Mój storczykowy wątek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p
Od: 5 maja 2013, o 01:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój storczykowy wątek

Post »

Nie ja, storczyki :D pewnie to nie będą kwitnienia efektowne jak latem ale i tak się cieszę bo zapowiada się cudownie :)
Później wrzucę fotki, co mi wpadło w łapki przy okazji :)
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p
Od: 4 paź 2013, o 15:05

Post »

Wow, prześliczny jest ten żółciutki z poszarpanym brzegiem - ciekawe czy znajdę kiedykolwiek coś podobnego :)
Obfitych kwitnień życzę :D
Bianka16
100p
100p
Od: 27 wrz 2013, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ciku pisze: Blue Malaysia
Obrazek
;:oj Jaki cudny kwiatuszek, nie masz ochoty pozbyć się go ;:224 :lol:
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43

Post »

Piękne storczyki nabyłaś! Ten żółty w paseczki czerwone to Sorrento. Czy ten żółty z różową falbanką został kupiony u Arletki? Miałam na niego chrapkę, ale z kasą u mnie ostatnimi czasy krucho.

Gratuluję pędzików na MM i Piccolo. U mnie oba właśnie przekwitły. Ciekawa jestem jak u Ciebie Piccolo będzie zakwitał. U mnie kwitnie zawsze obficie, ale tylko raz w roku.
Ciku pisze:Wiesz, pędy troszkę stanęły w miejscu, jeden kwiatuszek rozwija się już prawie, a rośnie na wysokości pędu ok 10 cm także niziutko :), pączki na innym dojrzewają powoli. To pewnie moja wina bo zmieniłam jej miejsce po tym, jak zauważyłam pędy kwiatowe. Tam jej było pewnie lepiej a przeniosłam ją tam, gdzie mi się wydawało, że jej lepiej będzie :)
Polak mądry po szkodzie. Kiedyś zmieniłam miejsce Philadelphii jak już miała mnóstwo pączków. Uznałam, że jej będzie za zimno. I oczywiście na nowym miejscu od razu zrzuciła kilka pączków. Już takich przeprowadzek nie robię. Skoro storczyk zakwita w miejscu, w którym stoi, tzn. że jest mu tam dobrze i już. Ale człowiek zawsze chce lepiej.
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p

Post »

Meiss pisze:Wow, prześliczny jest ten żółciutki z poszarpanym brzegiem - ciekawe czy znajdę kiedykolwiek coś podobnego :)
Obfitych kwitnień życzę :D
To moja ulubienica!! Śliczna jest, warżkę ma boską, taką pastelową. Jeszcze kwiatuszków wszystkich nie zrzuciła a już jest odbicie z pędu i nowy pęd właśnie rośnie :)

-- 14 paź 2013, o 00:59 --
Bianka16 pisze:
Ciku pisze: Blue Malaysia
Obrazek
;:oj Jaki cudny kwiatuszek, nie masz ochoty pozbyć się go ;:224 :lol:
i tak wyszło blado bo słonka nie było, to mój pierwszy kwiatuszek botaniczny, który zakwitł u mnie, reszta śpi jak zaklęta :)

-- 14 paź 2013, o 01:02 --
dzika pisze:Piękne storczyki nabyłaś! Ten żółty w paseczki czerwone to Sorrento. Czy ten żółty z różową falbanką został kupiony u Arletki? Miałam na niego chrapkę, ale z kasą u mnie ostatnimi czasy krucho.

