Mój świat - Tamaryszek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek

Post »

Aby w pogodnym nastroju zacząć Nowy Rok , chcę pokazać kwiaty z mojego ogrodu.

Jak wspominałam , początki mojej kariery ogrodniczej były typowe ? trawnik i trochę iglaków. Kwiatów nie było W OGÓLE . No, pelargonie w doniczkach...
Potem zaczęło się coś pojawiać bez żadnej koncepcji , przypadkowo...Tyle czasu zmarnowane...
Niedawno ?zobaczyłam? wizję swojego wymarzonego ogrodu i powolutku zaczęłam to realizować.

W kwestii kwiatów ma być tak ( bo na razie, w porównaniu z Waszymi ogrodami, jest ich malutko...)
- generalnie przeważać ma zielony... ( Gertrude Jekyll powiedziała, że ludzie zapominają, że zielony to też kolor...). Dużo iglaków, liściastych krzewów i bylin ozdobnych z liści
- te nasadzenia ożywiać mają plamy kwiatów ( min. po 5 sztuk)
- kwiaty - tak , jak pozostałe rośliny w ogrodzie, mają być ?swojskie?
- przeważają odcienie ŻÓŁCI i POMARAŃCZU
- gdzieniegdzie kropla ciepłej czerwieni
- oraz BIEL ( nie tylko w Białym Ogrodzie )

Trzymam się konsekwentnie tego planu, kupując rośliny.

Ale ? są jakieś stare nasadzenia , których szkoda mi wywalić ( np. fioletowa trzykrotka ? może ktoś chce?? ), czy lila bodziszki.

Ale ? w Białym Ogrodzie, zgodnie z Waszymi sugestiami , pojawi się kolor ( kropla niebieskiego ) dla podkreślenia bieli.

Dlaczego żółć i pomarańcz ?? Lubię je , to barwy radości i słońca, ożywczy powiew, przypływ energii. Uśmiech . Ciepło .
A biel ? Jest fascynująca...wyrafinowana...delikatna...

Jakie kwiaty rosną w moim ogrodzie ? W większych ilościach - liliowce ( jak dotychczas stare odmiany ), lilie ? dopiero zaczynam, chcę ich mieć mnóstwo, hortensje ( na razie głównie krzewiaste i pnące ).

Zacznę od żółtych...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeśli ktoś nie lubi tego koloru, chyba przez to nie przebrnie...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MICHALSKA ? Witam Cię serdecznie w moim ogrodzie ! I dziękuję za miłe słowa! Jeśli masz działkę tak długo, na pewno masz też duże doświadczenie ogrodnicze. Mam nadzieję,że będziesz się dzielić z nami swoją wiedzą. Pytaj też śmiało ! Wszyscy tu ciągle się uczymy i korzystamy nawzajem ze swoich doświadczeń i pomysłów.

MINISMOK ? witaj Minismoku ! Cieszę się z Twoich odwiedzin, i że Ci się u mnie podoba ! Zaglądaj częściej, zapraszam.
A mahonia rośnie ok. 10 lat, przez większość z tego czasu w ogóle nie pielęgnowana. Co rok ładnie kwitnie. Wiosną muszę ją trochę przyciąć, bo włazi na ścieżkę.

DODAD ? dziękuję ,Doroto, za dobre słowo ! Czytałaś, że ten zakątek powstał tego lata ? Jest młodziutki. I mam nadzieję, że , jak wszystko w ogrodzie , wypięknieje z czasem , pewnie za 2-3 lata....

FELA ? Felu , mam zdjęcia z Het Loo i Keukenhof . Z małych przydomowych, niestety , nie, a szkoda, bo bardzo mi się podobały. Wkleję innym razem zdjęcia zrobione w Holandii (kilka wkleiłam u Krzyśka 86 ).
Traweczka z tego zdjęcia ma może miesiąc, świeżo posadzona. Zabiegi pielęgnacyjne zaczną się od wiosny, bo igły sosnowe na pewno jej dobrze nie zrobią...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Właśnie dlatego tak pięknie się prezentują u Ciebie kwiaty, ponieważ mają doskonałą oprawę bogatej zieleni. Bardzo też lubię fotografowane kwiaty na czarnym tle (pewnie to gąszcz zacienionych liści) tak jak tulipany na trzecim od dołu zdjęciu.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
adamian
500p
500p
Od: 13 wrz 2009, o 18:41

