Jak fotografować storczyki i inne zielska (next level)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Jak fotografować storczyki i inne zielska (next level)

Post »

Dawno mnie tu nie było... Oj dawno... Ale aparat wciąż jest w użyciu... ;:138

Obrazek

Potrzebujecie jeszcze porad o fotografii?
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nareszcie :lol:
Cudne zdjęcie.
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Vito.... zawsze, ale Ty zajęty człowiek jesteś wiec ileż można....

Ps. Fotka piękna
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

daffodil pisze:Vito.... zawsze, ale Ty zajęty człowiek jesteś wiec ileż można....
O, Asia... Jak miło...
Tym razem to były inne przeszkody. Ale chyba już widać światełko w tunelu...
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Problem tła.

Ludzkie oko ma tę właściwość, że potrafi się koncentrować na najbardziej interesującym człowieka motywie. Oko tak, ale aparat - już nie. Jak pozbyć się chaosu w tle?

Poniżej dwa zdjęcia. Oba były zrobione w trybie preselekcji przysłony, tzn. aparat dobierał czas do ustawionej wcześniej przysłony. W pierwszym przypadku była to przysłona 22, w drugim - 5,6. Efekt widać od razu:

Obrazek

Obrazek

Amatorskie aparaty z reguły się są wyposażone w tryb preselekcji przysłony (czasu z resztą też nie!), ale i na to jest rada: należy ustawić aparat na program... no, kto zgadnie? Nie nie, wcale nie do makro! Do portretu! To program, który ustawia najmniejszą wartość przysłony w danych warunkach, a co za tym idzie - pozwala na fotografowanie z najmniejszą głębią ostrości.
x-f-us
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 wrz 2010, o 11:06

Post »

vito157 pisze: należy ustawić aparat na program... no, kto zgadnie? Nie nie, wcale nie do makro! Do portretu! To program, który ustawia najmniejszą wartość przysłony w danych warunkach, a co za tym idzie - pozwala na fotografowanie z najmniejszą głębią ostrości.
Tylko wiesz, obecnie kompakty mają i makro i supermakro, co za tym idzie, makro można robić ze sporej odległości (a nie przystawiając aparat bliziutko do obiektu) i również uzyskiwać ładne rozmazane tło czy bokeh.
Przykład, kompakt olympusa bez ustawień manualnych:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Na stopień rozmycia tła, wpływ ma jeszcze jeden element, a mianowicie rodzaj obiektywu. I tak, w obiektywach szerokokątnych głębia ostrości jest większa, w teleobiektywach - mniejsza. Wniosek wypływa stąd taki, że nawet jeśli w teleobiektywie zastosujemy relatywnie wysoką przysłonę (8, 11, czy nawet 16) i teoretycznie powinniśmy mieć dużą głębię - to w rzeczywistości będzie ona niewielka.
Ponieważ obiektywy typu macro z reguły są obiektywami długoogniskowymi (mówimy o prawdziwym macro z odwzorowaniem 1:1 - a nie obiektywach, na których jest napisane 'macro' ale maja stopień odwzrowania na poziomie 1:2 czy nawet 1:3), siłą rzeczy, głębia ostrości w nich jest mała. Przy obiektywie macro 1:1 o ogniskowej 100 mm wynosi ona (czyli głębia) poniżej 2 mm!
To, co pisałem wyżej, to są pewne myślowe uproszczenia, bo nie sądzę, żeby kogokolwiek zainteresowały optyczne rozważania.

Nie od dziś wiadomo, że do makro najlepiej używać... aparatów kompaktowych. Dlaczego? Bo mała matryca (wielkości paznokcia) w połąceniu w obiektywami o dużej rozpiętości ogniskowych daje naprawdę wielką głębię ostrości. A o tow końcu przy makrofotografii chodzi.
Niestety... Nie mam kompaktu i niewiele o nich - jako takich - mogę powiedzieć...

PS. furious, ale fotki robisz fajne...
x-f-us
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 wrz 2010, o 11:06

Post »

Dodałbym jeszcze odległość obiektu od reszty otoczenia, tła, oraz odległość nas, z aparatem w ręku od obiektu.
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

furious pisze:PS2. Skasowałeś konto na photobucket? Bo niestety, nie widać Twoich fotek zarówno tu w poradniku, jak i w wątku storczykowym.
Nie... Kiedyś nieopatrznie wkleiłem te same zdjęcia na pewne forum, a że ruch na nim jak na Marszałkowskiej w Boże Ciało, to i szybko zużył się miesięczny transfer. A przecież nie będę na photobucket kupował extra transferu... Po 1 maja wszystko wróci do normy... Do tego czasu możesz obejrzeć je (tzn. zdjęcia) tylko na mojej stronie. Adres znajdziesz w moim profilu.

