tak z biegu będę, ale już niedługo nadrobię zaległości u innych :wink:

Sto-krotko, mój łubin o ile pamiętam sadzony był pojedynczo, a w jednej kępie zakwitł różniście :D Rabarbar mam w tym roku w planie wykorzystać. Mama, choć zachwyca się "że go tak pięknie widać z daleka" będzie musiała się pogodzić z moimi zapędami kulinarnymi :lol:
Kasiu, na razie rabarbar pójdzie pod nóż, jabłka mam niedaleko (tak samo czereśnie ciemne :twisted: bezpańskie to zamierzam korzystać), porzeczka planie jest - czarna, śliwkę mam, ale za małą na razie, nie sądzę by były owoce w tym roku :D ale jest jeszcze aronia, gruszka klaps, jarzębina i głóg na nalewki a w planach: agrest czerwony, żurawina, borówka, jagoda goi, kiwi, winogrono, wszystko na przetwory i wytwory ;:138
Mati, ja Ci się wcale nie dziwię ;:306 rabarbar jest piękny, smaczny i zdrowy, same superlatywy ;:108 Barwinek pstry uszczknęłam z drogi jak spacerowałam z psem, zobaczę jak się zakorzeni, ten z foty jest niezniszczalny praktycznie i ma piękne kwiaty, których nie mam czasu obfocić ;:174
Tulap :uszy
Soniu i całe szczęście, bo gdybym musiała jeszcze je nadmuchiwać, albo inaczej nakręcać - to ja teraz nie mam zupełnie czasu ;:174 a tak, same rosną a ja się przynajmniej w przelocie nacieszyć mogę ;:215
sto-krotka
100p
100p
Od: 19 lut 2015, o 17:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Jak tylko uda mi się wygospodarować miejsce to też chciałabym posadzić czarną porzeczkę :heja mam nadzieję,że tym razem się uda, bo poprzednie krzaczki kiepsko owocowały ;:14 .Czy Ty wzbogacałaś ziemię siejąc jakiś ''zielony nawóz''?
Na śliwki i gruszki też nie mam co liczyć, bo dopiero posadziłam w zeszłym roku :;230
Pozdrawiam :uszy dzisiaj bez ;:196 i ;:168 bo mnie jakiś wirus dopadł ;:202 ;:219 ;:222
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Malwinko przez 1,5 miesiąca to musiało się wiele wydarzyć - zdaj nam jakąś relację z waszych poczynań :)
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Witajcie,
nie było mnie tu... ponad pół roku... jejku, jak ten czas leci... Mam nadzieję, że będzie mi to wybaczone. Zamieszkałyśmy na naszym ściernisku, tak jak było zaplanowane, jednak nic innego nie poszło dobrze... :( pomijając wszystkich oszustów próbujących dorobić na "kobietach budujących dom", bo przecież baba to nic nie wie i można ją oszukać, a i po gębie nie da, bo za słaba (bogowie, jak ja bym chętnie niektórych zdzieliła, to się pod grzywką nie mieści ;:223 ) i wspominając kilka dobrych dusz, które nam jednak pomogły, brniemy do przodu ślepo wierząc (w sprzeczności z faktami), że będzie lepiej.
W ferworze walk, część moich sadzonek nie przetrwała... maki, lobelie, petunie, większość wyhodowanych host... w życiu bym nie pomyślała, że wieją tu takie wiatry, które potrafią zwinąć doniczkę z tarasu, ba! całą rozsadę! i psa na doczepkę ;:108 o niebieskich, latających koniach przed oknem nie wspomnę :lol:
Próbowałyśmy stworzyć trawnik, by nie brodzić po wielkich połaciach ostu, ale ziemia nawieziona na wierzch okazała się niewdzięczna, zbyt piaszczysta i sucha, w końcu mimo ciepłych dni bardzo późnej jesieni - poddałyśmy się - najpierw trzeba się odgrodzić od wiatrów, które w tym miejscu są fenomenalne i bardzo umuzykalnione w potępieńczy sposób, myślę, że z powodzeniem mogłyby konkurować z tymi z Wichrowych Wzgórz, brakuje tylko Heathcliffa :D
tęskniłam za Wami ;:168
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Malwinko super, że już na swoim. ;:168 Przeprawy z fachowcami wszędzie takie same, też tego doświadczyłam. ;:131 Sadź krzewy i drzewa, szybko stworzą osłonę od wiatru. Moje świerki serbskie sadzone jako metrowe maluchy, po czterech latach mają trzy metry i już wiatry mniej hulają po działce. ;:215 Wiosną dobre dusze podzielą się roślinami i powoli obsadzisz rabaty. ;:108 Jak coś u mnie wypatrzysz, podzielę się chętnie.
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Dziękuję Soniu ;:168
My sadziłyśmy dwa lata temu na wiosnę świerki, właśnie serby, ale one zdecydowanie za wolno rosną, powinny tak wziuuu a tu raptem po 15-25 cm rocznych przyrostów mają :( więc przez cały sezon co okazja to do szkółki w Kórniku jeździłyśmy, bo krzewy i niewielkie drzewka są tam dość tanie (przy takiej ilości jaka nam trzeba to ceny 5-20 zł są jeszcze znośne :D ) i tak powolutku po krzaczku... aż przyszedł Wielki Wiatr i rośliny przetrzepało równo, większość nie odzyskała już tych ładnych liści do jesieni ;:174

