Lithops - żywe kamienie cz.2
- gerranium
- 200p
- Od: 27 mar 2019, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lithops - żywe kamienie cz.2
Lithopsy trzeba zapylać przy pomocy pędzelka lub patyczka z wacikiem. Bliźniaki u mnie pokazują się również u tych roślin, które wcześniej nie kwitły. Na to zjawisko nie ma reguły.
Pozdrawiam
G.
G.
- Maciek13
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
gerranium dzięki za info 
Dziś do mnie przyjechały takie śliczne lithopsy. I teraz pytanko. Czy teraz jest dobry moment na ich przesadzenie? Czy lepiej poczekać na wiosnę? Jakie podłoże będzie najlepsze? Czysto mineralne, czy jednak z domieszką ziemi? Niektóre z nich kończą przepoczwarzanie.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Dziś do mnie przyjechały takie śliczne lithopsy. I teraz pytanko. Czy teraz jest dobry moment na ich przesadzenie? Czy lepiej poczekać na wiosnę? Jakie podłoże będzie najlepsze? Czysto mineralne, czy jednak z domieszką ziemi? Niektóre z nich kończą przepoczwarzanie.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

- gerranium
- 200p
Ja w lecie przesadzam lithopsy do suchego podłoża i podlewam delikatnie po kilku dniach albo po tygodniu. Moja najnowsza koncepcja podłoża to ziemia do sukulentów (jakakolwiek), pumeks, lawa wulkaniczna i seramis w równych ilościach. Nie wiem jeszcze, czy ten mix się sprawdzi w praktyce, gdyż stosuję go od niedawna.
Pozdrawiam
G.
G.
Maciek, czekam jak kapsułki dojrzeją i wtedy wysiewam .Maciek13 pisze: ↑31 lip 2023, o 23:42 Jaki piękny, żółciutki. Powiedz mi, czy ty wysiewasz nasiona z tych torebek nasiennych pokazanych na zdjęciu gdy dojrzeją? Czy lithopsy są samopylne, czy trzeba im "pomóc"?
I moje drugie pytanie, czy po kwitnieniu zawsze pojawiają się dwa lithopsy mające wspólny korzeń? U mnie zdarza się tak, że u tych które kwitły, wiosną po przeobrażeniu zawsze pojawiają się 'bliźniaki'.
Tak jak piszę Gerranium nie ma reguły, kiedy będą bliźniaki ,mam lithopsa, który kwitnie co roku od 5 lat i ma tylko jedną głowę a mówią ,że co dwie głowy to nie jedna.

Pozdrawiam
- Maciek13
Dzięki za odpowiedź. Marku, czy mógłbyś mi doradzić, co powinienem zrobić teraz z moimi lithopsami? Jest sens je przesadzać teraz, czy lepiej byłoby poczekać do wiosny? Zdania są podzielone.
Powiem ci co ja bym zrobił . Co ty zrobisz to już twoja decyzja. Lithopsy , które są mniej wybujałe (wyglądają nie naturalnie chyba z braku słońca i nadmiernego podlewania) bym przesadził tylko nie tak ciasno i posadziłbym troszkę głębiej, jak trzeba ,to daj wyższą doniczkę z tego co widzę to mają substrat mineralny ,mniej podlewać, więcej słonka tylko stopniowo ,bo nie wiadomo gdzie stały do tej pory. Może za rok lub dwa jak przejdą wylinkę ,wrócą do naturalnych wymiarów .
Nigdy nie liczyłem, ale myślę, że 100 będzie.
Pozdrawiam Marek
Pozdrawiam Marek
Oj, to nawet sporo, myślałem że 20-30 maksymalnie. Dzięki za odpowiedź 

- Maciek13
Ładnie to wygląda, teraz tylko podlać i zostawić, tylko nie na słońcu, w ciągu tygodnia powinny się ukorzenić.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Maciek13
Dziękuję. Jeszcze ich nie podlewałem. Myślę, że za jakieś 3 dni to zrobię. Mam nadzieję, że będzie ok i się ukorzenią.
- Maciek13
- gerranium
- 200p
Może się tak zdarzyć. U mnie niektóre lithopsy na wiosnę kończą wylinkę z poprzedniego sezonu.
Pozdrawiam
G.
G.
Doniczka z młodymi kamykami spadła mi dzisiaj z parapetu i dwa z nich... doznały obrażeń. Czy jest szansa, że będą żyły?