Co do gwiazdy, to tu jest nieco informacji. Pewnie w innych wątkach też są jakieś wiadomości, bo pamiętam, że gdzieś czytałam bardziej szczegółowy opis, ale w tej chwili zupełnie nie mogę sobie przypomnieć, gdzie to było
Moja domowa zielenina
- Wiktoria_W
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 sty 2011, o 03:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja domowa zielenina
Piękny ten Twój dzbanecznik
, a dziurawy dzbanek mnie mocno rozczulił
. Na szczęście ma jeszcze parę innych, więc ma czym jeść
.
Co do gwiazdy, to tu jest nieco informacji. Pewnie w innych wątkach też są jakieś wiadomości, bo pamiętam, że gdzieś czytałam bardziej szczegółowy opis, ale w tej chwili zupełnie nie mogę sobie przypomnieć, gdzie to było
.
Boski storczyk.Jaki onma długi pędzik?
- Anetta
- 1000p

- Od: 17 sie 2009, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O ja i bez wystawiania pięknie Ci rośnie dzbanuszek, gratuluję 
- mika181
- 500p

- Od: 7 wrz 2011, o 19:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co do gwiazdy to żeby zakwitła trzeba ją cieniowac tylko już nie pamiętam ile godzin dziennie i kiedy zacząć żeby na zime mieć wybarwione listki. Ja swojej nie cieniowałam a i tak wybarwiła liście ale niestety po zimie. Na święta była badylem bez liści 
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też mnie zachwycił ten storczyk 
Dziękuję za podpowiedzi co do mojej gwiazdy, gdzieś wyczytałam że trzeba obciąć i już ją nieźle ogołociłam, zobaczymy, co z tego będzie.
Filigranowa specjalnie dla ciebie zmierzyłam pęd, ten większy badyl ma ponad 55 cm, gdybym mierzyła jeszcze tą odnogę z kwiatkami to byłoby ze 20 cm więcej
Przy okazji smutna informacja- dzbanki na mniejszym dzbaneczniku zaczęły zasychać
Nie wiem, czy coś z nim nie tak, czy po prostu już nadszedł czas, żeby się z nimi pożegnać. Wydaje mi się, że tak jakoś krótko były, muszę poszperać jak długo powinny się utrzymywać.
Filigranowa specjalnie dla ciebie zmierzyłam pęd, ten większy badyl ma ponad 55 cm, gdybym mierzyła jeszcze tą odnogę z kwiatkami to byłoby ze 20 cm więcej
Przy okazji smutna informacja- dzbanki na mniejszym dzbaneczniku zaczęły zasychać
- IkaD
- 1000p

- Od: 12 cze 2012, o 10:06
Dominiczko śliczne maki i kwiatki begonii no i reszta kwiatków tez piękne
i co dalej z dzbankami?
Miałam dla was zdjęcia na aparacie, ale nawala i nie mogę go podłączyć do komputera, na mniejszej roślince dzbanki uschły i już zrobiły się dwa kolejne, za to w tej doniczce, gdzie jest najstarsza i najmłodsza roślina- istne szaleństwo! Na jednej roślinie dwa, na drugiej trzy dzbanki, wielkie i pękate. Osy uwielbiają chyba zapach z dzbanków, kilka dni temu w jednym dzbanku pływało 12 os, teraz jest ich więcej, ale nie jestem w stanie policzyć 
- IkaD
- 1000p

- Od: 12 cze 2012, o 10:06
Kochanie to super ,że dzbanki takie łowne
a nie chciałabyś się z jednym rozstać bo byłabym chętna
a jak się je rozmnaża?
Szkoda ,ze aparat nawala bo pewnie masz jakieś ślicznotki
Szkoda ,ze aparat nawala bo pewnie masz jakieś ślicznotki
- tesia39

- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Te maki są super
, kiedyś u mojej mamy takie rosły, ale nie wiem czemu zanikły. Jakbyś miała nasionka to ja chętnie przygarnę
. Ostatnio też kupiłam dzbanecznika i chciałabym wiedzieć w jakich warunkach trzymasz swojego 
- mmaryla

- Od: 23 lut 2011, o 13:24
Maki cudowne,takie postrzępione 
IkaD na aparacie mam właśnie zdjęcia dzbaneczników, ale teraz już i tak nieaktualne, bo rosną szybko- tzn. same dzbanki, bo podczas ich produkowania roślina staje w miejscu. Z moimi dzbanecznikami to było tak, że po prostu obok pierwszej rośliny wyrastały kolejne, w ten sposób "urodziły się" już 3 kolejne rośliny, dwie oddzieliłam (jedna nie przyjęła się w oddzielnej doniczce), a jedna ciągle jest w doniczce z "mamą". Jak tylko pojawi się kolejna roślinka to oczywiście podzielę się, ale to nastąpi chyba dopiero na wiosnę, tych teraz nie chcę ruszać, gdy dzbankują i świetnie się prezentują, obawiam się że to mogłoby im się niezbyt spodobać
tesia39 na początku stałam nad nim ze zraszaczem i zraszałam kilka razy dziennie, mimo że stał na podstawce z keramzytem, ale to nie odniosło oczekiwanych skutków, bo roślina rosła zwyczajnie, a dzbanków niet
No to dałam spokój sobie i roślinie i się udało
Dzbanki zaczęły się tworzyć chyba późną wiosną, gdy już słonka było więcej. Takie moje ogólne zalecenia to: kwaśny torf, podstawka z keramzytem, ciągle wilgotna ziemia (ja podlewam od góry, chociaż niektórzy mówią, żeby od dołu) i słońce. U mnie stoją na oknie wschodnim i zachodnim, na wschodnim jest ten ładniejszy, ale z drugiej strony roślina jest też starsza. Na wschodnim za to na noc nie opuszczam rolety, więc przez wiele godzin roślina ma widno. To by było chyba na tyle. Aha, no i oczywiście woda gotowana i odstana, ale to już na pewno wyczytałaś
A jeśli chodzi o te nasionka maków to mogę zebrać trochę, tak normalnie z makówek jak się zasuszą, tak? Bo za bardzo się nie orientuję
Marylko dziękuję za pochwałę
tesia39 na początku stałam nad nim ze zraszaczem i zraszałam kilka razy dziennie, mimo że stał na podstawce z keramzytem, ale to nie odniosło oczekiwanych skutków, bo roślina rosła zwyczajnie, a dzbanków niet
A jeśli chodzi o te nasionka maków to mogę zebrać trochę, tak normalnie z makówek jak się zasuszą, tak? Bo za bardzo się nie orientuję
Marylko dziękuję za pochwałę
- izabela skula
- 1000p

- Od: 3 sie 2010, o 15:40
maki wspaniałe
też chcę
- tesia39

- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Dominika oczywiście że z makówek, ja jesienią też będę miała jakieś nasionka to jak coś to się wymienimy
Ja postanowiłam dzbanka podlewać wodą z akwarium, na pewno jest odstała i przefiltrowana, więc mam nadzieję że mu będzie pasować
Ja postanowiłam dzbanka podlewać wodą z akwarium, na pewno jest odstała i przefiltrowana, więc mam nadzieję że mu będzie pasować