Róże 2013/2014 - Gosia
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Róże 2013 rok - Gosia
Piękne i czekam z niecierpliwością na następne. Kupiłam Gartentraume, napisz coś o niej.
Pozdrawiam - Justyna
- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to wreszcie dowiedziałam się co to ta Zocha
... piękna, zasługuje na bycie przebojem FO.
Gosiu, możesz zobaczyć u mnie, róże od Guillot. Mam jedną pomyloną.

Gosiu, możesz zobaczyć u mnie, róże od Guillot. Mam jedną pomyloną.
- alexia
- Od: 1 lut 2011, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie bardzo zalapalam o ktora roze Ci chodzi.Deirde pisze:Beatka - jesienią najpierw zerkniemy po ile ją wystawili i potem zdecydujemy się na zakup.
Mi też się podoba choć w tym typie jest kilka róż i widziałam też podobną - Hans Gonewein Rose - róże Dragera.
Na razie tylko alexia wie jak ona wygląda.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Co ja się nawkurzam przez te deszcze! Niewiele róż to wytrzymuje. First Lady i tak jest dość wytrzymała!
Sandra R. od Ciebie jest urocza i cudnie pachnie, ale kilka kropli deszczu powoduje, że pierwsze płatki ma brzydkie.
Może doczekam kwiatów w sprzyjajacej aurze
Ładnie rośnie z Othello i China Girl, jak wszystkie rozkwitną - jest dość kontrastowo, ale ładnie.
Sandra R. od Ciebie jest urocza i cudnie pachnie, ale kilka kropli deszczu powoduje, że pierwsze płatki ma brzydkie.
Może doczekam kwiatów w sprzyjajacej aurze

Ładnie rośnie z Othello i China Girl, jak wszystkie rozkwitną - jest dość kontrastowo, ale ładnie.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
duju - Gartentraume przy dobrych wiatrach potrafi dorosnąć prawie do 180 cm wysokości - tak ogromny krzak miała moja koleżanka z R-cy. Z tego co wiem mało choruje, kwitnie w kwiatostanach - moja tak ma w tym roku mimo iż moja ma wzrost prawie metra. Niestety - strasznie przeszkadzają jej mrówki. Lubię ją za zapach kwiatów oraz kolor kwiatów - różowo-perłowy.
nena - oglądałam i dostałaś instrukcje na PW - jestem ciekawa co na to powie Guillot. Co do Zochy - to nawet moje zdjęcia były pierwsze na helpie. Powiem że początkowe kwitnienie było lepsze bo róża ma 4 pędach miała ponad 30 kwiatów, a były one różowo-zielone. Z tego co pamiętam kupiłam ją w niemieckiej szkółce która jest przedstawicielem firmy Meilland na Niemcy.
alexia - myślałam o Christine.
Miłka - u Was pada deszcz? Wszystkie burze nas omijają, dostaliśmy je wcześniej i większość róż była z tego powodu do obcięcia. Cieszę się że róże Ci rosną - popracujemy jeszcze nad Tobą, masz duży teren.
Moja kolejna miłość romantyczna:
róża należąca do grupy Eleganza - Souvenir de Baden - Baden

Piękna prawda? Miałam pewne wątpliwości co do tej róży i dlatego podczas targów rozmawiała z właścicielem Rosa Ćwik - jednak potwierdzili że to ona. Na zdjęciach Kordesa wszędzie ta róża ma wspaniałą falbankę tylko moja jej nie ma. No cóż - nie zawsze muszą powtórzyć się cechy danej odmiany i pogodziłam się z tym.
Wczoraj ktoś na FB wysłał mi wiadomość że kolejną utraconą różą jest La France - muszę to potwierdzić bo jestem tym zdziwiona.
nena - oglądałam i dostałaś instrukcje na PW - jestem ciekawa co na to powie Guillot. Co do Zochy - to nawet moje zdjęcia były pierwsze na helpie. Powiem że początkowe kwitnienie było lepsze bo róża ma 4 pędach miała ponad 30 kwiatów, a były one różowo-zielone. Z tego co pamiętam kupiłam ją w niemieckiej szkółce która jest przedstawicielem firmy Meilland na Niemcy.
alexia - myślałam o Christine.
Miłka - u Was pada deszcz? Wszystkie burze nas omijają, dostaliśmy je wcześniej i większość róż była z tego powodu do obcięcia. Cieszę się że róże Ci rosną - popracujemy jeszcze nad Tobą, masz duży teren.

