Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Balkon Lokiego
Loki ty masz gumowy ten balkon chyba
Kolor łubinu powalający .Bardzo fajna dalia igiełkowa

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
@ Kogra ? Współczuję strat. Co do łubinu ? niebieski kwitnie od niedawna, więc na nasionka jeszcze za wcześnie, ale ten biały z tego co widzę ma już pierwszy, malutki strączek.
@ Andrzejek ? Etam gumowy. Po prostu uwielbiam kwiaty.
I teraz już się pomiędzy nimi na balkonie muszę przeciskać, ROTFL!
Poza tym ? czas na porcję fotek, w rolach głównych występują łubiny jednoroczne z dwóch różnych gatunków, wilec purpurowy, nemezja, powojniki Sunset oraz The President, a także fioletowy mak polny, który wyjątkowo mi się spodobał.

A teraz ? specjalnie dla Kogry ? fotki poglądowe mojego pierwszego balkonu...

?oraz drugiego :

Pozdrawiam serdecznie wszystkich miłych gości.
LOKI
@ Andrzejek ? Etam gumowy. Po prostu uwielbiam kwiaty.

Poza tym ? czas na porcję fotek, w rolach głównych występują łubiny jednoroczne z dwóch różnych gatunków, wilec purpurowy, nemezja, powojniki Sunset oraz The President, a także fioletowy mak polny, który wyjątkowo mi się spodobał.

A teraz ? specjalnie dla Kogry ? fotki poglądowe mojego pierwszego balkonu...

?oraz drugiego :

Pozdrawiam serdecznie wszystkich miłych gości.
LOKI
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Loki, łoł, piękne balkony, chyba widać je z daleka
a te sąsiedzkie na wprost straszą pustką.
Szkoda że nie wszyscy kochają kwiaty

Szkoda że nie wszyscy kochają kwiaty

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- bystrzanka
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
Ale rower jeszcze nie został przerobiony na stojak pod donice 

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wielkie dzięki
Loki.
Twój balkon wygląda jak oaza na pustyni.
Wszędzie gołe balkony a tylko twój ukwiecony jak łąka.
Łubin niebieski mnie powalił, krzaczor na pół balkonu niemal.
Oj zbieraj nasionka, zbieraj, bo warto mieć takie rzadkie okazy.
Szkoda, że nie jesteś sąsiadem bo przylazłabym z
na pogaduchy posiedzieć z wami na balkonie. 

Twój balkon wygląda jak oaza na pustyni.
Wszędzie gołe balkony a tylko twój ukwiecony jak łąka.
Łubin niebieski mnie powalił, krzaczor na pół balkonu niemal.

Oj zbieraj nasionka, zbieraj, bo warto mieć takie rzadkie okazy.
Szkoda, że nie jesteś sąsiadem bo przylazłabym z

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Locutus
- Kontakt:
@ Abeille ? Ano widać je z daleka, nie da się zaprzeczyć.
Natomiast co do sąsiadów ? ba! Nie tylko że nie wszyscy lubią kwiaty, są też i tacy, którzy ich wręcz nienawidzą. Ostatnio było zebranie właścicieli mieszkań i niektórzy strasznie protestowali przeciwko roślinom. Bo wiadomo ? jak się ma rośliny, to czasem się zdarzy, że się trochę je przeleje i woda spływa z balkonu. A to straszne, złe, niedobre i rzekomo niszczy niedawno remontowaną fasadę.
@ Bystrzanka ? Niewiele mu brakuje. Powietrza w dętkach nie ma już wcale i tak sobie stoi ku ozdobie...
@ Kogra ? Dzięki. Łubin niebieski to nie jeden krzaczor, ale kilka. W dodatku z dwóch różnych gatunków ? te jaśniejsze to kupione we Francji bliżej nieokreślone łubiny mieszańcowe, a te ciemniejsze to kupione w Polsce łubiny letnie (Lupinus hartwegii). Co do nasion ? a po co je zbierać, jak to w każdym sklepie ogrodniczym można kupić? :-P No chyba, że Ty chcesz ? to pozbieram. ;-)
No a z sąsiedzkich pogaduch niestety nic nie wyjdzie z przyczyn obiektywnych. No chyba, że będziesz przejazdem we Francji ? to wtedy moglibyśmy się spotkać. Na razie z forum miałem okazję poznać tylko Abeille ? i trzeba będzie pomyśleć o rewizycie (tylko najpierw muszę mieszkanie wysprzątać, bo ? wstyd się przyznać ? ostatnio od ładnych paru tygodni zupełnie na to nie mieliśmy sił ani czasu z Żoną).
Pozdrawiam!
LOKI

@ Bystrzanka ? Niewiele mu brakuje. Powietrza w dętkach nie ma już wcale i tak sobie stoi ku ozdobie...

