Moje kaktusy na przywitanie - Phacops

Zablokowany
Awatar użytkownika
Meir
100p
100p
Od: 17 maja 2013, o 14:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Moje kaktusy na przywitanie - Phacops

Post »

Phacops pisze:Poza tym już poszły bardzo ostro w kwiaty. Jeden z nich ma już pąk na 2 cm i pewnie będę miał kwietniowe kwiaty.
To ten co go obudziłeś wcześniej? Jestem ciekawa czy pąk się utrzyma. Patrz, a ja też miałam obudzić jednego i zapomniałam :D
Siewy super! Polecam pudełka po włoszczyźnie ze Stonki, mają niezłe rozmiary.
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Od: 8 wrz 2012, o 09:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Meir pisze: To ten co go obudziłeś wcześniej? Jestem ciekawa czy pąk się utrzyma. Patrz, a ja też miałam obudzić jednego i zapomniałam :D
Siewy super! Polecam pudełka po włoszczyźnie ze Stonki, mają niezłe rozmiary.
Spokojnie utrzyma się.... Ten największy pąk to jest ten któremu udało się przetrwać z jesieni. Zwykle w czasie zimy zasychały ale ten jeden przetrwał i teraz rośnie się formuje i niedługo da swój popis. Sprawdz czy nie puszcza pąków bo one w zasadzie budzą się same i im większa roślina tym szybciej

Ten obudzony tak umyślnie najwcześniej który podjął już wzrost i trzymany w butelce (gdzie w słońcu robi się już ładne ciepełko stąd i podjął wzrost) pąków jeszcze nie ma bo do relatywnie młoda sztuka. Młode mają to do siebie że za szybko nie gonią z kwiatami w przeciwieństwie do tych większych. Puszczają kwiaty na koniec wiosny i latem.

Obecnie na 3 większych okazach liczba pąków idzie w już w kilkanaście sztuk a to dopiero początek.

Butelkowiec powinien w tym roku dać kwiat a wtedy z butelką się pożegna.... słowem spełni swoje zadanie. Widząc tempo wzrostu myślę nad tym aby butelkę stosować jak standardową metodę pogonienia echinopsisów. Taki E. eyriesii, czy E. subdenundata w rok butelce to nadrobił by 2 lata.

Widziałem co się dzieje z innymi to wygląda też na to że lobivie i inne echinopsisy zaczynają tworzyć pąki, więc zaczyna się dziać.
Moja Galeria
Letnia wyprzedaż Sprzedam
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28

Post »

Imponujące przedszkolaki ;:138
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Phacops pisze:Po roku jest taka mieszanka.
Bardzo ładnie! ;:173 Wypasione kurdupelki ;:333
żebyż to wszystkim tak rosło... :roll:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tylko pogratulować takiego przychówku.
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Coraz więcej idzie w pąki

Ciesze się ze ten noto zechciał iść w pąki.... była to już dyskusja jak trudno go do tego zmusić.... bez szklarni jednak też się da.
Obrazek

A tak to Mammilaria spinossima zaczyna mieć widoczne pąki.... W zeszłym roku kwitła o wiele wcześniej. Widocznie wniesienie do domu z zimnego pomieszczenia przyspieszyło proces. Teraz dłużej siedziała to pąki dopiero teraz wychodzą.

Echinopsisy to pokazują co potrafią. W zasadzie wszystkie co większe multiplexy idą w pąki. Granica zdolności do kwitnienia takiego multiplexa nie jest taka trudna do osiągnięcia i nawet okazy mające 7 cm szerokości zawiązują pąki. Największy pąk wszedł w fazę wydłużenia i pewnie za tydzień zakwitnie E. eyriesii mam jeszcze mniejsze i jeden chyba ma się na kwiaty....to one chyba łatwiej kwitną.

A tak to lobivie i inne echinopsisy też zawiązują kwiaty.
Moja Galeria
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

Gratuluję pąków na noto. Ja na swoim starszym nie mogę się doczekać, a póki nie zobaczę kwiatków to i nie za bardzo wiem co to za noto. Jest podobny, ale ma dużo "waty" na środku. Mały Notocactus submammulosus w zeszłym roku zakwitł, a ten duży tkwi bezkwietnie i tylko rozrasta się jak głupi.
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

