Wreszcie prawdziwy (a nie tylko balkonowy) ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Wreszcie prawdziwy (a nie tylko balkonowy) ogród

Post »

No! To się dzisiaj zmobilizowałem do roboty w ogrodzie ? i posiałem trochę roślin, których nasionka ponoć lubią, jak je przemrozi. A konkretnie Aconitum carmichaeli, Cardiocrinum giganteum, Helleborus niger, Helleborus purpurascens, Iris x pacifica, Lilium martagon, Meconopsis betoncifolia, Meconopsis cambrica i Meconopsis racemosa. Przy okazji ? wszystkich miłych gości informuję, że wskutek tejże pracy, dzisiaj nie będę miał czasu kuknąć do waszych wątków ? i kuknę dopiero jutro.

@ Keetee ? Ciekaw jestem, co mi z tych wszystkich cudów-niewidów wyjdzie.

@ E-Genia ? Czyli się rozumiemy. :-)

@ Konwalia
? Ale w biologii (w tym w botanice) przecież bez nazw łacińskich ani rusz... Nazwy łacińskie to jedyny sposób, by w sposób jednoznaczny określić, o czym się rozmawia ? bo częstokroć jeden i ten sam organizm ma wiele różnych nazw zwyczajowych, a z drugiej strony jedna nazwa zwyczajowa może się odnosić do wielu różnych organizmów. No a co do wysiewów ? ja już zacząłem, jak widać nieco powyżej. A co do cięższych brzmień ? tego nie przebijesz: :;230 http://www.youtube.com/watch?v=-KFObx3n2K0 ? Polacy, byłem na ich dwóch koncertach w Paryżu i za każdym razem wymiatali i porywali publikę. :-D

@ ElleBelle & Sosenki
? Do mnie też niebawem mają przyjść mrozy i śniegi. Ciekaw jestem jak tam co wrażliwsze rośliny ? zwłaszcza Amaryllis belladonna ? to zniosą.

@ AgaNet ? Ano zrobione, naprawdę już niewiele do dokupienia mi zostało. A dzisiaj uskuteczniłem pierwsze siewy ? jak to już napisałem powyżej...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

Locutus pisze: @ Konwalia [/b]? Ale w biologii (w tym w botanice) przecież bez nazw łacińskich ani rusz... Nazwy łacińskie to jedyny sposób, by w sposób jednoznaczny określić, o czym się rozmawia ? bo częstokroć jeden i ten sam organizm ma wiele różnych nazw zwyczajowych, a z drugiej strony jedna nazwa zwyczajowa może się odnosić do wielu różnych organizmów. No a co do wysiewów ? ja już zacząłem, jak widać nieco powyżej. A co do cięższych brzmień ? tego nie przebijesz: :;230 http://www.youtube.com/watch?v=-KFObx3n2K0 ? Polacy, byłem na ich dwóch koncertach w Paryżu i za każdym razem wymiatali i porywali publikę. :-D
No tak- nazwy łacińskie są podstawą w botanice- sama będę musiała się tego czy owego nauczyć zajmując się ogrodnictwem.
Wysiew ja zaczynam dzisiaj przy obrobinie szczęścia. Oczywiście od kobei a jak! :-P
Rzeczywiście niełe brzmienie i nie wiem czy je czymś 'mocniejszym' pobiję. Zresztą ja słucham raczej metalu w wersji soft, czyli nie do przesady. ;:221
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Loki - szalejesz z siewami na max ! Super ;:63 Trzymam kciuki !!!
Satysfakcja jest ogromna z wyhodowanych przez siebie roślin ;:63
Piszesz, że irysy już u Ciebie takie duże wystartowały, a my czekamy na fotkę.... choćby i telefonem robioną ;:224
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Konwalia ? Ja tam nasion kobei nawet jeszcze kupionych nie mam... Tak, wiem, mógłbym nie siać tylko zrobić sadzonki z tej mojej domowej doniczkowej i wysadzić je gdy się już ociepli... Pewnie kwiaty miałbym wcześniej... Ale największą frajdę mam zawsze oglądając wzrost roślin od samego nasionka, więc jednak będę siać. A co do metalu ? ja tam lubię mocniejsze brzmienia, chociaż zazwyczaj doceniam, jeśli w utworze jest jednak jakaś melodia, a nie tylko łomot... ;-) Bardzo wiele grup, których słucham charakteryzuje się wyjątkowo melodyjnymi brzmieniami ? no chociażby zobacz to: http://www.youtube.com/watch?v=NKjzDU7V7es

@ AgaNet ? Szaleję, szaleję. Tymczasem u mnie zaszalał mróz, przyszło -9°C i z Narcissus papyraceus, który miał już pączki kwiatowe, nie zostało mi absolutnie nic... Trudno... A poniżej ? zgodnie z życzeniem i specjalnie dla Ciebie ? wykonana dziś z rana fotka irysów holenderskich:

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Loki widzę że u Ciebie też zima .

