Ogród Piotra-

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Piotra-

Post »

Piotrze wielkie gratulacje - małe dziecko w rodzinie to zawsze wielka radość a stryj to prawie jak ojciec.
Gdyby kłącza dalii zbytnio podeschły to można je moczyć nawet kilka dni w wodzie - poziom tak do połowy lub 2/3 nawet.
Niedawno moczyłam 2 dni swoje karłowe - jeszcze nigdy tak mi nie wyschły. Długa i ciepła jesień wpłynęła na zmianę warunków w piwnicy. Po 2 dniach wyjęłam aby lekko obeschły i kolejne moczenie tak do godziny w letniej wodzie ze środkiem przeciw chorobom grzybowym tak na wszelki wypadek. Karłowe troszkę podpędzam w doniczkach.

Mieczyki tez uwielbiam i wróciły do mnie po 2 letniej przerwie.Faktycznie ich gama kolorystyczna jest wielka ale kompozycje z nich trudne do realizacji. Nigdy nie sadzę w rzędach tylko gnazdowo - średnica tak do 50 cm i więcej bo dużo lepiej się prezentują i można lekko kolorystykę dopasować.
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p
Od: 28 gru 2010, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam:) Mam chwilkę czasu, więc odrobinę nadrabiam. od tygodnia walczę w ogrodzie frontowym. Oto jak przebiegały prace:

Wykopanie fundamentów pod mur -
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oszalowanie i wylanie fundamentu- udało mi się pozbyć trochę gruzu :)

Obrazek

No i... dorzucenie 3 ton ziemi uprawnej :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p

Post »

Pod murem od strony sąsiada zdecydowałem się posadzić żywopłot formowany z żywotnika zachodniego odmiany 'Brabant" - wszystkim zapewne dobrze znany. Udało mi się fajnie kupić w dobrej cenie w jednej z największych sieci marketów typu dom i ogród- nazwa na "O". Były w balocie- dlatego dobra cena - i jedyny moment w roku w którym można takie sadzić :) Kupiłem je już wcześniej- chciałem sam się nimi zajmować- odpowiednio namoczyć i chronić przed mrozem :) Odmiana idealna do formowania i w dodatku dobrze rośnie w półcieniu. Zależy mi na szybkim zasłonięciu ściany - nie będę jej malować- szkoda zachodu. Widoczny bluszcz zostanie z czasem usunięty :) W sobotę posadziłem :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W tym tygodniu mam nadzieję, że powstanie już mur. To zależy od mojego murarza- ja ograniczyłem się do osobistego wylania fundamentu :) W reszcie mogę pomóc, ale samemu - za długo by to trwało :). Mur jak na projekcie- wysokość ok 2,30 z furtką. Już się nie mogę doczekać ;-)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No i jak tam mur? Stoi?
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p

Post »

Jutro działamy :)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to czekamy na relację
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p

Post »

Hej. No niestety prace się opóźniają- przedwczoraj mój majster nie mógł, a dzisiaj pada ;-( Szkoda- ale z drugiej strony nadrobiłem w ogrodzie :) Sprawy porządkowe, rozrzucenie kompostu itp. Więc w sumie dobrze ;-) Czas nie jest stracony.
Generalnie mam ostatnio sporo czasu- zapomniałem się pochwalić, że rzuciłem dotychczasową prace - posadę urzędniczą i zdecydowałem się spróbować założyć własną firmę- projektowanie, zakładanie, pielęgnacja terenów zieleni :) Zobaczymy. W tym roku kończę policealne technikum architektury krajobrazu- więc jakoś mi się to układa ostatnio w tym kierunku. Jestem dobrej myśli. Obecnie czekam na rozpatrzenie wniosku o przyznanie dotacji z Urzędu Pracy. Zobaczymy:-) Na razie żyje z dystrybucji robionych przez moją matkę najlepszych pierogów w województwie i prac ogrodniczych "dla przyjaciół".
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzymam kciuki i podziwiam odwagę.
Ja nie mogę się zdecydowac na coś takiego.
A chętnie też bym rzuciła pracę za biurkiem.
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p

Post »

Witajcie. No więc mur stoi :) Jestem bardzo zadowolony! W poniedziałek tynkowanie, później furtka i na końcu- brama. Mi się efekt podoba :) Na razie zdjęcia z "placu budowy" - obecny stan- obrzutka betonowa pod tynk :-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- 14 kwi 2012, o 21:42 --

Budynek z boku, za murem zostanie rozebrany!

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p

Post »

Na ścianie od strony ogrodu docelowo ma się znaleźć wodotrysk ścienny. O tu mniej więcej :

Obrazek

Zastanawiam się - nad stojącym lub wiszącym. W każdym razie to mi chodzi po głowie :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p

Post »

A oto zdjęcia głównej rabaty różanej. Ujęcia kiepskie, ale skoro już zrobiłem to wstawię :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po przekwitnięciu narcyzów, całość wyściółkuję korą :)
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Piotrze,widzę że róże ładnie Ci przezimowały.Chyba tylko niektóre trzeba jeszcze przyciąć,bo widać jeszcze suche badylki.A mur z bramką i wodotrysk będzie super.Tak naprawdę nie potrafiłabym wybrać,wszystkie ładne ale chyba ten drugi,chociaż bardziej pasuje do muru z cegły ,tak jak widać.Bramka by pasowała z kutego żelaza. :lol:
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Ależ ciekawie będzie to wyglądało w efekcie końcowym! czekam z niecierpliwością, bo sama chciałabym może kiedyś coś takiego wyczarować.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Piotrze świetna relacja z placu budowy.
Czy już zdecydowałeś który wodotrysk będzie wisiał na tej ścianie ?
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p

Post »

Hej. No jeszcze nie wiem. Zastanawiam się, choć mam czas- kupię go zima lub jesienią. Szkoda mi teraz kasy, wolę zrobić bramę .
Dzisiaj byłem w markecie i nie umiałem się powstrzymać :

Obrazek

Po tynkowaniu ( miało być dzisiaj- ale padało) zaczynam je moczyć i sadzić. Chyba już czas :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”