Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Post »

Jagódko Małopolska, witaj :wit
Dawno Cię nie odwiedzałam, aż wstyd, a dziś, pogoda jest komputerowa i czułam, że pokażesz swoje błękitne motylki i... dobrze trafiłam. Są. A oprócz nich wiele innych pięknych roślin. Ja też jestem wielbicielką Rosarium Uetersen, a Twoja pienna będzie wymagała szczególnej zimowej ochrony... Poradzisz sobie :?:

;:196 Jagoda Pomorska
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Serdecznie Cię witam Jagodo Nadmorska / Pomorska ... ;:180 .
Wiesz , moje róże sztamowe są wnoszone do letniej kuchni ... już trzecią zimę będą tam przebywać - nie mam z nimi problemu ...na drugi rok ( jak dożyję ) ...kupię znowu następne .
Buziaki ...deszczowe ...ale serdeczne ;:196 ;:167 .
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No właśnie są róże, które nam się podobają, a inne piękne jak nie pada, a jak leje płatki robią się nieciekawe szybko się osypują. Każdy z nas ma swój typ, taki sprawdzony. Twoje róże szczepione są bajeczne, królują w ogrodzie ;:215
Ja się cieszę z deszczu, działka podlana porządnie no i odpoczynek od upałów, wiesz jak ja źle wtedy funkcjonuję, katorgi przechodzę, nawet mokry ręcznik na karku nie pomaga ;:306
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja , w ubiegłym tygodniu nie byłam w stanie normalnie funkcjonować - robiłam tylko to , co musiałam - obiad i ...nic więcej ...na siedząco mnie oblewało wodą , a dychać nie było czym ...w szklarenkach , to była masakra ...
Chyba coś w tym jest , wpadnę - ale nie wiem kiedy :roll: ...może Ewa się urwie ..ale na razie ona ma urwanie głowy ..a właściwie co innego na głowie .
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

JAGÓDKO :wit
Zaglądam,bo dużo się u Ciebie dzieje i kwitnie :!:
U mnie odwrotnie ...
Nie bardzo rozumiem zachwyty pań /w tym Twoje / nad różą BONICA 82.
Była kiedyś,a może jeszcze jest,róża parkowa ELIZABETH.Jasnoróżowa,pustawa,banalna ...
Od dawna jej nie mam.
Może to inna percepcja pci brzydkiej...
Pozdrawiam,
Sławek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

slanka-flora pisze: Nie bardzo rozumiem zachwyty pań /w tym Twoje / nad różą BONICA 82.

Sławek
No widzisz Sławku ...bo my wszędzie doszukujemy się wartości estetycznych , romantycznych , delikatności - tak - jak dla mnie jest Bonica - prawdę mówiąc lubię ją w fazie pąka ...jest taka niewinna ...jak to kobieta ;:306 ...a Elizabeth ma majtkowy kolor ...co nie ?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A ja lubię takie majtkowe :D
Bardzo podoba mi się Twoje miejsce biesiadowania. Szkoda, że w tym roku komary skutecznie ostraszają od wychodzenia wieczorem do ogródka
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jagódko posiedziałam sobie w Twojej altance, wypiłam kawkę rozkoszując się bajecznymi widokami jakie wokół się roztaczają :D Pięknie..... bujnie..... kolorowo :D Różyczki wspaniałe....ale i wszelkie wypełniacze typu szałwia, przetaczniki, bodziszki....i inne.... uwielbiam je a u Ciebie ich wielka mnogość :D Zachwycam sie też liliowcami...... cudne :D
A mam jeszcze pytanie jak z twoją pracą artystyczną??? robisz coś czy teraz latem ogródek zajmuje cały Twój czas???
Ja właśnie planuję wziąć się za wianuszki...... ale do domku.... pochowałam już te wiosenne i chcę zrobić letnie....... i co mnie bardzo dziwi..... mam ochotę na kolory całkiem ,,nie moje,, jakaś taka przekora mnie opanowała i zamiast moich ukochanych gorących barw chce mi się fioletów i fuksji ;:202 :;230 .... aż nie wierzę :roll: ..... może to przez te letnie upały.... tak na przekór żarowi lejącemu się z nieba :;230
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jagódko,nie wiadomo co u ciebie chwalic w pierwszej kolejności,bo wszystko jest piekne.dziękuję ci poza tym za tyle ciepłych słów pod moim adresem,masz racje,ze powinno przebywac sie z osobami ciepłymi,pozytywnie nastawionymi do swiata wtedy nie ma się tak częstych dołów.
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

Różyczki obłędne! Cudowny widok :)
I te niebieskie kwiatuszki tej roślinki tez sa urocze.

Muszę u siebie koniecznie więcej miejsca wygospodarować na róże w przyszłym roku :wink:
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niech to wszystko diabli wezmą ....leje od poniedziałku ...wczoraj późnym popołudniem - nawet wylazło ;:3 - robiąc złudne nadzieje ...ale ????? - ?? ?? ????? ...

