W cieniu starego orzecha

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W cieniu starego orzecha

Post »

Lemko. Podziwiam róze. Szczególnie Pomponella i Heritage. Piekne.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ida u nas też nic ciekawego nie ma w sklepach, wszystko przez internet. Chociaż kupiłam późną jesienią w kapersie Gloria Dei która okazała się Casanovą ale jest piękna i zdrowa.
A te cudo od Bogdana z Allu to bez nazwy?
Obrazek

Bo ja też w przypływie chęci posiadania róż kupiłam w lipcu u niego róże, właśnie przyszły i się zastanawiam czy to właśnie ona. ;:224
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj kusisz tym Heritage, różyczek coraz więcej przybywa...
Iduś, jak tak dalej pójdzie to w przyszłym roku przeniesiesz swój wątek do działu róże ;:108
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Comciu faktycznie jest piękna - kwitnie całą kiścią kwiatów.
Ja swoją za wysoko przycielam po pierwszym kwitnięciu i teraz kwitnie na wys 180cm. W przyszłym roku przytnę ją niżej.

Majuś dzisiaj porobie jeszcze trochę fotek -wczoraj nie wzięłam aparatu ;:14

Aga to połączenie mi się udało. W dodatku kwitną w jednym terminie. Widziałam kiedyś na jakimś zdjeciu połączone dwie róże pnące też w dwóch kolorach przeplecione razem. To był widok :shock:

Klaryso ja tez bardzo lubię te dwie róze. Heritage ma kolor który uwielbiam a Pomponella ma przeurocze kwiatuszki

Majka ona się tak u niego nazywała - róża "cudo" pnąca angielska. Ale pnaca to ona jest mało - ma może 180cam no i ten kształt kwiatu sie nie zgadza ze zdjeciem z aukcji - tamten jest kulisty a u mnie jak widzisz - raczej płaski. Porównamy, jak u Ciebie zakwitnie. Ja też już dostałam od niego róże - dzisiaj będę sadzić.

Anetko Heritage to jest prawdziwa piękność. U Ciebie to dopiero będzie pieknie kwitł! Widać, ze masz ręke do róż.
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Dostałyście juz róże z gołym korzeniem? Chyba troszkę za wcześnie :( Jak będzie ciepło to one zaczną przed zimą rosnąć :(
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Przepiękne różyczki a te nowe nabytki rewelacja ;:138
Ślicznie stworzyłaś te nasadzenia wzdłuż schodów rewelacja o i z jednej cebulki tyle kwiatków zimowita chyba i ja muszę go sobie zapisać do chciejstw na następny rok :lol:
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

dodad pisze:Dostałyście już róże z gołym korzeniem? Chyba troszkę za wcześnie :( Jak będzie ciepło to one zaczną przed zimą rosnąć :(
A co zrobić Dorotko jak tak wcześnie nasi sprzedawcy wysyłają. Miejmy nadzieję że zrobi się chłodniej i nie wyrosną do góry, a jak już to skłaniam się do sposobu jaki stosowało się kiedyś przy różach, jesienią się wycinało wszystko co żyło do odpowiedniej wysokości, na to kopczyk i ewentualnie choina. Przecież kiedyś nawet nie słyszałam żeby jakieś róże zmarzły w zimie, niskie były przycięte krótko a pnące były wytrzymałe. A teraz jest moda żeby zostawiać nawet kwitnące róże w czasie zimy. Myślę że to jest wymyślone przez hodowców róż żeby często kupować nowe róże.

Ida przepraszam że Ci zaśmiecam watek. ;:196
Dzięki za informacje o tej 'cudnej' róży. Jakbyś miała zdjęcie jej pączków to możesz pokazać jak wyglądają? Będziemy porównywać za rok czy to jest ta sama. :D
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

A nasi zaprzyjaźnieni sprzedawcy jeszcze nie kopią nawet ;:224 Czyżby się ktoś pospieszył :roll:
Moje nietóre różyce jakby lato poczuły ;:224
Podpisuję się obiema rękami pod zachwyrtami na Heritage i Pomponellą ;:180
A miałam nie nabywać więcej w odcieniach różu :;230
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01

Post »

