Mój skrawek raju...

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Mój skrawek raju...

Post »

Niezły patent - peperomia prezentuje się cudownie ;:oj
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Krzysiu faktycznie, gdybym nie wiedziała, że to dwie rózne odmiany Scilli to po kwiatach raczej bym się nie zorientowała.
Nie wiem, jak jest na żywo, ale na fotkach róznic nie widac. ;:224 Mimo to kwiatuszki urocze ;:108
I mi spodobał się patent z osłonką dla Peperomii. Moja prostrata jeszcze maleńka, ale też dostała podwyższenie, żeby
te delikatne pędy mogły sobie swobodnie zwisac. Jak się rozrośnie to może dostanie ładny szklany kielich,
albo taką podwyższaną osłonkę :uszy
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Krzysiu :wit
U Ciebie kolejne bardzo ciekawe,ładnie prezentujące się roślinki na ładnych zdjęciach ;:333
Peperomia prostrata wyjątkowo oryginalna w tym podłożu i wazonie zaś hoja lacunosa jakby pyszniła się i słusznie swymi ciekawych kształtów i niezwykle kolorowych kwiatów. ;:138
Zdjęcia w trafionych delikatnych ramkach stosownie do gatunku zaprezentowanych roślin ;:215
Pozdrówka.
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

annaoj Asiu to fakt czasami tego co by się chciało kupić nie ma albo cenę ma zaporową ;:145 Ale za to jaka jest przyjemność jak wreszcie zdobędzie się coś ciekawego o czym się marzyło, a jak jeszcze ta roślinka łaskawie chce nam rosnąć :;230

ruletka Moniko tak episcie są ;:167 mają cudowne liście i bardzo chętnie kwitną ale pomimo, że bardzo uważałam to i tak jedną przelałam ;:174
Vanda zrobiła mi bardzo miłą niespodziankę mam taką nadzieję że po raz pierwszy ale nie ostatni.
W tym roku muszę się postarać o więcej takich podpórek, tylko jak przekonać hoye żeby taj szybko nie rosły :;230

Fraszka_1 Natalko same rośliny wymuszają na nas pewne rozwiązania, bo co zrobić gdy roślinka puszcza takie długie badylki, które dodatkowo są bardzo delikatne i przy każdym dotknięciu opadają listki, ano wymyślić coś aby jaj nie dotykać ;:215

Agnisia31 Agnieszko :wit i bardzo dziękuję.

kubasia Kasiu to nawet nie chodziło o lanie po ścianach, tylko u mnie prawie same lacunosy więc liście raczej nie za duże ale dużo więc najprościej do wanny i tam poważna rozmowa z niechcianymi gośćmi ;:124 których może i nie zapraszamy ale i tak dostajemy ;:223

Blueberry Natalio potrzeba matką wynalazku :;230

elcia1974 Elu tak różnica między tymi scillami tylko w listkach i violacea ma łodyżki różowe ale to tylko z bliska widać, teraz poluję na jakąś fajną doniczkę dla nich bo jak na razie to rosną w takich w jakich je kupiłam tzn. poobgryzanych plastikach ;:202
Prostrata dostała wazon tylko dlatego, że właśnie taka z niej strasznie delikatna panna, co ją ruszyłam to sypała listkami a teraz mam spokój ;:224

Arkadius121 Arku dziękuję bardzo za miłe słowa :tan A ładne zdjęcia to ja chodzę do Ciebie oglądać ;:166
U moich hoi kwiaty bardzo do siebie podobne bo to w większości lacunosy ... ale zapachu to na pewno wiele innych kwiatów może im pozazdrościć ;:oj

A skoro o lacunosach mowa to postaram się powoli je pokazywać

hoja lacunosa "Tove"

Obrazek

hoja lacunosa Royal Flush

Obrazek

hoja lacunosa NN 1

Obrazek Obrazek

hoja lacunosa NN 2

Obrazek Obrazek

hoja lacunosa NN 3

Obrazek Obrazek

Jeżeli ktokolwiek wie co to mogą być za hoye to proszę o podpowiedź ;:180

Gdy tylko choć na chwilę zaświeci słonko fiołki zaraz pytają czy to już czas

Confetti Trail

Obrazek

Dawno temu w Indonezji piękna bogini odziana w przeźroczyste jedwabie odwiedziła ubogą wieś. Bardzo chciała pomóc ludziom aby nie musieli żyć w takiej biedzie, ale ludzie bali się nieznajomej i nie chcieli jej pomocy. W pewnej odległości od wsi bogini zdjęła jeden ze swych błyszczących welonów i położyła go na skałach do wyschnięcia. Po jej odejściu ludzie zdali sobie sprawę z jej boskości ale było już za późno. Kiedy raz jeszcze odwróciła się w stronę wsi jej welon rozdarł się na skałach ... i te kamienie stały się roślinami ... to storczyki klejnoty.

