Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 15

Post »

Przepiękne rododendrony, ten biały z różowymi pąkami marzenie....... jak bita śmietana 8-) :lol: Taki delikatny a jednocześnie niesamowicie strojny :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mizianko dla Ich Dostojności Kotów, Agnieszko wysiałabym też do ziemi, ale będą bardzo późno kwitły, a tak to rozrosną się w piękne ogromne cierniste kwiatostany! Moje malutkie sadzonki zakwitły późno i nie wydały nasion, a szkoda bo były różowe. Dobrze, że przynajmniej Ty miałaś białe! Jutro znowu wyłączą mi prąd więc od rana mam zajęcie ;:224
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Aguś, a jak długo Ci rh do tych rozmiarów rosły? Mam dwa maleństwa (chyba jeszcze mam...miesiąc temu żyły) takie po 20 cm i zastanawiam się czy dożyje dnia, w którym wyrosną na pełnoprawne krzaki ;:224

Ja chyba zaraz łeb do lodówki wsadzę (tam żarówka silna), bo z braku światła zaczynam się robić nieprzyjemna nawet dla niemowlęcia i kotów :roll:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Dzięki Aguś ;:196
Masz piękne okazy, ten biały to Cunnigham's White? W tym roku na pewno popis dadzą te olbrzymy posadzone w ubiegłym sezonie! Będziesz dosadzać jakieś azalie? Na ta rabatę z rh i wrzosami pasowałyby idealnie jako wypełniacze. Na Gardenii co roku jest fajny wybór rh i azalii z okolicznych szkółek, może coś wypatrzysz 8-)
Już wiesz kiedy przyjeżdżacie? Niestety zapowiada się mroźny weekend.. ;:219 Ma być -4* w dzień i -8* w nocy ;:202
Trzeba będzie chyba skoczyć do palmiarni na rozgrzewający trunek ;:304
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Czytam o komplikacjach z krązkami torfowymi...częściowo też w nich posiałam...ciekawa jestem efektów :roll: Na wszelki wypadek kupiłam więc też ziemię - taką, jaka ktoś na FO polecał do wysiewów (Holas z Pasłęka) i planuję w środę posiać też w ziemi.
Cleome urokliwe...ja chyba nigdy nie widziałam tej roslinki; muszę się rozejrzeć :D
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Agnieszka :wit
A ja będę z niecierpliwością wyczekiwać na zdjęcia twoich 'Cunningham`s White' :wink:
Wiem, że powinny powtarzać kwitnienie, ale moje nie kwitły w pierwszym terminie w ogóle....tylko w sierpniu ;:223 :;230 jakieś pokręcone....
Ciekawe, jak twoje będą się sprawować...porównam ze swoimi. One - te moje - są przecież posadzone głównie ze względu na pierwszy termin kwitnienia, kiedy mam mało kwitnących w ogródku....
....no to leżymy i kwiczymy razem, jak doczytałam ;:306 ...po 7 marca ma być realnie lepiej....pozostaje mi w to mocno wierzyć... ;:108

edit:
Łany cleome pamiętam i kojarzę głównie ze Skierniewicami ;:333
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Aguniu, psio dojechał do nas o 1.36 nad ranem. Dość fajny jest, szalony małolat, 7-mies.
Spektakl Rh ujmujący i jakże potrzebny mi był taki widok ;:138 , brak słońca jest okropny, ale zasiewy zrobiłam pierwsze. Tylko, że stoją na parapecie bezciepłego grzejnika pod spodem, bo zgasiłam piec i palę w kominku, a tu mrozy idą ;:oj , chyba naniosę węgla i piec przeproszę ;:306
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dla Was mój sierpniowy Cunningham's White:
Obrazek
...zakwitł zaledwie kilkoma kwiatami, ale po przesadzeniu musiał odpocząć... to wielki egzemplarz.

Obrazek
...i z bliska...

Obrazek
...z lewej catawbiense Grandiflorum, a z prawej Cunningham's White

Obrazek
...bardzo czekam, co pokażą moje olbrzymki w sezonie...

