Ogród u stóp klasztoru cz. 2 - 2012

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród u stóp klasztoru cz. 2 - 2012

Post »

Przyszłam popatrzeć i przysiąść u stup klasztoru :D Masz piękne hosty i róże.Niestey nie otwierają mi się wszystkie zdjęcia.... może wieczorkiem dokładniej popatrzę.Miłej niedzieli :wit
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Alinko! Piękny ten Twój dojrzały ogród...Po raz kolejny u Ciebie stwierdziłam,że jeśli róże, to tylko pnące.
Czy Twoje dzwonki kropkowane są czysto białe (pomijając kropki)? Ja swoje oddałam,bo białe były tylko z nazwy. Twoje ślicznie wyglądają.
Trochę mnie wystraszyłaś tymi irysami i wizją używania siekiery...Nie sądziłam, że mogą być tak kłopotliwe, zamierzałam dosadzać irysy syberyjskie.
Uroczy jest ten wgłębnik - widać, jak prostota może być efektowna.
Czy możesz polecić jakąś hostę o białych kwiatach ? (poza Royal Standard)
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

KOZIOROZEC
----Martuś , ja to wcale tej kosmicznej prędkości nie jestem pewna . mam po prostu taki dziwny sposób, że kupuję drzewka okazyjnie końcem sezonu -taniochę i wsadzam gdzieś na przyczepkę ,że może się kiedyś przyda .potem jak tworze rabaty to z reguły takie drzewo przydaje się i jest już nie raz całkiem duże . własnie taki świerk i jadła rośnie koło wgłębnika . rosły sobie na boczku kompostownika i czekały aż się przydadzą.

EWKAS
----Ewciu host nigdy za dużo u mnie , bo je kocham . jednak nie śmiałabym z podwórkowego po tym budowlanym pogromie cokolwiek brać zanim nie przekonasz się że wszystko przeżyło . to raczej ty do mnie wpadaj po nadwyżki na wiosnę . serdecznie zapraszam.

HELEN
------- Ja hortensji nie okrywam , tylko jedną odmianę tej kosmatej cośmy ją oglądały, bo nie przeżyłabym jej straty .
To moja duma ze taka wyrosła , bo u nas rzadko zimuje .to mój rarytasik . Róże też dopiero wczoraj kopczykowałam . Zawczasu szkoda otulać , bo to bardzo niezdrowe dla róż i wszystkich roślin jak się je za wcześnie okryje . Ja dopiero w grudniu jak spada poniżej
- 10 to działam .a czasem dopiero w styczniu.

MARGO
--------Jakbyś dobrze przewertowała moje obydwa wątki to być dopiero miała zdanie o mojej wstrzemięźliwości . co roku kładę krzyżyk na kupowanie ...i co roku łamię się już w okolicach maja . Ale przyznaję teraz baaardzo się pilnuję

MAMAFRANIA
-------------I jak ci oglądanie minęło ?mnie też czasami się fotki w wątkach nie otwierają .

TAMARYSZEK
-------------Izka - moje kępy irysów miały już po 7-10 lat . Przeholowałam ,bo należy odmładzać co 5 , więc dlatego takiego sprzętu musiałam urywać . a białego iryska też na wiosnę zakupiłam ...a jakże - White Ladies i liliowo różowe- balerina dance i white sensation.
Co do hosty to jak już wcześniej wspomniałam dużo zakupiłam na necie i te nazwy bardzo słabo odpowiadają opisowi z katalogu .na wiosnę oblukam to ci coś podeślę , bo mnóstwo ich u mnie.
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hortensja kosmata wymaga okrywania . kto zakupił w tym roku -nie zapomnijcie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Witaj Alu. :wit
Dawno nie zaglądałam bo przepadłaś w zamęcie życia, ale cieszę się, że zaglądasz od czasu do czasu.
Twój ogród pięknieje z dnia na dzień i widać jak bardzo myślisz nad tym co w nim zrobić. ;:215
Mam hortensję kosmatą wyhodowaną z malutkiego kawałka więc tym bardziej chcę o nią zadbać.
Już ją okryłam, ale mam pytanie - czy robisz też jej kopczyk na korzeniach ?
Serdecznie pozdrawiam i zdrówka życzę. ;:196
Grażyna.
kogro-linki
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

GRAŻYNKO
---------- robię porządny stroisz , tzn . okrywam gałązkami świerkowymi i na wierzch włóknina . Do tej pory wystarcza.
w tym roku był inny problem . to już wielki krzak ( prawie 1,5 m) więc operacja logistyczna I dokładne planowanie jak to okryć przy tej wysokości i szerokości .Gałązki więc powędrowały tak jakby do środka krzewu i na wierzch włóknina . Dodatkowym atutem jest miejsce gdzie hortensja rośnie . To bardzo zaciszny zakątek pod thujami i żadne wiatry jej nie szkodzą a to dużo .