Tak Maju, też obawiam się, że teraz świeżo wykopane z pól różanych krzewy nie zdążyły jeszcze zdrewnieć i już nie zdążą, trzeba mieć nadzieję, że uchowa się to co będzie pod kopczykiem.
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Maju u mnie odwrotnie, gdy przycinałam i kopczykowałam zawsze mi wymarzły i przez długie lata myślałam że nie będę miała róż ,dopiero gdy nie przycinałam przezimowały i teraz mam już kilkanaście krzaczków .. Też wolałabym obciąć na jesieni bo są mniej drapiące niż suche na wiosnę ..
Pnącym nie przeszkadza mróz w zimie jak są nawet trochę zabezpieczone , moje uszkadza przymrozek majowy gdy już mają pączki popękane ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Wiecie co, też mam obawy czy przeżyją. Jest ciepło. Rosa Cwik tez już szykuje wysyłkę. To oznacza że już róze wykopali, ogołocili z liści i przycieli. Na pewno będę musiała wysokie kopczyki zrobić. Oby się udało.

Jestem wściekła- kupiłam w obi cebulę zimowita liliokształtnego a zakwitł oczywiście zwykły. Też piękny ale za tą cebulę zapłaciłam 13zł. Trochę za dużo jak za zwykłego, którego już zresztą mam :twisted:
Dzisiaj sadziłam żurawki -najnowsze nabytki - zeszło mi dość długo a moze dzień już krótki i nie miałam zbytnio czasu na fotki. ALe kilka zaraz wstawię.
Róże, te które przyszły to od bogdana z all. No cóż, posadziłam je - dość głęboko wsadziłam miejsce szczepienia -zobaczymy co z tego będzie. Mam już sporo róż od niego i w zasadzie dobrze zimowały. Chociaż kilka przemarzło. :cry:

Dorotko też się tego obawiam, że to jednak za wcześnie. :evil:

Beatko dziękuje za pochwały. Zimowity to piękne kwiaty, warto je mieć.

Maju fotki pączków zrobię, bo zaczęła teraz ponownie kwitnąć. Tylko dzisiaj nie miałam czasu - ciemno się zrobiło jak wyruszyłam na łowy z aparatem.

Jolu no właśnie jedni jeszcze nie kopią a drudzy już wysyłają. Zobaczymy co z tego będzie.
Heritage i Pomponella to absolutnie róze pierwszej potrzeby -są piękne i trzeba je mieć ;:224
Zastanawiam się nad drugim takim zestawem - ale już na wiosnę.

Helenko - dziwne trochę podejście niektórych sprzedawców - no cóż to klinet w razie czego straci. :cry: Kopczyki na pewno zrobię wysokie.

Janka u mnie wszystkie zawsze marzną do kopczyka. Oprócz Veilhenblau i Raubritterów. Reszta staruje od zera :? Ale częsć faktycznie załatwia wiosenny przymrozek.

Rabatka żurawkowo- różana
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Elmshorn
Obrazek

nn
Obrazek

bukiet głogu
Obrazek

astry
Obrazek
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Lemko, czy ja dobrze czytam, że Ty już sadzisz róże. Ciekawa jestem co z tego wyjdzie na wiosnę.
Pogoda piękna, ładnie kwitną asterki, a ja myślałam, ze to marcinek. Różyczki zadowolone ze słonka.
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

no ja też czekam na róże od R., ale jeszcze troszkę sobie poczekam ale fakt, że już się nie mogę doczekać.....haha ale mi się napisało :;230 :;230
rabatka przecudna!!!! ;:138 ;:138
zaś głóg wygląda przecudnie.....owoce super! ;:138
astry też cudne - są one jednoroczne czy wieloletnie? bo mi się baaardzo kolor podoba, no mój ulubiony.... ;:224
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Iduś ja tez ostatniej jesieni sadziłam róże we wrześniu.Przysłali mi róże z Rosa Ćwik oraz od p.Bogdana.
Teraz wiem,że trzeba ustalić wcześniej datę wysyłki.Mi trochę róż padło ...gdzieś około 12 sztuk.
Mogę Cię tylko pocieszyć,że wszystkie ładnie odbiły na wiosnę,ale na 100% majowe przymrozki załatwily róże.
One juz miały listki,ja się cieszyłam jak głupia,a potem wielki szloch ;:98
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Ido. Też byłem umówiony na zakup róż 10 września ale właściciel szkółki powiedział,ze róże są za mało zdrewniałe przez wrześniowe ciepło i nie są gotowe do zimowania. Takie róże mogą w zimie zmarznąć nawet pod przykryciem. Widzę to po swoich starych różach, że pędy są żywo zielone w pełni wegetacji. Dlatego przełożyłem termin odbioru pod koniec miesiąca.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”