Post »

Witaj Izo
Biały ogród wygląda tak jakby nic strasznego się nie wydarzyło, co podkreślają elementy z piaskowca i zadbany trawnik. Przepięknie będzie prezentował się również w świetle księżyca. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Z żółtych kwiatów bije potężna dawka dobrej energii, szczególnie przydatna w ten mroźny wieczór.
Zresztą kolory mocno oddziałują na naszą psychikę i myślę, że w ogrodzie często podświadomie stosujemy kolory, których nam akurat potrzeba.
Moim ulubionym kolorm jest niebieski, ale kiedyś, gdy byłam po ciężkiej chorobie i "miało mi się już na życie" otaczałam się przedmiotami i ubraniami w kolorze żółtym, pomarańczowym i czerwonym. Potem ze zdziwieniem patrzyłam, jak mogłam coś takiego kupić.
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Dlaczego mówisz,że patynowanie nie będzie tu dobre ? Ciekawa jestem Twojej opinii. No i proszę , powiedz, co wymyśliłaś..!
Obrazek[/quote]

Wszystko przez to, że przegapiłam stronę 14! Owszem, czytałam o pomyśle na biały ogród, ale tego zdjęcia nie widziałam!
Cóż...rewelacyjna aranżacja!!! Próbowałam dokładnie przyjrzeć się fotkom, czy mogłam dostrzec meble ogrodowe w tym zakątku?
W miejscu, gdzie wcześniej rosły dwie sosny? Pytam o to dlatego, że oglądając na zdjęciu głowę lwa, zastanawiałam się, czy usytuowana jest blisko miejsca spożywania posiłków.
Wydaje mi się, że patynowanie jogurtem w celu szybkiego pokrycia mchem (bo o to chyba chodzi?) jest sensowne w miejscu trochę oddalonym, oglądanym podczas spaceru, na przykład. Nigdy nie stosowałam takiej metody i odnoszę się do niej z pewną rezerwą.
Pomyślałam natomiast nad wyeksponowaniem lwa! Jest biały i znajduje się na białym murze. Wiem, że w planach jest zielona ściana, ale z czasem pochłonie i lwa! Wspominałaś o chęci przełamania bieli, może dobrze mu zrobi fragment koloru ,za plecami'?
Ochry?
Oj! Lektura Twojego wątku budzi mnie z zimowego letargu!Prześladują mnie te liliowce!? A ten ukryty za kępą liści biust, to co?
Znowu mam pomysł! (nawet jeśli głupi, to wybacz- środek zimy!) Koniecznie posadź białe czosnki, z brzozami będą prześliczne!
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Izo, ;:167 witaj moja Ty Bratnia Duszo :wit Nacieszyłam oczy Twoimi pięknościami ogrodowymi ;:180 ;:180 ;:180
Wizja Twojego ogrodu jest zupełnie podobna do mojej wizji ogrodowej :;230 Zieleń, zieleń, zieleń (bo kocham zieleń) potem żółty i pomarańcz z niewielkim dodatkiem czerwieni :lol: ... biały zakątek z niewielkimi plamami innych kolorów (żółtego, pomarańczowego, czerwonego) iii romantyczny zakątek biało - różowy, a wokół oczka wodnego kwiatuszki kwitnące na niebieski, różowo, biało iii fioletowo :D

Nie pozbywaj się fioletowej trzykrotki, popatrz na nią przychylnym spojrzeniem ;:196 ... posadź koło niej coś kwitnącego na niebiesko, biało czy różowo o innych kształtach liści, a przekonasz się, że warto ją pozostawić w ogrodzie ;:108

Z hortensjami, to ja ostrożnie, bo dla mnie jesienią nie są specjalnie ozdobne iii przed nimi zamierzam posadziłam inne roślinki, żeby je zamaskować :lol:

Danio ;:167 masz rację, "z żółtych kwiatów bije potężna dawka dobrej energii" robi się cieplutko i przyjemnie, ja też to tak odbieram :D
Podświadomie stosujemy kolory, nie zastanawiając się dlaczego.
W moim ogrodzie przeważa kolor żółty,pomarańczowy i biały.
W szafie jednak przeważ czerń - nie wiem dlaczego, ale tak jest od zawsze :roll: Już od jakiegoś czasu próbuję to zmienić, ale bezskutecznie. Wchodząc do sklepu z ubraniami mój wzrok kieruje się na czarne ubiory. Ciekawe jest to, że nie mam ani jednego ciuszka w żółtym, pomarańczowym i białym kolorze.
A w moim mieszkaniu króluje brąz i stare złoto, ściany oczywiście białe :lol:

Coś mi się zdaje, że będę musiała poczytać na ten temat ;:132
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

FELA - dziękuję Felu ! Tło naturalnie ,to ciemna zieleń liści, tak mi się jakoś "cyknęło"...

