Kwiatowe rozmaitości Heliofitki

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiatowe rozmaitości Heliofitki

Post »

Grażynko moje drzewka szczęścia, też jakieś skąpe ;:98 ale zaciekawiłaś mnie swoim "wieloodcieniowym" różowym, pełnym kalanchoe. Oczywiście, że możemy zrobić wymiankę. Myślę nawet, że to wskazane. Przecież wiosna tuż, tuż ;:224 Mój zamiokulkas, tak szybko obrasta w listki, że nawet nie przyszło mi do głowy, aby go rozmnożyć, nie mniej na wiosnę mogę spróbować, a nóż coś z tego wyjdzie ;:196

Witaj Wandziu :D słyszałam, że jeżeli wsadzimy zamiokulkas do wąskiej doniczki to rośnie do góry, natomiast w obszernej rozrasta się na boki. Może coś w tym jest, bo mój na starcie dostał trochę za dużą, ale co ja zrobię, że bardzo spodobała mi się :oops:

Martusiu nie ma co się czarować, ale pędzone w warunkach domowych kalanchoe, nigdy nie będzie takie, jak przyniesione prosto z kwiaciarni ;:108 cały sztab dba o to, aby rośliny były małe, zwarte i obficie kwitły, a u nas w domu kwiatek idzie na żywioł :;230 kiedy moje kalanchoe przybiera zbyt duże rozmiary, a łodygi zaczynają ogołacać się od dołu (zasychają i opadają liście), nie pozostaje mi nic innego, jak je podzielić. Całe szczęście, że z ukorzenianiem nie ma problemu :D roślina, którą w tej chwili posiadam, była wiosną przycięta na jeża. Ukorzenione gałązki powędrowały do nowych domków, a ja zostałam z...kikutem ;:224 jak widać ładnie rozrosła się, no i oczywiście kwitła ;:196

Anitko kalanchoe jak większość roślin, po kwitnieniu zaczyna rosnąć. Powinnaś cieszyć się, że wypuszcza nowe liście, bo to znaczy, że mu u Ciebie dobrze i, że zagęści się, czyli będzie miało więcej kwiatów, a potem...więcej sadzonek ;:224

Beatko ;:196 nie mam zielonego pojęcia, dlaczego kalanchoe Ci nie rośnie i nie kwitnie. Ja nie mam żadnych problemów z tą rośliną. Miałam jeszcze odmianę o różowych pojedynczych kwiatach. Tego lata była wielkości pelargonii i podobnie jak ona była obsypana kwiatami. Niestety zabierała zbyt dużo miejsca i...musiała ustąpić miejsca bardziej szlachetnym kwiatom :;230

Kasiu, Renatko miło mi, że wpadłyście do mnie i, że podobają się Wam moje zielone roślinki ;:196
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

...Iwonko ;:196 no nie mam drzewka szczęścia ...ale jest inne hmmm czy To szczęście :;230
...mam teraz zadanie szukać w oknach ;:108
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Iwonko nie utknęłam na pierwszej stronie ale i dzisiaj zagapiłam się na te grudniki strasznie dają po oczach ale bardzo wesoło nastrajają tymi kolorkami.
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Iwonko
Piękna kolekcja gruboszów ;:138
Kalanchoe ma śliczny, taki delikatny kolorek :P
Ja też wolę odmiany pełne :wink:
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję Iwonko za cały wywód o domowej hodowli kalanchoe ;:196 Po Twoich słowach to chętniej zajmę się tym, które posiadam ;:7
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Iwonko moje wieloodcieniowe kalanchoe jak i reszta jeszcze nie kwitły mi teraz,dopiero powoli się szykują do kwitnienia jak zakwitnie to na pewno wstawię u siebie foto i będziesz mogła zobaczyc czy Ci się podoba.Mam jeszcze czerwone i pomarańczowe niestety pojedyncze.Żółto-pomarańczowe i blado różowe pełne zmarzły bo nie zdążyłam zabrac z ogrodu przed przymrozkiem :(
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Misiu wystarczy jeden listek, a wkrótce będziesz cieszyć się nową roślinką. Jeżeli nigdzie nie wypatrzysz drzewka szczęścia, to nie martw się...będziemy skubać moje :D