Coś wiosennego, trzeba jeszcze troszkę poczekać na takie kwiatki
Obrazek
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

Loki, bardzo ładna piosenka ;:108
Posłuchaj tego http://www.youtube.com/watch?v=VTT6picaCoQ
Mocne wejście i ciekawy wokal ;:172
Wiosna tuż tuż ;:168
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Loki i zima zawitała :roll: :roll: niezłe te nochale juz ponad sniegiem :wink: Mam nadzieje ,ze mimo obaw strat nie będzie :wink:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ciężkiego brzmienia nie wytrzymałam..... :;230
Szaleństwo wiosenne widzę już rozpoczęte....... ;:224
Ale na pocieszenie Ci powiem, że wiosnę zapowiadają już na marzec i to ciepłą.
Więc pewno wszystkich wyprzedzisz z pierwszymi kwiatami. ;:333
Szkoda narcyzów, byłoby już na co popatrzeć. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ E-Genia ? Ja się już takich widoczków doczekać nie mogę. :-)

@ Konwalia ? Całkiem ciekawie brzmi. A rzuć okiem na to: http://www.youtube.com/watch?v=_EHwZRUjmuQ A co do wiosny... Jak na razie to mam wrażenie, że moją sytuację lepiej oddaje tytuł mojego ulubionego albumu Immortal... Czyli ?At the Heart of Winter?...

@ Keetee ? Straty już są ? Narcissus papyraceus wymroziło. Idę o zakład, że również i Amaryllis belladonna nie zniósł tego najlepiej. No i ? co by o tym nie mówić ? martwię się o te irysy. Zwłaszcza że po nich zimowych uszkodzeń nie widać od razu, a dopiero po dłuższym czasie...

@ Kogra ? Oj-tam, oj-tam, taka fajna muzyka, w dodatku polski towar eksportowy znany i ceniony na całym świecie, a Tobie się nie spodobało? :;230 A co do wiosny ? no zobaczymy, co to będzie. Mam tylko nadzieję, że mi wszystko nie powykwita i nie poprzekwita jak ja będę w Polsce siedział (bo wybieram się na tydzień w pierwszej połowie)...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit

Witaj Loki .
Zima widzę i u Ciebie daje się we znaki , na pocieszenie wiosna coraz blizej i chyba do Ciebie wcześniej zawita . :tan
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Eeeee.... tam, ja wolę ten zespół ;:306 - http://www.youtube.com/watch?v=wvDZaQ8BZyA

http://www.youtube.com/watch?v=UbuerYdGwhU
Też towar eksportowy od niedawna. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Jatra ? Oj daje się we znaki, daje. W nocy z soboty na niedzielę spadł marznący deszcz i poniżej wklejam widoczki ze swojego ogrodu. Jakieś takie gigantyczne iglaste, co normalnie rośnie u sąsiadki, ale pod wpływem lodu gałęzie mu mocno zwisły i część przewiesiła się do mnie oraz kamelia odziedziczona po poprzedniej właścicielce (odkryli ją panowie z firmy, którą zamówiłem, żeby mi wycięli chwasty ? wyższe ode mnie i porastające cały ogród w momencie kupna ? stała biedna zupełnie pod tymi chwastami ukryta).

@ Kogra ? Pierwsze słyszę. :-P

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Pięknie to wygląda :) Gorzej ze skutkami :roll:
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Kontakt:

Post »

Loki :wit jeśli tu taki muzyczny temat, to ja się dorzucę ze swoimi hiszpańsko języcznymi zespołami http://www.youtube.com/watch?v=Q4qMs-JomSc
Fajnie oblodzone te roślinki ;:138
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

No tak widok cieszący oczy ,ale czy roślinom to się podoba wątpię ;:108
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”