Buraki czerwone cz.1
Re: Rola boru w uprawie pomidorów
Był stosowany do nawożenia obornik ?.
Re: Rola boru w uprawie pomidorów
Najlepiej zrób tak, że opryskaj tylko połowę buraków. Wtedy zobaczysz czy Ci ten oprysk jest potrzebny.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Buraki czerwone
Do jakiego etapu wzrostu buraka można stosować przerywkę? Chodzi mi o to, czy mogę z grządki pobrać takie buraki na boćwinkę a resztę zostawić do urośniecia. Może to jest zbyt późno i pozostawione wcale się nie rozrosną jak im naruszę korzenie.
Pozdrawiam Jola
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Burak bardzo dobrze znosi przesadzanie, nawet korzeń wielkości jaja kurzego, po nieco skróceniu liści, rośnie lepiej na nowym miejscu, niż w gęstwinie. Także naruszenie korzeniu po przerywce i potem podlaniu, nie zakłóca burakom dalszego rozwoju.kama_80 pisze:Do jakiego etapu wzrostu buraka można stosować przerywkę?..
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mi nigdy nie wychodzi przesadzanie buraków, robię to najdelikatniej a i tak buraki robią się całe bordowe i przestają rosnąć.
Pozdrawiam ;)
- kama_80
- 1000p
W ubiegłym roku rozsadzałam buraki. Efekt był taki, że przekopałam grządkę jako poplon. Nie przycinałam liści. Buraki miły korzeń jak pietruszka. Kwestią inną jest to, że buraki w tamtym roku, na mojej odzyskanej po trawniku działce, były ogólnie anemiczne.
Pozdrawiam Jola
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Do przesadzania buraków biorę dopiero jak już mają powyżej 2 3 cm średnicy korzenie, a liście obrywam, że zostają tylko ich ogonki. Jak mają odpowiedni korzeń spichrzowy, to mają na początku z czego czerpać pokarm, aby szybko odbudować korzenie i liście. 

pozdrawiam Ludwik
A nie lepiej siać jednokiełkowe?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Przesadzanie buraków nie dlatego, bo mamy za gęsto, ale, że zwolniło się miejsce na grządce i mamy pod ręką ich rozsadę. Ja przesadziłem, bo myślałem, że za mało wysiałem.
pozdrawiam Ludwik
-
- 100p
- Od: 4 kwie 2014, o 10:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Świat bez roślin nie istnieje
- kama_80
- 1000p
Zakrzew mam ten sam kłopot. Obok mam szpinak tak zwinięty, że oprysk na pewno nie dotarł nawet do krewnych mszycy a co mówić do niej samej. Zrobiłam na szybko herbatę z wrotyczu, czosnku i mleka i popryskałam. Nie mam pojęcia czy zadziałało bo po godzinie poszedł deszcz.
Pozdrawiam Jola
Mszyce możesz szybko ale nie w 100% spłukać prysznicem jak masz dostęp do bieżącej wody lub wydaje mi się (sama nie próbowałam) opryskiwaczem wytworzyć duże ciśnienie i też spłukać wodą lub herbatką .Chodzi o mechaniczne strącenie .Pisałam dzisiaj o mszycach w http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5212757