Madzik - moje storczyki cz. 2

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Madzik - moje storczyki cz. 2

Post »

Witaj Madziu :wit
Ze zdumieniem przejrzałam Twój wątek.
Nie wiem, co zrobiło na mnie większe wrażenie- wypasione orchidarium, czy jak dla mnie, niespotykane roślinki ;:138
No i jeszcze te zdjęcia...
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Wow..ale piękności Equetrisowe ;) Cudne wszystkie, ale białe zawsze najbardziej mi się podobały ;:108 :wink:
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne equestrisy... Wszystkie mi się podobają, choć chyba najbarsziej zwykła, biała alba, bo jest taka piękna w tej skromności... Ale niestety nie mam takiego. Mam rózowego i 2 ilocos alba, hodowane od sadzonek.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziu pięknie kwitnie phalaenopsis equestris var. aurea i to porównanie innych kwiatków eqestrisa - wspaniałe. ;:138 ;:138 ;:138 Mogę poprosić zdjęcie całej roślinki :?: ;:180
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58

Post »

Madziu,pięknie kwitnie Ci equestris var. aurea ;:63 Chętnie zobaczę roślinkę w całej okazałości ;:108
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

Madziu zajrzałam do Ciebie i nie mogę oderwać oczu ;:180 ;:63
Co mnie najbardziej zainteresowało to fakt, gdzie piszesz, że niektóre kwitnienia są u roślinek, które wyhodowałaś od maluszka. Czy wszystkie je trzymałaś w orchidarium, czy też może zapewniłaś im inne warunki :?: Nie mogę tego znaleźć w twoim wątku. W szczególności chodzi o rodzaj phalaenopsis, bardzo mnie interesuje to zagadnienie, ponieważ ja mam także maluchy, które rosną u mnie w akwarium. Najwspanialszą rzeczą zapewne jest kwitnienie przez siebie wyhodowanych kwiatuszków ;:3 Oj, ciekawe czy będzie mi dane doznać takiej radości ;:65
Co do fotografii to brak mi słów ;:111
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Kamilo - ja też uwielbiam equestrisy :D - dlatego tyle ich mam. Swej urody nie odkrył jeszcze przede mną 'Blue Lip"...
Brzydkie plamy mam niestety na obydwu "zwykłych" - mam nadzieję, że skończy się to lepiej niż w przypadku Twojego :?

Ewelino - dziękuję za odwiedziny i miłe słowa ;:180 O Twoim wątku mogę napisać to samo - piękne okazy i piękne zdjęcia ;:108

Wioleto - witaj :wit . Cieszę się, że podoba Ci się u mnie i zapraszam częściej :D .

Justynko
- ja najbardziej czekałam właśnie na "aureę" , choć pozostałe też uwielbiam :D

Dusia
- wszystko w swoim czasie i alby pewnie kiedyś się dorobisz... ;:108

kasiunieczko_32 - witaj :D , miło, że mnie odwiedziłaś.
Mam trochę sadzonek, zgadza się i to właśnie Phalaenopsis. Generalnie były to już roślinki podrośnięte, nie maleństwa tuż po wyjęciu z agaru (takie mam tylko Samery). Z warunkami różnie, bo część rosła normalnie na parapecie, część w akwarium. W orchidarium wisi tylko Phal. stuartiana var. nobilis, bo była bez korzeni do reanimacji, Phal. parishii, bo w doniczce mi kiepsko rosło i przeniosłam na podkładkę oraz wspomniane wcześniej malutkie Samery - tak naprawdę to szkoda mi tam miejsca dla falków (to jednak docelowo spore rośliny), tym bardziej dla doniczek.... :wink:
Póki co z takich sadzonek zakwitły mi - Phal. amboinensis, Phal. equestris alba i aurea, no i bellina wypuściła pęd, który po długim namyśle usechł :(
Tak, więc z pewnością doczekasz kiedyś tej radosnej chwili :lol:, czego Ci jak najszybciej życzę :D

Aniu, Edyto - specjalnie dla Was Phal. equestris var. aurea w całej okazałości:

Obrazek

Aniu
- dla Ciebie jeszcze obiecany kiedyś :oops: Gastrochilus japonicus:

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Madziu, wreszcie dotarłam do Twojego 'Sezamu' ze skarbami :D
Ech...od czego tu zacząć? ( bo zaległości mam spore)

Chyba od rodzinki 'Equestrisów' ;:162

Phal. equestris var. aurea - nie chce się wierzyć, że musiałaś o niego z taką determinacją walczyć.
Zdjęcie całej rośliny pokazuje, że wyprowadziłaś ją pięknie z tego choróbska. W dodatku hodowana od sadzonki...
Wiesz, jestem pod wrażeniem efektów opieki :!: Na dzień dzisiejszy okaz zdrowia, w dodatku pięknie kwitnący ;:63
Moje pytanie - jak długo storczyk rósł u Ciebie od tej formy sadzonki po dzień dzisiejszy ?

