Ibrakadabra i balladka o minionym lecie, cz.6.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Renka123
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 lut 2015, o 13:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ibrakadabra i balladka o minionym lecie, cz.6.

Post »

Jagódko! Wymiziaj kociaczki ode mnie. Moje podczas snu przyjmują podobne pozy. Są takie rozkoszne. Sąsiada filozofa nie zazdroszczę, mój też swoimi uwagami często podnosi mi ciśnienie.
Pozdrawiam Renia
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gipsy Boy, ale się cieszę, że ją kupiłam - i to ostatnim rzutem zamykając w końcu zamówienie.
Wicuś oczywiście poleguje na kocimiętce :;230
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Witaj Jagodo Pomorska po powrocie z wojaży ...zapewne odpoczęłaś , wrażeń mnóstwo - teraz czas pomyśleć o planach wiosennych w ogrodzie .
Uwielbiam Twoje opowieści okraszone pięknymi fotkami z ogrodu - zwłaszcza - różycami w towarzystwie kociaków , których to mój Kazan nie akceptuje ;:145 - więc - nie mam - chociaż bardzo chciałabym mieć ...

Serdeczności deszczowe ;:196 ;:167 ...
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kocie lato...to będzie moja ulubiona pora roku ;:167 Choć raczej boję się swoje kocie wypuszczać na dwór. Wczoraj mi smyrgnęła między nogami, jak psiaki wołałam. W ostatniej chwili złapałam za końcówkę długich włosów na długim ogonie :twisted: Nosi ją do jakiegoś faceta, chodzi i płacze.

A na śnieżku poszalałam tyle ile szef pozwolili ;:145 Zresztą z pożytkiem dla obitej dolnej części pleców ;:183
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Cześć, Kochani!
Udało się. Nabyłam nowe narzędzie, dokończyłam cięcie żywopłotu, ogień strawił drapakowate, kolczaste krzaki. Radykalnie obniżony żywopłot odsłonił porywający widok na ugory Filozofa, ale otrzymałam jego zapewnienie, że urządzi mi pod płotem malownicze kartoflisko... ;:224.
Już się cieszę :;230.

Muszę zwiększyć tempo mojej balladki, bo jak tak dalej pójdzie, to nowe upojne lato zacznie mi deptać po piętach. Wczoraj słonko tak przygrzało, że temperatura przekroczyła 10 stopni. Fajnie i wydajnie się sprzątało zielone pokoje. Ziemia przyjemnie wilgotna, ani jeden badylek różany nie sczerniał, wszystkie radośnie zielone ;:333.
Po sąsiedzku pani Porządnicka musztrowała swoją siłę najemną, ale ten znosił to ze stoickim spokojem, bo zarobił na niejedną flaszkę...

Balladki o minionym lecie zwrotka 7.

Na minione lato składał się nie tylko egocentryczny, bałwochwalczy zachwyt nad własnym ogrodem. Udało mi się odwiedzić wiele zaprzyjaźnionych osób w ich włościach oraz gościć je u siebie. Zwrotka będzie więc przypominać odwiedziny, wizyty i spotkania.

Jako pierwsze przypominam Gospodarstwo U Lola ( Lolo to właściciel, nazwany tak z powodu stylu życia tegoż), znane z błękitnych gadżetów. Kupić tam nie ma czego, ale popatrzeć przyjemnie.

Obrazek

Mimo że lato było wyjątkowo upalne, to wizyta z Lusią u Justynki wypadła w wyjątkowo paskudny zimny dzień. Ale atmosfera spotkania, uroda ogrodu i kaszubskie truskawki przyćmiły ten drobny feler...

Obrazek

A tu już możecie zobaczyć mnie w moim naturalnym środowisku ;:224. Nie posiadałam się z dumy, kiedy goście zachwycali się moimi różami.

Obrazek

Poniosło mnie też do mojej ulubionej malowanej wsi Długosiodło. Niestety, już coraz mniej jest takich domów.

Obrazek

U Alicji zachwycił nas (m. in.) żywopłot z lilii. Było tak upalnie, że niektóre koleżanki zażyły kąpieli w basenie... Ogród Alicji urzekł mnie po raz kolejny...

Obrazek

Obrazek

Pod koniec lipca na skutek złożonego splotu okoliczności trafiłam do Hortulusa w Dobrzycy ;:oj.

Obrazek

Wizyta u Krysi wypadła też w koszmarnie upalny dzień. Niestety, większość z jej zachwycających róż już nie kwitła..., ale i bez tego ogród wywarł na mnie wielkie wrażenie.

Obrazek

Pewnego dnia trafiłyśmy z Justynką na zaciszną działeczkę Amby.

