Wandy ogródek pod dębami, część 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kamykkamyk2
500p
500p
Od: 26 gru 2010, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wandy ogródek pod dębami, część 2

Post »

Dzisiaj zamiast wiosennych zdjęć z ogródka pokażę aktualną wiosnę panującą w moim domu. Storczyki, widząc słoneczko, "rozprostowały kości" i z lubością pławią się w jego promieniach.
Miło popatrzeć na te roślinki, bo pogoda na dworze póki co to jest do kitu, jak nie duże mrozy kilka dni temu, to z kolei od wczoraj śnieg pada. :cry:
Ekstra pomysł z tymi wiadrami. ;:138
Pozdrawiam kamyk

Ogród kamyka
Awatar użytkownika
Anya
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 gru 2006, o 14:54

Post »

wanda7 pisze: Anya, ja bym się bała jeszcze wysadzać hosty do gruntu. Zapowiadają ciężkie mrozy. Bardzo mnie ucieszyła twoja propozycja iryskowa. I jeśli pozwolisz, to jesienią się przypomnę :D Mam w zwiazku z tym pytanie. Widzę, że u ciebie rosną na obrzeżu hosty, a rzędem za nimi irysy. I jednym, i drugim to bardzo odpowiada. Ale jak to możliwe? Przeciez one mają inne wymagania, zarówno co do gleby, jak i stanowiska. Czyżby te wszystkie porady ogrodnicze były zwykłymi przesądami :?:

JolaGraj, no właśnie [potwierdzasz opinię na temat tej hosty White Feather. Mnie już na zdjęciu w katalogu wydawała się jakaś delikatna i jakby nierzeczywista. Choć tak bardzo oryginalna, nie miałam do niej zaufania. :wink:
Chyba faktycznie niezbyt dobrze zrobiłam, ale trudno. Siedzi w ziemi i już! U nas silniejszych mrozów były tylko dwie doby, teraz jest na plusie, więc jestem dobrej myśli.
Co do połączenia host i irysów, to radzą sobie dobrze. U mnie wszędzie hosty nieźle rosną, nawet tam gdzie jest dość sucha ziemia. Może dlatego, że nocą jest bardzo obfita rosa i rośliny pobierają wodę również liśćmi. Z kolei irysom przepuszczalna ziemia bardzo służy. Nie pamiętam, abym kiedykolwiek specjalnie podlewała hosty, zawsze są w dobrej formie. Radzą sobie w suszy zaskakująco dobrze.
Jeśli chodzi o cień, to na tych rabatach z irysami i funkiami jest świetlisty półcień. Pełne słońce jest tam tylko po godz. 16-tej (latem), więc liści funkii nie przypieka, a irysom spokojnie ta ilość światła wystarcza.

Wando, koniecznie przypomnij mi o irysach na jesieni. Zwykle zapisuję, ale czasem gdzieś się taka karteczka zagubi :oops:

Joli bardzo dziękuję za rady odnośnie uprawy White Feather :D Sama jestem ciekawa, czy sobie z nią poradzę :?:

Oooo, widzę sporą kolekcję storczyków! Jaki cudny widok ;:63 Okno z krainy marzeń. Gratuluję!
Pozdrawiam, Anna
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jejku, Wanda, ale u Ciebie...storczykowo ;-) No coś pięknego...a mój jeden jedyny, po zawiązaniu dużej liczby pączków zakwitł, ale wszystkie kwiaty jakby schną, wiotczeją...nie wiem, co mu jest?
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

No tak...nie wiem, jakim cudem umknęła mi druga część Twojego ogrodu. Teraz siedzę, czytam, podziwiam, wzdycham, a robota oczywiście poszła w kąt. Mnie jest cudownie ;:226 oby moja rodzinka była tego samego zdania ;:224
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ale ślicznoty u ciebie ;:138 co jeden to ładniejszy.Moje niestety odpoczywają
no i te witrażyki w oknie ;:63
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

