Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. II.
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. II.
Piaranthus - kwiatuszek śliczny i oryginalny. Takich u mnie nigdy nie było. Dobrze, że chociaż Ty takie posiadasz i się tymi widokami z nami podzielisz. 

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja również się zachwycam tym bardziej, że mój Piaranthus ciągle tylko się zastanawia, czy chce rozwinąć pąki, czy nie. Już powoli tracę nadzieję, ale tym bardziej z radością oglądam takie widoki 

- przemek_pc
- Od: 15 mar 2013, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak dla mnie bardzo oryginalny i intrygujący kwiat
Podoba mi się, i to nawet bardzo 

- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
Mieczysławie Twoje "oczko w głowie" czyli Haworthia limifolia var. striata
Ja mam zwykłą zieloną ale mi niezbyt ciekawie w dzieci obrosła, średnio fajnie to wygląda
Na wiosnę chyba urządzę jej wykopki i rozdzielę towarzystwo bo mam wrażenie, że bez asysty w doniczce lepiej przyrastała.
Jakąś taką srebrno-szarą też mam ale to tegoroczny nabytek i jest mocno niewyględna ponieważ jak to mówią- widziały gały co brały-nawet wstyd pokazać.
A przyrasta wolniej od zielonej więc parę latek chyba nam zejdzie zanim ją wyprowadzę należycie
Piaranthus ma urocze kwiatki
szkoda, że nie zadowala właściciela w takim stopniu jak mnie podglądającą
Ale rozczarowanie rozumiem, sama doświadczyłam czegoś takiego w minionym sezonie u Gymnocalycium vatteri(chyba, że Henryk wyprowadzi z błędu) nastawiłam się na ładny kwiatek
a toto wypięło się na mnie 2-wu centymetrowym czymś
Mammillaria zeilmanniana ma u mnie większe kwiaty
Niech się u Ciebie rozwija tych kwiatków wszelakich jak najwięcej
bo po pierwsze miło oglądać
a po drugie skraca nam "martwy" sezon

Ja mam zwykłą zieloną ale mi niezbyt ciekawie w dzieci obrosła, średnio fajnie to wygląda

Na wiosnę chyba urządzę jej wykopki i rozdzielę towarzystwo bo mam wrażenie, że bez asysty w doniczce lepiej przyrastała.
Jakąś taką srebrno-szarą też mam ale to tegoroczny nabytek i jest mocno niewyględna ponieważ jak to mówią- widziały gały co brały-nawet wstyd pokazać.
A przyrasta wolniej od zielonej więc parę latek chyba nam zejdzie zanim ją wyprowadzę należycie

Piaranthus ma urocze kwiatki

szkoda, że nie zadowala właściciela w takim stopniu jak mnie podglądającą

Ale rozczarowanie rozumiem, sama doświadczyłam czegoś takiego w minionym sezonie u Gymnocalycium vatteri(chyba, że Henryk wyprowadzi z błędu) nastawiłam się na ładny kwiatek
a toto wypięło się na mnie 2-wu centymetrowym czymś

Mammillaria zeilmanniana ma u mnie większe kwiaty

Niech się u Ciebie rozwija tych kwiatków wszelakich jak najwięcej

bo po pierwsze miło oglądać

a po drugie skraca nam "martwy" sezon

- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Henryku byłam u mnie w LM nie maaaaaaahen_s pisze:Wspaniała roślina!![]()
Ponieważ ponoć w LM pokazały się te rośliny być może zapomogę się w drugą, może bardziej chętną do współpracy.

Mieczysławie śmierdziuszki śliczne ,szkoda ,że moje parapety takie małe

Hawortia super

- Nadzieja
- Od: 3 sty 2012, o 14:18
Przepieknie zakwitł Piaranthus 

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Dzisiaj dawno niepokazywane w moim wątku haworsje:
- rośliny w doniczkach 9x9x9 cm:

- rośliny w doniczkach 7x7x7 cm, "opiły" się do maksymalnych granic, czego nie mogę powiedzieć o tych na fotkach wyżej:

- oby zimę przetrwały w dobrej kondycji, bo ta co minęła dla moich haworsji była bardzo "ciężka".
- rośliny w doniczkach 9x9x9 cm:

- rośliny w doniczkach 7x7x7 cm, "opiły" się do maksymalnych granic, czego nie mogę powiedzieć o tych na fotkach wyżej:

- oby zimę przetrwały w dobrej kondycji, bo ta co minęła dla moich haworsji była bardzo "ciężka".
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- hen_s
Podrosły, nabrały kolorów, wyładniały. Są śliczne - tym bardziej to widać, że fotki bardzo udane! 

