Co dzień kocham ten ogród bardziej

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Marzena77
500p
500p
Od: 6 lip 2014, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Co dzień kocham ten ogród bardziej

Post »

Pospacerowałam trochę po Twoim ogrodzie pięknie w nim wiosną latem jesienią .Bardzo spodobały mi się liliowce a najbardziej Free Wheelin.Niesamowity.Jak będzie trochę czasu to przejrzę dokładnie wątek :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Edytko, witaj po świętach! St ęskniłam się za kolorowymi widokami. Śnieg spadł i zakrył wszystkie rabaty, więc nawet i planować trudno nowych nasadzeń. Ale i tak już zamówiłam trochę róż na pociechę. Planujesz jakieś nowe zakupy czy jeszcze się z tym wstrzymujesz?
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Witaj Edytko :wit Wpadłam z rewizytą i jestem pod wrażeniem Twojego ogrodu - cudowne widoki ;:138 Będę częstym gościem i jutro na spokojnie poczytam wątek od początku. Już się cieszę na taką dawkę piękna ;:65
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich Noworocznie ;:138 .

Elwi, miło mi Cię gościć w moich skromnych progach :D .
Wandziu, plany ogrodowe nabieraja rozpędu a lista zakupów rośnie, ale o tym za chwilę (poniżej :wink: ).
Marzenko77, Free Wheelin bezwarunkowo wart grzechu :wink: . Spodobał mi się tak bardzo, że jesienią dokupiłam mu do towarzystwa kilka kolejnych pająków :lol: .
Bebeluch, ja wzięłam sobie trochę urlopu i wracam do pracy dopiero 7-mego stycznia. Tak więc będę leniuchować :heja .
Aniu- Wielkakulko, wiem o cym piszesz. Ja też od dawna jadę na zasilaniu awaryjnym, ale teraz urlopuje i regeneruję siły ;:333 .
Rozeto, nowy rok to świetny moment, żeby otworzyć wątek ;:108 . Nie wierzę, że nie masz żadnych zdjęć ;:224 . Poszperaj dobrze i coś na start na pewno się znajdzie :wink: .
Bożenko - Kransa101, cieszę się, że Ci sie u mnie podoba. Ty podglądaj trawy a ja będę się inspirować Twoimi kompozycjami ;:108 .

Jeśli wierząc przepowiedniom, tak spędzimy nowy rok jak zakończyliśmy stary, to ja w przeddzień sylwestra (a właściwie w noc poprzedzającą sylwestra) zamiast szykować kreacje, ewentualnie kolację :;230 , siedziałam i planowałam - nową rabatkę ;:24 :lol: .
No cóż, pisałam już o tym, że chcę przerobić warzywnik za domem. Plany te bardzo szybko rozrosły się o piwniczkę ziemną oraz zobaczoną nagle oczami wyobraźni - rabatę różaną :lol: .
Za domem mamy garaż, do którego wiedzie szeroki podjazd wzdłuż tylnej ściany domu. Zwykle goście stawiają tam auta zanim wejdą do budynku. Pomyślałam sobie, żeby wzdłuż podjazdu posadzić rośliny ozdobne. Całość ma 13 metrów długości. Rabatę chcę podzielić ja na pół zostawiając przejście/ przejazd 2 m. W ten sposób wyjdą 2 rabaty po 5,5 metra. Za jedną z nich (także wzdłuż podjazdu) miałaby znajdować się piwniczka ziemna a na wprost niej (za 2-gą rabatą) mały trawniczek. Warzywnik mieściłby się za piwniczką i mini-trawniczkiem. Coś w stylu wirydarza o bokach ok. 13 m., z wejściem po łukiem porośniętym pnącą różą ;:173 .

