Pomidory - choroby i szkodniki - cz.7
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.7
Jeśli masz deszczówkę to superfosfat rozpuścisz w wodzie 5 deko na 10 l i zaprawisz nim dołki pod pomidory. Saletrę potasową będziesz stosował pogłównie rozpuszczoną w wodzie również 5 deko na 10 l między rzędy pomidorów po zawiązaniu owoców na I gronie.
A co znów wymyslileś z tym falkonem ?.
Czy ja jestem na egzaminie na WysRol-u ?
A co znów wymyslileś z tym falkonem ?.
Czy ja jestem na egzaminie na WysRol-u ?
-
- 100p
- Od: 28 mar 2013, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy są jakieś środki chemiczne do zwalczania turkucia podjadka? Wyłapywanie nie wchodzi w grę bo są ogromne ilości. Polecane na forum środki zostały wycofane
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy ktoś używał tego naturalnego preparatu do pomidorów w gruncie - z jakim skutkiem?
Timorex Gold 24 EC
Timorex Gold 24 EC
No ja się nie znam na nawozach, które wypisałeś, ale siarczanu magnezu na liście nie widzę 

-
- 100p
- Od: 28 mar 2013, o 18:02
Również chcę zamówić przez internet ŚOR bo najbliższy sklep ogrodniczy nam w odległości 65 km i nie mam pewności czy będą posiadać opryski. Co się "przyda" na pomidory?
A jako nawóz chcę zastosować obornik granulowany 10L o składzie:
Sucha masa 90%
Masa organiczna 65%
Azot całkowity 4,0%
Azot organiczny 3,6%
fosfor 2,5%
potas 2,3%
magnez 1,1%
wapń 9,3%
Odczyn pH 7
Stosunek węgla do azotu 9
mikroelementy Fe, Mn, B, Mo, Zn, Cu
Czy Obornik sam starczy czy dokupić jeszcze Magiczną siłę do pomidorów a może zrezygnować z obornika i nawozić tylko MS
Dawkowanie
1/2g na 1litr wody
Opakowanie wystarczy na
700l wody
Rodzaj nawozu
interwencyjny - krystaliczny
Typ nawozu
Nawóz WE NPK 09+09+27(3) + mikroelementy.
Zawartość netto
350g
A jako nawóz chcę zastosować obornik granulowany 10L o składzie:
Sucha masa 90%
Masa organiczna 65%
Azot całkowity 4,0%
Azot organiczny 3,6%
fosfor 2,5%
potas 2,3%
magnez 1,1%
wapń 9,3%
Odczyn pH 7
Stosunek węgla do azotu 9
mikroelementy Fe, Mn, B, Mo, Zn, Cu
Czy Obornik sam starczy czy dokupić jeszcze Magiczną siłę do pomidorów a może zrezygnować z obornika i nawozić tylko MS
Dawkowanie
1/2g na 1litr wody
Opakowanie wystarczy na
700l wody
Rodzaj nawozu
interwencyjny - krystaliczny
Typ nawozu
Nawóz WE NPK 09+09+27(3) + mikroelementy.
Zawartość netto
350g
- GrzegorzR
- 200p
- Od: 25 maja 2009, o 19:56
Marcinek123, jeśli chcesz tak dogodzić swoim pomidorom, to zastosuj nawozy dolistne. Duży krzak pomidora z trudem wytwarza odpowiednio duży system korzeniowy na swoje potrzeby. Poza tym, jony fosforowe i potasowe są mało ruchliwe i nawet podlewając roztworem nawozu w przepisowej dawce, dasz za mało w stosunku do potrzeb. A za dużo, z kolei to też niedobrze, bo zostaje w glebie.
Nie piszesz, czy zamierzasz uprawiać pomidory w rejonie narażonym na zarazę ziemniaczaną i alternariozę. Jeśli tak, to musisz pryskać. I wtedy, co Ci zależy?
Nie piszesz, czy zamierzasz uprawiać pomidory w rejonie narażonym na zarazę ziemniaczaną i alternariozę. Jeśli tak, to musisz pryskać. I wtedy, co Ci zależy?
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Zdecyduj się wreszcie czym będziesz nawoził . Wymieniłeś już tyle nawozów, że głowa boli. Musiałbym za każdym razem przeliczać każdy nawóz. Jak się wreszcie zdecydujesz to Ci przeliczę.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Proszę trzymać się tematu - Pomidory - choroby i szkodniki.
Nawożenie mamy tutaj
Czym nawozić pomidory
Nawożenie mamy tutaj

