tara- oaza marzeń cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: tara- oaza marzeń cz.5

Post »

Stasiu mszyce to nasturcje uwielbiają
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oglądając nasturcję , przypomniałam sobie , że wczoraj miałam opryskać na mszycę jedną dalię.
Dobrze , że te paskudy opanowały tylko jedną odmianę. Dziś się z nimi rozprawię :!: :!: :!: (jak utrzyma się bez deszczu).
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Basia - poczytałam sobie zawilce okazuje się kwitną: wiosną, latem, jesienią czyli mamy lato!!!!!!!!!!!!!!!!! a mszyce to nieodzowne koleżanki nasturcji ciekawe co one maja takiego na pewno są piękne,delikatne, smaczne a mszyce czym mogą zaimponować: chyba jedynie strachem żeby nie zaatakowały roślin ,

Aguś najadłam się strachu :P

Reniu byłam u ciebie i dopowiem moim zdaniem doczekasz się w tym roku kwiatka zawilca,

Aniu - oj smaczny :wit

Marysiu jak nasze połówki się spotkają na pewno będą mieć wiele wspólnego, obaj majsterkowicze, a my będziemy z naszymi roślinkami ;:138

Tośka a mówiłam, że u nas słoneczko, nawet Jadzia wpadła do Ciebie i radości nie mogła znalezć kluczyka do Twojego ogródka ;:3 dziś pewnie już grzeje u Was

Izuniu myślałam o murze, mam 15 szt.róż, z tyłu bodziszki gipsówka weszłaby między róże robiłaby za tło też bodziszkom, ale jeszcze dumam, a te zawilce nie są białe a różowe, może robione pod słońce.
Dzięki, że wpadłaś i zapraszam na dalsze wizyty ;:196

Stasiu czy Twój niebieski zawilec to z cebulki kupowany pod nazwą amenon? bo nie znam dużych krzaków zawilców niebieskich, ja mam różowy i biały rzeczywiście duże będą krzaki i takie chciałam.
Ascot niezmordowanie kwitnie, pięknie, jestem nim zachwycona, będzie jeszcze długo kwitł ma wiele pączków,
dzięki za miła wizytę zapraszam :wit

Andrzejku masz rację mszyce nasturcje chyba nawet uwielbiają, świetnie że wpadłeś ;:138

Oleńko pryskaj Twoje księżniczki są bardzo piękne, zdrowe ale tak na wszelki wypadek, widziałam wojaże odstawiasz, zazdroszczę ;:196

u mnie zakwitła Giardana, First Lady, a Herkules, Chippendale i Ascot niezmordowani w tym roku - rosną i kwitną przepięknie, do nich mogę dołączyć jeszcze Mariatheresia, Piano, Baronesse, White new Dawn, Barcarole, Ms Lincoln, Afrodithe, a co ja tam wyliczyłam wszystkie pięknotki, nie byłam sobą ale hortensje Anabell wprost mnie zadziwiają, super nawet hosty jakoś obroniły się jak dotychczas ślimakom.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
haszka
200p
200p
Od: 5 cze 2011, o 00:06

Post »

Aniu zdecydowanie zareagowałaś na te wampirzyce ;:138 ...u mnie też pojedyńcze zawilce kwitną..dziwne to, ale fajnie widzieć znowu te białe kwiaty...prześliczna ta róża Ascot
Pozdrawiam Halina.........

Druga miłość Haszki - ogród
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Aaaa, jak zawilce są różowe, to wszystko sie zgadza :lol: Na zdjęciu rzeczywiście słońce chyba je rozjaśniło :D
Mogłabyś, Aniu, pokazać na zdjęciu te róże pod murem? Zaciekawiłaś mnie :D
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

u mnie też nasturcja kwitnie ale przez te ciągłe opady nie ma kiedy
obejrzeć i zrobić oprysków, jak pogoda się nie poprawi to obawiam się
że mszyce i ślimaki wszystko zjedzą ;:223
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

:wit gdzieś czytałam,że właśnie dobrze specjalnie posiać nasturcję,że by paskudy nie właziły na inne rośliny
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Donoszę , że po oprysku mszyca znikła :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Moje zawilce okropnie się rozpanoszyły, zdominowały nawet rosnące koło nich hosty. Mają bardzo silne i ekspansywne rozłogi, ale same w sobie są piękne. Mam białe i dwa odcienie różowych, ale moje mają na razie pąki. I tak bardzo wcześnie w tym roku, bo mnie kojarzą się kwitnące zawilce z początkiem jesieni.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na całe szczęście mszyce czarne nic nie zrobią różom. Na różach są mszyce w kolorze zielonym, a czarne paskudniki lubią też margaretki - ładnie zakwitła Ci Baronesse - kwitnie takimi bukiecikami na szczycie pędu - szkoda tylko że nie pachnie.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Potwierdzam co Gosia napisała...łodygi moich margaretek zabarwiły się na czarno... :wink: na różach nie widziałam takowych mszyc... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki dziewczyny.odpowiem nieco pózniej bo mam ograniczony dostęp do kompa, nadal mam z nim problem.

Jestem ogromnie zdenerowowana nie byłam na działce dwa dni, ale wcześniej zauważyłam ze z rybkami coś jest nie tak, jedna padła a dziś wszystkie, dziwi mnie tylko ta plama w oczku jakby to ropa, olej, benzyna ;:98 z nerwów nawet komórka nie chciała robić fotek, jedziemy oczyścić oczko, ale rybek to pewnie już nie będę chciała
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Skąd ta ropa się wzięła w oczku Aneczko? Nie ma co się dziwić że rybki nie przeżyły takiego zanieczyszczenia.
Opisz nam szybko co się porobiło? Trzymam kciuki by wszystko było dobrze ;:167 ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesiu głowimy się co się stało, nie możliwe żeby ktoś wlazł, podeptane byłyby rośliny, byłby jakiś znak, nic nie widać jeszcze jak oczyścimy oczko może tam coś znajdziemy, a jeszcze coś może ważnego rybki M wrzucił do wody w wiaderku pływały, ale jedna jeszcze jakoś dychała potem poszła na dno i tam leżała, nie wypłynęła, powinno być jeszcze dwie rybki w oczku ciekawe na wierzchu ich nie było.
M mówi, że coś w powietrzu było :(

nadciąga burza, wskoczyliśmy tylko na działkę: rośliny z oczka wyjęte, jedna tylko fotka biednych rybek i w nogi

Obrazek

żabki skaczą oby tylko nie do wody,
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

tara pisze:M mówi, że coś w powietrzu było
I to z deszczem do zbiornika wpadło :shock: Toż to musiało by być ogromne zanieczyszczenie . Aż wierzyć się nie chce.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”