co do "fachowców" to wszyscy, którym opowiadałyśmy nasze przygody (ci z dobrej strony mocy) twierdzili, że jeszcze kogoś z takim pechem do budowlańców nie widzieli :lol:
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Betinko, z czystym sumieniem mogłabym powiedzieć że byłam w najdalszych otchłaniach piekielnych i nikomu ze znajoących moje przygody nie drgnęłaby na to powieka :D
Teraz jest już spokojniej, dlatego wróciłam, no i wreszcie dali mi urlop w pracy :heja co prawda w zimie nie ma co na zewnątrz robić, ale przynajmniej mam czas na poczytanie i pooglądanie (ze "zdrową zazdrością") Waszych ogrodów z lata i jesieni ;:108
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Witaj po tak długim czasie :wit
Z pseudofachowcami też miałam do czynienia, także Cię doskonale rozumiem.
Ale dasz radę, kto jak nie Ty :lol:
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Grunt ze jesteś :D
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

A ja należę do tych szczęśliwców, że fachowiec trafił mi się taki że "ze świecą szukać". Nie tylko robił swoją robotę, ale też doglądał innych, którzy robili w międzyczasie coś innego np. zakładali rolety, wstawiali drzwi itp. Każdą ich "fuszerę" zaraz nam meldował a sam w swojej robocie podpowiadał nam fajne rozwiązania, o których nawet nie mieliśmy pojęcia. Dla nas to był skarb, bo my dojeżdżaliśmy na budowę z doskoku i nie zawsze mogliśmy na bieżąco wszystkiego doglądać.

Malvinko, "wichrowych wzgórz" nie zazdroszczę, nie lubię wiatru chyba jeszcze bardziej niż mrozu ;:185 U mnie też czasami potrafi srogo powiać, bo akurat od nawietrznej mam gołe pole sąsiada. Moje tuje podrosły już tak do 2m, ale to wciąż za mało. Na inne iglaki niekolumnowe nie mam miejsca, więc czekam cierpliwie.

Nie znikaj już na tak długo i pokaż nam co tam u Ciebie słychać/widać ;:198
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Witamy, witamy :wit
Zawsze myśl pozytywnie ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Malwinko!
Znalazłaś się wreszcie! Tak się cieszę! :tan :tan
Nic się nie martw, bo nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Będzie dobrze. Trzymaj fason! ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Kasia100780 na niektórych "fachowców" nie ma mocnych, chyba, że jakaś żona z ciężkim wałkiem, albo coś podobnego, a ja mam ich serdecznie powyżej grzywki :wink:

Kasiu też się cieszę ;:168

Zuziu zazdroszczę Ci takiego człowieka na budowie, nic tylko dopieszczać i kawę mu nosić na budowę :D
Co do roślin, wciąż są za małe ja takie "pole sąsiada" mam ze wszystkich stron to i wieje zewsząd ;:14 mam na to nawet dowody o...
Obrazek
czasem to naprawdę nie warto się czesać...

Tulap staram się myśleć pozytywnie, a jak już się nie da pozytywnie, to przynajmniej z przymrużeniem oka inaczej już dawno rzuciłabym się chyba z nasypu kolejowego (blisko mam :wink: )

Lucynko, gdybyś tylko wiedziała jak długo siebie szukałam! ale jestem ;:168 i mam nadzieję wytrwać dłużej niż w postanowieniach noworocznych ;:215

a teraz coś dla oka...
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Na początku zakwitły tulipany, oczywiście pies musiał przez nie przegalopować i jeden nie przeżył bliskiego spotkania, reszta się uchowała i cieszyła oko
Obrazek

kwitnące irysy to było coś okazało się, że jakimś cudem zwanym chyba "kobieca intuicja" albo prościej "ślepy ma szczęście" :lol: posadziłam irysy kolorystycznie, prawie, jak widać :D
Obrazek

drugi zestaw był w przewadze żółtego ale w tym pojawiły się mieszańce...
Obrazek

jaśminy nie zawiodły, choć rosną bardzo powoli to kwiatów mają mnóstwo
Obrazek

przedstawiam Paulownię, nasz Demon Wzrostu chyba nie ma pojęcia kim jest i od trzech lat spokojnie nie przekracza wysokości 1m
Obrazek
może w przyszłym roku ruszy z kopyta? :;230
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Malvy, a wyobraź sobie, że kawę i herbatę sam sobie robił, nawet swój czjnik przywoził ;:oj I alkoholu nie tykał, normalnie cud jakiś, jak by u mnie nie robił, to bym nie uwieżyła ;:215
Z wietrznej fotki psiaka uśmiałam się szczerze :lol: dobrze że nie stał w drugą stronę ;:306
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”