DAK pisze:Gratuluję pąków na noto. Ja na swoim starszym nie mogę się doczekać, a póki nie zobaczę kwiatków to i nie za bardzo wiem co to za noto. Jest podobny, ale ma dużo "waty" na środku. Mały Notocactus submammulosus w zeszłym roku zakwitł, a ten duży tkwi bezkwietnie i tylko rozrasta się jak głupi.
Może trzeba tego noto trochę pogonić? ....a może ta sztuka już tak ma i taki jego urok.
Moja Galeria
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W takim razie daję mu szanse na ten rok. Jak nie to dostanie eksmisję na parapet do pracy - takie egzemplarze i tak robią tam furorę kształtami i budzą podziw. Inne noto, które nie kwitły widzę, że przejęły się zagrożeniem i coś w szczecinkach na czubkach zaczyna się dziać. Dziś oznajmiłam mu warunki, że na to miejsce czekają inne, które chętnie zakwitną, może się przejmie. :wink: Właśnie mam nowe dwa maluszki Notocactus roseoluteus i mam nadzieję, że te będą chętniejsze do kwitnienia, ale muszą podrosnąć.
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

hm... Notocactus roseoluteus
Wrzuciłem w google he he ciężko pewnie zgadnąć jaki będzie miał kwiat. Ja mam swoje siewki które mają już rok i na razie nie bardzo wiadomo nawet co to jest a tym bardziej jaki to będzie miało kwiat. Noto chyba jednam muszą mieć słuszne rozmiary aby chciało im się coś pokazać.

Mój N. ubelmannianus to pamiętam jak go wybierał brałem największego jaki był.... One ogólnie były wtedy spore dlatego się nimi zainteresowałem. Ma taki 10cm szerokości nawet po spuszczeniu balona. W związku z tym nie musi być pędzony aby chciało mu się zakwitnąć....

Mam tylko kłopot z N. scopa 2 sztuki już takie troszkę odchowane zaczynają iść w kolumienkę a kwiatu nie chcą pokazywać choć już powinien. Ostatni rok siedziały oba na niezłej patelni. Teraz po chłodnym widnym zimowaniu zaczynają się pompować i odzyskiwać formę ale kwiatów ni ma... Jak teraz na 2 rok znów nic nie będzie to się chyba z jednym pożegnamy.....
Moja Galeria
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Phacops pisze: hm... Notocactus roseoluteus
Wrzuciłem w google he he ciężko pewnie zgadnąć jaki będzie miał kwiat.

Ma mieć ładny!! Bo też takiego mam 8-)

Phacops pisze:Mam tylko kłopot z N. scopa 2 sztuki już takie troszkę odchowane zaczynają iść w kolumienkę a kwiatu nie chcą pokazywać choć już powinien. Ostatni rok siedziały oba na niezłej patelni. Teraz po chłodnym widnym zimowaniu zaczynają się pompować i odzyskiwać formę ale kwiatów ni ma... Jak teraz na 2 rok znów nic nie będzie to się chyba z jednym pożegnamy.....
A co Ci przeszkadza, niech sobie stoi ;:204
Ja kupiłam kiedyś gotowego, takiego ze 3-4cm. Zakwitł w drugim roku pobytu u mnie. Ale za to jak pięknie zakwitł!! Warto czekać ;:173
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Hm czyli mój już powinien.... bo ma odpowiedni rozmiar i jest już 2 rok..... Więcej słońca niż to co mają oba obecnie to już fizycznie się im zapewnić już nawet nie da.

Teraz tylko siewki na pełnym słońcu podpędzić przez ten rok i za rok część z nich będzie już nazwać kaktusami... no i się notków pojawi więcej.

Za jakiś tydzień czy 2 się wyjaśni czy aby pewien mój naprawdę niewielki multiplex nie szykuje niespodzianki.... wtedy by się okazało ze te skubane bestie zdolne są do kwitnienia mając naprawdę niewielkie rozmiary i nie trzeba czekać aż łaskawie zechce się taki pochwalić swoim kwiatem.
Moja Galeria
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Phacops pisze:hm... Notocactus roseoluteus
Wrzuciłem w google he he ciężko pewnie zgadnąć jaki będzie miał kwiat.
Ma być piękny - jasno różowy z żółtym środkiem, ale pewnie poczekam na to co najmniej 2 lata. Ale tak piękny, że poczekam cierpliwie.
A tamten co nie kwitł to już jest pokaźnych rozmiarów - 11cm średnicy - czas dojrzeć do dorosłości.
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

11 cm.....no to mój ma właśnie tyle. Dziwne czemu strajkuje. Ja mam teorie ze mój kwitnie to miał widne zimowanie. No ale to tak bywa ze jak się uda to nie do końca wiadomo dlaczego a jak nie uda to w zasadzie też można zgadywać.

Ja pewnie na swoje siewki poczekam jeszcze dłużej. Na razie to się pędzą na pełnym słońcu.
Moja Galeria
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Już jest 1 kwiat Echinopsisa.....zanim mi spowszednieje ten widok zapodaje tego pierwszego
Obrazek
Moja Galeria
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”