Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2

Post »

Cayenne kiełkowałam w połowie marca, jalapeno miałam czerwone i też w połowie marca - oba krzaki dojrzały w sezonie.
Ale, jak piszę, kiełkowałam (w piekarniku), a nie siałam wprost do ziemi, co znacznie skróciło okres oczekiwania na pierwszy kiełek :)

Habanero chyba jest bardzo ostre i moim zdaniem wymaga więcej czasu. Ja bym kiełkowała przynajmniej miesiąc wcześniej, a może nawet na początku lutego.

Ale poczekaj na opinie kogoś, kto żyje papryczkami :wink: (u mnie tylko niewielkie doświadczenie).

P.S. O właśnie, Dziunia ma doświadczenie konkretne :)
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00

Post »

Ja też myślę tak jak Dziunia :) Zwykłe Cayennki dadzą sobię rade bez problemu przy kiełkowaniu w marcu. Jalapenki bywają kapryśne więc można dać je końcem lutego. A Habanerki, Bhuty i inne takie dawała bym już, bo są wyjątkowo uparte. Talerzyk, kubeczek, cokolwiek - wacik woda kaloryfer :) I w między czasie zorganizować jakąś wnękę albo półkę i światełko (pamiętaj o fali, kolorze itp.). :) w Ten sposób spokojnie doczekasz się wysiewu pomidorów nie nudząc się ;:oj ;:oj
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Do doświetlenia pojedynczego ezgemplarza wystarczy zwykła biurkowa lampka świecąca z góry na roślinę wstawioną do kartonu wyklejonego folią aluminiową. Taka żarówka wystarczy:
http://www.skapiec.pl/site/cat/3909/comp/8036567
Ma akurat dobre parametry bo 6500K, wartość, kótrą lubią roślinki :) W moim Leroy Merlin kosztowała 16,95zł :)
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Od: 7 maja 2013, o 22:03
Kontakt:

Post »

Dzięki za rady :D Może nie będę wszystkich nasionek wysiewać na raz. Dzisiaj położę do kiełkowania Habanero Mustard, tak jak radzicie. A z pozostałymi poczekam.

Jeśli chodzi o growbox, to mogłabym sobie zrobić ze starej szafki kuchennej. Muszę tylko kupić gdzieś oprawę ze świetlówką. :roll:
Mam na imię Ilona...
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zgadzam się z przedmówczyniami w 100 % -habanero bywa uparte. Red wyszło chyba po 8 dniach (na wacikach), a orange od 3 :!: stycznia uparcie leży i się wygrzewa. Jalapeno też długo wschodziło. Natomiast cayenne faktycznie jest szybka - można siać ją w lutym, można nawet w marcu.
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anabelko23 wykorzystanie szafki kuchennej jako growboxa jak najbardziej polecam :) Taką moją na pewno juz widziałaś kila stron temu :)

Najlepiej kupić najtańsze 2 świetlówki 18W 865 (w moim Lery Merlin 5,80zł), bo prądu dużo nie wciągną, a i barwę mają dobrą. Nie daj się nikomu naciągnąć na super mega specjalne lampy :) Oprawka na 2 świetlówki kosztuje ok.30zł, kiedyś były tańsze... No, ale jeśli masz mężczyznę "złotą rączkę", to w sklepie elektrycznym można po taniości dostać elementy składowe takiej oprawki i koszt wtedy wyniesie jakieś 10zł :)
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Od: 7 maja 2013, o 22:03
Kontakt:

Post »

Dziunia87, mężczyznę mam, ale czy to "złota rącza", nie jestem pewna. Nigdy takich zadań nie wykonywał :roll: Raczej nie będę ryzykowała i kupię gotową oprawę :lol:
Mam na imię Ilona...
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p

Post »

:wink: Daj się mu wykazać, a może Cię mile zaskoczy? :)
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wyzwania pewnie się podejmie i razcej bez problemu da sobie radę, tylko z czasem realizacji bywa u Panów trochę gorzej... ;:306
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p

Post »

;:303 Święta prawda! ;:215
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2013, o 10:19
Kontakt:

Post »

Witajcie ;:138 w tym roku i ja zamierzam rozpocząć przygodę z papryczkami - na razie mam tylko Cayenne, ale na aukcji wymiany nasion
zapewne cokolwiek udalo mi się upolować, więc zapisuję się do Was i pozdrawiam przeserdecznie :tan
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Pozwólcie że się wtrącę jako "złota rączka".Jeżeli mąż mówi że zrobi, to zrobi,nie trzeba mu tego co miesiąc przypominać ;:303 !A najlepiej od razu poprosić sąsiada,męża w razie co wylizingować sąsiadce. :;230
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p

Post »

;:306 ;:306 Niezłe :D Ale ja mam wyjątkowego człowieka. Muszę mu truć "tyły" żeby coś zrobił, na jego własne żądanie! ;:306 W przeciwnym wypadku jest wymazywana z pamięci 8-)
;:138 ;:138 Pojawiły mi się kolejne kiełki!! A Hab.White i Pimenta de Neyde już wychodzi z ziemi! Śliczna :heja :heja Cieszę się jak murzyn blaszką! :lol:
Pozdrawiam, Teresa.
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja włożyłam 6 odmian papryczek w krążki torfowe i po 7 dniach wystawiły łebki wszystkie. Najszybsza była jalapenio - 5 dni ;:173 Dobra jakość nasion.... ;:180
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Tereniu a masz zdjatka Habanerki white :) :lol:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”