Na rabaty wybrałam 8 róż, które chcę posadzić w następującej kolejności:
1. Ritausma
2. Gipsy Boy
3. William Shakespeare 2000
4. Bouquet Parfait
5. Ballerina
6. Munstead Wood
7. Sharifa Asma
8. Astrid Lindgren
Na liście życzeń było dużo więcej róż, ale wybrałam takie, które według mnie jakoś do siebie pasowały. Bardzo istotnym kryterium doboru była dla mnie zdrowotność krzewów.
Towarzystwem dla róż mają być: hortensje, miskanty, posadzone gdzieniegdzie tuje Smaragd, budleja, floksy oraz piwonie.
Co myślicie o tym projekcie? Chętnie przyjmę wszelakie wskazówki i uwagi ;) .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

A piwniczka z kamienia czy cegły , kamienna jest cieplejsza na zimę .. Piękne plany na Nowy Rok .. Ja w iglakach chcę posadzić wrzosy i też muszę trochę ich zamówić na wiosnę a róże to i tak mimochodem zawsze kilka dokupię , teraz chciałabym rabatowe i mam obiecane od Marysi , na jej stepach ładnie się rozrastają .
I znowu warzywnik ci się przesuwa w stronę leszczyny , ale koło domu będzie pięknie ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janeczko, piwniczka z kamienia byłaby zdecydowanie piękniejsza, ale sami byśmy tego nie zrobili, więc koszt wzrósłby 2-3-krotnie ;:174 . Planujemy postawić ściany z cegły a półokrągły strop ma być wylewany betonem :wink: .
Pozdrawiam - Edyta
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edytko budowa nie wiele się różni od waszej wędzarki a strop taki sam jak i na cegle ,tylko skąd wziąć tyle kamienia . Moja piwnica jest z kamienia w środku luft a od środka cegła i wytrzymywała ponad 30 stopniowe mrozy ..Ale była budowana w tamtym wieku przez rodziców .Teraz przydaje mi się na weki , warzywa i kwiaty ,tylko mam za małe okienko bo mogłabym w niej nawet siać na wiosnę ..
Mój album
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Faktycznie Janinko, przecież Ty też masz piwniczkę ;:oj . Chyba będę musiała kiedyś wpaść i pooglądać :wink: .
Pozdrawiam - Edyta
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapraszam , może coś skopiujesz bo takie piwniczki robi się na długie lata .. Ta jest wymyślona przez mojego dziadka i zdała egzamin ..
Mój album
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Fajna inwestycja się tutaj szykuje. A jeszcze jakby na tej piwniczce posadzić jakieś okrywające bluszcze albo coś w tym rodzaju, to zrobiłby się wielce klimatyczny zakątek :)
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu, myślę bardzo intensywnie, jak tu piwniczkę zagospodarować, ale ona będzie w pełnym słońcu, więc bluszcze odpadają. Może raczej zrobię skalniak :wink: .

Janeczko, zapewne skorzystam z zaproszenia :wink: .
Pozdrawiam - Edyta
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Ale plany . :lol: No tak tak , opisałaś nam wszystko, ale ja poproszę o zdj. i jakiś szkic rabat . :D Czekam na piwniczkę bo to bardzo ciekawy temat , może nawet ja kiedyś taką zbuduję . :wink:
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Edytko, wspaniałe plany, a jak Ciebie znam, to pewnie niedługo będziemy mogli podziwiać już gotową piwniczkę :D
My też myśleliśmy o podobnej budowie, ale są to ciągle tylko plany, choć mąż ma już w głowie projekt, jak ją wykonać.
Z realizacją jakoś gorzej, a szkoda...
Życzę powodzenia i będę kibicować !
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A zostało c jeszcze trochę kamieni na skalniak . Na strop możesz nasypać ziemi i obłożyć go pniami drzew , przy nich wszystko rośnie nawet w słońcu ..
Mój album
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pawle, może jakieś fotki cyknę jutro, ale robię to niechętnie, bo ta część działki dotąd nie była do pokazywania :? .

Marysiu-Mufko, to może warto byłoby skorzystać z przemyśleń Twojego M :wink: . Chciałbym, aby piwniczka została wykonana jak najszybciej, bo wykopy będą przy warzywniku i tak pomyślałam sobie, że ponieważ będzie dużo ziemi z wykopu do to można by ją rozluźnić, wzbogacić i wykorzystać na wzniesione grządki. Nie chcę stracić sezonu w warzywniku, bo jednak przyzwyczaiłam się mieć świeże warzywa :wink: .

Janeczko, podoba mi się bardzo pomysł z tymi pniaczkami :D .
Pozdrawiam - Edyta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”