@ Kogra ? Dzięki. Łubin niebieski to nie jeden krzaczor, ale kilka. W dodatku z dwóch różnych gatunków ? te jaśniejsze to kupione we Francji bliżej nieokreślone łubiny mieszańcowe, a te ciemniejsze to kupione w Polsce łubiny letnie (Lupinus hartwegii). Co do nasion ? a po co je zbierać, jak to w każdym sklepie ogrodniczym można kupić? :-P No chyba, że Ty chcesz ? to pozbieram. ;-)
No a z sąsiedzkich pogaduch niestety nic nie wyjdzie z przyczyn obiektywnych. No chyba, że będziesz przejazdem we Francji ? to wtedy moglibyśmy się spotkać. Na razie z forum miałem okazję poznać tylko Abeille ? i trzeba będzie pomyśleć o rewizycie (tylko najpierw muszę mieszkanie wysprzątać, bo ? wstyd się przyznać ? ostatnio od ładnych paru tygodni zupełnie na to nie mieliśmy sił ani czasu z Żoną).
Pozdrawiam!
LOKI
- kogra
- Przyjaciel Forum
Loki przyznam, że nie rozumiem takich ludzi.
Człowiek który nie lubi bliskiego kontaktu z naturą to dla mnie nie człowiek, ale pół cyborga.
Taki co to tylko do pracy i do baru chodzi i żyje jak maszyna z zegarkiem w ręku.
A mógłbyś zebrać dla mnie te nasionka ?
Człowiek który nie lubi bliskiego kontaktu z naturą to dla mnie nie człowiek, ale pół cyborga.
Taki co to tylko do pracy i do baru chodzi i żyje jak maszyna z zegarkiem w ręku.
A mógłbyś zebrać dla mnie te nasionka ?

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Niesamowite ileż to cudownych roślin masz na balkonie 

- Locutus
- Kontakt:
@ Kogra ? Ja też ich nie pojmuję. No ale cóż, jak to śpiewali muzycy z Lady Pank, ?Ludzie są i nie będą nigdy lepsi?. ;-)
Co do nasionek ? jeśli tylko się zawiążą, nie zeżre ich wcześniej jakiś przędziorek i do tego uda mi się je prawidłowo zebrać i wysuszyć ? nie ma sprawy. A które konkretnie odmiany najbardziej Cię interesują?
@ Haszka ? Dzięki!
A teraz czas na kolejną porcję fotek. Trzy fotki maków, jedna nemezja o dosyć oryginalnym kolorze, różowo-czerwona lewkonia i kolejny łubin.

Pozdrawiam !
LOKI
Co do nasionek ? jeśli tylko się zawiążą, nie zeżre ich wcześniej jakiś przędziorek i do tego uda mi się je prawidłowo zebrać i wysuszyć ? nie ma sprawy. A które konkretnie odmiany najbardziej Cię interesują?
@ Haszka ? Dzięki!
A teraz czas na kolejną porcję fotek. Trzy fotki maków, jedna nemezja o dosyć oryginalnym kolorze, różowo-czerwona lewkonia i kolejny łubin.

Pozdrawiam !
LOKI
- kogra
- Przyjaciel Forum
Gdybyś mógł z tego białego i błękitnego łubinu, bo one mnie najbardziej kręcą.
Nawet mi się przyśniły nocą.
Czy to normalne ?......
Nawet mi się przyśniły nocą.
Czy to normalne ?......

