Majka 411 - róże 2012 cz.3 (bliżej jesieni)

Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majka 411 - róże 2012 cz.3 (bliżej jesieni)

Post »

Dorotko :;230 :;230 a ja nie wiem nic dokładnie na ten temat. :roll:
Od kilku lat korzystam z uprzejmości Pana producenta i on mi dostarcza ziemię obornikową, tak ja nazywa.
To jest już przekompostowany obornik. Z tego co go podpytuję, to on na pryzmie leży około roku.
Sąsiadka może mieć trochę racji, tylko trzeba się umieć z tym obchodzić. Musi to trafić w najniższe partie dołka i po wsadzeniu róży nie może się stykać z jej korzeniami.
Ja raz miałam wyściółkowane świeżym obornikiem, zrobił mi to okoliczny rolnik. Kładł go dopiero na początku grudnia, Wszystko było dobrze, tylko wiosną miałam jeszcze słomę na rabacie i nie mogłam tego przekopać.

Gosiu, masz absolutną rację, bardzo mi się podobało zdanie, które Aszka u kogoś ostatnio napisała. Może nie dosłownie ale chodziło o nim, że każdy musi się nauczyć na własnych błędach. To się odnosi do nowych pasjonatów róż.
Dobrze wiemy, że nie ma takiego samego ogrodu i takich samych warunków, ba nawet róże..... bo one trafiają nam się niby takie same, a jednak różne :;230
Ponieważ piszę w swoim wątku, to rozumiem, że nie daję wykładni jak należy to robić, a jak ja to robię. :;230
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No poczytałam teraz ...można w zimie obłożyc ziemię,ale to bez sensu ,bo traci się azot,lepiej aby przeleżało toto zime na pryzmie...zobaczę może tak zrobię ...najchetniej kupiłabym suszony ...poszukam jeszcze.Ty masz już przekompostowany ...i git ;:333
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, a co Tobie na tym azocie tak zależy ;:oj pozostałe papu jest niezastąpione. ;:108
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Mówisz...okejos ,tak czy inaczej popytam czy mi facet przywiezie tego końskiego złota :;230
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O? to nawet końskiego, czytałam że on taki dobry. Ja nie mam dostępu do takiego. Chociaż właśnie pomyślałam, że niedaleko mnie jest stadnina koni, więc mogę podjechać i popytać, Dzięki oświeciłaś mnie. ;:196
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Ja w zeszlym roku zrobilam tak samo jak Pastellka i ciachnelam na jesieni 4 szt Mme Isaac, bo zlapaly mi okropnego maczniaka na jesiennych przyrostac - ciachnelam i oberwalam wszystkie liscie. Przy okazji pod sekator poszly 2 Eden-y, Schneewittchien i Abrahama - wszystko na 50-60 cm. Mnie nie zalezy na wysokich rozach i i tak wiosnal bym je ciela. Wiosna tylko przycielam je korekcyjnie nizej, bo ani jednen ped na tych rozach nie przemarzl nawet milimetra. Moze dziwne ale prawdziwe :wink:
W tym roku tez tak zrobie, tyle ze poczekam i zrobie to przy kopczykowaniu, bo teraz jeszcze rosnal i nie chce ich dodatkowo pobudzac do budowania krzaka.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jula jesteś wielka estetką, więc byłam prawie pewna, że nie chcesz oglądać badylków i suchych liści przez całą zimę, a to znaczy, że chlastasz te swoje różyce tak jak ja.
Ty masz dużo cieplej niż u mnie, więc z cięciem musisz poczekać. U mnie w nocy już będą minusowe temperatury, nawet jak w dzień będzie słonko, to ono nie jest w stanie ocieplić ziemi.
Róże sobie spokojnie już zasypiają. Niech nam się nie powtórzy tylko ciepły grudzień i styczek jak w ubiegłym roku. ;:185
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Majeczko, tak dla Ciebie i wszystkich informacja. Koński obornik jest najlepszy, gdy jest przekompostowany czyli nie widać słomy i pachnie/wygląda po prostu jak czarna ziemia. Trzeba tylko uważać na pędraki i inne robaki, których jest mnóstwo w takim starym kompoście oraz mieć świadomość wprowadzenia do ogrodu dużej ilości chwastów. Od razu widać co lubią najbardziej zjadać konie. :;230
Co do cięcia Louisy Odier jesienią, to nic jej nie będzie. Moje też czasem skracam bo mają ze 3 metry i nie marzną. Gorzej gdy są przygięte do ziemi, to przemarzają w miescu zgięcia, więc w zimniejszych rejonach raczej nie warto jej "kulkować".
I jeszcze prośba, zrób mi proszę porównanie Heidi Klum i Old Port. ;:196
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 16:06