Anoectochilus species

Obrazek
Awatar użytkownika
Krzysia

Post »

Przepraszam to ma być wątku sprzedażowym

Obrazek
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Anoectochilus species piękny :wit
Awatar użytkownika
Krzysia

Post »

Pati, storczyki jubilerskie ostatnio zawróciły mi w głowie ;:166 Tego kupiłam już zapączkowanego i bardzo jestem ciekawa czy zakwitnie ;:180 i jakie będzie miał kwiaty.
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Hoye lacunosy ;:167 piękne są :D
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Krzysiu śliczna opowieśc o storczykach jubilerskich i oczywiście piękny ich przedstawiciel. ;:138
I na mnie te storczyki robią wielkie wrażenie. Mają takie cudowne listki. W swojej Ludisii jestem zakochana od pierwszego
spojrzenia ;:167
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
madusia
1000p
1000p
Od: 19 paź 2013, o 20:15
Kontakt:

Post »

:wit Jakie śliczne hoye ;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Krzysiu,zrójnowałem się wreszcie na Stefanka ale widząc u Ciebie pięknie i zdrowo rosnące hoje ;:138 nabieram na nie apetytu ;:108 Bardzo ciekawa roślinka ta/ten Anoectochilus species ;:63
Pozdrówka :wit
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Cudne hoje ;:138
Chociaż u mnie na parapetach hoje wyparły wszystkie inne kwiaty, podglądam tu na forum roślinki, które mi się podobają a nie mam już dla nich miejsca. Jednak i tak, zawsze na dłużej zatrzymuję się w wątkach z hojami.... to chyba jednak lekka obsesja :lol:
Krzysiu, piękna jest ta opowieść o storczyku.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Krysiu, jak dobrze, że tu dotarłam, Twoja kolekcja jest cudowna ;:138 .
Śliczne masz episcie, ostrojowate bardzo lubię. No i storczyki ;:oj . Same perełki masz na swoich parapetach.
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44

Post »

Krzysiu za hojki wielkie brawa ;:138 ;:138 ;:138 piękne.
Awatar użytkownika
Krzysia

Post »

Fraszka_1 Natalio lacunosy to moje ulubione hoye nie tylko dlatego, że mają małe listki ale dlatego, że pachną bajecznie ;:oj szkoda tylko, że ich kwiaty są do siebie tak podobne.

elcia1974 Elu tą legendę znalazłam jak szukałam informacji o storczykach jubilerskich i też bardzo mi się spodobała :D Tak listeczki mają cudownie, takie aksamitne, a w słoneczku jak gdyby posypane maleńkimi diamencikami ;:166

madusia Madziu bardzo dziękuję w imieniu hoi :heja

Arkadius121 Arek bo to tak łatwo na forum zakochać się w hojach lub jak kto woli zachorować na "hoyozę" :;230 Tyle ich tu pokazują, a co jedna to piękniejsza, jedni kochają je za kwiaty kształt, kolor, zapach inni dla wspaniałych liści. A apetyt rośnie w miarę oglądania kolejnych egzemplarzy ;:306

Cynthia Basiu bardzo się cieszę, że i Tobie spodobała się storczykowa opowieść. Wiesz hoje mają jedną wadę...jak zdobędziesz jedną to zaraz rodzi się nieodparta chęć posiadania kolejnej :;230 ....czy to obsesja, nie to choroba tylko dlaczego nie chcemy się z niej wyleczyć ;:24

ajania Aniu bardzo miło mi Cię gościć ;:196 Cieszę się, że podoba Ci się moja zieleninka. A storczyki... perełki to ja u Ciebie widuję i to jakie ;:oj u mnie to dopiero początki "storczykozy" :;230

Renata1962 Renatko, dziękuję :tan no staramy się i hojki i ja :heja

A skoro o hojach mowa

hoja lacunosa from Frazier Hill Malaysia zobaczcie jak bardzo różnią się między sobą listki jedne są malutkie a inne duże a to jedna sadzonka

Obrazek

hoja lacunosa Big Leaf -EPC-103

Obrazek

hoja sp. IR 26

Obrazek

pięknie wybarwiają jej się listki

Obrazek

od spodu też ciekawie wyglądają

Obrazek

Trochę fiołkowo przed snem

Aeolian Wasp po raz pierwszy u mnie zakwitł, to jego pierwszy kwiatek

Obrazek Obrazek