Ogródkowe rozmaitości cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.3

Post »

Pięknie to wszystko wygląda :shock: tyle kwiecia.
Ze szczawikami to ja walczę od początku, jak one się szybko rozłażą!

Gaura przecudna, pierwszy raz widzę. Mówisz, że bezproblemowa i długo kwitnie. Wpisuję na listę. A jak się rozrasta, dla efektu trzeba kupić więcej sadzonek czy można podzielić po pierwszym sezonie?

Wstyd się przyznać ale zapomniałam nazwy połowy roślin co od ciebie dostałam. Czy dostałam też anagalisa?Cudny jest! a listowie mi przypomina te roślinki, których nie pamiętam nazwy :oops:
Jaka jest szansa na parę gałązek clematisa Rubromarginata? wygląda przednio, a jeszcze mówisz że pachnie ;:167 ;:167
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki Asiulo ;:196 ,a szczawiki wkopuję zawsze na wiosnę ,a przed zimą muszę wykopać ,bo nie zimuja u nas,a u Ciebie cały czas w ziemi... :?: Fakt ,że cebulka mateczna tworzy wiele malutkich dzieciaczków,ale gdy jesienią je wykopuję ,to małe wyrzucam ... :wink:
Wydaję mi się ,ze Sadzonki gaury Ci dawałam...bo mnóstwo się jej wysiało...ona rośnie w kępie,nie rozłazi sie ,i przypomina storczyk :D Mogę zostawić parę sadzonek w ziemi,nie będę jej plewiła... :wink:
Nie pamiętam... dawałam Anagalisa,czy nie... ;:223 ,ale liście na fotce to nie od niego,ale od Asariny,która dosyć słabo z kwitnieniem,jeszcze ani jednego kwiatka... :roll:
Oczywiście jeżeli chcesz,to dostaniesz szczepki Rubromarginaty ,ale nie wiem jak z jej ukorzenianiem..
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

O rety, talerzowy Cholmondeley jeszcze kwitnie :shock: Z tym JP II nie pocieszyłaś mnie - paskudny ten uwiąd. Dziś mocno podlewałam, jutro podleję jakimś świństwem.
Nelu- pokazowy ogród, słowo daję, że jestem nieustannie pod wrażeniem masy i wigoru Twoich roślin. Po wizycie u Ciebie ciągle o jakiejś roślince coś podczytać muszę :D Dziś "przerabiałam" Gaurę :wink: Założyłam zeszycik z napisem kupić koniecznie.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izka aż się :oops: mimo ,że nastolatka ,to zapomniane znaczenie... :lol:
Chyba będę miała więcej gaury samowysianej,to mogę poświęcić doniczkę i ziemię uniwersalną... :wink: i będziesz miała sadzonkę ,albo nawet 5,6...zależy ile znajdę w gąszczu :;230
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Nie plew Nelu, nie plew. Zachowaj ciutkę :D
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Ooo, masz Polkę :shock: A gdzie upolowałaś?

Nie wiem, co się dzieję z moją Purpureą Pleną, bo mam ją od lat i od jakiegoś czasu robi się z roku na rok coraz mniejsza :oops: W tym to nawet nie kwitnie...
Przesadzić na lepsze miejsce, co myslisz?
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izka załatwione...plewić nie będę gaury... :D
Walentynko Polkę dwa lata temu kupiłam dosyć zmarnowaną w pobliskiej szkółce ,i może dlatego u mnie co sezon ma tylko parę kwiatów i dwie gałązki... ale i z tych się cieszę :D
Dziwne z Twoja Pleną ,że Ci nie rośnie ,może nornice ją podgryzły ,albo kopałaś coś w bliskiej odległości i korzeń został uszkodzony...,wcześniej mówiłaś ,że wielka woda Cię nie ominęła ,może nadmiar wody jej zaszkodził i korzenie pogniły.Myślę ,że najlepiej będzie ją wykopać ,obejrzeć korzenie ,pomoczyć w roztworze miedzianu ,obciąć całkowicie i w inne miejsce wkopać.Specjalistką od chorób roślinnych nie jestem ,znam tylko podstawowe,ale Viticelle ponoć nie zapadają na choroby ...to chyba może być tylko uszkodzenie korzeni.
Ważne jest jeszcze pH gleby ,one lubią ziemię wapienną ,ja co roku na wiosnę podsypuję pod każdy garść wapna nawozowego... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

NELU nawet nie wiedziałam ,że Plena lubi wapienne podłoze . Będe musiała jej podsypać skorupek zmielonych . Wczoraj zauwazyłam ,że już zastartowała i wypuszcza nowe listki :tan . Takie pojedyncze płatki na różach też wyglądają ślicznie . Niewiedziałam ,że Gaura tak slicznie wygląda
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu wszystkie powojniki lubią wapienne gleby,lub neutralne,nie znosi kwaśnych.
Róże min.o pojedynczych płatkach mają to do siebie ,że na okrągło są kwiaty...cieszę się ,że Ci się podobają ;:196
Nie są one zbyt popularne na Forum,Ballerinę polecam ,kwitnie do przymrozków,a układ kwiatów podobny jest do floksów,które za niedługo u mnie będą kwitły ;:138
Gaura biała mi nie przemarza ,jest godna polecenia między różami,trochę je zacienia od prażącego słońca :D

wspomniana Ballerina
Obrazek

Oleandry i słońce to dla nich wymarzony klimat

Obrazek

Pełny ,pachnący też już otwiera coraz więcej kwiatów

Obrazek
Agapant i Krokosmia pozytywnie mnie zaskoczyły,w drugim roku kwitną ;:138
Obrazek

