Podłoże do nasion,sadzonek cz.1
- Ranczowiczka
- 200p
- Od: 2 gru 2012, o 13:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Podłoże do wysiewów
Wszyscy mówią palety palety ale dlaczego nikt nie wyjaśni ze są z większymi i z mniejszymi oczkami w każdej można wysiać lub posadzić nasiona tylko nasiono nasieniu nie równe i chodzi o to aby wyjaśnić co i gdzie ,a do tych większych to tez można przesadzić albo przepikować w zależności od rodzaju rośliny jaką się uprawia.
Damian przecież to są duże kubki w tej palecie, tak? a jakbyś tą paletę pociął teoretycznie to co? byłyby złymi kubkami? jaka jeden ma pojemność?
Wysiej w "kuwetę" i pikuj do tych Twoich kubków w palecie, potem ocenisz czy trzeba przesadzać w 500 ml czy nie
Wysiej w "kuwetę" i pikuj do tych Twoich kubków w palecie, potem ocenisz czy trzeba przesadzać w 500 ml czy nie
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
nie to sa malutkie kubeczki takie 3na 3 cm-cala paletka ma 13 na 13cm ale jest w niej 9 kubeczkówmonika pisze:Damian przecież to są duże kubki w tej palecie, tak? a jakbyś tą paletę pociął teoretycznie to co? byłyby złymi kubkami? jaka jeden ma pojemność?
dobre
no to bez sensu dla pomidorów, zostaw dla ogórków, dyń, cukinii

- Ranczowiczka
- 200p
Moim zdaniem może być, ja sieję do takich o 2cm średnicy
-- 27 sty 2013, o 15:14 --
odp dla Damiana
-- 27 sty 2013, o 15:14 --
odp dla Damiana
-
- 200p
- Kontakt:
Nie chodzi mi o to czy przesadzać w kubki 500 ml ponieważ NA PEWNO to zrobię.Chodzi mi o wysiew nasion do tych moich kubków w palecie.monika pisze:Damian przecież to są duże kubki w tej palecie, tak? a jakbyś tą paletę pociął teoretycznie to co? byłyby złymi kubkami? jaka jeden ma pojemność?
- Ranczowiczka
- 200p
Obejrzyj sobie Damian film
https://www.youtube.com/watch?v=DEn8G4QOGSQ
Jak jeszcze nie rozumiesz, to znaczy, że już w życiu nie zrozumiesz
albo sobie robisz tu jaja z towarzystwa
Jak jeszcze nie rozumiesz, to znaczy, że już w życiu nie zrozumiesz

DamianC zaraz potem napisałam jak się wyjaśniły te wymiary
dlaczego nie w palety moim zdaniem napisałam wcześniejmonika pisze:dobreno to bez sensu dla pomidorów, zostaw dla ogórków, dyń, cukinii
i słuchaj się forumowiczmonika pisze:..A co do siania pojedynczego w palety, np pomidorów, to ja uważam, że to zły pomysł, chociażby dlatego, że już na etapie wschodów trzeba rośliny selekcjonować i wybierać najlepsze, najzdrowsze, dlatego warto wysiać więcej nasion. Nie wspominając o tym, że rzadko się zdarzają 100% wschody..
- Ranczowiczka
- 200p
Moniko moim zdaniem 3x3 to za małe na dyniowate pestka dyni może mieć 1,5 cm długości
-
- 200p
- Kontakt:
Fajny film.Widać na nim wyraźnie że wpierw kuweta potem TAKIE SAME paletki jak te moje 3na3(oczywiście na jedna roślinkę).Następnie (tego już nie ma) pojemniki 500ml na przykład po śmietanie.No i hop do docelowych donic!Ps:słucham oczywiście wszystkich rad forumowicz.forumowicz pisze:Obejrzyj sobie Damian film
Jak jeszcze nie rozumiesz, to znaczy, że już w życiu nie zrozumieszalbo sobie robisz tu jaja z towarzystwa
-- 27 sty 2013, o 15:43 --
No chyba żeby pominąć te kubeczki w kuwetkach?Ale na filmiku wyraźnie są, tylko podejrzewam że od razu z tych kubeczków na filmie idą do gruntu lub do sprzedaży,ponieważ w kupowanych przeze mnie w tamtych roku flancach było naprawdę minimalna ilość ziemi dosłownie tyle ile w tym kubeczku 3 na 3 a krzaczory ogromne. Taki cytat jeszcze gdzieś znalazłem"W uprawach parapetowych pikowanie służy właśnie do korygowania wybiegnięć.
Ogrodnicy, którzy mają środki do zapewnienia siewkom właściwych warunków temperaturowo - oświetleniowych wcale nie pikują.".
Zapytam jeszcze raz. Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat wad i zalet stosowania przykrywki na kuwetę? Chciałbym wstawić zdjęcie, ale nie mogę się zarejestrować na poniższych serwisach z grafiką.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Po co Ci kupować przykrywki ?. Nawet kuwety nie musisz kupować. Tyle jest w marketach całkiem fajnych plastikowych tacek z różnymi produktami, różnej wielkości. Ja je po prostu zbieram. Obojętne, czy daję ziemię do takiej kuwety czy też np. ligninę do kiełkowania wsuwam taką kuwetę do nylonowego woreczka i stawiam na kaloryferze. Woreczek utrzymuje wysoką wilgotność i temperaturę nie pozwalając wyschnąć podłożu czy też ligninie. Zazwyczaj po kilku dobach są już oznaki kiełkowania więc jeśli zauważę to nie czekam tylko już w fazie kolanka zdejmuję z kaloryfera i stawiam na parapecie. Nazajutrz wyjmuję z folii. I czekam kiedy podrosną by je pikować.ABan pisze: Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat wad i zalet stosowania przykrywki na kuwetę?
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
DamianC, na tym filmie to wyraźnie widać, że te paletki wcale nie są takie małe
. Na drewnianej europalecie stoją 2 sztuki, czyli że długość jednej paletki wynosi około 60 cm. Moim zdaniem wymiary pojedynczego kubeczka to 4x4 lub 5x5 cm. Takie maleństwo jakie ty masz, to nada się na sadzonki pora albo sałaty, w ostateczności ogórka albo małych kwiatków, np. lobelii. Na pomidory, paprykę, i inne większe dyniowate jest absolutnie za małe, nawet jako etap pośredni
.
ABan, taka przykrywka przezroczysta paletki jest dobra, jeżeli siejesz jakieś nasionka bezpośrednio do tej paletki, żeby utrzymać wilgoć do czasu skiełowania
. Potem i tak musisz albo zdjąć, albo co chwilę wietrzyć, bo ci się wydelikacą i położą, albo pojawią się jakieś pleśnie
.

ABan, taka przykrywka przezroczysta paletki jest dobra, jeżeli siejesz jakieś nasionka bezpośrednio do tej paletki, żeby utrzymać wilgoć do czasu skiełowania

-
- 200p
- Kontakt:
przekonaliście mnie wywalam te moje kubeczki paletki!!!!!!!