Róże Jowity
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Róże Jowity
Amelko, jak Ci się sprawuje Souvenir du Dr. Jamain. Czy jest zdrowy i ma nowe kwiaty ?
Jestem ciekawa, zrobię w weekend zdjecia swojemu.

majko, mój doktorek ma się ok, wyrastają mu nowe pędy i jest zdrowy; myślę, że się szykuje do jesiennego kwitnięcia, bo na razie pąków nie widaćmajka411 pisze:Amelko, jak Ci się sprawuje Souvenir du Dr. Jamain. Czy jest zdrowy i ma nowe kwiaty ?
U nas ostatnio często pada. Różom to nie służy
Ale niektóre radzą sobie - póki co, jak mogą.
Oto mój kochany Grahamek, który podźwignął się z zimowego upadku i swoim kwieciem zachwyca mnie coraz bardziej:

Pierre de Ronsard

Joseph Klimeš

Big Purple - zaskakuje mnie, że tak szybko rośnie i ma tyle pięknych kwiatów, choć mam ją dopiero pierwszy sezon ( jej kolor naprawdę "daje po oczach"):

róża Casanowa, mimo nazwy ma w sobie wiele wdzięku - bardzo ją lubię

Mr Lincoln, cudowny zapach i kwiat

widoczek

Oto mój kochany Grahamek, który podźwignął się z zimowego upadku i swoim kwieciem zachwyca mnie coraz bardziej:

Pierre de Ronsard

Joseph Klimeš

Big Purple - zaskakuje mnie, że tak szybko rośnie i ma tyle pięknych kwiatów, choć mam ją dopiero pierwszy sezon ( jej kolor naprawdę "daje po oczach"):

róża Casanowa, mimo nazwy ma w sobie wiele wdzięku - bardzo ją lubię

Mr Lincoln, cudowny zapach i kwiat

widoczek

miodunka plamista - superowy dodatek do ciemnych różgenowefa pisze:Róże piękne ,a co to za liście takie nakrapiane?

- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
dziękujęamelia35 pisze:tralaluszy pisze:No paź mnie zaskoczył!
to dla Ciebie powtórka![]()

Pozdrawiam - BabajAGA
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Witaj Jowito
Przywiodła mnie do Ciebie Martha ale już wiele razy czytałam Twoje wpisy w innych wątkach.
Kupiłyśmy sobie z Basią-basjak po Marcie i teraz jest problem gdzie ją posadzić bo podobno to Climbing chociaż w Rosarium piszą że dorasta do 2m. Czy możesz mi napisać jak u Ciebie zachowuje się Martha i czy rzeczywiście ma tendencje do wysokości.
Róże masz cudne i właściwie wszystkie bez wyjątków. Chociaż ostatnio coraz częściej wpadam na Souveniry i tam mnie naszło czyby nie uzbierać ich wszystkie bo mam już Souvenir de la Malmaison.
Mam bardzo podobną do Twojej Ingrid Bergmann, czy ona pachnie bo moja to właściwie jest bez zapachu.
Zachwycił mnie jeszcze Alexander McKenzie.

Kupiłyśmy sobie z Basią-basjak po Marcie i teraz jest problem gdzie ją posadzić bo podobno to Climbing chociaż w Rosarium piszą że dorasta do 2m. Czy możesz mi napisać jak u Ciebie zachowuje się Martha i czy rzeczywiście ma tendencje do wysokości.

Róże masz cudne i właściwie wszystkie bez wyjątków. Chociaż ostatnio coraz częściej wpadam na Souveniry i tam mnie naszło czyby nie uzbierać ich wszystkie bo mam już Souvenir de la Malmaison.
Mam bardzo podobną do Twojej Ingrid Bergmann, czy ona pachnie bo moja to właściwie jest bez zapachu.
Zachwycił mnie jeszcze Alexander McKenzie.

Witaj, Majko!
Piękny Twój S.d.Dr.J. Mój ma obecnie urlop od kwitnięcia, za to idzie w szerz i w górę ( zdaję sobie sprawę, że wśród miodunek trudno go dostrzec, dlatego zaznaczyłam obszar, na którym się znajduje):

Odnośnie Twojego zdjęcia - zostaw je - jest bardzo ładne, a ja lubię "doktorka" - czyjkolwiek by on nie był

Witam serdecznieedulkot pisze:Witaj JowitoPrzywiodła mnie do Ciebie Martha ale już wiele razy czytałam Twoje wpisy w innych wątkach.
Kupiłyśmy sobie z Basią-basjak po Marcie i teraz jest problem gdzie ją posadzić bo podobno to Climbing chociaż w Rosarium piszą że dorasta do 2m. Czy możesz mi napisać jak u Ciebie zachowuje się Martha i czy rzeczywiście ma tendencje do wysokości.![]()
Zachwycił mnie jeszcze Alexander McKenzie.![]()
![]()

Martha zachowuje się w tej chwili u mnie jak róża pnąca, tzn. po długim kwitnięciu poszła mocno w górę. W zeszłym roku też tak było. Ale po zimie musiałam ją trochę przyciąć i na początku lata kwitła niesamowicie obficie jako róża krzaczasta, tzn. osiągała wysokość ok. 150 cm.
Z Souvenirów polecam również Souvenir de William Wood - piękny wiśniowy kwiat o cudownym zapachu. Dzisiaj zaczęła ponownie rozkwitać, ale nie miałam ze sobą aparatu. Jutro ją "cyknę", to sama zobaczysz. . Jak znajdę jakiegoś ciekawego souvenira, to Ci dam znać

Alexander M. jest rzeczywiście cudny, ale... Stwierdziłam, że kwiaty kwitnące na pędach jednorocznych i w drugim rzucie - pod koniec lata, są o wiele gorszej jakości, niż te z czerwca. Zajrzyj na fotki, które ostatnio z nimi wstawiłam. Myślę, że im starszy jest krzew A., tym ładniejsze ma kwiaty. Cieszę się, że mój już trochę się zestarzał, bo kończy 2-gi sezon

Serdecznie pozdrawiam i zapraszam ponownie.
- majka411
Amelko przybiegłam,
.
Czekamy na kwiatuszki do zimy daleko.
Ja go dostrzegłam. Twój też taki witalny. Może dlatego, że tak dużo deszczy spadło i one nam tak sobie poczyniaja.Mój ma obecnie urlop od kwitnięcia, za to idzie w szerz i w górę ( zdaję sobie sprawę, że wśród miodunek trudno go dostrzec, dlatego zaznaczyłam obszar, na którym się znajduje):

Czekamy na kwiatuszki do zimy daleko.

-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Dziękuję Jowito za obszerną odpowiedź.
Czyli Marcie trzeba dać dość sporo miejsca do góry, jakąś podporę.
Będę wpadać do Ciebie pooglądać różyczki.

Czyli Marcie trzeba dać dość sporo miejsca do góry, jakąś podporę.
Będę wpadać do Ciebie pooglądać różyczki.

- majka411
Amelko, szukam nazw szałwi może Ty wiesz jak one się nazywają.
Napisałaś u mnie tak cyt "I widzę podobne dodatki - szałwia omączona - piękniuchna, nieprawdaż?" o którą Ci chodziło?
Mam jasną i ciemnoniebieską.

Napisałaś u mnie tak cyt "I widzę podobne dodatki - szałwia omączona - piękniuchna, nieprawdaż?" o którą Ci chodziło?
Mam jasną i ciemnoniebieską.