Obrazek

cud natury konstrukcji budowy kwiatu...czarnuszka tutaj z dalia ciemnolistną Fascination

Obrazek

I jeszcze piękne lśniące dzwonki Clematisa integrifolia ,czyli bylinowego Rooguchi

Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Jak to jest-u Ciebie czarnuszka już rozkwitła a ja czekam na jej kwiaty z utęsknieniem.Wyjadę i nie zob aczę tego poletka niebieskości.Oleander pełny ,różowy ładnie by pasował do mojego białego też pachnącego.
Zaczyna kwitnienie Twoja lantana-chyba jej dobrze u mnie.Jutro kupię podstawkę bo już nie mogę słuchać tych Twoich wyrzutów ,że męczę roślinę. :D
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

mysle o Polce.......... czarnuszka nawet nie wiedziałam, że jest taka dekoracyjna posiałam ja na jesieni i są efekty,
podoba mi sie ten bylinowy powojnik, a ten mój Clematis mandshurica - potrafi zaskoczyć nawet osiągając do 4 m
u mnie jest trzeci sezon w tym roku całkowicie ścięty bo latam i szukam dla niego miejsca, oby teraz już na stałe ;:224 Oleander naprawdę jest piękny jeden tylko dla mnie szkopuł na zimę do domku.............
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

NELU wiesz ,że chyba masz rację co do tej niebieskiej roślinki ,że to żmijowiec . Cekawe czy można zebrać z niego nasionka . Będę go bacznie obserwować gdyż bardzo mi się podoba i jest dekoracyjny i 100 razy lepszy niż ogórecznik
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

Niedawno kupiłam różową gaurę :D Czy ona się bardzo rozrasta?
Ciekawy kolor ma Lavender Pinocchio. Czy on duzy rośnie?
Nelu, oj bardzo chciałabym zobaczyć Twój ogród na żywo, ale z Krakowa do Pszczyny to chyba daleko. :roll:
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Nelu róża cudowna :D
Olki ful wypas przepiękne :shock:
Agapant niebieski, zazdraszczam, ja przez te pomyłki dwa białe :(
no i zapałałam chęcią :;230 posiadania Rooguchi
śliczne ma te dzwoneczki ;:138
:wit
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anka to kwestia paru dni ,a Twój szpaler czarnuszek oślepi Cię niebieskością... :lol: Mam nadzieję ,że lantana już na podstawce chłepcze wodę... :;230
Taruś Polkę polecam ,ma bardzo duże kwiaty i jest zdrowym krzakiem...Mnie też wzeszły jesienne siewki ,ale dodatkowo jeszcze dosiałam na wiosnę ,one zawiązują tyle nasion ,że obdarowałam Ankę... :D
Z tego co wiem ,to Twój clematis co roku ma być ścinany do ziemi,także bardzo dobrze czyniłaś... :uszy
Oleandry są wielkie ,ale mam przynajmniej namiastkę klimatów śródziemnomorskich... :wink:

Jadziu żmijowiec jest prześliczny,bardzo mi się podoba ,zazwyczaj polne kwiaty mają więcej liści niż kwiatów ,tutaj jest odwrotnie.Nasiona na pewno można zebrać,albo sam się rozsieje ,jak ogórecznik... :lol:

Marysiu Gaura rośnie w kępie,także nie jest inwazyjna...Zauważyłam ,że gaury gorzej kwitną w tym roku,to ich trzeci sezon,pzryczyna albo tkwi w suszy i parzącym słońcu,albo one tak mają ...i trzeba pozwolić nowym siewkom rosnąć,a nie plewić...(bardzo się rozsiewa)
Lavender Pinocchio dorasta do 1,2 m ,nie jest duży,sadzony wiosną...Na razie jego kwiaty takie sobie,ale poczekam do przyszłego roku ,kupowałam ją w niemieckiej szkółce za niemałe pieniądze ,razem z jej córą Cafe,która jeszcze kwiatu nie miała... :wink:
Marysiu jeżeli będziesz w Krakowie to serdecznie zapraszam ,do Pszczyny autostradą to 1,5 godz. :D

Dzięki Dzidziu, ;:196 nie masz co zazdrościć ,bo Twoje białe Agapanty są przepiękne :uszy
Jeśli chęci są ...to do zakupu tuż ,tuż.. :wink:

No to trochę czarnuszek
Obrazek

Obrazek

kwiaty hosty szarej olbrzymiej

Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”