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Locutus
- Kontakt:
@ Kogra ? nie ma sprawy. O ile tylko uda mi się nasiona zebrać, to będziesz je miała.
Co do snów ? tak, to chyba normalne. Mnie się dzisiaj przyśniła Abeille, a także słonecznik o dwumetrowej średnicy kwiatu i jakiś mikroskopijny groszek o nienaturalnie bogatej gamie barw.
Poza tym ? po paskudnym, deszczowym, chłodnym i bardzo wietrznym czerwcu przyszło iście saharyjskie lato. Wczoraj było trzydzieści stopni ? i spaliło mi kwiaty zawilców ? a na dzisiaj zapowiadają ? bagatela ? 37°C w cieniu. Lekki stan podgorączkowy, cholera... Jak zawsze podlewam rośliny balkonowe raz dziennie, wieczorem, tak dzisiaj z rana wypadłem w szlafroku z konewką na balkon i wszystko obficie popodlewałem ? z nadzieją, że przetrwają te tropiki.
Pozdrawiam!
LOKI
Co do snów ? tak, to chyba normalne. Mnie się dzisiaj przyśniła Abeille, a także słonecznik o dwumetrowej średnicy kwiatu i jakiś mikroskopijny groszek o nienaturalnie bogatej gamie barw.

Poza tym ? po paskudnym, deszczowym, chłodnym i bardzo wietrznym czerwcu przyszło iście saharyjskie lato. Wczoraj było trzydzieści stopni ? i spaliło mi kwiaty zawilców ? a na dzisiaj zapowiadają ? bagatela ? 37°C w cieniu. Lekki stan podgorączkowy, cholera... Jak zawsze podlewam rośliny balkonowe raz dziennie, wieczorem, tak dzisiaj z rana wypadłem w szlafroku z konewką na balkon i wszystko obficie popodlewałem ? z nadzieją, że przetrwają te tropiki.
Pozdrawiam!
LOKI
- kogra
- Przyjaciel Forum

No to fajny sen miałeś.
U mnie taki upał ma być w środę, tzn 31 stopni zapowiadali.
To też jak dla mnie stanowczo za dużo.
Nic to....będziemy leżeć odłogiem.....

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Locutus
- Kontakt:
37°C to zdecydowanie za dużo? Ja generalnie źle znoszę upały, gdy słupek na termometrze dobija do 27°C i wyżej to już czuję się kiepsko, a 37°C w cieniu to mi się jeszcze w życiu nie zdarzyło doświadczyć. Zawsze musi być ten pierwszy raz. Było strasznie. A dziś ma być niewiele lepiej ? w nocy temperatura spadła do... 26°C, nad ranem przeszła burza, więc jeszcze minimalnie się ochłodziło (do 24°C bodajże), a teraz znowu rośnie. I ponoć ma dobić do 35°C... RATUNKU!!!
No nic... Dorzucam jeszcze parę fotek zrobionych z prawdziwym poświęceniem ? gdy wróciłem z balkonu, moje ubranie można było wyżymać. Trzy cudne maki, pojedyncza lewkonia, kroplik niemalże bez kropek i jeszcze jedna nemezja.

Pozdrawiam!
LOKI
No nic... Dorzucam jeszcze parę fotek zrobionych z prawdziwym poświęceniem ? gdy wróciłem z balkonu, moje ubranie można było wyżymać. Trzy cudne maki, pojedyncza lewkonia, kroplik niemalże bez kropek i jeszcze jedna nemezja.

Pozdrawiam!
LOKI
- kogra
- Przyjaciel Forum
Wyrazy współczucia........że tak powiem.
Ja wysiadam przy 30 stopniach na tyle, że wtedy tylko leżak do cienia i zimną wodę do miski na moczenie stóp.
Jak na ten upał to twoje roślinki zniosły go dzielnie.
U mnie cały dzień pochmurny i całe 22 stopnie, czyli było OK.

Ja wysiadam przy 30 stopniach na tyle, że wtedy tylko leżak do cienia i zimną wodę do miski na moczenie stóp.
Jak na ten upał to twoje roślinki zniosły go dzielnie.

U mnie cały dzień pochmurny i całe 22 stopnie, czyli było OK.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Locutus
- Kontakt:
No? Nie wszystkie rośliny dzielnie zniosły ten upał. To znaczy żadna nie padła, ale za to zawilcom spaliło wszystkie kwiaty, które były rozwinięte, a i jedynej dalii Mignon (z nasion), która na razie zakwitła, odpadły płatki.
No i nie ma się co dziwić. Jeśli w cieniu było 37°C, to ja wolę się nie zastanawiać, ile było w pełnym słońcu.
Pozdrawiam!
LOKI
No i nie ma się co dziwić. Jeśli w cieniu było 37°C, to ja wolę się nie zastanawiać, ile było w pełnym słońcu.
Pozdrawiam!
LOKI