Ogród Andzi cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Ogród Andzi cz.3

Post »

Aniu ;:196 samo z siebie tak wyszło, ostatnio odkryłam pod roślinami wydrążone dziury...myszy chyba buszują pod spodem :? karłowy berberys usycha z jednej strony...zastanawiam się czy go nie przekopać w inne miejsce.

Przy okazji zakupów w najpopularniejszej sieci sklepów, wyszperałam ciekawą książkę. Lektura na zimę ;:333

Obrazek
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aneczko, Twoje skalniaki są cudowne. Pisałaś, że latem mają najwięcej kolorów, ale rojniki (zwłaszcza czerwony i ten z pajęczynką) są boskie ;:167 . Mnie się najbardziej podobają bez kwiatostanów, bo przecież te ich rozety liściowe same w sobie wyglądają jak prześliczne kwiatki, na dodatek przez cały rok. Inne roślinki też jeszcze w jesiennych ubrankach, więc nuda u Ciebie nie grozi.

Ciekawą lekturę sobie zorganizowałaś. Obawiam się, że nie mogę zaglądać do książek o różanej tematyce. FO już i tak mnie doprowadza do różanego szaleństwa. Skarbonka zimowa już założona ;:218 ;:131.

Zapomniałabym - ogród wysprzątany pokazowo ;:224 ;:224 . Chyba muszę ruszyć tyłek i co nieco dopracować ;:oj
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Książka wygląda ciekawie. Byłam ostatnio w naszej księgarni, ale szału nie było. A moje książki o różach pożyczyłam znajomej i czekam.... :evil: Nie lubię przypominać, więc niezręcznie.
Rojniki uwielbiam. Nie mam skalniaka, ale mam takie jedno miejsce w którym sadzę rojniki, mam już kilka różnych, a myślę żeby jeszcze poszperać. Fajne roślinki. Nawet kwitły latem.
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01

Post »

Aniu, Twój ogród mnie zachwycił, każda pora roku pełna barw, cudownych kwiatów i roślin. Odmian ogrom, jak to ogarniasz ;:215
Zdjęcia fantastyczne, podziwiam utrzymanie rabat, wszystko zdrowe i piękne ;:333
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2011, o 12:20

Post »

Aniu, że u mnie zmiany to wiadomo uwielbiam przesadzać,jednak u Ciebie też ogrom prac włożony ;:oj
Nowe rabatki,ciekawe czy dużo trawnika zostało do koszenia?
W tym roku zakupiłam gotowe werbeny na ruskiej w Lublinie i bardzo kiepsko się porozrastały.
Skalniaczkowe masz urocze :D
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ania ;:196 skalniak w tym roku porządnie zarósł, kamienie tylko odgradzają poszczególne rośliny...rozetki faktycznie świetnie wyglądają, fotografie tego nie pokazuj...jedne mają średnicę 5 cm inne są wielkości 5 gr...w większej ilości jak zakwitną trudno oczy oderwać. Starałam się wyszukiwać rośliny takie do 10 cm...na starym rozebranym skalniaku, rosły większe rośliny. Po przekwitnięciu, wszystko wyglądało jak poprzerastane chwastowisko...żadnego uroku w tym nie było ;:222 W ogrodzie zaczynają pokazywać się trawki, muchotrzew...wyplewić nie można jest za wilgotno...od nowa wszystko zarasta...uschnięte kwiatostany są już prawie uprzątnięte. W ziemi w niektórych miejscach nie za bardzo można grzebać, cebulki lilii, tulipanów można uszkodzić. Z wierzb, klonów liści znowu naspadało, zostaną wygrabione jak wszystkie opadną.
Do pierwszych mrozów będzie co robić ;:108

PEPSI ;:167 książkę przejrzałam pobieżnie...zawrót głowy ile ciekawych odmian jest pokazanych...oczywiście poszłam na inspekcję ze szpadlem. Przeniosłam to i owo...na trzy róże znalazłam miejsce ;:224 angielki strasznie mi się podobają ;:167

Dyskrecja Witaj ;:3 wszystko da się ogarnąć...tylko musi być pogoda, nie ciągłe opady deszczu. Plewienie jest najgorsze, ale rabatki pooddzielane są ścieżkami z kamieni...etapami po kawałku szybko da się wszystko oczyścić...rośliny też rosną z roku na rok wolnego miejsca jest coraz mniej. Ściółki tylko w niektórych miejscach brakuje, w nowym roku o tym pomyślę. Chore rośliny też są, najbardziej chore zostały wykopane...na ich miejsce posadzone są inne, chemią chcę jak najmniej pryskać...powoli ogród zaczyna sam sobie radzić. Byliny podlewane były gnojówkami z pokrzyw i skrzypu...chyba dobrze im to zrobiło, ładnie rosną...kwasoluby zostały podlewane wodą z torfem, dostały też pod nogi korę...wyglądają zdrowo. Gryzoni tylko nie mogę się pozbyć, tunele są wszędzie ;:124

