Baryczkowe Storczyki cz. II

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Baryczkowe Storczyki cz. II

Post »

Kochane, dzięki wielkie za zaglądanie do mnie ;:196 ;:196

elciu- nie masz storczyka, tak jak ja nie mam np. hoi- trudno mieć wszystko, nawet gdyby się chciało. Jednak jeśli wpadnie Ci jakiś storczyk w rączki to się nie wzbraniaj- to dość łątwe w uprawie rośliny. Dziękuję Ci serdecznie za miłe słowa :)

Justynko- też ją bardzo lubię- czasem siadam przy niej i patrzę, patrzę :) Ech, wariactwo :) Dzięki!

Grażynko, miałam podobnie, gdy przez chorobę zaczęłam tracić storczyki- gdzie zajrzałam, to ktoś miał identycznego Phal. jak mój już nieistniejący. Strasznie żal mi było tych utraconych kwitnień, niedoczekanych pędów i gąszczu liści. Dziś już nie myślę o tej stracie, bo później nadeszła gorsza, bardziej nieodwracalna- zmarła moja Babcia i już nic nie będzie takie samo- co tam garstka roślin. Nic to!
Teraz cieszę się z każdego korzonka/listka, jak zupełny nowicjusz, zupełnie zielony w uprawie storczyków. I chyba tak ma być- może to taka lekcja pokory?
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
sama
500p
500p
Od: 28 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kamilko strata bliskiej osoby jest bardzo bolesna - coś o tym wiem
Gratuluję ;:167 i pędzików na storczykach mamy i ślicznych kwitnień :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie wariactwo, to normalne ;) Ja też dziś postawiłam katlejkę na wysokości nosa i wąchałam, wąchałam...chciałam cały zapach z niej wywąchać, ale... się nie udało ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ach, zapomniałam napisać, że nie wiem jak to się dzieje, ale co zajrzę na Mamy parapet to znajdę nowy pędzik! Dziś kolejny się pojawił ma ok. 3 cm, a przedwczoraj go nie było!

Justynko, muszę przyznać, że zazdroszczę Ci tek katlejki, moje, mimo że rosną to jakoś niemrawo- a tak mi się marzy, by zakwitły :)

Moniko
- współczuję- długo się do siebie dochodzi po takiej tragedii, my sobie jakoś radzimy, ale został Dziadek zupełnie uzależniony od Babci- serce się krajało, gdy zaraz po Jej śmierci powtarzał Babci imię i że już Jej nie ma ;(
A wracając do meritum- pędzików coraz więcej, więc i kwitnienia będą :)
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale cieszą te pędziki...to będzie kolorowe lato :tan
parapetowce
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Kamilko, czy to Twoje zaproszenie :)????

Obrazek

Chyba do mnie doszło przypadkowo, pisz na PW, ale będę w domu dopiero w sobotę wieczorem.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale jaja :)

Beatko, napisałam PW. Chyba nieomyłkowo dostałaś to zaproszenie :) Nasi goście dostali zaproszenia na ostatnią sobotę sierpnia :wink:
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00

Post »

Wpisuje się w watek by go nie zgubić, tak jak ostatnim razem :wit
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, dawno tu nie zaglądałam, ale ogólnie niewiele się u mnie dzieje- tzn. czekam na rozwinięcie pąków u Maminych storczyków. Ale to już za kilka dni i Wy zobaczycie :)

Ogólnie to przybyło mi kilka nowości- pozwoliłam sobie kupić 2 kambrie na przecenie w całkiem dobrym stanie, dostałam 2 keiki dend. nobile (różowe i białe), które już po kilku dniach u mnie ostro wzięły się do pracy i przedłużają korzonki; licytuję też z różnym skutkiem storczyki na all. Mam nadzieję, że wkrótce coś ciekawego u mnie zawita :) Marzy mi się zielone cymbidium ;:224

O cymb. właśnie chciałam zapytać- moje stoi na tarasie w osłonce z wodą na dnie (wiadomo, że wody nie dotyka, jest tam kamień :) ) W sumie jest podlewane przez deszcze, gdy trzeba nadmiar wody wylewam lub jeśli przeschnie to podlewam (też deszczówką). Jednak nie wiem za bardzo czy trzymać je raczej na mokro jak falenopsisy, czy lepiej przesuszać jak kambrie? Póki co nie pozwalam, by bardzo przeschło, a korzenie ładnie rosną, nie wiem tylko czy dobrze postępuję ;:88