ADAMIAN - witaj Adamie! Ogród był zaczęty , kiedy wydarzyła się katastrofa. Część roślin ( i ławka ) się zniszczyła, reszta ocalała. Siedzisko ławki dokupiłam nowe na wrześniowej wyprzedaży. Tylko wygląda teraz "za duże" gdy brak wielkich sosen obok. No cóż, czekam aż urosną dosadzone drzewa... A trawnik był zakładany PO wichurze. Zapraszam w ponowne odwiedziny !

DANIO - witaj Doroto ! Właśnie ta pogodna energia i ciepło mnie ujmuje. Jestem dość poważną i skłonną do zamartwiania się osobą, więc może jest tak ,jak w opisywanej przez Ciebie sytuacji.

VITA ? witaj i dziękuję za przemyślenia związane z moim ogrodem ! Jeśli aranżacja Ci się podoba, to odetchnęłam...Z mebli ogrodowych w Białym Ogrodzie jest tylko kamienna ława. Myślałam jeszcze o niedużym stoliku , ale nie chcę przedobrzyć. To nowy zakątek, muszę w nim trochę ?pomieszkać? i wtedy zdecyduję.
Miejsce spożywania posiłków jest daleko, po drugiej stronie strumyka, więc mech tu chyba nie zaszkodzi. Chodzi mi raczej o postarzenie tych kamiennych elementów, żeby wyglądały jak zrośnięte z ogrodem. Gdy rośliny się rozrosną, ma to wyglądać, jakby było tu razem od wielu, wielu lat. ( a jogurtowego sposobu jeszcze nie próbowałam...)
Co do kolorów ? mur i lew jest raczej szary ( niestety ). Nie pozwolę kokornakowi zakryć lwa ? będzie przycinany, ma go tylko otulić. Ściana nie jest ładna, malowanie jej wydaje się kłopotliwe przy tych pnączach, nawet to rozważałam. Dla mnie ochra nadawałaby temu zakątkowi śródziemnomorski ( albo nowoczesny) charakter, a wolę raczej klimat angielskich ogrodów. Dlatego myślę,że zostanę przy zielonej, okrytej pnączami ścianie.
A z tym kolorem, to nie planowałam nic oprócz bieli. Forumowi goście uświadomili mi, że kropla koloru podkreśli biel i warto ją dodać. I myślę o niebieskich ostróżkach lub czymś podobnym...Właśnie wyczytałam, że biel i błękit daje wrażenie świeżości , czystości, chłodu, stwarza kontemplacyjny nastrój.
A białe czosnki będą , już postanowione !
Ta rzeźba, to główka z terakoty, przywiozłam ją z Toskanii w tym roku. Terakotowa gęś ładnie się wkomponowała nad strumykiem, a dla niej nie znalazłam jeszcze dobrego miejsca. Na razie ją przestawiam ...Jeszcze nie ma optymalnego ustawienia.

