Zielono mi w głowie... i na parapetach;) - cz.II
Re: Zielono mi w głowie... i na parapetach;) - cz.II
Piękna gloksynia, a słyszałam że ta roślinka też lubi cień czy to prawda?
- tesia39
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wpadłam się przywitać
i z wrażenia aż mi klawiatura opadła
. Już sama nie wiem co piękniejsze , storczyki czy fiołki a może hoje, no i jeszcze cudne skrętniki. 

Justynko skrętniki od Ciebie rosna kwitną cieszą oczy
Szkoda, że u mnie nie spotkasz skrętnika - już nie mówiąć o cenie - 6 zł za sztukę
Ja lubię nasycone kolory stąd Charm , Winter i Tango również mi się podoba - z drugiej strony skrętniki w delikatnych pastelowych kolorach mają swój urok - a Bianka, chociaż z tego co kojarze biała, ma piękne, duże postrzępione kwiaty

Ja lubię nasycone kolory stąd Charm , Winter i Tango również mi się podoba - z drugiej strony skrętniki w delikatnych pastelowych kolorach mają swój urok - a Bianka, chociaż z tego co kojarze biała, ma piękne, duże postrzępione kwiaty

Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
-
- 500p
- Od: 10 mar 2011, o 16:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Potwierdzam, Justyna zaraża skrętnikami
, jest już mnóstwo chorych ( w tym ja), dzięki , jesteś kochana. Listki już się ukorzeniają, a cebulę hiperastrum niedługo wystawię na powietrze.
Ależ Twoja gloksynia zaszalała
ileż ona ma kwiatów 

Ależ Twoja gloksynia zaszalała

- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj
Ale dorodną masz tę gloksynię-od dawien dawna jestem pod jej urokiem-piękne kształty i kolory.
Pozdrawiam.

Ale dorodną masz tę gloksynię-od dawien dawna jestem pod jej urokiem-piękne kształty i kolory.
Pozdrawiam.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Fligranowa- tak, Masz rację. Gloksynia lubi cień. I warunki zbliżone do warunków dla skrętników. Ja, by puściła dużo pączków, trzymam ją na południowym oknie. Ale, jak się zapączkuje, wtedy jest przestawiana np.: na komodę.
Tesia39- witaj u mnie miło. Przez ostatni rok stwierdziłam, że bardzo podobają mi si kwitnące rośliny. Po troszku zmieniam moją kolekcję tak, by mieć jak najwięcej kwitnących doniczkowców. Oczywiście kilka roślin o ozdobnych liściach też posiadam...
Migotko- a ja żałuję, że w owym czasie nie kupiłam, conajmniej dwóch, trzech innych kolorów skrętnikowych. Ale, jest jeszcze sporo odmian które mi się podoba.
Tak, "Bianka" jest biała o płatkach falowanych...czekam na rozkwit pierwszego jej pączka
Misiaczko- staram się zarażać
Bo to cudowne kwiaty są. U mnie lepiej kwitną, niż fiołki. Ale obydwa hoduję, bo je lubię.
Arkadius121- gloksynia ma już chyba 3 lata. W przyszłym roku będę musieć nasadzić ją z listka, bo cebulki już dość stare są. Też je bardzo lubię... wyginęła mi niestety biała o pełnych kwiatach - ale spróbuję ją zdobyć od cioci.
Dziś ostatnia sesja skrętników na stołeczku. Skrętniki wywożę na działkowe parapety, bo w mieszkaniu za gorąco dla nich się robi. Kolejne zdjęcia będą na parapecie działkowym lub na trawniku...Różowy kundelek i Winter:

Fioletowa gloksynia (kwitła zimą) znowu rozkwita:

Pierwszy wielkanocnik pokazał pierwszego kwiatka. A sadzonka nawet roku nie ma, różowy jest też ładnie zapączkowany. A fioletowy - ma jednego pączka, jedynie - biały rośnie w liście, a nie w kwiaty. Po kwitnieniu pojadą do ogrodu na wakacje:

Niektóre rośliny mam, ze względu na ozdobne liście. I tak, zwykły bluszcz potrafi zdobić, gdy ciekawie się go uformuje. Dla mojego wystarczyły dwa pałąki bambusowe:

Tesia39- witaj u mnie miło. Przez ostatni rok stwierdziłam, że bardzo podobają mi si kwitnące rośliny. Po troszku zmieniam moją kolekcję tak, by mieć jak najwięcej kwitnących doniczkowców. Oczywiście kilka roślin o ozdobnych liściach też posiadam...
Migotko- a ja żałuję, że w owym czasie nie kupiłam, conajmniej dwóch, trzech innych kolorów skrętnikowych. Ale, jest jeszcze sporo odmian które mi się podoba.
Tak, "Bianka" jest biała o płatkach falowanych...czekam na rozkwit pierwszego jej pączka