PS: furious, przyjmij ode mnie taki mały prezent w postaci e-booka o fotografii, którego kiedyś 'popełniłem'. Może Ci się przyda? Link wysyłam Ci na PW.
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

furious pisze:Sam z ciekawości, zrobiłem dziś porównanie, jak duże są różnice w rozmywaniu tła, między trybem makro a portret. Zdjęcia surowe, bez obróbki. Robione z jakichś 1.5-2 metrów.
Zauważylem, ze wiele kompaktów (szczegolnie tańszych) ma tylko 2 ustawienia przesłony - zupełnie otwarta (czyli zwykle coś około 3.5-5.6 zależnie od ustawionego zooma) oraz "optymalnie" przymknieta do 8-11. Wszystkich pozostałych pośrednich stanów po prostu brak.... w takim wypadku wiele programów automatycznych musi siłą rzeczy wybrac takie samo ustawienie, bo nie bardzo ma w czym przebierać ;) Różnice w zdjęciach moga być spowodowane potem jedenie rożną obrobką cyfrową zdjęcia - inne odszumienie, wygładzenie skóry, nasycenie kolorów.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dlatego tanie aparaty kompaktowe (podobnie jak i smartfony) mało się nadają do... fotografii. Najlepiej używać czegoś od aparatów hybrydowych w górę...

Obrazek
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może nie generalizujmy tak bardzo, w końcu każde urządzenie które rejstruje obraz ma jakieś ograniczenia i jakieśs mocne punkty.
Można umiejętnie wykorzystywac zalety, a znając ograniczenia skutecznie je omijać, niwelować czy nawet przy odpowiednim podejściu zmienić w atut.

Jezeli ktoś ma godzinkę czasu to polecam obejrzeć https://www.youtube.com/watch?v=S-yyer_z5Yg - o wykorzystaniu iPhona w dziennikarstwie.
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

vito157 pisze: I tak, w obiektywach szerokokątnych głębia ostrości jest większa, w teleobiektywach - mniejsza. Wniosek wypływa stąd taki, że nawet jeśli w teleobiektywie zastosujemy relatywnie wysoką przysłonę (8, 11, czy nawet 16) i teoretycznie powinniśmy mieć dużą głębię - to w rzeczywistości będzie ona niewielka.
(..)
Nie od dziś wiadomo, że do makro najlepiej używać... aparatów kompaktowych. Dlaczego? Bo mała matryca (wielkości paznokcia) w połąceniu w obiektywami o dużej rozpiętości ogniskowych daje naprawdę wielką głębię ostrości. A o tow końcu przy makrofotografii chodzi.
Coś na potwierdzenie tego co napisał Vito

1)maciupka matryca telefonu komórkowego + obiektyw 5mm przesłona f/2
Obrazek

2) lustrzanka (z matrcą APS-C) + obiektyw 200mm przesłona f/4
Obrazek

3) ta sama lustrzanka (APS-C) + obiektyw 50mm przesłona f/1.6
Obrazek

Niestety wszędzie różny balans bieli, ale to nie o kolory chodzi ;)
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Przyznam, że nie rozumiem tego "ataku" na ludzi wspierających się tabletami czy Iphone.. Sama nie mam ani jednego ani drugiego, ale popieram Tomka, dla amatora noszenie wszędzie lustrzanki tylko po to by zaimponować otoczeniu i by nikt nie nazwał mnie "idiotą" jest chore.. Ja mam aparat kompaktowy ale z tych większych i już jego często nie chce mi się gdziekolwiek zabierać..

osobiście nie widzę nic złego w tym, ze ktoś fotografuje scenę tabletem, jeśli tak mu wygodnie.. Nie będzie to fotografia artystyczna, ale z użyciem lustrzanki, której nie umie się poprawnie "dostroić" do sytuacji, raczej zdjęcia też by nie zachwycały..
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jedna z wojskowych definicji mówi:
'Chlebak - jak sama nazwa wskazuje - służy do przenoszenia pocisków'.

Dokładnie to samo jest z telefonami: jak sama nazwa wskazuje, służy on do... robienia zdjęć. Owszem można. Podobnie, jak można skopać ogródek przy pomocy koparki. Ale ani w jednym, ani w drugim przypadku nie należy spodziewać się rewelacyjnych efektów.

Wcale nie atakuję ludzi z telefonami. Chcą - niech robią.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”