Moja kolejna miłość romantyczna:
róża należąca do grupy Eleganza - Souvenir de Baden - Baden

Piękna prawda? Miałam pewne wątpliwości co do tej róży i dlatego podczas targów rozmawiała z właścicielem Rosa Ćwik - jednak potwierdzili że to ona. Na zdjęciach Kordesa wszędzie ta róża ma wspaniałą falbankę tylko moja jej nie ma. No cóż - nie zawsze muszą powtórzyć się cechy danej odmiany i pogodziłam się z tym.
Wczoraj ktoś na FB wysłał mi wiadomość że kolejną utraconą różą jest La France - muszę to potwierdzić bo jestem tym zdziwiona.
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Gosiu a jak Ci rośnie Gartentraume?
Moja jest do niczego
Moja jest do niczego

- _ninetta_
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 01:19
Romantyczne to moja ulubiona grupa róż. Wszystkie piękne ale Myriam
Chciałabym zobaczyć prawie dwumetrowy krzew Gartentraume, to musi być widok!
Też bym jej nie wyrzuciła choćby miała tylko jeden kwiatek, doskonale Cię rozumiem

Chciałabym zobaczyć prawie dwumetrowy krzew Gartentraume, to musi być widok!
Też bym jej nie wyrzuciła choćby miała tylko jeden kwiatek, doskonale Cię rozumiem

- Deirde
Aneta - mrówki próbuje wyrzucić - ja tej róży bym nie dała wykopać, Gartentraume jest pierwszą romantyczną różą którą miałam w ogrodzie. Można powiedzieć że ta fascynacja różami Rosen zaczęła się od tej odmiany kupionej u szkółkarza w Szamotułach. W obecnej chwili mam drugą dokupioną do niej. Co do róż z tej firmy - rosną doskonale, nigdy na nie, nie narzekałam. Teraz tylko zastanawiam się gdzie dosadzę Wedding Piano.
- mariasen
- Od: 10 paź 2006, o 21:58
Gosiu, pięknie wyglądają Twoje róże. 

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Gartentraume trochę mnie drażni, bo szybko się osypuje i wcale taka duża nie wyrosła. Jednak nie oddam jej nikomu-kolor i zapach nieziemski
Zresztą osypywanie się u mnie było spowodowane suszą i wielkim upałem, niektóre róże zakwitały rano, by wieczorem zasypać rabatę płatkami

Zresztą osypywanie się u mnie było spowodowane suszą i wielkim upałem, niektóre róże zakwitały rano, by wieczorem zasypać rabatę płatkami

- Deirde
Dzięki Majka.
Wszystkie kolory Cafe:

Od pomarańczu do brązu, kawka z mlekiem, moja róża jest kupiona u Schultheisa, jak na razie dobrze sobie radzi i ciągle kwitnie.
Ewa - ja też kocham Gartentraume - nie oddam jej nikomu. Trochę się martwię bo ona jest w pąkach, a dziś padało.
Pierwszy raz od półtora miesiąca.
Wszystkie kolory Cafe:

Od pomarańczu do brązu, kawka z mlekiem, moja róża jest kupiona u Schultheisa, jak na razie dobrze sobie radzi i ciągle kwitnie.
Ewa - ja też kocham Gartentraume - nie oddam jej nikomu. Trochę się martwię bo ona jest w pąkach, a dziś padało.
Pierwszy raz od półtora miesiąca.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Zastanawiałam się nad nią, ale chyba jeśli coś jeszcze kupię, będą to róże raczej florystyczne, o trwałym kwiecie, zdrowe i bezproblemowe. Musiałabyś mi doradzić 

Miłka
- Deirde
Miłka - zainwestuj w Piano - masz do wyboru kilka barw.
Teraz oprócz Piano jest też - Pink Piano, Charming Piano, Happy Piano i Wedding Piano - czyli barwa czerwona, różowa, biało-różowa oraz biała.
Róże te są zdrowe, mają sztywne łodygi, kwiaty trzymają ponad miesiąc - w zeszłym roku nie przycinałam swojej i tyle miała kwiaty na łodydze.
Oprócz tego świetnie nadają się do bukietów lub na prezent.
Jakoś firma Rosen Tantau nie miała szczęścia do tej odmiany bo jako florystyczna nie sprzedaje się ale trafia do naszych ogrodów gdzie dobrze się spisuje.
Reszta jak spotkamy się w sobotę.

Teraz oprócz Piano jest też - Pink Piano, Charming Piano, Happy Piano i Wedding Piano - czyli barwa czerwona, różowa, biało-różowa oraz biała.
Róże te są zdrowe, mają sztywne łodygi, kwiaty trzymają ponad miesiąc - w zeszłym roku nie przycinałam swojej i tyle miała kwiaty na łodydze.
Oprócz tego świetnie nadają się do bukietów lub na prezent.
Jakoś firma Rosen Tantau nie miała szczęścia do tej odmiany bo jako florystyczna nie sprzedaje się ale trafia do naszych ogrodów gdzie dobrze się spisuje.
Reszta jak spotkamy się w sobotę.