Jak więc widzisz kopczyka nie sypię , boję się że na wiosnę udusiłaby się . Fachowcy w telewizji często przed tym przestrzegają , a to w końcu krzew. róże to co innego. wyobraź sobie że ja tak udusiłam kosodrzewinę . Nornice zrobiły sobie w jej korzeniach kolonię . Ja co rano chodziłam , przydeptywałam i na tyle ją utopiłam w ziemi że powstał dół .
Zasypałam go i tym samym pędy kosówki . ...uratowałam tylko 3 pędy nim się zorientowałam co zrobiłam . To tak ku przestrodze . pozdrawiam .
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Dzięki Alu. ;:196
Widzisz moja jeszcze mała, więc mogę ją przesadzić w inne miejsce.
Tam gdzie rośnie wiatr zimą trochę hula niestety.
Muszę się zastanowić czy jej nie przesadzić w inne miejsce. ;:24
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Alinko-chętnie w 2014 skorzystam z zaproszenia,co do host te akurat jako niemal jedyne są poza dróżkami panów budowlańców,oby do wiosny!
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Alinko, jestem bardzo wdzięczna za instrukcję zabezpieczania kosmatki. Nie chciałabym jej stracić.
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Za późno na ostrzeżenia. Ja zakupiłam kilka lat temu i oczywiście pierwszej zimy nie przetrwała.
Czyli wszyscy tutaj są bardzo wstrzemięźliwi. Do czasu ;:306
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Alino! Irysa White Sensation też kupiłam. Czekam na info o kwitnących na biało hostach, będę kupować wiosną.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pozdrawiam dziewczyny .to niebywałe jak ta jesień nas rozpieszcza. jest listopad a mnie jesz udało się wykarczować z warzywniak wielgaśną leszczynę i tym samym zyskałam kolejny metr ziemi dla warzywek . maliny na nowo posadzone . dokupiła brzoskwinię o ananasowym smaku i biały agrest . dużo lepiej jak nas zima nie pogania. Róże okopczykowane , wszystko posadzone i jeszcze zrobiony porządek z leszczyną . nie spodziewałam się że z wszystkim zdążę .

już wspominam lato i wybiegam myślami do wiosny

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ale masz fajny ten zakątek z lawendą. Noby tyle czasu już odwiedzamy Twój ogród, a tu ciągle jakieś niespodzianki
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tamaryszek pisze:Witaj Alino! Irysa White Sensation też kupiłam. Czekam na info o kwitnących na biało hostach, będę kupować wiosną.

Iza zapomniałam odpowiedzieć o dzwonkach kropkowanych . u mnie też nie są białe tylko kremowe , albo koloru kości słoniowej bliżej określając . do białego ogrodu ...hmmm tak myślę czy ci do zieleni będą pasować .
U mnie dopasowałam do azalii i czerwonego berberysa admiration. Taki biały dzwonek kropkowany ..chyba nie ma idealnie białego

Obrazek

Obrazek
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo2 pisze:Ale masz fajny ten zakątek z lawendą. Noby tyle czasu już odwiedzamy Twój ogród, a tu ciągle jakieś niespodzianki

Gosiu to w miarę nowy zakątek bo zrobiony w tamtym roku .miałam tak taki kłopot z śniegiem spadającym z dachu że wyrzuciłam 5 jałowcy kolumnowych , które ciągle były po zimie zniszczone od śniegu .
postawiłam na rośliny , które w zimie zamierają lub mogą się po zniszczeniu szybko zregenerować .
Rośnie tam więc tawuła GOLD FLAME , JAŁOWIEC ŁUSKOWATY 'BLUE STAR' , LAWENDA , MISCANT GRACILLIMUS , a na ogrodzieniu pną sie POWOJNIKI

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”