Gratuluję pędzików na MM i Piccolo. U mnie oba właśnie przekwitły. Ciekawa jestem jak u Ciebie Piccolo będzie zakwitał. U mnie kwitnie zawsze obficie, ale tylko raz w roku.
Ciku pisze:Wiesz, pędy troszkę stanęły w miejscu, jeden kwiatuszek rozwija się już prawie, a rośnie na wysokości pędu ok 10 cm także niziutko :), pączki na innym dojrzewają powoli. To pewnie moja wina bo zmieniłam jej miejsce po tym, jak zauważyłam pędy kwiatowe. Tam jej było pewnie lepiej a przeniosłam ją tam, gdzie mi się wydawało, że jej lepiej będzie :)
Polak mądry po szkodzie. Kiedyś zmieniłam miejsce Philadelphii jak już miała mnóstwo pączków. Uznałam, że jej będzie za zimno. I oczywiście na nowym miejscu od razu zrzuciła kilka pączków. Już takich przeprowadzek nie robię. Skoro storczyk zakwita w miejscu, w którym stoi, tzn. że jest mu tam dobrze i już. Ale człowiek zawsze chce lepiej.
OO dzika :) dzięki :) nie wiedziałam, że jest imienny. Długo kwiatuszki się na nim trzymają. A żółty tak, kupiony u Arletki, miłość od pierwszego wejrzenia, nigdy go nigdzie nie widziałam wcześniej. Też Piccolo jestem ciekawa, to moje pierwsze jego kwitnienie będzie, więc zobaczymy. :)
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p

Post »

Ostatnio wpadło mi w łapki taka ślicznota :)
Cooper Star :)
Obrazek
Obrazek

Masdevallia moja pierwsza, kwiatuszek padł zaraz po przyjeździe.
Masdevallia BV Carhuacocha

Obrazek

Moje ostatnie dwa szaleństwa.
Vascostylis Genevieve Antono ""Chumpa""
Obrazek

i Ascocenda Sweet Pea Ruby, ma 2 basalki ale małe.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Aniu ale poszalałaś! ;:oj Copper Star jest przecudny, nie mogę się doczekać aż mój rozwinie AŻ jednego pączka ;:306 i te vandowate! Gratuluję! ;:138
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p

Post »

Dzięki! Wszystkie kwiaty Cooperka opadły, został tylko ten jeden. A teraz wstrzymuję się już z zakupami i czekam, czy dam sobie radę z Vandowatymi :)
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Aniu gdzie Ty to wszystko ustawiasz ;:oj ;:oj ;:oj
Wspaniałe nowości :lol:
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p
Od: 4 paź 2013, o 15:05

Post »

Ojej, jaka szkoda że Gwiazdka zrzuciła kwiatuszki - taka urocza. Oby szybko zakwitła!
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p
Od: 21 cze 2013, o 10:40

Post »

Będę bacznie śledzić losy Masdevalii bo ja sobie ze swoją niestety nie poradziłam :(
Jak planujesz o nią dbać?
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p

Post »

Wiesz, na razie mam ją około 2 tygodnie. To krótko. Co drugi dzień zraszam delikatnie wierzch spagnum bo szybko wysycha i rośnie coś jej, co to nie wiem sama jeszcze :D zobaczymy. Na razie więcej ich nie kupuję, zobaczę czy sobie z ta poradzę. Poza tym juz naprawdę miejsca praktycznie nie mam. One są malutkie, więc jeszcze je gdzieś upchnę :D ale ostatniej Vandowatej już muszę miejsce nowe znaleźć.
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Aniu, odważna jesteś ;:215 Tyle wyzwań naraz... Powodzenia życzę!
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p

Post »

Janeczko albo naiwna ;) zobaczymy :)

Marta, nie przypominam sobie, żebyś pisała coś u siebie o Masdevalli..? Co się z nią stało?? Aaa i skąd kupowałaś??
Bianka16
100p
100p
Od: 27 wrz 2013, o 19:57

Post »

Masdevallia pięknie się zapowiada. Powiem szczerze,że ja też rzuciłam się na dwa storczyki botaniczne ( nie opisałam ich jeszcze w swoim wątku) i nie mam pojęcia jak się nimi zajmować, do tego jeszcze to sphagnum z którym nie mam doświadczenia, wierzę,że Tobie uda się doprowadzić do kwitnienia. ;:333
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”