Kasiu ;:167 trawnik jest tylko zmniejszony przy Rododendronach, więcej nic jest nie podebrane. Koszenia jest tak jak zwykle, tyle samo co zawsze. Rabatki tylko przechodzą co jakiś czas rewolucje, coś jest przesadzone lub dosadzone ;:306 Werbeny najlepiej posadzić do gruntu, nie trzeba podlewać...wtedy pięknie rosną i kwitną. W doniczkach to wiadomo jak nie dostaną dużo papu, siedzą jak zaklęte. Jedną tak posadziłam, nawet nie zakwitła...stoi teraz na parapecie w domu i wygląda jak nieszczęście ;:224
Letni widok, coś smętnie...szaro i ponuro w wątku się zrobiło ;:204
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

A wskaż mi palcem gdzie tu szaro i ponuro. Ja wzrok przyrządem muszę wspomagać ale widzę jeszcze co innego.Trawkę na drugiej fotce zobaczyłem i pytam
co ona jest ?
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Tak Aniu, angielki są piękne, mam do nich słabość. Kilka już zaprosiłam do mojego ogrodu i dzielnie się trzymają, ale moja przygoda z różami to dopiero początki.
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Anusiu, widzę porządki na ogrodzie. Dobry pomysł z tym igliwiem na roślinkach, zawsze to osłona i skuteczna.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janku :wit trawkę dostałam nie podpisaną...rośnie do ok 30 cm, w tym roku zaczęła rozrastać się na boki...na jesieni została posadzona na nowe miejsce. Zimę przetrwała bez okrywania. Kępka jest dosyć zwarta, fajnie wygląda. Dla porównania wielkości wstawiam fotkę z rozwarem.

Obrazek

Obrazek
PEPSI ;:167 róże kształtem zachwycają...na kupno trudno się zdecydować :roll: Białe, herbaciane są śliczne.

Mirko ;:196 igliwia nie mam za dużo, ale nóżki niektórym bylinom otuliłam...marzą i się rabatki tak wysypane, z dodatkiem rozdrobnionej kory...iglaki miały by lepsze warunki do wzrostu. W miejscach w których rosną cebulkowe, róże, byliny zostanie tak jak jest...nie chcę zakwaszać ziemi.

Róża okrywowa, wcześniej o tym nie wiedziałam...na siłę próbowałam ją postawić w pionie :;230

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Aniu, ta róża jest zachwycająca. Jeżeli jeszcze pachnie i powtarza kwitnienie, to cudna. Taka jakby dzika, tylko mniej ulotna.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kwiatki różyczka ma jak roześmiane oczka. Ona jeszcze w tej chwili kwitnie. Może to z tych jak to nazywają krasnolutków. Mandragora - Milenka może Tobie coś podpowie co do nazwy tej różyczki http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=812

To jest różyczka u Milenki.
Może to ta sama ? Mędrek z serii Seven Dwarfs - Degenhard.http://venom.net.pl/mil/focz4/degenhard190914.jpg
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ;:3 róża jest z targu, kupiona kilka lat temu...miejsca jakoś dla niej nie mogę znaleźć...kilka razy była przesadzana. Powtarza kwitnienie, teraz posadzona jest w lekkim półcieniu...drugi raz kwitła skąpo. Dużym plusem jest to, że nie choruje na żadne choroby...nie trzeba jej też okrywać na zimę.
Obrazek

Rosła jeszcze jedna okrywowa, co roku łapała mączniaka...wypuszczała też dużo dzikich pędów, nie dawałam już rady wszystkich wycinać...pozbyłam się w końcu z ogrodu.

Obrazek
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Aniu sprawdź sobie czy ta trawka to przypadkiem nie turzyca morrowa Ice Dance.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirko ;:167 przypadkiem znalazłam nazwę w ostatnio kupionej książce...nazywa się róża parkowa ,Mozart'. Wyczytałam że ładnie wygląda nad wodą...jutro zmieni miejsce zamieszkania ;:65 wyląduje na miejscu lawendy, z południowej strony oczka ;:108
Sprawdziłam u Milenki...Puccini ma jaśniejszy kolor.
Ta z kolei ma więcej płatków... http://venom.net.pl/mil/focz4/degenhard190914.jpg

Iwonko ;:196 dziki za nazwę turzycy, sprawdziłam w necie...wygląda tak samo ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”