Marzenko, bardzo się cieszę, że przyjęłaś tego biednego psiaka pod swój dach. Na pewno dostarczy Ci wiele radości!
Trzymam kciuki za wysiewy... ja chyba poległam :(
Justi, mam nadzieję, że mój największy rh dostarczy wielu wrażeń w sezonie... masa kwiatów na takim dużym krzewie może być powalająca w swoim efekcie :) Leżymy i kwiczymy, a ratunku znikąd ;-)
Ewa, ja już sobie siewy daruję. Nie ma mnie w domu, nie mogę dopilnować wilgotności i wszystkich koniecznych zabiegów - widać jest to dla mnie zbyt skomplikowane. Kupowanie gotowych sadzonek jest na szczęście również przyjemne ;-)
Robaczku, wstawiłam Ci powyżej kwitnienie Cunningham's White. Kupiliśmy go dopiero w sierpniu, więc masy kwiatów wiosennych nie miałam szansy obejrzeć - czekam na nie w tym roku! Do rabaty leśnej będę dosadzać wrzośce i azalie, ale z umiarem. Chcę zachować pewien balans w tamtej przestrzeni i nie przeładować rabaty nadmiarem roślin.
Jeśli przyjedziemy, to w niedzielę... dam jeszcze znać. Szkoda, że prognozy mało optymistyczne!
Pat, moje rh mają zaledwie 5 lat, kupowane były jako maluszki... kluczowe jest dla nich podłoże, stanowisko i nawożenie, a pięknie Ci się rozrosną, zobaczysz. Ja też wsadzam łeb do lodówki, bo zaczynam warczeć....
Marysiu, kociambry dziękują za mizianko ;-) Jeśli chodzi o cleome, to rozumiem i popieram... lepiej w maju mieć już gotowe do wysadzenia sadzonki... Pozdrawiam! Co będziesz robić podczas odciętej energii? :)
Aguś, dziękuję w imieniu rh :) Ten, który Ci się tak podoba, to Hoppy :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

S i a ć :lol:
Prześliczne rododendrony ! ale czy Ty masz coś nieśliczne ;:185
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Aguniu - mam cały salon do urządzenia, ściany są białe - przydałby się kolor + meble, gdzieniegdzie trzeba np. zrobić porządne oświetlenie zamiast wiszącej gołej żarówki, położyć listwy przypodłogowe itp. czyli sama wykończeniówka.
Nie zniechęcaj się do wysiewów - mnie jest łatwiej bo takich krążków torfowych swojego czasu wysiewałam tysiące (pracowałam w laboratorium i nasz materiał badawczy rósł w krążkach torfowych), ale też mi się zdarzały wpadki. Najgorzej było jak trzeba było wyrzucić wszystkie rośliny, bo zaległo się jakieś robactwo.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Błyskotliwość mi siadła, wybacz, Marysiu :lol:
Nieskromnie przyznam, że te dwa rh są bardzo efektowne, ale też na tym mi zależało, żeby nie kupować maluchów, które zginęłyby na tej rabacie...
Asiu, zacznę z sianiem raz jeszcze - mam jedno opakowanie lobelii, może się uda.
Została Ci robota upierdliwa, ale względnie przyjemna. Ja poza zmianą koloru na ścianach, zmienię obrazy i lampę w salonie = wystarczy do odświeżenia wnętrza :)
x-P-M
100p
100p
Od: 3 paź 2012, o 11:21

Post »

Maska pisze:ale czy Ty masz coś nieśliczne ;:185
Tak, ma... :wit
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Aga, moje siewy niewielkie :) Z ośmiu nasion kobei - cztery są w ładnym wzroście reszta się grzebie, ale czy coś z tego będzie to nie wiem...Tak czy tak te cztery mi wystarczą, na pergolę. Lobelie wysiane dopiero wczoraj, strzykawką podlewam z wierzchu, dopóki nie puszczą kiełków tak będę postępować. Powiedziałam A muszę teraz powiedzieć B.
Mam takiego samego rh tego białaska. Mniejszy oczywiście, bo rabata była mniejsza. Ale już się cieszę na jego kwiatuchy. ;:65
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

PanM pisze:
Maska pisze:ale czy Ty masz coś nieśliczne ;:185
Tak, ma... :wit
aha!
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Aguniu, Twój PanM czuje się chyba niedocaniony, osamotniony i coś mi się zdaje, że zaczynają go zżerać od środka, skrycie hodowane, kompleksiki. Zrób coś z tym bo Ci mężczyzna zmarnieje jako te siewki nieszczęsne.
To mi wygląda na syndrom nowego dziecka w domu.
Ech...... ci mężczyźni.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”