Obrazek

Nie zdążyłyśmy się jednak nacieszyć kwiatami i kotami, albowiem powieziono nas do latyfundiów Madzi, gdzie utknęłyśmy na dobre, oszołomione ogromem ogrodu - arboretum i bogactwem posadzonych tam gatunków drzew i krzewów.

Obrazek

I wreszcie, pod koniec lata, odbył się tradycyjny Sabat Czarownic w Borach Tucholskich u gościnnej Constancji. Było tam kilka naszych miłych, "zaginionych" koleżanek ;:224. Ogród Constancji zmienił się niesamowicie, zadając kłam twierdzeniu, że na piasku róże nie rosną.

Obrazek

Dla porządku wspomnę też o wizytach w ulubionych ogrodnictwach.
U pani Antoniny Wenty...

Obrazek

... i w Garczu, królestwie bylin.

Obrazek

Najwięcej letniego czasu na wyjeździe spędziłam w Sekretnym Ogrodzie na Kaszubach, gdzie mieszka Rosołek, kotek, który niezmiennie mnie wzrusza.

Obrazek

Zalecam odwiedzanie innych ogrodów, szczególnie forumowych. Pozwala to spuścić trochę powietrza z balonu samozadowolenia i pokazuje, że są na tym świecie inne, niesamowicie piękne, pomysłowe ogrody i nie ma się co zanadto puszyć swoim ;:306.

Cdn.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Jaguś - bardzo dziękuję za miłe słowa o mojej działce, która podczas Waszego pobytu, po fali lipcowych upałów raczej przypominała klepisko :oops: ...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jagódko, ja uwielbiam takie stare opowieści.
W ogóle biografie z każdego wieku.
Róża cudna jak na razie. Mam ją dopiero od zeszłego roku. Jeszcze jest malutka
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Jagoda :wit tak sobie myślę, że ja chyba u Wentów byłam.Kilka lat temu wracając z Szymbarku...ale jeżeli to był ten ogród to rzeczywiście bajeczka była. Po ostatnim szybkim kursie na kaszubskie tereny( alarm dziecka z zimowiska : mamusiu zabierz mnie do domu) stwierdziłam, że muszę częściej tam zaglądać.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć, Kochani!

Wiosna coś nam się grzebie, trzeba było wziąć się za poszarzałe firanki, żeby wiosenne słonko nie obnażyło mizerii we wnętrzach. Wystarczy mi mizeria na zewnątrz...
Cierpliwe czekaliście na moje odpowiedzi, za co dzięki.
Czy ja napisałam, że nie ma co puszyć się swoim ogrodem? Ale trochę chyba można... ;:224, bo takie ilustracje mam do pogawędki z Wami.

Witaj, Elwi!

Wbrew pozorom ten mój Filozof to fajny, sympatyczny gość, ale nie bez kozery ma taki przydomek - sam uprawia tylko bób, kartofle i chwasty, ale na wszystkim zna się najlepiej.
Żywopłot docięłam do końca, krzaki zostały spalone.
Z kotami święta prawda, nikt do końca nie poznał tych fascynujących zwierząt. Ciągle zaskakują i zdumiewają.
Cytatu o trzymaniu sztachety nie znam, a chciałabym...
Jedno wiem, trzeba Ci to miejsce na płocie czymś ogacić, bo widzę, że Ci niewygodnie ;:173.
A może siądźcie sobie, kumo, na miękkim krzesełku?

Obrazek

A Ty, Sławku, wciąż swoje... To nie są koty-jak-koty, to koty nadzwyczajne ;:306.
Może lepiej byłoby adoptować takie mięciutkie stworzonko, zamiast kolczastych krzaków... ;:224.
Z adopcją róż stopuję. Jeszcze posadzę te siedem, które zamówiłam i na razie szlus. Wiele z nich jest łudząco do siebie podobnych, a kolory i fasony mam chyba wszystkie.
Pozdrawiam również oczekująco...

Zeszłoroczny nabytek Rosenfee, słodziutka jak cukierek.

Obrazek

Annes, wiadomo, Szuwarek to pasibrzuch, łakomczuch i sybaryta ;:306.
Jeśli potrzebujesz róży wspaniale kwitnącej i bezproblemowej - Baronesse będzie idealna ;:333.
Do Galway'a podchodzę na razie z nabożnym szacunkiem, tak bardzo chciałam go mieć! A on zakwitł na parterze i na szóstym piętrze ;:306. Nie jestem zachwycona takim pokrojem, ale tak chciałam zobaczyć kwiaty, że ten długi badyl zostawiłam. Ale jak postępować dalej - sama nie wiem. Trochę szkoda by go było ciąć jak rabatówkę...