-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Te ostatnie okazy rewelacyjnie opasłe! I wyjątkowo piękna krateczka u niekórych. Moje w najlepszym przypadku wyglądają jak ta Twoja z drugiej fotki - ale dopiero co zabrałam je z balkonu...mają teraz chwilę, żeby się opić, ogrzać, zzielenieć... dobrze że jest tyle słońca, potem znowu stres...
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Piękne i jakie zieleniutkie.
Moje z braku miejsca rosną po kilka w doniczkach ,takie ogródki ,ale zastanawiam się czy nie porozdzielać...takie kępki jak u Ciebie wyglądają super
Moje z braku miejsca rosną po kilka w doniczkach ,takie ogródki ,ale zastanawiam się czy nie porozdzielać...takie kępki jak u Ciebie wyglądają super

- Akwelan_2009
Rozwinął się kwiat na kolejnej roślinie Piaranthus, ten po prawej na dole fotki, niestety również nie takim kwiatem jakim się spodziewałem (miał być inny wg sprzedającego
):

ten ma około 2 cm średnicy, może po rozwinięciu się jeszcze "czekających" dwóch pąków, kwiaty będą miały większy rozmiar. Ciekawe, pąki kwiatowe są sporych rozmiarów, a po rozkwitnięciu, kwiatek o małej średnicy
. Poprzedni, którego kwiaty pokazywałem na fotce z 2 października, ma średnicę około 4,2 cm.
- trudno, wynagradzają inne obfitym kwitnieniem, kwiaty mają średnicę 3 - 3,5 cm:

- przewidują ciepłe i bardzo słoneczne dni, może zakwitną jeszcze pąki, które nie są rozkwitnięte. Część pąków więdnie, kurczy się, zasycha i opada. Podlewam dość oszczędnie, boję się utrzymywać podłoże zbyt wilgotne, żeby nie "sprowokować" gnicia korzeni roślin.

ten ma około 2 cm średnicy, może po rozwinięciu się jeszcze "czekających" dwóch pąków, kwiaty będą miały większy rozmiar. Ciekawe, pąki kwiatowe są sporych rozmiarów, a po rozkwitnięciu, kwiatek o małej średnicy

- trudno, wynagradzają inne obfitym kwitnieniem, kwiaty mają średnicę 3 - 3,5 cm:

- przewidują ciepłe i bardzo słoneczne dni, może zakwitną jeszcze pąki, które nie są rozkwitnięte. Część pąków więdnie, kurczy się, zasycha i opada. Podlewam dość oszczędnie, boję się utrzymywać podłoże zbyt wilgotne, żeby nie "sprowokować" gnicia korzeni roślin.
Mieczysław
Mieczysław
- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34

Zwróciły moją uwagę dwa (chyba

Intrygujące są

A H. tessellata też mi się podoba- Twoje śliczne

Mam maluszka od Gosi(nolina) i dzielnie rośnie tylko za bardzo nie wiem jak to zimować.
Bardzo odwadnia się w czasie zimy

Odnoszę wrażenie, że jest duuuużo delikatniejsza od moich pozostałych zwyklaczków.
Mam nadzieję, że nie masz mi za złe, że pytam w Twoim wątku ale nie ma to jak dowiedzieć się u kogoś kto wielokrotnie to zimowanie praktykował bo ja w kwestii teselaty jestem tak zielona jak i ona(nawet mi się zrymowało

- hen_s
Też zupełnie nie znam się na tych roślinach ale wizualnie mi się ich kwiaty bardzo podobają. 

- Akwelan_2009
Moja tegoroczna "rekordzistka" w produkowaniu kwiatów i pąków kwiatowych:

- ten na ostatniej fotce, trochę nietypowo się wybarwia, możliwe że z czasem "wyrówna" kolory lub zaschnie.
Nie chcę zapeszyć, nie podaję liczby pąków kwiatowych na roślinie, żeby nie zrzuciła tych co obecnie ma i jeszcze stara się je wykarmić i co ciekawe nadal wyrastają maleńkie pąki kwiatowe.
Wszystkie pąki kwiatowe wyrastają z młodziutkich gałęziaków, trafia się również, że z jednego wyrastają dwa, obok starszego wyrasta młodszy.

- ten na ostatniej fotce, trochę nietypowo się wybarwia, możliwe że z czasem "wyrówna" kolory lub zaschnie.
Nie chcę zapeszyć, nie podaję liczby pąków kwiatowych na roślinie, żeby nie zrzuciła tych co obecnie ma i jeszcze stara się je wykarmić i co ciekawe nadal wyrastają maleńkie pąki kwiatowe.
Wszystkie pąki kwiatowe wyrastają z młodziutkich gałęziaków, trafia się również, że z jednego wyrastają dwa, obok starszego wyrasta młodszy.
Mieczysław
Mieczysław
- przemek_pc
- Od: 15 mar 2013, o 16:20
Będę się powtarzał, ale niezmiennie mnie te rośliny zadziwiają i intrygują
Pora się w kilka zaopatrzyć