Gosiu ... miło mi , że Ci się podoba , dziękuję ;:108 - to dzieło mojego M -...a mnie nie szczególnie ...czuje się tam jak w klatce ...brak przestrzeni skutecznie mnie odstrasza - oprócz komarów -bo tych zatrzęsienie . Wolę przebywać w drugim miejscu ...na ławeczce , nieopodal oczka . Prawdę mówiąc rzadko siadam ...bo nie ma czasu na przesiadywanie ...zawsze coś w oko wpadnie ...albo chwast , albo roślinka wymagająca reakcji . Poza tym w słońcu się nie da ...a wieczorem ...wstrętne komarzyce tną .
Różowy i owszem ...ale nie jarzący ...bo wtedy mam wrażenie - jakbym majtki powiesiła - chociaż w takowym kolorze nie noszę ;:185 ;:306 .

Agusiu .... - dziękuję za spacer po moim ogrodzie - dobrze , że znalazłaś chwilę wytchnienia , by przysiąść i wypić kawkę ;:196 .
Nie dziwię się Tobie ...bo i mnie urzekły kolory zimne , stonowane - tylko , że teraz coś by się zdało dla rozgrzewki ;:304 ...zimno , deszczowo ...Nawiasem mówiąc zimą i wiosną jesteśmy spragnione kolorów ...więc wybieramy te energetyczne ...latem - dla ochłody ..zimne , prawie chłodzące .
Ciekawa jestem Twoich wianków ;:196 . Ja nic nie tworzę ...nie ma na to czasu ...kilka godzin dziennie ...raczej na dłuższe nasiadówy ...a poza tym kto teraz potrzebuje szali ?
Dziękuję za miłe słowa ;:196 ...odnośnie moich ulubieńców ogrodowych ;:167 .

Gosiu...miło mi , ale u Ciebie dopiero feeria kolorów i dżungla ;:oj . Prawdę Ci napisałam i proszę - weź sobie ją do ;:167 . Przestań się przejmować błahostkami - nie warto szargać nerwów i zdrowia szkoda ....a życie toczy się dalej ...
Buziaczki ;:196 ...głowa do góry ...wszystko się z czasem wyklaruje ...a Ty zapomnisz o wszystkim co było złe ....

Aniudziękuję , miło mi , że Ci się podobają moje kolejne ' odloty ' ...idę w róże ;:oj ... sukcesywnie będą następne odmiany ...a chodzę wokół nich , jak koło noworodków/niemowlaków ;:306 ...oglądam każdy listek , gdy coś zauważę - unicestwiam - ale bez chemii .
Clerodendrum ugandense naprawdę robi wrażenie ...roślina rzadko spotykana ...nawet w handlu - warta rozpropagowania ;:108 .
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

U nas też wciąż leje i wściec się można .Byłam po parę minut w ogródku a roboty mnóstwo i musiałam wiać do domu :evil: Ledwie parę oklapniętych róż pościnałam podwiązałam pomidory i znów od nowa :cry:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadzieńko ...wlazłam do szklarenki ...zaczęłam poprawiać " podwiązki "pomidorów ...jak lunęło ... ;:oj ...to siedziałam tam przez pół godziny ...wyjść się nie dało ...to zaczęłam obrywać wilki i wzruszyłam ziemię pazurami ( swoimi ;:306 ) i trochę małej trawki wyrwałam ...bo dopiero , co plewiłam w tamtym tygodniu ;:oj .
Zaś leje ...już sił mi i nerwów brakuje ... końca nie widać tej popier ....pogody ;:223 .
Chyba na drugi tydzień po Oliwunię muszę jechać , bo nie ma kto ją przywieźć - ani urlopów , ani żadnego wolnego ...dopiero w sierpniu , albo we wrześniu ;:oj . A ona tylko pyta ...'kiedy pojadę do babci ' ;:145 ...dzisiaj zakończenie roku ...dostała wyróżnienie i nagrodę w postaci książki .

Serdeczności ;:196 ;:167
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jagódko przy oczkach wodnych czy też stawach jest sporo pracy i póki się nie ma to nawet do głowy nie przychodzi, jak ciężko utrzymać porządek...
Letnie miesiące to intensywny rozrost roślin bo one nigdy suszy nie mają a nasz staw na tyle duży, ze nawet narzędziami nie sięga się do każdego miejsca. Bardzo rozrosło mi się grube jak palec sitowie., tatarak i grążele bo to wszystko rośnie juz bez ograniczeń czyli na żywioł.
Mąż skorzystał z pomysłu kosynierów idących do walki (ustawiali kosę na sztorc) i dzięki temu lżej i szybciej sie pracuje.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

No to jak pojedziesz po wnusię to czasu dla nas nie będziesz mieć ,ale co tam poczekamy . Będzie komu ciasta piec i dogadzać wiem jak to jest chociaż moje chłopy już wielkie i wstyd przytulić się do babci ,ale jak coś chcą to potrafią :;230 .Biedna musiałaś tak długo siedzieć w szklarence ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”