Obrazek

Coś w tym jest, Ewo, że koty są jak dzieci ;:306.
Kłosowce awansowały kto wie, czy nie na pierwsze miejsce moich ulubionych bylin. Są magnesem dla pszczół, trzmieli i motyli, kwitną bardzo długo, nie chorują na nic i są po prostu przepiękne!
Za to przedwiośnie ;:222.

Obrazek

Ech, Sabinko, to obie wzdychamy do lata ;:170. Już mam dość ciągle tego samego widoku za oknem, grubych ciuchów i rachunków za gaz...
Słonka, ciepełka, kwiatów i motylków nam trzeba. Jak dobrze, że to już niedługo...

Obrazek

Witaj, Majowa! Dzięki, że wpadłaś i że pamiętasz.
Koty wygłaskane, a Ty nie zapomnij wygłaskać mój wzorzec psa, czyli Werę. Ja bym ją chyba zagłaskała na amen ;:224.

Obrazek

Ruda ;:196, dzięki, bardzo lubię takie myszowate prezenty. Tylko następnym razem proszę o ostre zdjęcie. Mam nadzieję, że tej norniczce nie zrobiłaś krzywdy... Masz za nią srebrnego dolara.

Obrazek

Marysiu, to rzeczywiście musi być dla Ciebie przykre, że Twój pies i koty nie mogą żyć z zgodzie. To jakby przeciw naturze, bo w gospodarstwach wszystkie zwierzęta zazwyczaj mieszkają razem, a pies pełni rolę stróża całego, często bardzo różnorodnego stada.
Nie dziwię się, że tym razem wzięłaś sobie Ibrę ;:306. Oryginalny leżaczek sobie wybrała, nie ma co!

Obrazek

Renko, kochana, ja tego swojego Filozofa bardzo lubię, a jego uwagi raczej śmieszą mnie niż denerwują. Życie go nie rozpieszczało, żyje biednie, uprawia tylko to, co da się zjeść, ale jest przy tym niezmiernie pogodny, no i jest dla mnie bardzo częstym tematem zabawnych dykteryjek.

Obrazek

Hi, hi, Wandeczko, Gipsy Boy już w pierwszym roku był dosłownie obsypany kwiatami. Piękny jest, ale kwitnie tylko raz.
Z Wicusiem jest tylko jeden kłopot, że wszystko już jest czasem przeszłym ;:145.

Obrazek

Jagódko Małopolska ;:196, podróże jednak kształcą, choć ruszyć się ze swojego grajdołka często się nie chce. Miło mi, że masz ochotę czytać moje wynurzenia.
Że też i Tobie musiał się trafić taki pies... Piękny, niewątpliwie, ale nieprzyjazny kotom...
Nie da się niczego z tym zrobić? Nie można go ułożyć? Bo kot na Twoją skołataną duszą byłby wspaniałym lekarstwem...

Obrazek

Aprilku, już chociaż Ty nie trzymaj kociczki w niewoli. To mądre zwierzę, dobrze wie, gdzie jest jego cieplutkie miejsce i pełna miska, że kochającej Właścicielki nie wspomnę ;:209.
Nie pozbawiaj jej kociego lata..., dlaczego ma zazdrościć psom?

Obrazek

Marysiu Ambo ;:196, ciepłych słów na temat Twojej działeczki byłoby znacznie więcej, gdyby dane mi było bliżej i dłużej się jej przyjrzeć ;:306. A klepiska spowodowane upałem mieliśmy tu na Wybrzeżu wszyscy. Ja też...

Abraham Darby.

Obrazek

Cześć, Margo, ja z kolei za biografiami nie przepadam. Tę przeczytałam ze względu na osobę bohatera. Bardzo mnie interesują kariery ogrodników, jak również sposoby zdobywania i przewożenia roślin z innych kontynentów do Europy.
A róży Tradescant będę się przyglądać u Ciebie, bo na razie z zakupami stop!

Obrazek

Małgosiu Pepsi, a któż to tak obrzydził Twojemu dziecku pobyt na Kaszubach?
Cieszę się, że Ty do tego regionu masz jednak sentyment. Im bardziej się Kaszuby poznaje, tym bardziej wabią i kuszą. Odwiedzaj je jak najczęściej, ogród Wentów też. Zapraszamy.