HALINA ? witaj Halinko ! Cieszę się, że Ci się podobają moje żółcie ! Chyba jesteśmy jedynymi osobami na forum o takich upodobaniach !
( A w ostatnich numerach Działkowca są artykuły o zastosowaniu kolorów w ogrodzie )
Trzykrotka sobie rośnie, obok ma różowe tawułki i białe funkie, nie wyrzucę jej. Ale chyba u Ciebie widziałam białą... Sto razy bardziej bym ją wolała...Tak sobie marudzę...
Nie lubisz hortensji jesienią ? Dlatego , że różowieją ? na brudno?? Ja zdecydowanie wolę ich czysto białe kwiaty ( oczywiście !)
Jeśli chodzi o wnętrza domu i szafy ? królują brązy, stare złoto, oliwkowa zieleń (ściany teraz są żółtawe, ale były białe ). W szafie pojawia się jeszcze trochę niebieskiego.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Izo, gratuluję koncepcji i konsekwencji :D Osobiście nie przepadam za żółtymi kwiatami, ale lubię, kiedy wszystko do siebie pasuje :lol: Z drugiej jednak strony nie wyobrażam sobie wiosny bez żółtych krokusów czy narcyzów... Niemniej warto planować nasadzenia i powoli zbliżać się do ideału :) Staram się to realizować u siebie, chociaż czasami zdarzy się jakieś "szaleństwo" :lol:
Ogród masz piękny, tak trzymać!!!
Najlepsze życzenia noworoczne :D
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Izo, a z żółtych to krokusy, bratki i wszelakie liliowce, ogólnie lubię biały i róż we wszystkich kolorach, i w ciuchach też.Choć w domu królują brązy żółcie, pomarańcze.Wynika z tego .że nie mam ulubionych kolorów.Jestem tak nie uporządkowana jak mój ogród. ;:224
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Izuniu ;:167 jeżeli chodzi o trzykrotkę, to mam w kolorze niebieskim, fioletowym i białym. Wiosną kawałeczek białej trzykrotki wraz z białą: marzanką, odętką i fiokami niepachnącymi ... powędruje do Ciebie, już zapisałam w kajeciku ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Izo przede wszystkim życzę Ci wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Biały zakątek, jaki pokazałaś nam w całej okazałości jest wspaniały. Też zostawiłabym lwa w spokoju. Otulony pnączem będzie wyglądał jeszcze ciekawiej i bardziej tajemniczo. Gdybyś nie znalazła chętnych na bodziszki, to ja chętnie bym je przyjęła.
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ponownie popatrzyłam na Biały ogród, bo jesienią robiłam u siebie biały zakątek ciekawa jestem efektów. U Ciebie bardzo ładnie. Mówią, że biały dodaje elegancji. Coś w tym jest.
Pozdrawiam, Danuta
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Izo :) Dwa razy w sezonie stosuję Ślimakol i hosty do jesieni dożywają w całości :lol:
Miłego dnia :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MONIA ? dzięki Moniko, za życzenia i uznanie ! Dobrze, że każdy z nas ma własną wizję pięknego ogrodu, prawda? Dzięki temu tyle możemy od siebie czerpać.
Staram się być konsekwentna przy realizacji swojej wizji, ale szaleństwa też mi się zdarzają. Bo tak trudno się oprzeć, patrząc na różne cudności w innych ogrodach... Teraz np. mi chodzi po głowie róża The Fairy ? RÓŻOWA ! Dla mnie to totalne szaleństwo...
Kiedyś stosowałam Ślimakol, ale jakoś odpuściłam, w ramach ekologicznego podejścia. Skoro u Ciebie tak dobrze się sprawdza, jak mi łobuzy dokuczą , to im dam posmakować ślimakolu... Sypiesz wokół każdej rośliny, na korę ?

IGA ? witam miłego gościa! Myślę,że to nie jest brak uporządkowania... Po prostu jesteś osobą, która widzi urodę i piękno we wszystkich jego postaciach! Czy przybierze kolor żółty czy różowy... I dzięki temu nie musisz się ograniczać przy zakupach ! Ale masz też trudniej przy komponowaniu roślin.

HALINA ? Halinko, jesteś kochana ! Na pewno będę się o to prosić wiosną ! ( też wpisałam w kajeciku...)

IZA ? Witaj Izuniu i dziękuję za życzenia. Cieszę się, że Ci się podoba ?zaczątek? mojego Białego Ogrodu. Skoro kolejna osoba odradza mi postarzanie lwa ? niech tak będzie ! Niech się sam starzeje...
A bodziszek ? bardzo proszę, chętnie Ci go sprezentuję ! Tylko bardzo proszę o instrukcję, bo nigdy tego nie robiłam ! Czy mam po prostu wykopać kępkę np. w kwietniu ?

FRIDA ? witam Danusiu ! Ciekawa jestem Twojego białego zakątka ! U mnie widać z grubsza założenie, a kwiaty, mam nadzieję,że się pojawią wiosną i latem ? będę relacjonować. A przecież tyle jeszcze muszę dosadzić, tyle dostałam od Was pomysłów...

A teraz ciąg dalszy kwiatów, tym razem białych ? głównie hortensje , zawilce japońskie, gałązka kwitnącej wiśni, pierwszy kwiat ketmii i lilia Conca d?Or...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek