Ogród Piotra-
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Piotra-
Piotrze wielkie gratulacje - małe dziecko w rodzinie to zawsze wielka radość a stryj to prawie jak ojciec.
Gdyby kłącza dalii zbytnio podeschły to można je moczyć nawet kilka dni w wodzie - poziom tak do połowy lub 2/3 nawet.
Niedawno moczyłam 2 dni swoje karłowe - jeszcze nigdy tak mi nie wyschły. Długa i ciepła jesień wpłynęła na zmianę warunków w piwnicy. Po 2 dniach wyjęłam aby lekko obeschły i kolejne moczenie tak do godziny w letniej wodzie ze środkiem przeciw chorobom grzybowym tak na wszelki wypadek. Karłowe troszkę podpędzam w doniczkach.
Mieczyki tez uwielbiam i wróciły do mnie po 2 letniej przerwie.Faktycznie ich gama kolorystyczna jest wielka ale kompozycje z nich trudne do realizacji. Nigdy nie sadzę w rzędach tylko gnazdowo - średnica tak do 50 cm i więcej bo dużo lepiej się prezentują i można lekko kolorystykę dopasować.
Gdyby kłącza dalii zbytnio podeschły to można je moczyć nawet kilka dni w wodzie - poziom tak do połowy lub 2/3 nawet.
Niedawno moczyłam 2 dni swoje karłowe - jeszcze nigdy tak mi nie wyschły. Długa i ciepła jesień wpłynęła na zmianę warunków w piwnicy. Po 2 dniach wyjęłam aby lekko obeschły i kolejne moczenie tak do godziny w letniej wodzie ze środkiem przeciw chorobom grzybowym tak na wszelki wypadek. Karłowe troszkę podpędzam w doniczkach.
Mieczyki tez uwielbiam i wróciły do mnie po 2 letniej przerwie.Faktycznie ich gama kolorystyczna jest wielka ale kompozycje z nich trudne do realizacji. Nigdy nie sadzę w rzędach tylko gnazdowo - średnica tak do 50 cm i więcej bo dużo lepiej się prezentują i można lekko kolorystykę dopasować.
- Piotr-Sz
- 200p
- Od: 28 gru 2010, o 12:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Piotr-Sz
- 200p
Pod murem od strony sąsiada zdecydowałem się posadzić żywopłot formowany z żywotnika zachodniego odmiany 'Brabant" - wszystkim zapewne dobrze znany. Udało mi się fajnie kupić w dobrej cenie w jednej z największych sieci marketów typu dom i ogród- nazwa na "O". Były w balocie- dlatego dobra cena - i jedyny moment w roku w którym można takie sadzić
Kupiłem je już wcześniej- chciałem sam się nimi zajmować- odpowiednio namoczyć i chronić przed mrozem
Odmiana idealna do formowania i w dodatku dobrze rośnie w półcieniu. Zależy mi na szybkim zasłonięciu ściany - nie będę jej malować- szkoda zachodu. Widoczny bluszcz zostanie z czasem usunięty
W sobotę posadziłem 

W tym tygodniu mam nadzieję, że powstanie już mur. To zależy od mojego murarza- ja ograniczyłem się do osobistego wylania fundamentu
W reszcie mogę pomóc, ale samemu - za długo by to trwało
. Mur jak na projekcie- wysokość ok 2,30 z furtką. Już się nie mogę doczekać ;-)

W tym tygodniu mam nadzieję, że powstanie już mur. To zależy od mojego murarza- ja ograniczyłem się do osobistego wylania fundamentu

- Piotr-Sz
- 200p
Hej. No niestety prace się opóźniają- przedwczoraj mój majster nie mógł, a dzisiaj pada ;-( Szkoda- ale z drugiej strony nadrobiłem w ogrodzie
Sprawy porządkowe, rozrzucenie kompostu itp. Więc w sumie dobrze ;-) Czas nie jest stracony.
Generalnie mam ostatnio sporo czasu- zapomniałem się pochwalić, że rzuciłem dotychczasową prace - posadę urzędniczą i zdecydowałem się spróbować założyć własną firmę- projektowanie, zakładanie, pielęgnacja terenów zieleni
Zobaczymy. W tym roku kończę policealne technikum architektury krajobrazu- więc jakoś mi się to układa ostatnio w tym kierunku. Jestem dobrej myśli. Obecnie czekam na rozpatrzenie wniosku o przyznanie dotacji z Urzędu Pracy. Zobaczymy:-) Na razie żyje z dystrybucji robionych przez moją matkę najlepszych pierogów w województwie i prac ogrodniczych "dla przyjaciół".

Generalnie mam ostatnio sporo czasu- zapomniałem się pochwalić, że rzuciłem dotychczasową prace - posadę urzędniczą i zdecydowałem się spróbować założyć własną firmę- projektowanie, zakładanie, pielęgnacja terenów zieleni

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trzymam kciuki i podziwiam odwagę.
Ja nie mogę się zdecydowac na coś takiego.
A chętnie też bym rzuciła pracę za biurkiem.
Ja nie mogę się zdecydowac na coś takiego.
A chętnie też bym rzuciła pracę za biurkiem.
- Piotr-Sz
- 200p
- Piotr-Sz
- 200p
- Piotr-Sz
- 200p
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Piotrze,widzę że róże ładnie Ci przezimowały.Chyba tylko niektóre trzeba jeszcze przyciąć,bo widać jeszcze suche badylki.A mur z bramką i wodotrysk będzie super.Tak naprawdę nie potrafiłabym wybrać,wszystkie ładne ale chyba ten drugi,chociaż bardziej pasuje do muru z cegły ,tak jak widać.Bramka by pasowała z kutego żelaza. 

Ależ ciekawie będzie to wyglądało w efekcie końcowym! czekam z niecierpliwością, bo sama chciałabym może kiedyś coś takiego wyczarować.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Piotrze świetna relacja z placu budowy.
Czy już zdecydowałeś który wodotrysk będzie wisiał na tej ścianie ?
Czy już zdecydowałeś który wodotrysk będzie wisiał na tej ścianie ?
- Piotr-Sz
- 200p