Mój ogród - 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród - 2014

Post »

Wiolka pamiętam tę najbrzydsza różę!! Jej nazwa to Coronado :D Miałam tez taki egzemplarz u siebie w 2009, na szczęście nie przeżyła pierwszej zimy :;230
Moja pochodziła z zakupów od Przemka z naszego forum (flash500), razem z nią też kupiłam Chopina, Peace i Troikę i tylko ta ostatnia jeszcze u mnie żyje :wink:

Moja Edenka jest już cudna jak dla mnie, czekam na kolejne kwiaty, pąki już się otwierają ;:215 Twoja Edenka jest przepiękna ;:167

Chyba udało mi się zidentyfikować dzięki Twoim fotkom moją jedną NN - to będzie chyba Warwick Castle, wrzucę u siebie fotkę - zobacz proszę czy to może być ona.

Zazdroszczę nowych zakupów powojnikowych, ja dziś posadziłam dwie Andromedy, Omoshiro i Pistachio a w przechowalni czeka kolejnych 9 sztuk :roll:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

jol_ka pisze:Wiolka pamiętam tę najbrzydsza różę!! Jej nazwa to Coronado :D
:;230 haha chciałam zapytać, czy to ta sławetna róża z naszego konkursu :;230 Ale już nie muszę :wink:

Wiolu Veilchenblau piękna, a zapach tez uroczy prawda? Moja też rośnie pod koroną gruszy i rozświetla mi lekki półcień.
Rosarium Uetersen niezwykle obsypana kwiatami, kiedyś też tak mi obficie kwitła, ale coś zmarniała i musiałam ją przesadzić. Ale te jej duże i pełne kwiaty są świetne i przyciągają wzrok z daleka. O Eden nie będę już nic pisać, bo ona swoją urodą mówi wszystko (jeszcze Twoje lawendy!).
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak, podobno deszczu też nie lubi, ale nie widziałam jak wtedy wygląda, więc nic nie powiem na ten temat.
Jednak gdyby rósł w półcieniu na tarasie, zwasze można go nadkryc czy sprzątnąć.
Bo na pewno jeden deszczyk krzywdy mu nie zrobi.
Właśnie sama się zastanawiam co zrobić z moim, który właśnie dojechał.
Ale jeśli tylko będzie chciał rosnąć to na pewno go nie wyautuję.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Beatko, muszę przyznać, że V dała popis w tym roku. Bardzo przemarzła mi sławetnej zimy 2012 i nie kwitła. W ubiegłym roku była sporo mniejsza a w tym .... Sama jestem w szoku ;:oj Odkąd ją mam (5 klat ? ), to jej najlepszy popis :lol:
Ale żeby nie było tak wspaniale, to ma jeden mankament - kwitnie tylko raz :roll:

Jolka, ja nie miałam tyle szczęścia i nie wymarzła mi ta urodnica. Wczoraj ścięłam ją do zera, ale już nie wykopałam, bo szpadla nie mogłam wbić. Potrzebna mi tu pomoc męska. Nawet nie chcę myśleć jakie ona ma korzeńska po tylu latach.
Pamiętam te zakupy .... :roll: Najładniejsza róża Double Delight wymarzła. Śliczna też jest Casanowa, tą mam, ale jest lichutka. Mam jeszcze Berolinę i chyba Troikę albo coś innego żarówiastego.
Tych Coronado mam dwie i zachodzę w głowę skąd :lol:
Zakupów powojnikowych nie zazdrość :lol: Sama też zaszalałaś w tym roku i niektórych ja Ci znowu zazdroszczę :wink:

Alu a wiesz, że nie wiem jak pachnie V .... nie sprawdzałam, bo boję się do niej podejść .... A to dlatego, że gdzieś w gruszy zadomowiły się szerszenie i nie wiadomo dokładnie gdzie :evil:

Grażynko, ja też miała bym problem z Novalisem, tzn z miejscówką dla niego i dlatego się wstrzymuję. Muszę poczytać opinie osób, które go mają .... może się skuszę, bo naprawdę mnie intryguje :wink:
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Ja mam Novalis od jesieni i zakwitł jak na pierwszy raz dość obficie.
Deszcz raczej krzywdy nie zrobił, ale to ostre słońce tak... kwiaty trochę wypłowiały i ciut "zróżowiały "...zwiesiły też główki... chyba muszę ją przesadzić...
Kupiłam ją ze względu na zdrowotność i nietypowy kolor... zobaczę jak będzie dalej.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Gabi, Novalis też mnie kusi ze względu na zdrowotność. Ona ma chyba ADR ?
Co do zmiany koloru, to już wolę jak by zróżowiała niż zsiwiała i nabrała trupiego odcienia :twisted:
Będę czekać na Twoją opinię na jej temat, pod koniec sezonu.

A teraz porcja świeżych zdjęć.

Zaczyna szaleć Błękitny Anioł. Jak ja go uwielbiam .... ;:167 ;:167 ;:167
W powojnikach włoskich bardzo podobają mi się te 'bibułkowe' kwiaty :D

Obrazek

Obrazek

Pojedynczymi kwiatuszkami rozkwita biedronkowy nn. Jolka, czy to taki jak Twój ?

