Aprilkowy las cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz.6

Post »

Jolu zdrówka Kochana,pewnie kotek Cię wygrzeje:) Moja psina nie odstępowała mnie na krok ;:224
Wywrotka ziemi oj przydałaby się u mnie ;:333

Pozdrawiam serdecznie:)
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Dorota, jeszcze masz szanse wpłynąć na M żeby taki prezent ci zrobił, przecież okazji cała masa: pierwszy dzień wiosny, potem na zajączka na święta, 1 maja.....nic tylko wybierać ;:306

Ewka, nawet trzy wywrotki u mnie to mało więc korzystam z każdej okazji ;:306 Część już zużyłam bo 50 grabów na żywopłot wsadziłam, 8 cisów z 17 też już w ziemi, no i przesadzona pierwsza róża z donicy do gruntu i kolejne trzy dołki przygotowane...
A co do jarzmianki to jakoś nie doczytałam że do cienia. Zresztą u mnie większość to półcień więc dużego wyboru nie mam. Rośnie między Edenami i Leosiami na rabacie która rano i po południu jest w cieniu. Radzi sobie tam dobrze. Ciekawa więc jestem jak się zachowa u ciebie.

Marysiu, dobrze że piszesz o swoich doświadczeniach z jarzmianką, może Ewie się przyda. Będziemy obserwować.

Cyma a dawno masz tego carexa? może jeszcze młoda. Zasilasz ją? Mojej się dostaje jak podlewam bukszpany Florowitem. No i rośnie w półcieniu. Pełne słońce ma może trzy godziny. Bo warunki glebowe mamy raczej podobne, czyli mocno przepuszczalny piasek...

Annes, dziękuję. Jakoś walczę z przeziębieniem od piątku, ale nie mam możliwości poleżenia i wygrzania się. Kotek nadrabia wieczorami jak może, wystarczy że usiądę, to już mam ją na kolanach :wit

Dziś gwałtowne ochłodzenie, a ja pozdejmowałam przedwczoraj okrycia z róż ;:174
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Nie martw się, Aprilku!
Rozy to twarde krzaki, poza tym u Ciebie chronią je korony drzew.
Kot na kolanach Cię nie wyleczy, no chyba, że to kolana Ci dokuczają... ;:224.

;:196 Jagi
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagi, żebyś wiedziała że kolana mnie bolą ;:306 Na klęczkach sadziłam graby, całe 50 sztuk w dwa dni. Niby sobie podkładałam coś pod te kolanka ale jakoś i tak od ziemi ciągnęło niemiłosiernie.
A swoją drogą nie miałam pojęcia, że kot potrafi aż tak mocno grzać. Zdarza mi się, że muszę go zganiać bo mi za ciepło pod tą masą futra. Ale jakie to przyjemne jak się wróci z ogrodu, po lekkim przewianiu i taki sierściuch się przytuli ;:167
Uwielbiam swoje psy ale kot jakoś mocniej poruszył moim sercem ;:170 I chodzi tu o tego konkretnego kota, bo z poprzednimi dwoma tak nie było.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Jolu nieźle musiałaś się napracować...50 grabów w dwa dni ;:224 i to na dodatek w chorobie? Jestem pełna podziwu ;:180 , ale co się nie robi dla ukochanego zakątka, prawda?
Wywrotką ziemi na Dzień Kobiet powaliłaś mnie na kolana...na to bym nie wpadła :;230 Masz pomysły... ;:306
A swoją drogą co jest, że ciągle kupujemy ziemię i ciągle jej mało? U mnie na same róże do donic poszło 400 litrów, a co będzie jak przyjadą kolejne? Każdej trzeba dać do dołka dużo dobrej ziemi, bo i u mnie słaba, piaszczysta gleba :roll:
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Jolu teraz taka pogoda zdradliwa, pewnie dlatego choróbsko Cię dopadło. Wirusy rozsiewają się jak chwasty. Piękna kępka trawy. Uformowana jak topiara :lol: . Ja jeszcze swoich traw nie ciachnęłam. Ale to 5 minut roboty. Więcej mi się ich nie przyjęło niż przyjęło także dużo pracy mieć z nimi nie będę.
Przy najbliższej okazji już zrobić muszę z nimi porządek. Dobrze, że chociaż wycofują z prognoz te wielkie minusy w nocy.
Z tymi grabami to miałaś maraton. Nie zbrzydły Ci przy tym sadzeniu ? ;:306 ;:306
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Doroto, Magdo, oczywiście bez przesady żeby z tymi grabami było tyle roboty. No trzeba było wykopać rów na jakieś dwa szpadle, wywieźć piasek, nawieźć ziemię...Ale to załatwili moi kochani chłopcy. Zlitowali się nad chorą.
Ja tylko poutykałam te małe patyczki do ziemi ;:306 Poszło szybciutko ale i tak byłam zmęczona jak po maratonie ;:131
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzę, że Twoi chłopcy chętni do pomocy. Ja się nie mogę doprosić o skopanie skarpy pod warzywnik. :twisted:
Pisałaś, że zdjęłaś osłony z róż. Kopczyki też masz już rozgarnięte.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Jolu zdrowiej, ;:196 graby to piękne drzewa, będzie wspaniały żywopłot.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Ja i tak Ci tego wsadzania współczuję i Twoim uczynnym chłopcom. Rozumiem, że to z okazji dnia mężczyzn im w prezencie taki maraton zafundowałaś? :lol:
Ja lubię rośliny nabywać, sadzić już nie bardzo :lol: .
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Nie mów takich rzeczy, że można byc rozczarowanym Twoim ogrodem.
Ja znam takie ogrody leśne i wiem jak trudno je zagospodarować. To co zrobuiłaś robi na mnie bardzo duże wrażenie.
U mnie jarzmianki też zamierały
Muszę je gdzieś przesadzić. Może w końcu będę się nimi cieszyła
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Gdzie kupujecie jarzmianki :?: Rok temu były u Mariusz, ale wtedy nie wiedziałam, że je chcę :;230 W tym sezonie brak ich w ofercie.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych gości ;:3 pogoda piękna, przynajmniej przez okno. Słońce, bezchmurne niebo ale rano na termometrze -1. Mam już ogromne plany na weekend, tylko czy ja się pozbieram ze zdrowiem do soboty ;:224
Muszę przyciąć żywopłot z thuji brabandt. Mam nowy sprzęcik, elektryczne nożyce szpalerowe, takie akurat do damskiej rączki. Mam też duże nożyce elektryczne ale dla kobiety zdecydowanie za ciężkie, więc kupiłam sobie takie leciutkie, z ostrzem jakieś 20 cm. Idealne będą do cięcia cisów i bukszpanów :tan

