Ogród działkowy w Maksie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
mikusia
200p
200p
Od: 15 wrz 2009, o 12:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród działkowy w Maksie

Post »

Witaj Mirko
pięknie u Ciebie śliczne kolorki, wszystko pięknie się prezentuję
Hosty super zwłaszcza ta z dużymi liśćmi o obwódce jasno zielonej /żółtej i krzewuszka wariegata też piękna, wiosną pędzę po nią do ogrodniczego :) :;230
Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale dzisiaj rano wystraszyłam się, że długo będzie nieczynne forum. Ale jest i się cieszę. Bo tak się przyzwyczaiłam do naszych spotkań na forum, że nie wyobrażam sobie dnia bez spędzenia tu chwili.

Witaj Anetko! Tak trzymaj , odwiedzaj jak tylko Tobie czas pozwoli. Jak już będziesz po eg..... to zakładaj tu wątek swój.

Lucynko, dzisiaj nigdzie nie wychodziłam, miałam sporo pracy porządkowych. Ale pogoda podszyta wiatrem.

Pokarzę swój kompostownik. Te trzy pojemniki już są za małe na moje potrzeby. Ale cieszę się z tego co mam. Ta największa komora jest przejściwa, czyli na bieżąco wrzucamy odpady do końca sezonu. W listopadzie wybieramy kompost z mniejszej komory ( 2 lata ma) i zapełniam z dużego pojemnika i tak w kółko.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Spore te kompostowniki :) ja muszę się zadowolić takim małym z Obi. Tylko że ja trawę tylko wkładam, żadnych innych odpadów nie składuję, zielska się boję żeby nie urosło potem, wiem że trzeba bez nasion ale to różnie bywa, liści też się boję bo może na nich jakieś szkodniki albo choróbska... także trawka i tyle ;)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Masz Mirko tego "złota "pod dostatkiem -czyli kompostu . Teraz tez założyłam kompostownik . Kiedyś miałam ,ale wiecznie tam było pełno slimaków . Mnozyły się tam na hektary :;230 miały ciepłą i wilgotną wylęgarnię . Nie masz tego kłopotu z nimi . Jak przesiewałam było tych maleństw multum :evil: Fajne słoneczne fotki
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Justynko , myślę, że Trochę ubogi jest Twój kompost. W nim musi znaleźć się i ziemia i resztki z obranych warzyw, nawet chlebek . Są preparaty do przyspieszania rozkładania kompostu. Trzeba je naprzemiennie rozsypywać na pryzmę.
http://poradnikogrodniczy.pl/kompost.php
Moim zdaniem trawa to za mało.

Jadziu, jak u wszystkich mam ten sam kłopot ze ślimakami. Ale nie bardzo przywiązuje do nich wagę, szczególnie do tych w skorupce. Jak jest ich nadmiar to do wiaderka i do lasu. Gorzej z tymi gołymi. Ich tak bardzo nie widać, aż się na nie natkniesz, brrry. Jakoś moje hosty wyglądają na zdrowe. Na wiosnę obsypuję grubą warstwą trocin i to takimi grubymi, trudniej im jest tam wpełznąć i się oblepiają. Widać tego nie lubią. :;230
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Byłam dzisiaj na działce. Zawiozłam trochę stroiszy do okrycia róż i nie tylko. Moje róże mają już dość duże pączki z listkami i nawet jeden pączek kwiatowy, świeży! Ten stroisz położyłam na pączkach piwonii. Wcześniejsze gałązki były tak mokre, że mogły pleśnieć, teraz są zmarznięte. Nowe pąki jakie już się pokazały okryłam gałązkami.

Obrazek

pąki piwonii majowej

Obrazek

okryłam róże włókniną

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirko u Ciebie wiosna :roll: a u nie roślinki pod białą kołderką ;:108 Jak na razie nic nie zapowiada innej pogody chociaż nie jest mrożno
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Ale u nas już mają przyjść mrozy -7*C, od tego tygodnia i jeszcze bez śniegu! Będzie krucho z roślinkami nie osłoniętymi.
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Mirka najgorsze właśnie są takie mrozy bez śniegu kurcze :( Mam nadzieję,że nie będzie wielkich szkód.
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Właśnie to miałam na myśli, żeby zminimalizować szkody. Już raz to przeżyłam. Szkoda pieniążków nie wspomnę o nerwach. A i lenistwo też zaważyło na stratach. Nie pojechałam na czas na działkę okryć.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miejmy nadzieję ,ze nie będzie aż tak żle . Mam jedną delikatną różyczkę ,wiec będzie musiała być jeszcze czymś dodatkowo okryta .
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Mireczko, -7 to początek, ma być do -15, u mnie nowe róże mają listki, jak pomarzna, to chyb zrezygnuję z róż. W zeszłym roku pomarzły w maju. :(
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Mirko dobrze że okryłaś krzaczki...nadają duże mrozy...u mnie róże mają tylko kopczyki na dole. Góra jest zielona, do tej pory nie zdrewniała. Znowu wszystko przemarznie...śniegu troszkę jest ale nie wszędzie niektóre miejsca są odkryte.
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Ja powiem tak,w zeszłym roku miałam co prawda tylko dwie róże,ale pomimo dużych mrozów(-22) nie przemarzły,a miały tylko kopczyki więc w tym roku zdam się na los. Wiem,że teraz nie ma śniegu,a w zeszłym roku było go sporo,ale wierzę,że będzie ok. Okryłam tylko stroiszem azalie i hortensje reszta musi sobie poradzić :)
mikusia
200p
200p
Od: 15 wrz 2009, o 12:49

Post »

Ja swoich róż nie okrywam. a mam jedną pnącą i być może dlatego mi nie puszcza pąków na pędach wysokich ;:14 przyznam nie czytałam wątku o różach :roll: trudno teraz już za późno od następnego roku będzie otulona :)
Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”