Jabłoń dyskusje ogólne
-
- 200p
- Od: 26 mar 2015, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jabłoń dyskusje ogólne
Pytanie mam do was drodzy użytkownicy. Jak to się liczy że drzewo będzie owocowało? Od daty posadzenia czy od daty szczepienia?
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Możesz i tak i tak. Tylko przykładowo jak założysz oczko na półmetrowej podkładce jabłoni to w zależności od odmiany ale pewnie że 3 lata to minimum. Jak późną zimą doszczepisz zraz to w tym samym roku masz pęd na którym w kolejnym roku już będą owoce.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Drodzy,
posadziłem młode jabłonie, obecnie się budzą i wypuszczają liście, jednak końcówki młodych przyrostów, pierwszych liścieni stają się czarne u końca, zapychają. Dzieje się tak na większości. Na dwu była mszyca przed tygodniem więc ja zwalczyłem. Obecnie zauważyłem małe nitki pajeczyny czy to może być przedziorek? Zabieg zrobiłem, ale nie jestem pewny czy to właściwą przyczyna...
posadziłem młode jabłonie, obecnie się budzą i wypuszczają liście, jednak końcówki młodych przyrostów, pierwszych liścieni stają się czarne u końca, zapychają. Dzieje się tak na większości. Na dwu była mszyca przed tygodniem więc ja zwalczyłem. Obecnie zauważyłem małe nitki pajeczyny czy to może być przedziorek? Zabieg zrobiłem, ale nie jestem pewny czy to właściwą przyczyna...
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
Jeśli młode jabłonki to może po prostu efekty przymrozków. U mnie jest podobnie.
najlepiej wrzuć zdjęcia tych jabłonek. To może być wszystko i nic — zaczynajac od zarazy ogniowej po choroby grzybowe. Z opisu ciężko cos pomoc.
Dziś wieczorem postaram się więc dodać zdjęcia. Z cech szczególnych liście na końcach są jakby przypalone, czarne. Czy to aby na pewno przymrozek może sprawić takie zmiany? Podobne zauważyłem również na pojawiających się listkach dzikiej gruszy, którą szczepiłem, więc być może.
- Baltazar
- 500p
Z tego co piszesz w dalszym ciągu oceniam na może nawet lokalny przymrozek. Zdjęcia by dużo pomogły.
- PITer890
- 100p
- Od: 7 sty 2023, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pozwolę sobie dopytać doświadczonego Koleżeństwa:
czy załączone zdjęcie wskazuje na obecność mączniaka? Czy coś innego się tu przyplątało?
Dodam, że pacjentka to młodziutka, 2-letnia, choć całkiem ładnie kwitnąca Malinówka Oberlandzka. Niestety moje doświadczenie z jabłoniami jest nieco mniejsze niż małe, zatem będę wdzięczny za pomoc w postawieniu diagnozy, a może i zaplanowaniu kuracji
P.

czy załączone zdjęcie wskazuje na obecność mączniaka? Czy coś innego się tu przyplątało?
Dodam, że pacjentka to młodziutka, 2-letnia, choć całkiem ładnie kwitnąca Malinówka Oberlandzka. Niestety moje doświadczenie z jabłoniami jest nieco mniejsze niż małe, zatem będę wdzięczny za pomoc w postawieniu diagnozy, a może i zaplanowaniu kuracji
P.

-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trzymajcie kciuki żeby kwiatki Jonathana z którego usunąłem dziś pręciki nie zmarzły w nocy 

- Baltazar
- 500p
Mogę dowiedzieć się po co usunąłeś pręciki?
-
Jonathan ma zdolność do częściowego samozapylenia, a tego nie chcę, gdyż chcę użyć pyłku innej odmiany do zapylenia. Dlatego proszę wszystkich o trzymanie kciuków 

- Baltazar
- 500p
Ciekawie. To trzymam kciuki. U mnie też rośnie samosiejka ale najbliżej jej właśnie do Jonatana. Owoce świetne choć średnich rozmiarów. Kwiaty są aktualnie w samym środku rozkwitania. Dzisiejsza noc najgorsza. Może dadzą radę. 

- Baltazar
- 500p
W samym Rzeszowie tak.. moje drzewo rośnie kilkanaście kilometrów od Rzeszowa. Ale jakby nie patrzeć mam do porównania okolice Krosna i zawsze było tam chłodniej o jakieś 2-3 stopnie niż w Rzeszowie. Zobaczymy co będzie w nocy. Mam też nadzieję, że to ostatnie zagrożenie przymrozków tej wiosny a później już idziemy po owoce.
-
Jabłuszka z Jonathana po ośmiu miesiącach od zbiorów w całkiem niezłej kondycji trochę podwiędnięte, trzymane w komórce pod schodami w ok 10*, już wiecie czemu nasi sadownicy tak kochają idareda? ( Jonathan x Wagener)