Oto ono- tak jakby liście ma bardziej zwisające...
Obrazek

Obiecałam już pewien czas temu, że pokażę Wam storczyki, które wywiozłam do pracy Mamy- nie mam chwili, by tam wejść i je sfotografować, ale przecież od czego ma się Rodziców?
Także oto są- moje choruszki z pięknymi kwiatami- "photos by my Mum":)

Jabłkowy- nie widać liści, ale to żadna szkoda...
Obrazek

Obrazek

Malinowy- tutaj już liście widać lepiej, choć najgorsze plamy nie zostały ujęte na fotkach- ogólnie widok marny:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam!
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Jak one mimo wszystko pięknie kwitną ;:180
Co do cymbidium to się nie wypowiem, bo się go wciąż uczę ;:224
Czekam na następne relacje i udane zakupy z al. ;:196
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Kamilko, malinowy jest śliczny, może na nim się jednak choroba zatrzyma? czego oczywiście życzę z całego serca.

PS. Zaproszenie oddałam listonoszowi, dzisiaj z nim rozmawiałam. No niestety narzeczeni zrobili czeski błąd zamiast 73 napisali 37, listonosz tylko przekazał tej pani, że takie zaproszenie było, bo już je wyrzucił. :) A się też uśmiałam, bo wyrzucił w poniedziałek a we wtorek ustalił kto jest odbiorcą :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nowości u Ciebie, Powiadasz? Liczę na fotki ...

Falki mają piękne kwiaty, mimo plam na liściach. Może, choć jeden, zostanie uratowany.

Ja, cymbidium trzymam w budynku jeszcze, bo kwitnie. Ale po kwitnieniu postawione będzie na zewnątrz, namaczane raz w tygodniu.
parapetowce
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

justus27 pisze:[...] Ja, cymbidium trzymam w budynku jeszcze, bo kwitnie. Ale po kwitnieniu postawione będzie na zewnątrz, namaczane raz w tygodniu.
Justynko, właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałam- dzięki za całego serca :)

Beatko, a zastanawiałam się co dalej z tym zaproszeniem. No cóż, młodzi będą musieli wysłać nowe :) Nie wiem czy uda się chorobę zatrzymać, ja te storczyki już spisałam na straty. Trafiły do Mamy, b było mi żal od razu je palić. I to był dobry pomysł, bo kwitną, choć nie pokazują ani jednego nowego listka. Robią małe poruszenie w biurze, bo każdy je zachwala, że piękne, dorodne- gdyby tylko wiedzieli...

Lucynko, dzięki. Póki co poluję :)

A nowości mam takie:

Dwa keiki dendrobium- po lewej białe, drugie różowe od Iwony/Iwonetta
Obrazek

Epikatleja, początkowo miałam z nią problemy, ale wychodzi na prostą, ma nowe koronki i pokazała właśnie psb. Mam ją od Beatki/Beatrice
Obrazek

Obrazek

Pokazywałam Wam wczesną wiosną Phal., którego dostałam do reanimacji, wraz z nim było maleńkie keiki, któremu dałam szansę, nie licząc na wiele. Pisze o tym, bo zakładałam, że za tydzień dwa już obumrze, a tu siedzi w tym sphagnum już trzeci miesiąc- i nic :) Jakieś rady??
Obrazek

Obrazek

A tu jego kolega, trafił do mnie z jednym korzonkiem, posadziłam go do kubeczka po deserze i dopiero zauważyłam, że to jeden jedyny, w którym nie zrobiłam dziurek. Zostawiłam go tak i oto jest- trzeci miesiąc w naczynku bez dziur i jaki efekt :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz pierwsze letnie kwitnienie- wiadomo, że nie moje- tylko Mamy :wink: Fioletowy z b-ronki, jest u nas już z półtora roku, może dwa (musiałabym w spis zajrzeć, czy przewertować moje wątki) i kwitnie każdej wiosny i jesieni- wart tych kilkunastu złotych :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hoho....lubię takie wieści ;)
Nowości - zdrowiutkie, niech keiczki rosną w siłę ;:108

O epikatlejce i je uprawie mogę napisać tylko tyle, że nie lubi południowego słońca.

Falek - przepiękny, to chyba multiflower jest ;:224
parapetowce
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p
Od: 23 cze 2011, o 13:39

Post »

Witaj :wit Zawitałaś u mnie , więc i ja postanowiłem zabawić u Ciebie. Bardzo podobają mi się twoje reanimowane falenopsiski i małe dendrobia ( urzekała mnie ich zdrowa zieleń :D ). Kolekcja piękna i oczywiście piękne kwitnienia :D

PS: Trzymam mocno kciuki za reanimka który siedzi w sphagnum ;:108
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”