Jolu dlatego mam sporo kwitnących roślin ;:108 dzięki nim łatwiej przeżyć jesienną szarugę i zimową wszechobecną biel, a później to już tylko orgia kolorów...w moim ogrodzie :;230

Wioletko pełne kwiaty kalanchoe przypominają różyczki. Wystarczy, że rozkwitnie tylko kilka, a już mamy wrażenie bogactwa ;:224 natomiast pojedyncze kwiaty czasami nikną wśród ogromnych, błyszczących liści, dlatego musi być ich zdecydowanie więcej, aby były ozdobą :D natomiast jezeli chodzi o kolorek...uwielbiam zmienność wśród kwiatów, najpierw zielone, limonkowe...potem bieleją płatki, a środek robi się blado różowy ;:167 ech...teraz wiesz, dlaczego od lat mam tą samą odmianę :D

Martusiu kalanchoe nie jest drogim kwiatkiem i dlatego najczęściej traktowane jest jako jednoroczne. O wiele łatwiej jest kupić nową roślinę, a na dodatek za każdym razem możemy fundnąć sobie nowy kolorek :heja o ile sama uprawa jest prosta, to jednak uciążliwa. Czasami mam wrażenie, że kalanchoe ciągle gdzieś się spieszy: wypuszcza szybciutko korzonki, zaraz potem listeczki, rośnie jak na drożdżach, kwitnie dosyć długo...i znowu trzeba go dzielić. Większość z nas lubi jednak mniej absorbujące rośliny :D

Grażynko jestem częstym gościem w Twoim wątku, więc na pewno zauważę kwitnące kalanchoe ;:108 mam nadzieje, że nastapi to wkrótce, bo słowo "wieloodcieniowe" wywołało u mnie lekkie podniecenie ;:224

pozdrawiam wszystkich cieplutko, życząc słonecznego, miłego dnia ;:196
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Iwonko, gruboszek to nie jedyna roślinka, którą z sympatią wspominam z dzieciństwa.
Ale do niego mam sentyment, bo to pierwszy kwiatek, jakiego w swoim życiu wyhodowałam od maleńkiej szczepki do dużego
drzewka. :D
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu moje pierwsze roślinki, to były cytrusy ;:108 w tamtych czasach pojawiały się dwa razy do roku i za każdym razem z uporem maniaka upychałam pestki do wszystkich możliwych doniczek :;230 Niestety nie doczekałam się ani cytryn, ani mandarynek...więc znowu czekałam na święta i zapach pomarańczy ;:152
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iwonko :wit
mówisz,że teraz można ukorzenić kalanchoe?Moja wygląda tak jak twoja,ale była różowa,a kwiaty twojej..piękne,takie pełne ;:138
a to moje drzewko szczęścia

Obrazek

myślę,że muszę go trochę obstrzyc,co ty na to,no i przesadzić ,ale chyba lepiej poczekać do wiosny :oops:
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu gruboszek dorodny, ale "fryzjer" jak najbardziej konieczny ;:224 tutaj masz świetny wątek jak uformować grubosza, sama do niego zaglądam :D

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... it=grubosz

jeżeli chodzi o kalanchoe, to nie ma żadnych problemów z ukorzenianiem. Wystarczy szklanka wody. Ja czasami (zimą) odcinam tylko 2 gałązki i wkładam do wody, gdyby nie daj ...coś się nie udało, to zawsze mam jeszcze z czego rozmnożyć :oops: ;:196
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko ile ty masz tych kwiatów :shock: ;:138 Mnie się mażą storczyki ale nie mam ani jednego :;230 Boję się że bym nie umiała się nimi opiekować.
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Elu piękny grubosz ;:138 ;:138 taki dorodny,
Gosiu hodowla storczyków nie jest taka trudna.
pozdrawiam
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu miałam jednego storczyka, ale nadgorliwa byłam i go po prostu utopiłam :D z tego co piszą dziewczyny, to znowu nie są takie trudne w uprawie (podstawowe odmiany) Myślę, że najlepiej przekonać się o tym na własnej skórze. Kup sobie jakiegoś phalaenopsisa, a potem zdasz mi relację :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Gosiu, Iwonko ona naprawdę nie są wymagające i z reguły giną z przelania :D ale polecam serdecznie bo są cuuudowne ;:224
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”