Obrazek

Dzięki za wizytę. Miłych snów i niech to przedwiośnie szybko przeleci - Jagi
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Jagódko - nadrobimy w tym roku :D
Ło matko jakie piękne zdjęcie dostała Ruda...Srebrny dolar z hostą - bezcenny;:138
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

Bardzo dziękuję za miłe słowa o moim ogródku. Bardzo mile wspominam trzykrotną wizytę w Twoim ;:138 . Zdecydowanie odwiedzanie forumowych ogrodów to, to co "tygrysy lubią najbardziej". Choć w przeciwieństwie do Lisicy, która okazała się tygrysem, ja podobno według chińskiego horoskopu jest małpą ;:48
JagiS pisze:Cześć, Kochani!
Zalecam odwiedzanie innych ogrodów, szczególnie forumowych. Pozwala to spuścić trochę powietrza z balonu samozadowolenia i pokazuje, że są na tym świecie inne, niesamowicie piękne, pomysłowe ogrody i nie ma się co zanadto puszyć swoim ;:306.
Mi na razie samouwielbienie nie grozi, gdy tyle pięknych ogrodów wkoło. Bardziej strach przed krytycznym okiem mistrzów ogrodnictwa, na szczęście bardzo przyjaznych.
PS.
Zamówiłam róże, a miałam już tego nie robić ;:124 , ale Twoje i Wandy zdjęcia działąją
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Jagódko ;:196 jakby nie patrzeć , na Twoich zdjęciach widać, że mieliśmy gorące ale piękne lato.
Ciekawe jak będzie w tym roku .
Dzięki za miłe słowa o moim ogródku, który akurat w tym czasie dość smętnie się prezentował.
Idąc za Twoim przykładem , też wyrąbałam swoje krzaki ale uważałam na sekatory. :lol:
Teraz wygląda to , jakby tornado przeszło przez ogród i odsłonił się budynek sąsiada w całej okazałości.
Ale do lata mam nadzieję, zieleń się odrodzi i zakryje to, co powinna.
:wit
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Was w chmurną sobotę :wit.

Marysiu Ambo, bardzo liczę na to, że wizyty nadrobimy, choć nie wiem, czy do Ciebie trafię bez przewodnika ;:218. notabene Ty u mnie też masz zaległości... Zapadłaś się na Kaszubach na całe lato... i tyle Cię widzieli ;:224.

Dla Ciebie Mariatheresia, jeszcze w donicy, i Laurent Cabrol.

Obrazek

Obrazek

Witaj, Alicjo!
Słów pochwały dla Twojego ogrodu nigdy dosyć!!! Z tym strachem przed jego oceną to, oczywiście, wolne żarty... ;:224. Dla mnie będzie zawsze przedmiotem zachwytu i zazdrości...
Zamówiłaś róże? Bardzo jestem ciekawa jakie. Zdradzisz?
PS. Wg tego kalendarza moim znakiem jest dzik :shock:.

Dla Ciebie moja ulubiona wielkokwiatowa - Pink Peace.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krysiu ;:196, faktycznie, miałam pecha nie widząc Twojego ogrodu w porze zachwycającego kwitnienia róż i wiśni. Ale to, co zobaczyłam, pokazało perfekcję kompozycji i urodę majestatycznych iglaków.
Cięcie krzaków jest od czasu do czasu niezbędne, żeby nie zamieniły ogrodu w jeden wielki kołtun drapakowatych gałęzi. Jasne, przez jakiś czas będzie goło, ale potem...
Zyskałaś przez to cięcie nieco miejsca?
A na podobne lato liczę i w tym roku. I, jeśli pozwolisz, niechby było ukoronowane kwitnącym widokiem Twojego ogrodu ;:224.

Dla Ciebie kwitnie Princess Alexandra de Luxembourg.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Serdeczności, buziaki i życzenia miłego weekendu - Jagi
Winter
200p
200p
Od: 24 lut 2015, o 09:34

Post »

Przechadzając się wirtualnie po forumowych ogrodach trafiłam do Ciebie i zostałam na chwil kilka.
Ogród przyciąga niczym zaczarowany.
Fantastyczna kolekcja róż.
Pozdrawiam Paulina
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Witam w bure przedwiośnie! :wit

Ciekawych rzeczy dowiadujemy się o sobie dzięki Chińczykom!
W dodatku chińska charakterystyka jak ulał pasuje do naszych osobowości, czyż nie?

Oto dowody:
Dzik uwielbia: naturalne otoczenie: lasy, parki, nadmorskie plaże; kocha rośliny i lubi się nimi otaczać.

Co więcej, Dzik z Tygrysem tworzą "Interesujący związek" :twisted: :twisted:

Alicjo,
O Tobie Chińczycy też coś wiedzą:

Ludzie urodzeni w roku Małpy odznaczają się magnetyczną osobowością

Niestety, dla Małpy najgorszym związkiem jest Tygrys.
Wrrrr....
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”