Kamienne ścieżki pod dębem Czesławem. Cz.12 - wspomnieniowa

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kamienne ścieżki pod dębem Czesławem. Cz.12 - wspomnieniowa

Post »

Właśnie w tym roku postawiłam na krwawniki i zamierzam ich trochę posadzić.
Odstraszają szkodniki więc jak najbardziej powinny zamieszkać i u mnie.
Róże wszędzie teraz na topie forumowym, ale już zaczyna się następny sezon.
A u mnie właściwie to dzisiaj rozpoczęłam. :uszy
Było tak pięknie i ciepło, że ruszyłam z grabiami i miotłą na ogród. :D
Poproszę o fotkę kul z lawendami. :uszy
A jak u Ciebie Wandziu ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

trudno byłoby sadzić najpierw byliny, a potem róże, ale my ogrodnicy chwytamy się przecież różnych niekonwencjonalnych sposobów, prawda?
Jak się nie da, jak się da :;230 Z nadmiaru zamówionych :wink: wkomponowałam parę w istniejące rabaty bylinowe, w tym Stefę :D I nie narzeka.
PS/ Płonące żurawki też bardzo lubię ;:224
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Reni, coś gdzieś kiedyś czytałam, ale nie na FO. Chyba w necie było o liściach dębowych w workach. Że trzeba dziurki w worku porobić i trzymać worki w cieniu. Tyle tego pamiętam.
Sweety, no właśnie, właśnie. Da się wszystko, jak trzeba.
Kogra, ja też dziś Grażynko zaczęłam sezon. Pozgarniałam łopatą śnieg. Głównie z ławeczki, żeby ładnie wyschła na słoneczku, to może jutro wyjdę z kawą posiedzieć. Poza tym postałam nad winogronami i myślałam, jak je będę ciąć, ale poczekam z tym do końca lutego, bo z pogodą może jeszcze różnie być. Tymczasem się podszkolę w tej kwestii, bo nigdy tego radykalnie nie robiłam.
Proszę bardzo, wklejam dla ciebie te moje lawendowe kule :)

Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

A dokładnie jak się człowiek uprze :;230
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ja tnę winogrona też końcem lutego albo początkiem marca - zależnie od pogody.
Cięte zbyt póżno tracą soki i słabo potem owocują.
Ładne te kulki, chyba nie za duże, ile mają średnicy ?
Gdzie będą ......w ogrodzie ?
Grażyna.
kogro-linki
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Wandziu , znowu wpadłem na ''poczytankę'' o różach , ale tym razem coś już wpiszę. Komponowanie rabat różanych i z różami. Temat nieskończony ;:333 Nie miałem problemu dopóki przed trzema laty nie kupiłem kilku róż. Zrobiłem z tego rabatę bylinowo różaną. Po roku zmieniłem zdanie i zrobiłem różankę. Tzn. rabatę z samych róż z dwu stron obsadzoną ażurowymi bylinami. Teraz myślę , że nie jest to co bym chciał. Róża nie rozchodnik , co roku nie można przesadzać. Chyba zostawię ej w spokoju ;:131
Za Grażką , nie można zbyt późno ciąć winogron , ale też nie można w większe mrozy. I zasada starych winiarzy , lepiej przyciąć za dużo niż za mało.
O liściach we workach wiem niewiele, ale w ogóle co nie co. :wink: Należy z ziemią przemieszać, bez ziemi trwa wieki i oczywiście wilgoć być musi. Ale nie dębowe, najlepsze klonowe, mogą być z grabu , buka , lipy. Dąb i orzech włoski mają dużo garbników a orzech dodatkowo szkodniki , najlepiej od razu spalić.
Pozdrawiam. ;:168
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

No ja też dziś odpuściłam róże pozostawiam na niedziele do podpuszczenia eM niby to przypadkiem przy śniadaniu ;:224
Właśnie sprawdzam ofertę Bergeni ale nie wiem czy tam już ktoś kupował nie chcę się naciągnąć ;:218
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z przyjemnością obejrzałam Twoje kwieciste fotografie. Mam Pastelkę w starym ogrodzie i chyba muszę dokupić siostrzyczkę do nowego. Lawendowe kule piękne, jak zamierzasz je wyeksponować?
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Wando, piękne krwawniki! Ja też je zamówiłam wiosną, z wiadomego źródła i też ledwo dychały :evil:
Poza tym zamiast zamówionych Lilac Beauty dostałam purpurowe?ale gdyby okazały się Cerise Queen to bym się nie pogniewała :wink:
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wandziu te kule dorwę ...no bardzo mi się podobają lawenda za mną chodzi ;:65
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu ja żeby wejść do ogródka musze poczekać jeszcze kilka dni aby wały śniegu się roztopiły, widok Twoich lawendowych kul naładował mnie wiosennie, wytrzymamy jeszcze troszeczkę i będzie wiecej ;:3
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Wando, te kule są piękne. Kupiłam takie w zeszłym roku przyjaciółce na imieniny. Też była zachwycona. Szkoda tylko że nie było też większych.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

kogra, te większe są w porządku, jeśli chodzi o wielkość. Mają 20 cm średnicy i widać je na rabacie. Miałam je właśnie przy lawendach, a na zimę zabrałam do domu.
Tadziu, dzień dobry ;:196. Dzięki za info o cięciu winorośli. Właśnie się obawiałam, że zetnę za dużo, ale skoro mówisz, że to lepiej niż za mało, to już jestem spokojna. Mnie głównie chodzi o owocowanie, a nie o pokycie kratki, więc muszę sporo przerzedzić pędy. Co do kompostowania dębowych liści w workach, to ja na szczeście nie muszę tych moich już kompostować i palić. Wystawiam do odbioru firmie śmieciowej i mam z głowy. Inne liście kompostuję bezpośrednio na kompostowniku.
usa, ja właśnie wczoraj też przeglądałam ofertę tej szkółki. Ktoś kupowal i polecał. Roślinki tam są małe, ale za to tanie. Jeśli ktoś się przygotuje na tę wielkość, to nie będzie zawiedziony. Podobno solidny sprzedawca ;:108
Danio, ja te swoje kule położyłam na obrzeżu przy rządku lawendy. A w tym sezonie jeszcze nie wiem, gdzie wylądują. Fajnie, że takie gadżety są przenośne. Co roku można sobie zmieniać koncepcję :D
Robaczku, no niestety Cerise Queen i Red Velvet mam od innego sprzedawcy. A od słąwetnego pana zamówiłam tylko jeden, właśnie Lilac Beauty, który nie kwitł, nie rozrastał się, ale jakoś tam sobie wegetował. A co będzie po zimie, nie wiadomo. Porażka po prostu. Jedynie z bodziszków od niego byłam dość zadowolona.
Aniu77, ja myślałam, że już sobie kupiłaś te kule, bo kiedyś gadałyśmy o nich. Mam nadzieję, że jeszcze znajdziesz gdzieś w handlu.
JSZFRED, ja Asiu jakoś nie za bardzo chcę, żeby te zwały śniegu na rabatach się rozpuściły. Mimo wszystko liczę się z tym, że się jeszcze ochłodzi. Bo gdyby nie... byłoby wręcz cudnie :tan
April, to ja ci się Jolu do czegoś przyznam. Pierwszą kulę kupiłam z myślą o prezencie, nie wiedziałam jeszcze dla kogo, ale pomyślałam, ze kupię, to już będę mieć na zapas. No i tak mi się spodobała, że ją sobie zatrzymałam :oops: Mało tego, pojechałam i dokupiłam jeszcze dwie :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu lawendowe kule śliczne i już sobie wyobrażam jak cudnie będą wyglądać na rabacie, przy krzaczkach lawendy :D
Ależ masz piękne krwawniki .... niesamowite, intensywne kolorki ;:oj Ja mam żółciutkie maleństwo na skalniaczku i w zeszłym roku posadziłam maleńką sadzoneczkę wysokiego..... ciekawe, czy przetrwa....
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Wando, dobra jesteś z tymi kulami ;:306 Ale ja też żałowałam że sobie ich nie kupiłam. I jak będą jeszcze w tym roku to z pewnością sobie kupię. :lol: Czyli prezenty dla bliskich osób wybieramy pod kątem własnych potrzeb :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”