Canna -Paciorecznik cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Canna -Paciorecznik 4

Post »

Obrazek Obrazek
Obrazek
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Iwona piękne duże masz już te sadzonki. :D
kaba303
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 mar 2011, o 13:43

Post »

Iwonko, ale masz już duże sadzonki, rozsadzałaś je? Ja nie wiem kiedy rozsadzić moje, żeby się nie poplątały kłącza?Mają już po 3 liście. Poradź, proszę ;:218
Pozdrawiam Grażyna
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam! A ja tu nowa! Po trzyletniej przerwie w zeszłym roku znów miałam kany - takie najzwyklejsze. Nic nie sadziłam, nie siałam -samo się..., tyle, że ich nie wypieliłam w warzywach. Prawdopodobnie ziarenka, które wysypały się dawniej postanowiły jednak wykiełkować. Roślinki wyrosły spore i zakwitły, choc były niższe (tak do 2 m) niż ich poprzedniczki, moj ślubny tak je w przeszłości zasilał obornikiem, że miały ok 3 m wysokości. Myślę, ze w tym roku kupię znów coś ładnego, (choć poprzednie doświadczenia nauczyły mnie, iż najlepsze są te zwykłe - inne jakoś mi tak znikały w następnym roku). Musze poczytac, co wybrac. Macie jakieś sugestie?
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Joane dzięki, kocham te kwiaty i chyba z wzajemnością. :)

Grażynko dzięki, ja rozsadzam jak mają 10-15 cm, ok.cztery listki.
Dostają oddzielne doniczki jak widzę, że im ciasno i chcą dalej żyć, bo niestety niektóre siewki nieraz padają.
Nie doszłam jeszcze dlaczego ale nieraz tak bywa, może Janusz ma rację, że to wina nasionka, nie wiem.
Przyznam, że bardzo fascynuje mnie rozwój tej rośliny.

renzal witaj. Jak to samo się, same się wysiały? :shock:
I co to znaczy znikały? Te kwiaty wymagają opieki, wykopujesz je na zimę i do domu zabierasz, na wiosnę sadzisz i nic nie znika, tylko się rozrasta. :roll:
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też tak myślałam! Sadziłam. Opiekowałam się, rosły, kwitły, wykopałam. Ponownie sadziłam .... i albo coś urosło, albo nie, albo coś zakwitło.... Ze zwykłymi nie miałam problemu (dopiero 4 lata temu, ale to nasza wina - za długo leżały w piwniczce i się ugotowały). Tych zwykłych (zielone olbrzymy z małymi czerwonymi kwiatkami) mieliśmy tyle, że rozdawałam je WORKAMI, a i tak zostało jeszcze ze cztery taczki.
A co do ubiegłego roku... TAK SAMO SIĘ! Nasionka przesiedziały w ziemi i w czasie przekopywania widocznie uznały, ze pora już na świat. To jak już zakwitły, nie miałam sumienia i na zimę wykopałam i znów mam parę kilo. Ale jeszcze nie wysadzałam do doniczek, bo u mnie, czy wysadze, czy wprost do gruntu w maju - jednakowo rosną.

-- 26 mar 2012, o 11:54 --

Tylko nie mam w tym roku obornika i nie będą już giganty.
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

No to wielkie brawa, nie myślałam, że same mogą się rozsiać. :shock:
Ja nie przepadam za indicą a te odmianowe pewnie takiego doświadczenia by nie przeżyły.
Choć kto wie, może kiedyś spróbuję jak będę miała więcej swoich nasion.
Aby pięknie kwitły nie musi być obornik możesz nawozić innymi nawozami, choćby płynnymi.
Sadzenie teraz przyśpieszy kwitnienie, jak sadziłam kiedyś bezpośrednio to zakwitły bardzo późno albo nawet wcale.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie tworzyły zieloną zwartą ścianę na kilka-kilkanaście metrów długą i to liście były ozdobą, kwiaty tylko dodatkiem. Te zwykłe nie chorowały, więc liście wygladały egzotycznie ze wzgledu na wielkośc, ale pracy jednak wymagały.
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Wiem, wiem one mają przepiękne liście ale ja bardziej cenię kwiat.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale przy mojej skłonności do przesady - ja bym chciała wszystko i dużo - nie mam już jak wyeksponowac, a ja mam i tunel i warzywa i masę krzewów owocowych (od dziś równiez aronię) i drzew - o kwiatach już nie wspomnę. I teraz już myśę gdzie i ile....potrzeba umiaru,ale...

-- 26 mar 2012, o 12:27 --

Ale przy mojej skłonności do przesady - ja bym chciała wszystko i dużo - nie mam już jak wyeksponowac, a ja mam i tunel i warzywa i masę krzewów owocowych (od dziś równiez aronię) i drzew - o kwiatach już nie wspomnę. I teraz już myśę gdzie i ile....potrzeba umiaru,ale...
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Super! moje w doniczkach nigdy tak nie urosły, ale miały za mało światła.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwona pisze:No to wielkie brawa, nie myślałam, że same mogą się rozsiać. :shock:
Ja nie przepadam za indicą a te odmianowe pewnie takiego doświadczenia by nie przeżyły.
Choć kto wie, może kiedyś spróbuję jak będę miała więcej swoich nasion.
Aby pięknie kwitły nie musi być obornik możesz nawozić innymi nawozami, choćby płynnymi.
Sadzenie teraz przyśpieszy kwitnienie, jak sadziłam kiedyś bezpośrednio to zakwitły bardzo późno albo nawet wcale.
Te inne odmiany, które rosły w moim ogrodzie miały bardzo mało, albo i wcale nasion i nie udało mi się tak ich rozmnożyc, wtedy nawet nie przejmowała się specjalnie brakiem tych nasionek. U mnie z niewiadomych powodów zawsze te gruntowe doganiały ,,doniczkowe". Tylko, że nie były tak okazałe jak tu widziałam na forum. Mam zimną glebę i prawie wszystko dojrzewa później o 2-3 tygodnie.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jedna z nowych kanna tez ma się nieźle u mnie.

Obrazek
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Pięknie rosną Wam kanny. Moje jeszcze liści nie mają. Mam kilka zakupionych to te już są z listkami ale stoją na parapecie pod grzejnikiem. Po świętach jak będzie ciepło to wyniosę pod folię to tam nabiorą wigoru.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje z nasion :tan

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”