Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.
Re: Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.
Dziś moje boczniaki powędrują na "szok termiczny" w temp 5 stopni C (okryte foliowym workiem by miały ok wilgotność) , czy to da pożądany efekt w postaci zawiązków ?? czas pokaże , ale jedno jest pewne zdam relacje 

Na chwile obecną moja grzybnia boczniaka nie wydaje żadnych owocników , być może nie jest na to jeszcze gotowa. Szok termiczny trwał 3 doby w temp 8 C , optymalna w pomieszczeniu gdzie boczniak jest naświetlany 15 C .
Ile dni minęło od końca ,,szoku"? U mnie po 3-4 dniach pojawiały się zawiązki.petro90 pisze:Szok termiczny trwał 3 doby w temp 8 C , optymalna w pomieszczeniu gdzie boczniak jest naświetlany 15 C .
Właśnie mija 4 dzień , niestety nie widać żadnych zawiązków ( chyba że są,tylko nie umiem ich zaobserwować ,jak by nie patrzeć jestem nowicjuszem ).
witam ponownie : chciałby tylko zakomunikować iż Boczniaki w dalszym ciągu nie wydają z siebie owocników . 

- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A te worki z grzybnią masz szczelnie zamknięte? Bo z tego co pamiętam powinny być ponacinane lub perforowane.petro90 pisze:witam ponownie : chciałby tylko zakomunikować iż Boczniaki w dalszym ciągu nie wydają z siebie owocników .
A grzybnia już przerośnięta w całości?petro90 pisze:witam ponownie : chciałby tylko zakomunikować iż Boczniaki w dalszym ciągu nie wydają z siebie owocników .
Otwory to super ważna sprawa, musi być wymiana gazowa.
Nic nie stoi na przeszkodzie byś wyniósł teraz na 2-3 doby na dwór w zacienione miejsce.
Temperatury są dodatnie całodobowo.
Widocznie przy poprzednim ,,szoku termicznym" grzybnia nie była jeszcze gotowa.
Wydawało mi się iż grzybnia była całkowicie przerośnięta , nie zaowocowały to nic strasznego , najwyżej na wiosnę będą pierwsze owocniki
Ps : teraz tą małą próbkę z boczniakiem zaatakowała zielona pleśń , na razie nie ingeruje zobaczymy czy boczniak ją wytępi . Druga próbka rozwija się ( przerasta) aż miło .

Ps : teraz tą małą próbkę z boczniakiem zaatakowała zielona pleśń , na razie nie ingeruje zobaczymy czy boczniak ją wytępi . Druga próbka rozwija się ( przerasta) aż miło .
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 sie 2011, o 14:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanko. Czy wobec tego lepiej kupować w krążkach, czy na ziarnie??? Marzę o własnych grzybach na działeczce, ale nie wiem, czy opłaca mi się taki zakup? 

Jeśli to "pierwszy raz"szymek9485 pisze:Mam pytanko. Czy wobec tego lepiej kupować w krążkach, czy na ziarnie??? Marzę o własnych grzybach na działeczce, ale nie wiem, czy opłaca mi się taki zakup?

W kategoriach finansowych - raczej nie. W Biedronce widziałem tanie boczniaki.szymek9485 pisze:Marzę o własnych grzybach na działeczce, ale nie wiem, czy opłaca mi się taki zakup?
Ale dla frajdy że się coś wyhodowało samodzielnie - tak.
Albo dla podwójnej frajdy - wyhodowanie grzybków, które w sklepach trudno zdobyć, bo ich raczej nie ma - Shiitake.
Po czarta zabawa z grzybami na działce, skoro leśne grzyby można na wiele sposobów konserwować i jeść cały rok. Do tego ta przyjemność spaceru po lesie ,smak i zapach leśnych grzybów. Dla mnie boczniaki są wstrętne/ spotykam je czasami późną jesienią w lesie/. Nawet zimą można zbierać grzyby w lesie. Mam tu na myśli zimówkę aksamitnotrzonową
Masz rację z połączeniem wypoczynku i zbierania. Sama konsumpcja - to zbyt mało dla mnie, by sprawiało frajdę. Boczniaki - ja osobiście lubię.forumowicz pisze:Po czarta zabawa z grzybami na działce, skoro leśne grzyby można na wiele sposobów konserwować i jeść cały rok. Do tego ta przyjemność spaceru po lesie ,smak i zapach leśnych grzybów. Dla mnie boczniaki są wstrętne/ spotykam je czasami późną jesienią w lesie/.
Ale w lesie nie spotkasz twardziaka japońskiego (jeszcze), a to dla mnie w tej chwili najważniejszy argument by mieć plantację w ogrodzie. Choć może twardziak się kiedyś rozsieje z amatorskich hodowli takich jak moja. Ten grzyb nie ma sobie równych w polskich lasach.

Cytat z wikipedii:
W Japonii jest od kilkuset lat stosowany do leczenia m.in. guzów, przeziębienia, chorób serca, wysokiego ciśnienia, otyłości, problemów seksualnych i problemów powodowanych starzeniem się.
bo Japończycy po lasach nie łażą tylko uprawiają te swoje grzyby jak my pieczarki, jakby poznali nasze prawdziweczki to ho ho, tylko ich niestety uprawiać się nie da raczej
http://www.grzyby.pl/gatunki/Lentinula_edodes.htm

Na Twoim miejscu zmieniłbym sobie tego grzyba na coś, co jest dobre na głowę.artur1968 pisze:Może poniższe argumenty przekonają forumowicz, szczególnie jeden.