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 100p
- Od: 9 cze 2012, o 08:46
Witam,
mam taki problemik z jedną z sadzonek

Nigdy z sadzonkami nie miałem problemów a tu taki zonk.
Pozdrawiam
Marcin
mam taki problemik z jedną z sadzonek

Nigdy z sadzonkami nie miałem problemów a tu taki zonk.
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
Jeśli pokazujecie rośliny chore, to również cały krzak, a nie tylko jakiś jeden marny liść
- pilosula
- 100p
- Od: 26 cze 2012, o 14:25
- Kontakt:
Mam pytanie czy wciornastek także atakuje łodygi pomidora. Ok dwa tygodnie temu miałam zdiagnozowanego właśnie wciornastka dzięki forumowicz.
Na początku spryskałam Targetem natural jednak wgryzki wciąż się pojawiały i ok 4 dni temu podlałam Confidorem 200 SL w stężeniu 8ml na 10l. Każda roślina dostała ok 25 ml na doniczkę pół litrową.
Nie wiem czy ten wciornastek dostał szału bo jeśli to on to dobiera się do bocznych łodyg. Cała łodyga wygląda tak jakby ktoś ja żuł i wypluł. Jest lekko wilgotna i jakby spłaszczona, pofałdowana, wygina się. Taki stan jest na trzech sadzonkach.
Do tej pory ani razu nie zauważyłam latających lub siedzących robaków na pomidorach. Nie ma ich na niebieskich tablicach lepowych, wstawałam nawet w nocy i z latarką oglądałam sadzonki...NIC. Może to UFO?

Na początku spryskałam Targetem natural jednak wgryzki wciąż się pojawiały i ok 4 dni temu podlałam Confidorem 200 SL w stężeniu 8ml na 10l. Każda roślina dostała ok 25 ml na doniczkę pół litrową.
Nie wiem czy ten wciornastek dostał szału bo jeśli to on to dobiera się do bocznych łodyg. Cała łodyga wygląda tak jakby ktoś ja żuł i wypluł. Jest lekko wilgotna i jakby spłaszczona, pofałdowana, wygina się. Taki stan jest na trzech sadzonkach.
Do tej pory ani razu nie zauważyłam latających lub siedzących robaków na pomidorach. Nie ma ich na niebieskich tablicach lepowych, wstawałam nawet w nocy i z latarką oglądałam sadzonki...NIC. Może to UFO?

-
- 100p
- Od: 9 cze 2012, o 08:46
forumowicz, ale cały ten "krzak" to tak jakby 3 liścieforumowicz pisze:Jeśli pokazujecie rośliny chore, to również cały krzak, a nie tylko jakiś jeden marny liść

Pozdrawiam
Marcin
Marcin
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Mkwapisz, sadzonka alternariozę. Jeśli tylko jedna, to najprościej ją wyrzucić. Można też postawić osobno, oskubać chory listek. Roślinę i podłoże opryskać Bioseptem lub Grevitem jeśli masz. Ta choroba może się przenosić wraz z nasionami, albo od podłoża.
Pilosula, napisz w jakich warunkach trzymasz te pomidory i daj powiększenie białej plamki na złamanym liściu.
Pozdrawiam, kozula
Pilosula, napisz w jakich warunkach trzymasz te pomidory i daj powiększenie białej plamki na złamanym liściu.
Pozdrawiam, kozula
- pilosula
- 100p
- Od: 26 cze 2012, o 14:25
- Kontakt:
Kozula tu jest link do dużego zdjęcia:
http://www.netlopia.com/_DSC4848.jpg
Mam takie wrażenie jakby coś wchodziło w nerw liścia i wysysało sok od środka, zauważyłam takie ślady także na grubszych łodygach.
-- 4 kwi 2013, o 21:26 --
Pomidory siedzą pod świetlówkami - temp w dzień do 22 stopni w nocy 16.
Ziemia do pomidorów bioBella, do tej pory niczym nie nawożone, podlane tylko Confidorem
http://www.netlopia.com/_DSC4848.jpg
Mam takie wrażenie jakby coś wchodziło w nerw liścia i wysysało sok od środka, zauważyłam takie ślady także na grubszych łodygach.
-- 4 kwi 2013, o 21:26 --
Pomidory siedzą pod świetlówkami - temp w dzień do 22 stopni w nocy 16.
Ziemia do pomidorów bioBella, do tej pory niczym nie nawożone, podlane tylko Confidorem
Nie wtrącam się w Twoją dyskusję z Anią kozula ale bardzo mnie interesuje pochodzenie nasion. Czy to były nasiona z akcji ?