Moje kaktusy fera64

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Moje kaktusy fera64

Post »

Obydwu było by szkoda, ale Marnier-lapostollei jest obłędna :wink: Mam nadzieję, że longimamma się pozbiera ;:333
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Kasiu.
Fajne masz roślinki :D
Szkoda że jedna poległa, ale takie są koleje losu inne czekają już pewnie u drzwi.
Awatar użytkownika
fera64
500p
500p
Od: 5 sty 2011, o 08:15

Post »

Witam,

Jestem bardzo bardzo bardzo złą hodowczynią :oops: , moje kaktusy dopiero 1 maja wyszły z piwnicy prosto do inspektu, pojawiła się ofiara - adromischus cooperi się zasuszył na amen, ale nic dziwnego, skoro tak długo zimowały. Wszystkie jak na razie raz podlane, stoją sobie pod ścianą przykryte firanką, większość już się napiła, pojawiły się nowe odrosty, jeden ma kwiaty, reszcie nie przyglądałam się jakoś bardzo dokładnie, ale nie liczę na wiele, bo nie oczyściłam z zasuszonych resztek żadnego z nich.

Za dużo się dzieje i brakło czasu dla kaktusów, mam nadzieję, ze nie będą się gniewać, a w nagrodę zrobię im po zimową sesję :)
Dostały bardzo dobre miejsce, słońce od rana do wieczora niemalże. Tylko niech już świeci! ;:3

Zgubiłam karteczki z podpisami grrrr. ;:14
Fanka Mammillarii :) Pozdrawiam Kasia.
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23

Post »

Fajnie, że do Nas wróciłaś :) Teraz czekamy na zdjęcia :wink:
Mnie też się udało zasuszyć na śmierć 2 kaktusy, a zimowałem je krócej od Ciebie. Selekcja naturalna :)
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
fera64
500p
500p

Post »

Tak czasem bywa, były bardzo małe i wrzuciłam je chyba na zbyt głęboką wodę. W dwóch jeszcze nie przesadzonych od zakupu znalazłam wełnowce, zapowiada się nie ciekawie. Jeden też ma jakąś rdzawą powłokę na sobie. Nie obejdzie się bez wiosennego oprysku najwidoczniej :?

Przynajmniej jeden kwitnie, ale przez brak słońca nie może się rozwinąć, a zdjęcia na pewno będą :)
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23

Post »

Hej, hej co taka cisza zapadła? :) Tutaj niby powrót i znowu zniknęłaś... :(
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
fera64
500p
500p

Post »

Nie mam niestety internetu.

Na dzień dzisiejszy większość mammillarii ma pąki kwiatowe, jednak nie mogą się rozwinąć ze względu na brak słońca. Na śląsku non stop pada, jest szaro i ponuro. Najprawdopodobniej wszystkie przeniosę na parapet, boję się o możliwe przymrozki.
Te z wełnowcami odseparowałam i jak na razie mają kwarantannę.

Frithia pulchra trochę podupadła na zdrowiu i wyglądzie, jednak niezmordowanie zawiązuje nowe macki, nie wiem czy w tym roku zakwitnie. Gratis w formie Scilla violacea, trochę urosła, nawet zakwitła i wypuściła 2 nowe cebulki. Niestety nie dostąpiła zaszczytu przesadzenia z doniczki w której ją dostałam (bodaj 4x4 albo mniejsza)

Większość kaktusów ledwo mieści się w doniczkach. Nie mam czasu, ba - nawet nie mam gdzie kupić doniczek by je posadzić. Te dostępne na allegro są zdecydowanie za drogie, a w grę wchodzą tylko kwadratowe. Ale dla chcącego nic trudnego :)

Czekam na okres, gdzie większość miesiąca będzie przeznaczony na odpoczynek to się nimi zajmę i sprawię im zasłużoną sesję zdjęciową. Jak na razie 3/4 praca i 1/4 sen ;)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02

Post »

fera64 pisze: Najprawdopodobniej wszystkie przeniosę na parapet, boję się o możliwe przymrozki.
Chyba żartujesz, jakie przymrozki. :idea: Jest zimno, ale ich już przynajmniej do września nie będzie.
Awatar użytkownika
fera64
500p
500p

Post »

U mnie od tygodnia są 4 stopnie w nocy. ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”