Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4
- OgrodnikSebek
- 200p
- Od: 29 mar 2013, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy" cz.3
Wasze pomidory na gruncie pękają ? Bo moje niestety tak , od samej góry... Jutro je likwiduje, urwę zielone i postawie na parapecie , nie chce żeby się zmarnowały . Bo pewnie na dworzu tak będzie. Mokro ostatnio i na dodatek zimno .
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4
U mnie też - od wczoraj takie zbieram... 

U mnie wyjątkowy rok na pomidory, bardzo wcześnie zaczęły dojrzewać, w tej chwili wiszą na krzakach pojedyncze owoce, więc zero problemu, za chwilę koniec...
Występuje bardzo duża różnica temperatur między nocą a dniem i to chyba jest główna przyczyna pękania.
Występuje bardzo duża różnica temperatur między nocą a dniem i to chyba jest główna przyczyna pękania.
- OgrodnikSebek
- 200p
Dzisiaj obrywam :P Wieczorem napiszę ile urwałem :P Myślę że prędzej dojrzeją na parapecie niż na gruncie 

Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak likwiduje się pomidory to trzeba wykopać całe korzenie?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
[
joannamm wystarczy pociągnąć za łodygę i same wyjdą
joannamm wystarczy pociągnąć za łodygę i same wyjdą

- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja po tygodniu nieobecności na dzialce też zastałam sporo popękanych.
Aha, może karłowate wyjdą z mokrej ziemi...chudziak pisze:joannamm wystarczy pociągnąć za łodygę i same wyjdąjoannamm pisze:Jak likwiduje się pomidory to trzeba wykopać całe korzenie?
Moniko cóż to za region tak przyjazny pomidorom?monika pisze:U mnie wyjątkowy rok na pomidory, bardzo wcześnie zaczęły dojrzewać, w tej chwili wiszą na krzakach pojedyncze owoce, więc zero problemu, za chwilę koniec.
Ja zebrałam zaledwie niewielką część dojrzałych i się "porobiło" w pogodzie, że teraz wypada mi uciekać z zielonymi do domu

Szkoda tylko, bo z niektórych przypuszczalnie nie dane mi będzie zebrać nasion. Ale w końcu jest Akcja i może te, których się nie doczekam u siebie - na niej uda mi się zdobyć

Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
Próbowałam wyrwać jeden krzak w sierpniu bo taki mizerny był ale ani drgnął, więc go przy ziemi ucięłam sekatorem, ale teraz trzeba będzie zlikwidować większą ilość krzaków i zastanawiam się czy część korzenia /jeśli sięga głęboko/ można zostawić w ziemi, czy przegnije i nie zaszkodzi przyszłorocznym uprawom.Zbyszek T pisze:Aha, może karłowate wyjdą z mokrej ziemi...chudziak pisze:joannamm wystarczy pociągnąć za łodygę i same wyjdąjoannamm pisze:Jak likwiduje się pomidory to trzeba wykopać całe korzenie?
Asiu, te cieńsze korzenie, które nie wyjdą z głównym ,mogą zostać w ziemi . My uprawiamy pomidory w szklarni i te korzonki wiosną ,w trakcie sadzenia pomidorów trafiają się czasem ale są już suche i w niczym nie przeszkadzają młodym pomidorkom
Pozdrawiam , Bożenka.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U znajomych przy płocie, w tujach wyrosła samosiejka.To jest odrost bo pęd główny został wycięty w lipcu podczas porządków.Brak oznak chorób na liściach i owocach.Warto zebrać nasiona ?Moim zdaniem wygląda całkiem nieżle.

U mnie też po ostatnich deszczach sporo pomidorów popękało nawet tych zapalonych.Pójdą na marmoladę wg.starego amerykańskiego przepisU.PYCHA!

U mnie też po ostatnich deszczach sporo pomidorów popękało nawet tych zapalonych.Pójdą na marmoladę wg.starego amerykańskiego przepisU.PYCHA!
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Re: Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy" cz.3
Chyba to jest zależne od odmiany. Bo u mnie najgorzej jest z tymi, co są prawdopodobnie Malinowy Ożarowski. Nasiona zbierane, a jeśli będą w akcji, napiszę, że mają skłonność do pękania.OgrodnikSebek pisze:Wasze pomidory na gruncie pękają?
pozdrawiam, Gunnar
- OgrodnikSebek
- 200p
Ja już oberwałem wszystkie;) W sumie miałem 39,5 kg z 33 krzaków ( każde po 3 grona)