WANDZIU ,fotki markera w moim wątku . :wit
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Czarujesz nas Wandziu tymi storczykami. Fajnie, że uformowała Ci się taka kolejka chętnych do zajęcia miejsca na parapecie :D .
Rewelacyjny pomysł. Wisząca kolejka storczyków koszykowych :uszy
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Śliczne okienka ;:138 Bardzo ciekawy pomysł ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Wandziu , szydełkowe robótki i storczyki , śliczne okna.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Leszczyno, dzięki za uznanie ;:196

Krysad, Krysiu muszę przyznać, że nigdy tych ozdób nie prałam i myślę, że chyba nie ma takiej możliwości. One się zresztą nie brudzą. Nie wiszą tu cały rok, tylko co pewien czas je zmieniam, zależnie od pory roku. Niedługo mam zamiar powiesić ozdoby wiosenne i wielkanocne.

Kamyku, nie ma co narzekać na pogodę. I tak dobrze, że nie ma u nas tych zapowiadanych ciężkich mrozów. Chociaż faktycznie na dworzu jest okropnie i człowiek szybko chowa się w domowym cieple, wśród kwiatków doniczkowych.

Anya, dziękuję za pochwałę moich storczyków. Trochę się ich u mnie zebrało, kilkadziesiąt. Ale gdy oglądam twoje orchidarium lub ogród, to u mnie już nic nie wydaje się fajne ani ilościowo bogate. Twoje hosty rosnące ramię w ramię łamią jednak wszelkie zasady opisywane w podręcznikach. TYm bardziej podziwiam ich zgodną współpracę. ;:19

100krotko Masz ten jeden jedyny storczyk, więc nie dziwię się, że tak bardzo się przejmujesz tym uschnięciem pączków. Czasem nie wiadomo o co chodzi takiemu storczykowi. U mnie parę dni temu też tak z jednym było, chociaż stoi obok kilku innych, którym nic złego się nie dzieje.

Heliofitko, właśnie się dziwiłam, że nie odwiedzałaś mnie w tym watku, tylko wyłącznie w doniczkowym. Ale uznałam, że po prostu w tamtym lepiej się czujesz. :)

Kasik, Roma,Tacca, Asiu ;:167
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Witam .
Cieszę się że odnalazłem Twój ogród pod dębami po mojej dłuższej nieobecności na FORUM .
Pozachwycałem się pięknymi storczykami ,gratuluje ;:138
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

wanda7 pisze:Heliofitko, właśnie się dziwiłam, że nie odwiedzałaś mnie w tym watku, tylko wyłącznie w doniczkowym. Ale uznałam, że po prostu w tamtym lepiej się czujesz. :)
Wandziu przyzwyczaiłam się, że na końcu wątku jest zazwyczaj napis...zapraszam tutaj. Klikam sobie wtedy na napis i już chadzam w kolejnej części. U Ciebie nie ma, więc pomyślałam sobie, że widocznie z otwarciem nowego wątku poczekasz, aż do wiosny i nawet nie przyszło mi do głowy, aby spojrzeć na linki w podpisie :oops: Jak mogłaś pomyśleć, że opuściłam Czesława :twisted: Ja potrzebuję przestrzeni i świeżego powietrza, a nawet największy dom tego mi nie zapewni. Mam prośbę, kiedy otworzysz kolejny wątek (u Ciebie idzie to ekspresowo), a mnie jeszcze w nim nie będzie, to proszę o lekkiego kuksańca. Może wtedy obudzę sie z zimowego letargu ;:3
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

SŁUCHAJCIE....... nasza Wandeczka, ozdoby traktuje jako jednorazowe.
Ona ma takie tempo, jak się znudzą lub przybrudzą pozbywa się ich i dzierga następne ;:7 ;:7
Kto za NIĄ nadąży ;:88
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Witajcie weekendowo moim mili goście ;:167 i częstujcie się świeżutkimi muffinkami

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

No nie, jeszcze nic nie jadłam,a tu takie pyszności,że ślina po brodzie mi leci.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”