Ogród kamyka
Re: Ogród kamyka
Normalnie szalejesz .., ale dla mnie to bomba
Będziesz coś dosadzał do tego wrzosowiska ? Widzę tam trawy i kosodrzewinę. Tak już zostanie ?

- kamykkamyk2
- 500p
- Od: 26 gru 2010, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
KDanuta - dzięki
malgocha1960 - Gosiu wióry są ładne , ale boję się żeby wiatr ich nie porozwiewał
Steasi - Poziomeczki na szczęście nie pomarzły, bo u mnie nie było minusowej temperatury, najniżej to wczoraj było 0*C. Ja wszędzie najpierw sypię wióry lub trociny, bo mam je praktycznie za darmo, a na wierzch daję trochę kory, wtedy nie rozwiewa wiórów, a koszty ściółkowania są mniejsze...
e-genia - dzięki
Mutari - Marcin przypatrz się dokładniej..., a może zdjęcia są słabej jakości (mam marny aparat)..
Patrząc na pierwsze zdjęcie wrzosowiska to rosną począwszy od ogrodzenia od lewej strony: aronia (2szt.), sosna zwyczajna (tylko po przejściach trochę, ale się przyjęła), za konarem borówka amerykańska (4szt. tylko malutkie są i prawie bez liści jeszcze),
po środku wrzosy i azalia, trawka, koło konara żarnowiec (przyniesiony z okolicy lasu, zobaczymy czy się przyjmie?), kosodrzewina, wrzośce, azalia, trawy (2 szt.), i znowu wrzosy. Tak to mniej więcej wygląda...
ulkimi - dzięki

malgocha1960 - Gosiu wióry są ładne , ale boję się żeby wiatr ich nie porozwiewał

Steasi - Poziomeczki na szczęście nie pomarzły, bo u mnie nie było minusowej temperatury, najniżej to wczoraj było 0*C. Ja wszędzie najpierw sypię wióry lub trociny, bo mam je praktycznie za darmo, a na wierzch daję trochę kory, wtedy nie rozwiewa wiórów, a koszty ściółkowania są mniejsze...

e-genia - dzięki

Mutari - Marcin przypatrz się dokładniej..., a może zdjęcia są słabej jakości (mam marny aparat)..

Patrząc na pierwsze zdjęcie wrzosowiska to rosną począwszy od ogrodzenia od lewej strony: aronia (2szt.), sosna zwyczajna (tylko po przejściach trochę, ale się przyjęła), za konarem borówka amerykańska (4szt. tylko malutkie są i prawie bez liści jeszcze),
po środku wrzosy i azalia, trawka, koło konara żarnowiec (przyniesiony z okolicy lasu, zobaczymy czy się przyjmie?), kosodrzewina, wrzośce, azalia, trawy (2 szt.), i znowu wrzosy. Tak to mniej więcej wygląda...

ulkimi - dzięki

Radek dopiero teraz jak mi to napisałeś, to bardziej się przyjrzałem :P Azalię wylukałem i chyba sosnę (to te patyki ?) Ale skoro się przyjęła , to szybko odbije
na ciemnej korze ciężko zobaczyć niskie rośliny i to jeszcze bez liści. Ale jak ruszą, to będzie co podziwiać 

- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ślicznie sie prezentuje Twoje wrzosowisko . Teraz może bardziej mi sie podoba niż jak zasypiesz je korą . Te wióry dodają uroku a jak wrzosy zaczną kwitnąć to dopiero będzie pięknie
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Kamyku widzę, że u Ciebie podobnie jak w moim ogródku z trawnika pozostają kręte ścieżki pomiędzy rabatami

- evikc
- 500p
- Od: 18 lis 2010, o 00:22
Forum to kopalnia "chciejstw" i pomysłów. pozwól, że zgapię od ciebie ściółkowanie trocinami lub wiórami a potem korą. Świetny pomysł.
- elila
- 1000p
- Od: 24 kwie 2009, o 20:05
- Kontakt:
Ale piękne wrzosowisko!!! Świetny pomysł i świetne wykonanie! Super wyglądają wrzosy na jasnym tle.

- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Nie no w sumie fajny pomysł. To cieplutko miałeś- u mnie dochodziło do -5.. No i truskawki mają po kwiatach, dlatego się pytałam o Twoje maleństwo bo w sumie ta sama rodzinka 

- agatka123
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
Świetna ta rabata wrzosowa . Ale będzie pięknie jak zakwitną 

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Kamyku rabata wrzosowa obsypana wiórami wygląda pięknie i tak estetycznie, ale czy wióry nie przekompostowane nie zaszkodzą roślinom?
My używamy do sadzenia wrzosowatych takich ciemnych, przekompostowanych.
Agrest bardzo apetycznie wygląda, pomimo, że nie dojrzały, moje ciągle łapią mączniaka.
My używamy do sadzenia wrzosowatych takich ciemnych, przekompostowanych.
Agrest bardzo apetycznie wygląda, pomimo, że nie dojrzały, moje ciągle łapią mączniaka.

- kamykkamyk2
- 500p
- Od: 26 gru 2010, o 08:57
JAKUCH - wiem, wiem, że wióry ładnie wyglądają, ale przysypane korą wrzosowisko, będzie wyglądało bardziej naturalnie.
AGNES - tylko gdzie niegdzie ubywa trawnika, poza tym będę miał trochę metrów trawnika, tam gdzie mam szambo ekologiczne
evikc - ależ proszę bardzo
elila - dzięki
Steasi - cieszę się że nie było mrozów, bo z córą lubimy podskubywać te poziomeczki ...
agatka123 - też nie mogę się doczekać, na razie wszystko jest solidnie przycięte, ale myślę że na jesieni będzie ładnie..
Tajka - myślę że będzie wszystko w porządku, już tak robiłem w kilku miejscach ogrodu. Ja używam wiórów lub trocin tylko do ściółkowania, nie dają pod rośliny.
I kilka wczorajszych fotek:

Uploaded with ImageShack.us

AGNES - tylko gdzie niegdzie ubywa trawnika, poza tym będę miał trochę metrów trawnika, tam gdzie mam szambo ekologiczne

evikc - ależ proszę bardzo

elila - dzięki

Steasi - cieszę się że nie było mrozów, bo z córą lubimy podskubywać te poziomeczki ...

agatka123 - też nie mogę się doczekać, na razie wszystko jest solidnie przycięte, ale myślę że na jesieni będzie ładnie..

Tajka - myślę że będzie wszystko w porządku, już tak robiłem w kilku miejscach ogrodu. Ja używam wiórów lub trocin tylko do ściółkowania, nie dają pod rośliny.

I kilka wczorajszych fotek:

- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
Łał! Szczęka mi opadła! Poszedłeś jak burza Kamyku!
Widzę, że lepszy jest układ, gdy to żona nie przepada za pracami ogrodowymi.
U mnie jest na odwrót.
Piękny jest już Twój ogród!
O włókninie na posianej trawie mam nadzieję będę pamiętać, bo to dobry sposób.
A wrzosy i wrzośce już sobie odpuszczę, skoro tak lubią przemarzać.
Kurcze - niby Polska nie taka duża a jednak jak różne ma klimaty. ;)
Korzeń na skalniaku niesamowicie wygląda - jak jakiś prehistoryczny stwór.

Widzę, że lepszy jest układ, gdy to żona nie przepada za pracami ogrodowymi.
U mnie jest na odwrót.

Piękny jest już Twój ogród!
O włókninie na posianej trawie mam nadzieję będę pamiętać, bo to dobry sposób.
A wrzosy i wrzośce już sobie odpuszczę, skoro tak lubią przemarzać.
Kurcze - niby Polska nie taka duża a jednak jak różne ma klimaty. ;)
Korzeń na skalniaku niesamowicie wygląda - jak jakiś prehistoryczny stwór.

Pozdrawiam serdecznie
-
- 500p
- Od: 1 lut 2011, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Noooo
garnuszek z zawartością - cudna sprawa
.
Powiedz Kamyczku czy dziurki odpływowe robiłeś w garnuszki czy nie

Powiedz Kamyczku czy dziurki odpływowe robiłeś w garnuszki czy nie