Obrazek

Strasznie trudno zrobić mu ładne zdjęcie .... :roll:

Obrazek

Ten też dopiero zaczyna

Obrazek

Niezawodny jak co roku ;:167

Obrazek

Obrazek

I troszkę innego kwiecia :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Czas się ujawnić ,od dawna podglądam i jestem oczarowana .Kiedy pierwszy raz zagościłam u Ciebie też dzban ,amfora kamionkowa (popraw mnie właściwie ) po prostu zwalił mnie właściwie z nóg , a potem doszły pełne prymule ,serduszki , nie tego moje serce nie wytrzymało. Musiałam wstać wychylić pół .....szklanki wody z kropelkami przeciwstrząsowymi ,i mogłam oglądać dalej .A już hortensje , najbardziej ulubione po różach .
Muszę wziąć coś mocniejszego . :D
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witaj Reniu. Dziękuję za miłe słowa i cieszę się, ze się ujawniłaś :wink:
Dzban czy amfora .... wszystko jedno :lol: Sama dokładnie nie znam prawidłowej nazwy ;:131
Uwielbiam wczesno wiosenne byliny i mam ich sporo. Potem w ogrodzie na chwilę brakuje koloru, bo za popularnymi iryskami nie przepadam a azalie i rh mnie nie lubią. Teraz jak już kwitną róże a za chwilę lilie, liliowce i hortensje to się zacznie ...

Na coś mocniejszego zapraszam :lol:

Bez wątpienia królują teraz w ogrodzie, więc jeszcze trochę nimi pomęczę

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy ma ktoś pomysł co to za jedna ? To już ostatnie jej chwile w moim ogrodzie. Miała wiele szans ... Jako jedna z pierwszych łapie czarną plamistość. Przemarza zawsze, nawet w ostatnią zimę. Obecnie ma jakieś 20 cm wielkości i 2 cieniutkie pędy z trzema kwiatkami, które oczywiście leżą (do zdjęcia je podparłam). To miał być Pilgirm, ale nie jest. Chciała bym jednak znać jej imię, aby świadomie się kiedyś w przyszłości na nią nie skusić.

Obrazek
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Wiolka ten nn jest identyczny jak mój, czyli będzie to Etoile Violett :D
Pozostałe powojniki cudne, i jak bogato Ci kwitną ;:215
Kusisz różami ;:224 Pashminę od dawna już mam na liście chciejstw ;:224
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gdybyś zobaczyła wielkość kwiatów u mego Anioła, nie uwierzyłabyś, ze to właśnie ta odmiana.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Wiola, śliczne foty różane. Bardzo mi się podoba kompozycja z Veilchenblau ;:333 A powojniki, to u Ciebie istne potwory ;:202 . Ja walczę w tym roku z uwiądem na swoich młodziakach...
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie pomogę w identyfikacji tej żółtej różyczki. Z niczym mi się nie kojarzy, bo w żółtych nie jestem mocna. Może Solero?
Natomaist oczarowałaś mnie zdjęciami powojników. Przepiękne soczyste ujęcia. Justę uwielbiam, lecz moje jeszcze nie kwitną. Dzięki wielkie za wieczorne doznania estetyczne :)
Czy znasz Wiolu odmianę swojej niebieskiej lawendy? Szukam stosunkowo niskiej i nie pokładającej się.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wiolu, czy Błękitny Anioł dobrze zimuje? Przymierzam się do posadzenia powojnika. No przyznam się, już go kupiłam :D I nie wiem czy stanowisko płn. - wsch. będzie dla niego dobre ;:131 Proszę o jakieś wskazówki, bo jeśli chodzi o powojniki to jestem kompletnym laikiem :?
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jolu, dzięki za potwierdzenie. Cieszę się, że to ten :)
Stare powojniki dobrze kwitną, ale z młodymi ciężkie boje przechodzę. :? No, ale mam nadzieję, że w przyszłym roku będą już mocniejsze i lepiej będą się sprawować.
Pashminka warta grzechu :lol:

Dorotko, chyba sobie wyobrażam ... też mam jednego w tym rozmiarze. Ma on bardziej sucho od pozostałych moich powojników i chyba to jest problem :roll:

Aniu, dziękuję, miło mi :D
Na młodych powojnikach i ja walczę z uwiądem :? Mam tylko nadzieję, że w przyszłym roku wyrosną mocniejsze. Przynajmniej do tej pory zawsze tak było. Jeszcze nigdy nie straciłam powojnika przez uwiąd, chociaż atakował on moje rośliny.

Wandziu, witam Cię i dziękuję za miły komentarz :D
Nazw lawendy nie znam. Mam ich kilka odmian. Te na zdjęciu to pomyłki. Kupiłam je w markecie w wielopaku, chyba miała być to l. wielkolistna a okazał się mix.

Dorotko, nie masz się czego obawiać. Błękitny Anioł, to żelazny powojnik polecany początkującym. O zimowanie nie musisz się martwić. On należy do grupy powojników włoskich, które tnie się wiosną nisko, więc nawet gdyby pędy mu przemarzły, to i tak je wytniesz. Jak wszystkie powojniki lubi bardzo słoneczko, ale podstawę dobrze jest czymś podsadzić. Lubią też glebę żyzną, taką, która szybko nie przesycha.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jasmina w tym roku powala na kolana. Pokażę ja w całości jak rozwinie więcej kwiatów. Widok w tym roku niesamowity i ten zapach ....
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to różyczka, która ma być Old Port. Coś mi się jednak nie wydaje :( Poczekam jeszcze aż się rozwinie i jak nie będzie to ona to chyba się wścieknę :twisted:

Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wiolu, to mnie trochę uspokoiłaś :)
A czy Błękitny Anioł dobrze będzie rósł w dość dużej donicy? Wpadłam na taki pomysł dzisiaj i wtedy będzie miał więcej ;:3
Jeśli interesuje Cię Novalis to zajrzyj do mnie po świeże fotki z jego kwitnienia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”