Misiaczko- staram się zarażać

Arkadius121- gloksynia ma już chyba 3 lata. W przyszłym roku będę musieć nasadzić ją z listka, bo cebulki już dość stare są. Też je bardzo lubię... wyginęła mi niestety biała o pełnych kwiatach - ale spróbuję ją zdobyć od cioci.
Dziś ostatnia sesja skrętników na stołeczku. Skrętniki wywożę na działkowe parapety, bo w mieszkaniu za gorąco dla nich się robi. Kolejne zdjęcia będą na parapecie działkowym lub na trawniku...Różowy kundelek i Winter:

Fioletowa gloksynia (kwitła zimą) znowu rozkwita:

Pierwszy wielkanocnik pokazał pierwszego kwiatka. A sadzonka nawet roku nie ma, różowy jest też ładnie zapączkowany. A fioletowy - ma jednego pączka, jedynie - biały rośnie w liście, a nie w kwiaty. Po kwitnieniu pojadą do ogrodu na wakacje:

Niektóre rośliny mam, ze względu na ozdobne liście. I tak, zwykły bluszcz potrafi zdobić, gdy ciekawie się go uformuje. Dla mojego wystarczyły dwa pałąki bambusowe:

- Stokrotkania
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Kontakt:
Czy jest coś, co u Ciebie teraz nie kwitnie
Widzę, że fiołki i u Ciebie rozkwitają, Twoje odmianowe są cudne.
O skrętnikach się nie wypowiem, mi pozostał jeden, reszta w koszu..
Pozdrawiam serdecznie.

Widzę, że fiołki i u Ciebie rozkwitają, Twoje odmianowe są cudne.
O skrętnikach się nie wypowiem, mi pozostał jeden, reszta w koszu..
Pozdrawiam serdecznie.
- mmaryla
- Od: 23 lut 2011, o 13:24
Ale zabójczo piękne sobie Twoje skrętniki i fiołki.
Mam wielka chrapkę na sadzonkę tego ciemnego z jasna gardzielą.Może by się u mnie przyjał
Moje mi zgineły jeden po drugim
Wszystkie inne kwiaty u Ciebie piekne, zadbane i pieknie kwitnace

Wszystkie inne kwiaty u Ciebie piekne, zadbane i pieknie kwitnace

- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Pięknie Ci kwitnie na parapetach

- fiskomp
- Od: 1 wrz 2010, o 21:22

- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Śliczne skrętniki ! Winter cudo
Mojej gloksynii podwijają się brzegi liści, wiesz może co to znaczy?

Mojej gloksynii podwijają się brzegi liści, wiesz może co to znaczy?
-
- 1000p
- Od: 18 lut 2012, o 18:21

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=51384" onclick="window.open(this.href);return false; rosliny Oksi.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Fiskomp- Winter rzeczywiście jest cudny. I sporo kwiatów ma kwitnących ;)
Gloksynie u mnie kwitną w maju - bo szybko mieszkanie się nagrzewa. Za to szybko przekwitają też, niestety.
Niunia1981- dziękuję bardzo za odwiedziny ;)
Moim gloksyniom też podwijają się liście - myślę, że to z gorąca i zbyt niskiej wilgotności wokół roślinki.
Lukos1983- wszystko opisane na pw
Oksi- a i owszem...
Dostałam od Arlety - palety z doniczek. Bardzo się przydają, najpierw wywiozłam w nich storczyki, teraz skrętniki. A jeszcze hoje i wielkanocniki będę w nich transportować; na zdjęciu - skrętniki przygotowane do drogi:

A tu żłobek skrętnikowy, właśnie tak ukorzeniam moje skrętniki, doniczki + perlit + ziemia i pojemnik plastikowy - zamykany od góry. Z boku doniczek - naklejki z nazwami odmian; na razie 11 kolorów się szczepi, jeszcze 6 pozostało do pobrania liści:

Gloksynie u mnie kwitną w maju - bo szybko mieszkanie się nagrzewa. Za to szybko przekwitają też, niestety.
Niunia1981- dziękuję bardzo za odwiedziny ;)
Moim gloksyniom też podwijają się liście - myślę, że to z gorąca i zbyt niskiej wilgotności wokół roślinki.
Lukos1983- wszystko opisane na pw

Oksi- a i owszem...
Dostałam od Arlety - palety z doniczek. Bardzo się przydają, najpierw wywiozłam w nich storczyki, teraz skrętniki. A jeszcze hoje i wielkanocniki będę w nich transportować; na zdjęciu - skrętniki przygotowane do drogi:

A tu żłobek skrętnikowy, właśnie tak ukorzeniam moje skrętniki, doniczki + perlit + ziemia i pojemnik plastikowy - zamykany od góry. Z boku doniczek - naklejki z nazwami odmian; na razie 11 kolorów się szczepi, jeszcze 6 pozostało do pobrania liści:

- Stokrotkania
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Kontakt:
Podziwiam żłobek skrętnikowy
Ja skrętnikom nie dałam rady.