Ogródek majowej cz. 2 (nowe wyzwanie:)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek majowej cz. 2 (nowe wyzwanie:)

Post »

Witajcie dziewczyny ;:196
Jestem po wczorajszej wertykulacji i nawożeniu trawnika. Nareszcie się udało zrobić. Co prawda na sam koniec padło łożysko od urządzenia, ale najważniejsze , że zrobione, a wertykulator się naprawi :D
Madziu(lulka) dalie mówisz? Ja mam jeszcze dwie wanienki do obsadzenia i nie mam pomysłu... Może żurawki + jakieś trawki, jak sądzisz? W kamiennych donicach będą rosły róże (dwie miniatury i jedna pienna) - w momencie kiedy to piszę kurier przyniósł paczkę z różami ;:138 . Wera to juz panienka, i w dodatku tfu, tfu żeby nie zapeszyć - śliczna.
Skoro o psach - inwazja kleszczy ;:223 . Wczoraj po spacerze po łące zdjęłam z niej 10 dziś rano to samo. Uważajcie na swoje zwierzaki i koniecznie zakropcie przeciw tym dziadom!!
Miłka - a ja mam bratki pierwszy raz ;:oj Jak mogłam do tej pory ich nie sadzić???
Witam Sylwię, zostań na dłużej jeśli tylko masz ochotę. Sylwio - czy pytasz o podpórkę w formie obeliska? Jeśli tak , to kupiłam ja juz dawno na all...gro i niestety nie pamietam od kogo, ale z ciekawości zajrzałam na alll i bardzo podbne, a może i takie same są u użytkownika eselsis. Nie wkleję bezpośredniego linku bo na FO nie ma tej mozliwości, ale jak nie znajdziesz to na priv podaj mi swój @ t o ci wyślę. POdpórka wygląda na naprawdę solidną.
Pytasz o kopanie - to psia natura i sądzę, że nie da sie w 100% nad tym zapanować. Jak widzę , że zaczyna kopać mówię stanowczo NIE i przestaje. Ona ma 7 miesięcy, więc uczę ją dobrych manier , więc odruch kopania jeszcze nie nie jest utrwalony. Nie wiem jak będzie póxniej.
Madzia, dziękuję ci ;:196 , ale ty sobie doskonale radzisz. Masz ogromne poczucie estetyki, smaku. Już sobie wyobrażam twój ogród ;:108.
Diana - w takim razie lecę oglądać.
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Iwonko, jesteś mistrzynią dekorowania, chciałabym tak..... ;:173 Piękne te donice i wszystko do kupy heheh.
Proszę poradź jak olejować meble, moje są trochę podstarzałe i nie wiem jak się za to zabrać :(
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Cieszę się że udało się wam wkońcu wykonać zabieg...teraz tylko czekać aż się zazieleni ;:oj
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

Kasiu dziękuję, jestem pewna, że też potrafisz, wszystkie potraficie, to tylka kwestia asortymentu do dyspozycji. Ja raczej mam dar do wynajdowania rzeczy ciekawych i to one same w sobie sa dekoracyjne - no bo co twórczego jest w ładnej balii + bratki??
Kasiu, olejowanie samo w sobie nie nadaje powłoki koloru, ma tylko za zadanie pielęnację i odświeżenie drewna. Moje są z jakiegoś dr. egoztycznego i co roku pokrywam je warstwą oleju do takiego rodzaju drewna. Powłoka daje ładny wygląd, odświeżą drewno. Jeśli masz powłokę lakieru czy lakierobejcy, która się już łuszczy to najpierw trzeba najcieńszym papierem ściernym pozbyc się tego, a potem potraktować jakims preparatem koloryzującym (bejca lub lakierobejca).
Olejowanie robię czasem płaskim pędzlem, a czasem gąbką - bardzo oszczędną porcje (żeby nie narobic zacieków) rozprowadzam po drewnie w jednym kieunku (bez wcierania). Napisz z czym masz problem z twoimi mebelkami, a postaram się pomóc. Albo wstaw zdjęcie z bliska.
Pozdrawiam, Iwona
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Iwonko, mnie też zostały dwie wanienki i w jednej chyba będą same koleusy, którymi ostatnio jestem oczarowana, a w drugiej też myślałam o trawkach i może macierzance? Albo goździkach?
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

O właśnie - koleusy ;:138 z samych odmian juz można zrobic piękny mix. Dobrze, że mi przypomniałaś ;:196
Pozdrawiam, Iwona
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Polecam się na przyszłość ;:113
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwona, moje są też z egzotycznego drewna , natural /akacja bodajże/ . Nigdy nie olejowane, beż żdnych farb, zszarzały po prostu :?
Kupiłam olej do mebli starwax czy coś takiego
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

Starwax jest bardzo dobry, tez go używam. A masz bezbarwny czy z kolorem? Bo bezbarwny nie przywróci koloru.
Ja bym najpierw zastosowała odnawiacz
http://www.starwax.pl/pol/Produkty/Ogro ... zotycznego
a potem dopiero olejowanie

(właśnie zobaczyłam że w ich sklepie są w promocji 50% ceny)
Pozdrawiam, Iwona
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki Iwona, lepiej kupię w sklepie odnawiacz, bo mimo, że taniej to z przesyłką tyle samo prawie wychodzi Ale dzięki :)
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Starwax to chyba jeden z najlepszych środków - także nim olejuję (co za słowo!) meble ogrodowe... ta czynność czeka mnie w niedzielę, wcześniej M. trochę mi je przygotuje papierem ściernym.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To dobry kupiłam ;:138 Ale swoje powinnam chyba odnawiaczem potraktować...
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

Kasiu, zdecydowanie, najpierw odnawiacz, zobaczysz, nabiorą życia. I jeśli mogę coś zasugerować - olejowanie rób co roku, najlepiej po zimie. Moje meble mają już kilka lat, a wyglądają jak po przywiezieniu ze sklepu.
Pozdrawiam, Iwona
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zimozielony wiciokrzew po zimie: (dostał nową kratkę)
Obrazek
Pozdrawiam, Iwona
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Zdjęcia cudowne ;:63
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”