Każdy z pokazanych Phal. equestris jest uroczy na swój sposób ;:226

Madziu, kolejne pytanie - czy Psychopsis Mariposa 'Green Valley' kwitnie od grudnia po raz trzeci ?
Pytam, bo po raz trzeci pokazujesz kwiat (w grudniu, kwietniu i teraz w czerwcu). Jeśli się nie mylę, to niesamowicie wigorny storczyk !
Również Phal. fasciata - kwitnie od kwietnia ?

Gastrochilus japonicus - niesamowity ma pokrój jako całość, natomiast kwiatuszki mogłyby być wzorem dla jubilera. Śliczne, miniaturowe.
Pewnie w kolejnym kwitnieniu uformują kwietną kulę (czego Ci życzę) ;:108
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Madziu dziękuję za zdjęcia ;:196 Oba storczyki są niewielkiej wielkości , jeśli chodzi o Gastrochilus japonicus to tak sobie go wyobrażałam . Natomiast Phal. equestris var. aurea myślałam, że troszeczke większy. Gratuluję doprowadzenia do kwitnienia ;:108 ;:138 , bo jak pisałaś masz go od maluszka. To tym większa radość nieprawdaż :?: ;:196
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Piękności. Ja myślę, że się doequestrisuję jeszcze; mam zwykłą albę ale coś z żółtkiem mi się marzy :D
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58

Post »

Madziu,Phal. equestris var. aurea wygląda ślicznie ;:63
Gastrochilus japonicus:też mi się bardzo podoba ;:108
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Następne oryginalne okazy... A ten equestris jest wyjątkowo duży. Moje ilocos alba bardziej przypominają siewki prosto ze słoika, mają tylko parenaście cm, ale listki wąziutkie, tylko 2 cm w najszerszym miejscu.
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Madziu, jakiej wielkości jest Gastrochilus japonicus, wygląda na straszne maleństwo, ale za to jakie urokliwe :heja
trzymasz je w orchidarium ;:88

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

przejrzałam i wyoglądałam oba twoje wątki jestem pod wrażeniem zarówno zdjęć jak i wspaniałej kolekcji,
Magda, u Ciebie to można zawsze cuda zobaczyć
o matulu umarłam i jestem w krainie storczyków.
Madziu dech mi zaparło jak zobaczyłam te piękności
Jestem stałą bywalczynią w Twoim wątku, ale brak słów u mojej skromnej osoby, by pisać komentarze w tak wspaniałym wątku storczykowym
... i tak można by w nieskończoność;i tak jest ze mną przynajmniej raz na tydzień.

Twoja kolekcja to dla mnie zupełna egzotyka a wzdychać i pisać za każdym razem tylko "och i ach" nie chcę. :oops:

To ja: ;:111 ;:180
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Asiu - Phal. equestris v.aurea mam już dwa lata, ale sadzonka taka maleńka nie była....
Psychopsis kwitnie bardzo podobnie do seryjnych sabotków - w czasie gdy jest kwiat, czeka już w kolejce maleńki pączek i dzięki temu czas kwitnienia znacznie się wydłuża :D
Marzy mi się Asiu taka gastrochilusowa kula, więc mam nadzieję, że Twoje życzenia kiedyś się spełnią :wink:

Dziękuję Aniu ;:180 i zgodzę się z Tobą, że maluch doprowadzony do kwitnienia to wielka radość :tan

Justynko - polecam Ci ''żółteczko", bo warte oglądania na żywo :lol:

Edyto
- dziękuję :D

Dusia - mój ilocos też ma wąskie listki - taka chyba ich uroda :roll:

Renatko - Gastrochilus duży nie jest, ale powiem tak: mam mniejsze ;:224 . Póki co stoi na parapecie i jeśli będzie tu sobie dobrze radził, to tak zostanie :P .

Henryku - witaj w moich skromnych progach :P . Bardzo miłe to....co zacytowałeś :lol: ;:108 . Zapraszam w przyszłości :D

Jednym zabłąkanym kwiatuszkiem zakwitła Masdevallia strobelli :P :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Magda
LINKI
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”