Witajcie kochani
Mateuszu,
Justynko,
shanti,
Jadziu,
Aniu i
Izuniu bardzo wam dziękuję za pochwały

to bardzo budujące i .....dodaje skrzydeł
Natalko na tą zimę moje roślinki dostaną własny, nieogrzewany pokój. Ze względu na to, że zimowanie to moja pięta achillesowa robię na wszelki wypadek "kopie zapasowe" ze wszystkich odmian które posiadam
Olu będę o Tobie pamietała
Madziu Alenko wiem co zrobić by Twoja miłość do fuksji Romance znów stała się rzeczywistością
Howe Circle ma kwiaty wielkości środka dłoni.
Madziu B2701 to rzeczywiście wspaniała odmiana i bardzo Ci za nią dziękuję

Jak zobaczysz fuksję Meerlenhoff od Ciebie to dopiero się zdziwisz
Madziu bardzo mi przykro, że Twoja fuksja Habanero padła

nie zdążyłyśmy pobrać sadzonki
Blu Veil u mnie rośnie więc materiał na przyszły rok jest
Ilonko bardzo mi miło, że moje fuksje sprawiają Ci odrobinę radości
Fiołkowymi maluszkami oczywiście że się pochwalę jak tylko ukarzą się pierwsze listeczki. A jakie to emocje są z tego oczekiwania
Asiu bardzo Ci dziękuję

przyznam, że tego podlewania troszkę teraz jest
Każdy z nas ma swój sposób na rozmnażanie roślinek. Napiszę jak ja to robię.
Do ukorzeniania używam małych ok. 80 ml pojemniczków
Podłoże składa się z ziemi do wysiewu nasion zmieszanej w proporcji 1:3 z mieszanką perlitu z wernikulitem.
Sadzonka powinna mieć trzy pary liści i pochodzić z wierzchołka pędu. Najlepiej żeby nie było na niej pąków kwiatowych.
Dolną parę listków usuwam. Jeśli drugie listki są duże to je przycinam o połowę nożyczkami. Przycinam końcówkę żyletką, zanurzam na chwilkę w ukorzeniaczu Korzonek Z i wsuwam we wcześniej wykonany otworek w ziemi.
Podpisuję, podlewam i wstawiam do pojemnika z przykrywką.
Po około trzech, czterech tygodniach można zobaczyć taki efekt. Na zdjęciu sadzonka ukorzeniana 10 lipca.
Jak już widzę, że roślinka się dobrze ukorzeniła to ją wyjmuję z mnożarki i pozwalam jej rosnąc ok. 2 miesiące w tym małym pojemniczku pilnując oczywiście wilgotności, a następnie przesadzam do doniczki 8-10 cm i podlewam nawozem na rozwój korzeni 10-52-10.
Tak to wygląda u mnie Asiu. Wiem, że niektórzy ukorzeniają sadzonki w wodzie ale mi to za bardzo nie wychodzi.
Życzę Ci sukcesu
Na jakiś czas żegnam się z Wami kochani i udaję się nad moje ukochane polskie morze. Nie wiem czy po powrocie będę jeszcze miała co fotografować więc na koniec dziś pelargonie
Drzewko Appleblossom Rosebud
Piękna nieznajoma
Marbacka Tulpan
Pink Australian Rosebud
Woods Surprise