Post »

Witaj Maju - przyłączę się do dyskusji na temat cięcia róż, otóż w książce Heinricha Schultheis "Róże w ogrodzie - pielęgnacja i odmiany" na str.94 pisze, że na jesieni przycinamy róże do wysokości 50-60 cm, jest to konieczne cięcie, aby mozna dobrze i dokładnie obsypać krzewy na zimę, oczywiście zbierając opadłe i chore liście.
"Szanuj każdy dzień - bo już nie powróci"
Ogródek przydomowy u Marii.k55
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu, dzięki z tym opisem gówienka końskiego :;230 :;230
Tylko jak mam szukać tych pędraków, czy raczej się ustrzec przed nimi. Może lepiej kupować w sklepach już gotowy i nie zawracać sobie głowy końskimi roślinkami :;230 :;230

Co do Old Port i Keidi Klum. Jak byś nie wiedziała, że to dwie różne róże to byś nie poznała, która jest która.
Liście podobne, pokrój krzewu raczej taki sam, kwiaty-ich budowa jak dla mnie identyczna, kolor może odrobinkę Heidi Klum ma bardziej fiolecik jak się przebarwia. Również Heidi Klum bardziej obwicie mi kwitła.
Zdrowotność, obie identycznie to znaczy tak:
Heidi Klum - nic nie złapała, ale jej stare listki zrobiły się lekko brzydkie,
Old Port teraz na koniec zdjęłam jej dolne trzy listki, miały czarne plamki.
Obie mają jeszcze pąki może zdążą zakwitnąć.
Zimowały już, obie sobie spokojnie poradziły.
Jak byś mnie spytała którą bym wybrała, to powiem, że Heidi Klum. :D

Witaj Mario, często widzę, że jesteś na forum. Cieszę się, że tu zajrzałaś.
Nie ma tej książki i jej nie czytałam, ale zobacz potwierdza się, że do róż trzeba podchodzić z sercem, a one się nam odpłacą.
domyślam się, że są różne szkoły ciecia róż, sama bym chętnie o tym poczytała, może zimą kiedy czas nam się będzie dłużył. ;:196 Zapraszam Cię częściej. Masz róże ? napisz nam coś o nich. ;:65
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maria.k55 - niemieckie szkółki i ich rady - przecież oni mają o wiele cieplej niż my mamy. To zupełnie inny klimat niż nasz - my mamy rozpiętość od 5b do 7b.
Oni mają strefę 7a i wyżej - zresztą większa część ich szkółek strasznie narzeka bo mają po zeszłorocznej zimie część róż zmarzniętych i wiele odmian wycofanych.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, co do szkółek niemieckich, może fakt, ze zawsze mieli łagodne zimy sprawił, że zupełnie nie przygotowali róż do tej bardziej srogiej. Skutek był taki jak piszesz. :wink:
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Co do cięcia róż, to się za dużo wypowiadać nie mogę, bo ja z tych początkujących, ale te co mam też zawsze cięłam na wiosnę i teraz sama nie wiem co zrobić ;:223 , ale co do rabat różanych Majeczki, to jestem w nich po prostu zakochana. Chciałabym je kiedyś zobaczyć w całej okazałości i z większej perspektywy, bo tylko czasami można podejrzeć :;230, co tam dalej jest albo co się szykuje. A widać, że zmiany będą chyba dość duże, może w przyszłym roku pokażesz Maju troszkę więcej? Jejku jaką ładną masz ziemię w tych rabatkach, ja również stałam przed dylematem czy wybrać Old Port czy Heidi Klum Rose i z tego co widzę dobrze wybrałam :tan
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilonko, do cięcie róż należy podejść rozsądnie, nie musisz robić tak jak ja ;:185
Szersza perspektywa ależ będzie, nie chciałam pokazywać totalnego kipiszu, gdzie z godziny
na godzinę znikało coś z rabaty, albo było wycinane i szykowane do przesadzenia.
Dla mnie zmiany będą ogromne, bo mam dodatkową nową rabatkę różaną :heja :heja
Ona jest położona równolegle za obecną.
Dobry wybór zrobiłaś z Heidi Klum , co znaczy kobieca intuicja :;230
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Mi szkoda by było ciachać mocniej róż parkowych jesienią np. takich jak Louise Odier, Cinderella, Kore (akurat te mam ale tyczy się wszystkich większych). Łudzę się, że może jednak tym razem pędy nie przemarzną mi miałabym wiosną na starcie duży krzew (taaa ;:224 ).
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”