Moje kaktusy - Aniakak
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 sie 2013, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje kaktusy - Aniakak
Nie ma sprawy , tylko nie wiem czy wszystkich będą pasowały mamillarie , i mam takie że są przemieszane , że nawet tylko wiem jaki gatunek , np. mam mieszankę noto , w tym są różne . Bardzo dużo mam mamilarii, kilka noto , w tym też gymnocalycium .
Pozdrawiam Anna
- Phacops
- 1000p
- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Kontakt:
Aniakak pisze:Nie ma sprawy , tylko nie wiem czy wszystkich będą pasowały mamillarie , i mam takie że są przemieszane , że nawet tylko wiem jaki gatunek , np. mam mieszankę noto , w tym są różne . Bardzo dużo mam mamilarii, kilka noto , w tym też gymnocalycium .
Już są na tyle duże że możesz je grupować. Idzie rozpoznać mniej więcej co czym może być. Mamilarie szczególnie wydziel one szybko rosną nawet szybciej od multiplexów. W związku z tym szybko robią się grube.
-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak tylko zaproponowałam, co przyszło mi na myśl z rzeczy doniczkowych, które mam na stanie. Generalnie w tym roku chryzantemy, które kupiłam miały donice o znacznie mniejszej średnicy, niż zawsze. Oczywiście z tymi ewentualnymi chorobami i "czymś niedobrym" masz jak najbardziej rację. A jakie wymiary mają (tak mniej więcej) te Twoje pojemniki ze zdjęcia?
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- Phacops
- 1000p
- Kontakt:
Przejdź się po sklepach spożywczych w różnego rodzaju działach i szukaj różnego rodzaju pojemników.wisnia897 pisze:Tak tylko zaproponowałam, co przyszło mi na myśl z rzeczy doniczkowych, które mam na stanie. Generalnie w tym roku chryzantemy, które kupiłam miały donice o znacznie mniejszej średnicy, niż zawsze. Oczywiście z tymi ewentualnymi chorobami i "czymś niedobrym" masz jak najbardziej rację. A jakie wymiary mają (tak mniej więcej) te Twoje pojemniki ze zdjęcia?

Tak wyglądają niemal 3 letnie siewki osiągające bądź przekraczające 5cm
Ja preferuje przezroczyste... wiem wiem wielu będzie twierdziło ze glony rosnące itd jednak u mnie ciemne pojemniki się nie sprawdziły-bo właśnie za bardzo cieniowały na etapie w którym przebywały na oknie. Z jednej strony trzeba było je cieniować przed bezpośrednim słońcem a z drugiej nie łapały właśnie tego rozproszonego światła bo przez pojemnik nie przechodziło. Była wiec wyraźna różnica... Stąd właśnie mówię o kilku pojemnikach dzięki czemu idzie wyłapać różnice we wzrośnie.
Jeśli mamy większe rośliny to im glony już nie straszne, bo podłoże będzie już przesychało na tyle często że nie zdołały by się tam zaaklimatyzować. Są one problemem (podobnie jak i mech) dla tych najmniejszych wymagających stałej wilgotności. Gdy rośliny mają już 2 sezon to już tego problemu nie ma za to widać jak wyglądają korzenie i jak z wilgotnością.
-
Dzięki za wszelkie wyjaśnienia - dla mnie może bardziej w charakterze teoretycznym, Ania będzie to mogła zastosować w praktyce (chyba) 

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
-
Ja jak mój maż pojedzie do miasta to ja z nim pojadę , i kupię zapas ziemi i piasku . Pojemniki też będę szukać , 3 już wyszperałam .Spróbuję w tygodniu zacząć przesadzać .
Pozdrawiam Anna
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
qurcze Twoje 3 letnie przy moich 2,5 letnich wyglądają jak olbrzymy!!!!
co prawda mam Gymnocalycium ale....największe mają 1,5 cm .
Ja chyba nie nadaję się do wysiewów....co prawda w poprzednim sezonie stały na powietrzu , dostały trochę papu to podrosły ,ale i tak są malutkie .

Ja chyba nie nadaję się do wysiewów....co prawda w poprzednim sezonie stały na powietrzu , dostały trochę papu to podrosły ,ale i tak są malutkie .
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Aniu
nie napisałam ,że chodzi mi o kaktusiki Phacops-a jego to wielajne są 

-
Mam ziemię , mam piasek , będę przesadzać tylko dopiero po niedzieli.

Pozdrawiam Anna
- Marek L
- Od: 5 maja 2012, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fajna zabawa z przesadzaniem
zawszę się cieszę na tą robotę ale po trzecim dniu pikowania to zawszę klnę
tego co mi nasion na zamawiał

tego co mi nasion na zamawiał

-
No będzie trochę tej zabawy z pikowaniem , bo te mamillarie to ich bardzo dużo jest , będzie dużo roboty
Pozdrawiam Anna
- Phacops
- 1000p
- Kontakt:
No ja swoje dziś przesadzałem to zabawy przy tym było...
Ja swoje siewki traktuję całkiem ostro one mają solidne dobowe zmiany temperatury... Chłodne noce a w dzień patelnia to daje im kopa i w sezonie wzrostu nie należy im wody żałować. 1 rok to u mnie na powietrzu nie dały by rady, 2 rok to patelnia daje im ostro popalić wiele tego nie wytrzymuje ale te które wytrzymują pierwsze upały to potem dostają właśnie kopa.... Potem to można powiedzieć ze inne lata to rosną już same i nie trzeba ich pilnować.
Ja swoje siewki traktuję całkiem ostro one mają solidne dobowe zmiany temperatury... Chłodne noce a w dzień patelnia to daje im kopa i w sezonie wzrostu nie należy im wody żałować. 1 rok to u mnie na powietrzu nie dały by rady, 2 rok to patelnia daje im ostro popalić wiele tego nie wytrzymuje ale te które wytrzymują pierwsze upały to potem dostają właśnie kopa.... Potem to można powiedzieć ze inne lata to rosną już same i nie trzeba ich pilnować.
-
Aniu, życzę cierpliwości, cierpliwości nigdy za wiele
Usiądź wygodnie, kocykiem nogi przykryj i możesz dłubać cały dzień 

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)