Nena, Aniu chłopcy chętni do pomocy jak ich zmusisz. Często miesiącami czekam na efekty ;:223 Ale zdarza się że robią coś od ręki. Mam na to sposób. Nie mówię całej długiej listy co jest do zrobienia ale dostają pojedyncze zadania i bardzo krótkie i precyzyjne wytyczne. Okazuje się że to działa, bo nie zniechęca ;:333
Kopczyków jeszcze nie rozgarniałam różyczkom, i tu mam dylemat. Chcę profilaktycznie miedzianem a potem promanal. I nie wiem czy muszą być już wtedy kopce rozgarnięte czy nie. Chyba powinnam wcześniej rozgarnąć ;:209 Co myślisz? Nie pamiętam jak to robiłam w zeszłym roku...

Cyma, Soniu ;:196 dziękuję. Ciekawa jestem jak się graby sprawdzą, to eksperyment, jeszcze takich drzew nie miałam u siebie.

Magda, no jakoś nie skojarzyłam że to był dzień mężczyzny ;:306 Ale czy mężczyzna nie okazuje się mężczyzną w 100% właśnie pomagając kobiecie ;:170

Goś, żaden ogród nie będzie wyglądał ładnie bez oprawy jaką są ścieżki i podjazdy. A ja to dopiero planuję. Już zaczęłam się rozglądać za ekipą. Sporo mam do zrobienia więc to niebagatelna inwestycja, ale powinno się udać, może jeszcze przed forumową wizytacją ;:162
Jarzmianki u mnie pierwszy sezon były. Teraz dopiero okaże się czy przetrwają. Jakoś się nim jeszcze nie przyglądałam.

Aniu, ja jarzmianki kupiłam na wystawie Zieleń to życie i część Justi przywiozła mi z Zielonych Progów jak robiła tam zakupy. Przyjedź do mnie to może jakieś uda się podzielić. Ja na jesieni rozsadzałam Claret. Ciekawa jestem co z tego będzie.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Jolu,Twój leśny ogród ciągle fascynuje,róże masz cudne,ja nie mogę dochować się perowskii ,bo jakoś nie mam szczęścia ,co kupię to jej nie ma ,a pokrój jej bardzo mi sie podoba ,dostałam w tamtym roku malutką siewkę ,i przetrwała,,ale znowu ją zamówiłam ,może tym razem się uda,żywopłot grabowy będzie śliczny ,ale grab pomału rośnie ,więc zależy jakie duże sadzonki sadziłaś ,ja z grabów mam łuki zrobione ,już sie trochę zagęściły , mają może 4 lata ,ale daleko im do efektu jaki chcę uzyskać,pozdrawiam i miłego dnia życzę ;:196
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Jolu u Ciebie słoneczko? U mnie bura pogoda,czekam na promyki ;:3
Ponownie wysiałam lobelię,bo mi pierwsza partia się położyła ;:14
Ja najpierw obcięłam róże i lekko rozgarnęłam kopczyki,potem oprysk ;:333

Pozdrawiam :wit