Moja domowa zielenina

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja domowa zielenina

Post »

Piękny ten Twój dzbanecznik ;:138 , a dziurawy dzbanek mnie mocno rozczulił ;:108 . Na szczęście ma jeszcze parę innych, więc ma czym jeść :wink: .
Co do gwiazdy, to tu jest nieco informacji. Pewnie w innych wątkach też są jakieś wiadomości, bo pamiętam, że gdzieś czytałam bardziej szczegółowy opis, ale w tej chwili zupełnie nie mogę sobie przypomnieć, gdzie to było :oops: .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Boski storczyk.Jaki onma długi pędzik?
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O ja i bez wystawiania pięknie Ci rośnie dzbanuszek, gratuluję ;:138
Awatar użytkownika
mika181
500p
500p
Od: 7 wrz 2011, o 19:49

Post »

Co do gwiazdy to żeby zakwitła trzeba ją cieniowac tylko już nie pamiętam ile godzin dziennie i kiedy zacząć żeby na zime mieć wybarwione listki. Ja swojej nie cieniowałam a i tak wybarwiła liście ale niestety po zimie. Na święta była badylem bez liści :evil:
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Też mnie zachwycił ten storczyk ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Domimika
500p
500p
Od: 20 kwie 2011, o 16:37

Post »

Dziękuję za podpowiedzi co do mojej gwiazdy, gdzieś wyczytałam że trzeba obciąć i już ją nieźle ogołociłam, zobaczymy, co z tego będzie.
Filigranowa specjalnie dla ciebie zmierzyłam pęd, ten większy badyl ma ponad 55 cm, gdybym mierzyła jeszcze tą odnogę z kwiatkami to byłoby ze 20 cm więcej ;:108

Przy okazji smutna informacja- dzbanki na mniejszym dzbaneczniku zaczęły zasychać ;:144 Nie wiem, czy coś z nim nie tak, czy po prostu już nadszedł czas, żeby się z nimi pożegnać. Wydaje mi się, że tak jakoś krótko były, muszę poszperać jak długo powinny się utrzymywać.
Domimika
500p
500p

Post »

Witam po mojej długiej nieobecności :wit Ale jak widzę zbytnio nie tęskniliście :wink:
Moja begonia zakwitła
Obrazek
A teraz coś z ogrodowych rosnących u cioci
Lilia:
Obrazek
I maki:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p
Od: 12 cze 2012, o 10:06

Post »

Dominiczko śliczne maki i kwiatki begonii no i reszta kwiatków tez piękne ;:215 i co dalej z dzbankami?
Domimika
500p
500p

Post »

Miałam dla was zdjęcia na aparacie, ale nawala i nie mogę go podłączyć do komputera, na mniejszej roślince dzbanki uschły i już zrobiły się dwa kolejne, za to w tej doniczce, gdzie jest najstarsza i najmłodsza roślina- istne szaleństwo! Na jednej roślinie dwa, na drugiej trzy dzbanki, wielkie i pękate. Osy uwielbiają chyba zapach z dzbanków, kilka dni temu w jednym dzbanku pływało 12 os, teraz jest ich więcej, ale nie jestem w stanie policzyć ;:oj
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p
Od: 12 cze 2012, o 10:06

Post »

Kochanie to super ,że dzbanki takie łowne :D a nie chciałabyś się z jednym rozstać bo byłabym chętna ;:180 a jak się je rozmnaża?
Szkoda ,ze aparat nawala bo pewnie masz jakieś ślicznotki ;:108
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Te maki są super ;:oj , kiedyś u mojej mamy takie rosły, ale nie wiem czemu zanikły. Jakbyś miała nasionka to ja chętnie przygarnę ;:224 . Ostatnio też kupiłam dzbanecznika i chciałabym wiedzieć w jakich warunkach trzymasz swojego :?:
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Maki cudowne,takie postrzępione ;:333
Domimika
500p
500p

Post »

IkaD na aparacie mam właśnie zdjęcia dzbaneczników, ale teraz już i tak nieaktualne, bo rosną szybko- tzn. same dzbanki, bo podczas ich produkowania roślina staje w miejscu. Z moimi dzbanecznikami to było tak, że po prostu obok pierwszej rośliny wyrastały kolejne, w ten sposób "urodziły się" już 3 kolejne rośliny, dwie oddzieliłam (jedna nie przyjęła się w oddzielnej doniczce), a jedna ciągle jest w doniczce z "mamą". Jak tylko pojawi się kolejna roślinka to oczywiście podzielę się, ale to nastąpi chyba dopiero na wiosnę, tych teraz nie chcę ruszać, gdy dzbankują i świetnie się prezentują, obawiam się że to mogłoby im się niezbyt spodobać :roll:

tesia39 na początku stałam nad nim ze zraszaczem i zraszałam kilka razy dziennie, mimo że stał na podstawce z keramzytem, ale to nie odniosło oczekiwanych skutków, bo roślina rosła zwyczajnie, a dzbanków niet ;:223 No to dałam spokój sobie i roślinie i się udało ;:173 Dzbanki zaczęły się tworzyć chyba późną wiosną, gdy już słonka było więcej. Takie moje ogólne zalecenia to: kwaśny torf, podstawka z keramzytem, ciągle wilgotna ziemia (ja podlewam od góry, chociaż niektórzy mówią, żeby od dołu) i słońce. U mnie stoją na oknie wschodnim i zachodnim, na wschodnim jest ten ładniejszy, ale z drugiej strony roślina jest też starsza. Na wschodnim za to na noc nie opuszczam rolety, więc przez wiele godzin roślina ma widno. To by było chyba na tyle. Aha, no i oczywiście woda gotowana i odstana, ale to już na pewno wyczytałaś :wink:
A jeśli chodzi o te nasionka maków to mogę zebrać trochę, tak normalnie z makówek jak się zasuszą, tak? Bo za bardzo się nie orientuję :oops:
Marylko dziękuję za pochwałę :)
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p
Od: 3 sie 2010, o 15:40

Post »

maki wspaniałe ;:oj też chcę
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Dominika oczywiście że z makówek, ja jesienią też będę miała jakieś nasionka to jak coś to się wymienimy ;:172
Ja postanowiłam dzbanka podlewać wodą z akwarium, na pewno jest odstała i przefiltrowana, więc mam nadzieję że mu będzie pasować :tan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”